Slider

Raskaana matkustavan matkavakuutukset

torstai 8. tammikuuta 2015

Ennen kuin edes varaa matkoja, on sitten raskaana tai ei, kannattaa ehdottomasti tarkistaa, että matkavakuutukset on kunnossa. Ja kun on raskaana, niin matkavakuutuksen pykälät täytyisi tukea raskaanaolemista. En itseasiassa tiennyt, voiko se olla mahdollistakaan. Onneksi on!

Minulla on liiton kautta matkustajavakuutus Turvassa, joten soitin heille ensimmäisenä, josko olemassaoleva matkavakuutukseni korvaa matkan peruuntumisen raskaudesta johtuvien sairauksien vuoksi. Turvan matkustajavakuutus korvaa raskaudesta johtuvat matkan peruutukset raskausviikolle 22 asti. Tietenkään siis itse raskaus ei ole aihe matkan peruuttamiseen, joten jos matka on ollut varattuna ennen raskaaksi tulemista, eikä halua matkustaa raskausaikana, niin sitten rahojen takaisinsaamisesta on turha unelmoida. Mutta jos lääkäri esimerkiksi määrää täyteen vuodelepoon, tai raskauden kanssa on jotain muuta ongelmaa, jonka vuoksi lääkäri ei anna lupaa matkustaa, niin nämä korvataan.

Puhelun jälkeen laskeskelin viikkoja, ja meidän matkallelähtö osui raskausviikon 21 tietämille. Emme siis palanneet takaisin ennen kuin viikolla 23. Ajattelin heti, että täytyy hankkia jokin toinen vakuutus.

Soitin OP-Pohjolalle tiedustellakseni, josko heillä on jotain vastaavaa viikkorajaa. Hah, mikä puhelu. En saanut asiaani kunnolla esitettyä, kun virkailija langan toisessa päässä jankutti, että raskaus ei ole sairaus. Really? Eikö raskaus ole sairaus? Wautsi, mikä tietotaito. Virkailijalle ei näemmä tullut mieleen, etten kenties varaisi matkaa raskausaikana, jos kuvittelisin raskauden olevan sairaus enkä kokisi pystyväni matkustamaan normaalin raskauden ollessa kyseessä. Kyseiselle miehelle tämä on myös voinut olla uusi tieto, ja hän luuli, että myös naiset luulevat raskauden olevan sairaus.

OP-Pohjolan vakuutusehdoissa kerrotaan, ettei vakuutus korvaa: raskauden tilaa, synnytystä tai raskauden keskeyttämistä tai näihin liittyviä sairauksia tai komplikaatioita, ellei kyseessä ole äkillinen ja välitöntä hoitoa vaativa raskaudentilan muutos matkan aikana ja mikäli muutos yleisen lääketieteellisen kokemuksen mukaan ei ole ollut todennäköinen tai odotettavissa.

Tähän pykälään toivoin vastausta, josko vakuutuksessa on jokin raskausviikkoraja, tai josko matkan äkillisestä peruuntumisesta olisi jotain pykäliä samaan asiaan liittyen. Mutta en päässyt näin pitkälle. Aina kun yritin jatkaa asiaani, kuulin vain ylimielisen äänen "raskaus ei ole sairaus", "raskaus ei ole sairaus." Turhauduin, kerroin, että keskustelu on jotain ihan muuta kuin oletin, kiitin ja lopetin puhelun.

Syntymättömän lapsen matkustajavakuutus
Googletin, ja löysin (valitettavasti) OP-Pohjolan vakuutuksista lapselle otettavan vakuutuksen, joka korvaa myös syntymättömän lapsen hoidon. Lisävakuutukseksi otimme syntymättömän lapsen matkavakuutuksen, joka korvaa äkillisestä raskaudentilan muutoksesta koituneet kulut sekä itseni että tulevan lapseni osalta myös matkoilla. Tätä ei normaali matkustajavakuutus olisi korvannut. Nämä vakuutukset voi ottaa rakenneultran jälkeen, ja sehän sopi mainiosti. Postista tupsahti kutsu rakenneultraan, ja se oli kaksi viikkoa ennen matkaa. Ainoa huono puoli oli, että vakuutus on OP-Pohjolan tarjoama, enkä löytänyt vastaavaa muilta (en kyllä käyttänyt asian tutkimiseen liiemmälti aikaakaan). Hyvä puoli oli kuitenkin se, ettei minun tarvinnut itselleni ottaa toista, päällekkäistä matkavakuutusta.

Melko jännittävää, että tämä "raskaus ei ole sairaus" -henkilö ei tarjonnut minulle näitä vakuutuksia. Tosin jos hän vastikään oli saanut tietoonsa ettei raskaus ole sairaus, niin kenties syntymättömän lapsen vakuutukset olivat vielä opettelun alla.

Turva on paras
Matkan peruuntumisen varalta soitin vielä uudelleen Turvaan, ja sieltä sain jo toistamiseen niin ihanaa ja asiantuntevaa palvelua, että se korvasi jopa OP-Pohjolan töpeksinnän. Matkustajavakuutukseni Turvassa korvaa kyllä matkan äkillisen peruuntumisen lääketieteellisistä syistä. Ei siis ole väliä olenko raskaana vai en, mutta jos lääkäri määrää matkustuskieltoon, niin Turva korvaa kyllä. Itse raskaus ei edelleenkään voi olla syynä matkan peruuntumiseen - tietenkään.

Loppu hyvin kaikki hyvin. Oman matkustajavakuutukseni ja syntymättömän lapsen matkustajavakuutuksen kera pääsimme turvallisesti matkaan.

5 kommenttia:

  1. Kiitos kirjoituksesta, tuo vakuutushtiön edustajien "tietämys" on välillä sitä luokkaa, että oksat pois. Parempi soittaa pariin otteeseen ja puhua eri henkilöiden kanssa, jos haluaa olla varma asioista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maili! Tuo täytyykin muistaa vakuutusyhtiöiden kanssa, että soittaa sinne useamman kerran, josko toinen tai kolmas henkilö tietäisi ensimmäistä enemmän.

      Poista
  2. Minulle kerrottiin, että Turvasta ei korvata matkan peruutuskuluja, vaikka lääkäri määräsi minut matkustuskieltoon. Matkustuskielto tuli siksi, että en voi matkustaa maahan raskaana, jonne olin matkan varannut. Turvan kanta oli, että raskaus ei ole sairaus, joten peruutuskuluja ei korvata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on muuten totta, että jos kohdemaahan ei esimerkiksi kohdemaan virusten tai muiden mahdollisten raskaudelle vaarallisien tautien takia saa matkustaa, ei vakuutus korvaa.
      Jos sinut määrätään vuodelepoon, etkä saa sen takia vaikka lentää, niin silloin uskoisin vakuutuksen korvaavan. Tosin nuo voivat kyllä vaihtuakin. Minulla alkaa olla jo neljä vuotta kun olin raskaana.

      Poista
  3. Vanhempi postaus, mutta minulle ajankohtainen. Ymmärsinkö siis oikein, että jos rv 22 ylittää, mikään vakuutus ei korvaa, jos matka peruntuu sen takia, että esim. lääkäri kietää lentämisen/matkustamisen?
    Eli rv 22 jälkeen on turha ottaa mitään vakuutuksia, joka korvaisi esim. varatun lennon, majoituksen?

    VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Mitä tekemistä on Kap Verdellä Salin saarella?

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan