Slider

Epätavallinen matkavuosi 2017 ja katsaus alkaneen matkavuoden suunnitelmiin

sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Yhteistyössä: ebookers

Matkavuosi 2017 alkoi hitaasti, mutta kiihtyi sellaisiin mittasuhteisiin, etten ole vieläkään ehtinyt kirjata läheskään kaikkia matkajuttuja blogiin. Ulkomanmatkojen lisäksi minulla on useampia pieniä kotimaan matkoja ja retkiä jonotuslistalla, joista haluaisin kertoa. Se on varmasti jo monella tiedossa, että matkavuosi oli mieletön - erikoinen, mutta mieletön.

Ilmeenikin sen jo kertoo - onko tämä tosiaan ollut minun matkavuoteni?Erikoinen matkavuosi 2017


Matkavuoteni 2017 oli jäätävän elämyksellinen, mutta myös hyvin epätavallinen. Meillä oli kyllä kaikenlaisia matkoja kovinkin tasapainoisesti. Teimme matkoja niin koko perheen kuin aikuistenkin kesken. Kolusimme sekä kotimaata että ulkomaita. Olimme kylmässä ja lämpimässä. Mukana oli rantoja, huvipuistoja, hyviä ravintoloita ja superhienoja elämyksiä. Rentoa lomailua ja aktiivista matkailua.Mutta.

A) Suuri osa vuoden hienoimmista elämyksistä on tullut töiden kautta, enkä ole niitä ollut itse järjestämässä, kuten yleensä.

B) Nämä suurimmat elämykset ovat tapahtuneet ihan lähimaastossa - Mäntässä, Portossa, Tukholmassa, Italiassa. Eivät maailman äärissä Galapagossaarten luonnonihmeiden äärellä, Perun vuorilla, japanilaisessa munkkiluostarissa, Seychelleillä maailman kauneimmilla rannoilla, Costa Ricassa laiskiaisten seassa. Aina ennen matkafilosofiani avain on ollut: mitä kauempana, sen parempi.

Seassa tavallistakin minä-matkailijaa


Olemme kyllä tehneet minulle hyvin tyypillisiäkin matkoja. Vietimme kesälomalla viikon jäätävän kauniilla kreikkalaisella Karpathoksen saarella, ja vuosi huipentui elämäni neljänteen Karibian risteilyyn.

Instagram luokitteleekin nämä tyypillisimmät matkani viime vuoden parhaimmistoksi:Mukana on sekä Karpathosta, Thaimaata että Karibiaa. Ihan hyvä, mutta ei tosiaan kerro koko totuutta.

#realbestnine


Minun olikin tehtävä työ itse. Tässä yhdeksän kuvaa, jotka koostavat matkavuoden 2017 parhaimmiston. Tästä koosteesta en ole unohtanut Mänttää, Portoa, Leviä, Italiaa tai Helsingin saaristoa.
Elämyksen ei tarvitsekaan tapahtua maailman äärissä


Tämä vuosi opetti minulle konkreettisesti, ettei tajunnanräjäyttävien elämysten perässä tarvitse lähteä maailman ääriin (vaikkakin aion niin tehdä jatkossakin, koska voin). Kokosin koostekuviin kaksi kuvaa Portosta Sandeman-portviinitalon seminaarista juurikin sen vuoksi, että en muista koskaan kokeneeni niin montaa niin hienoa elämystä yhdellä kertaa. Kuka pääsee osallistumaan sadonkorjuuseen, polkemaan rypäleitä, sekoittamaan oman portviinin, ruokailemaan sekä viinitarhojen keskelle että satoja vuosia vanhaan viinikellariin ja saa vielä kaupan päälle itse sekoittamansa portviinin pullotettuna kotiinviemisiksi? En voi uskoa, että vastaus on minä.Toinen vuoden yllättäjistä oli Mänttä. Kyllä, Mänttä. Siellä pääsin syömään ties kuinka monen maailmalta Mänttään saapuneen Michelin-tähtikokin ruokia. Mänttä tuli täysin puun takaa, vei jalat alta ja kielen mennessään. Se oli juuri niin yllättävä, että lähes vaatii kaikki mahdolliset kliseiset fraasit tahdittamaan sen kuvailua. Tämän vuoden Food and Art -kutsua odotellessa.

Vuoden perhematkojen kohokohdat olivat ehdottomasti pääsiäisen Levin matka, kesäinen Karpathos ja loppuvuoden Karibian risteily Orlandon Disney-puiston prinsessoineen.Mieheni kanssa teimme pari kahdenkeskistä matkaa, joista toinen oli Italian Maremmaan ja siellä Rocca di Montemassin viinitilalle. Maremmaan ihastuin niin paljon, että haaveilin jopa muuttavani Maremman maaseudun rauhaan hyvien viinien äärelle.Naisten kesken kävimme Tallinnassa ja Lonnan löylyissä, mutta muuten tuntuu, että vuosi on vierähtänyt aivan liian nopeaan, eikä ystäville ole jäänyt sitä aikaa, minkä he ansaitsisivat. Toivottavasti alkanut vuosi tuo siihen parannuksen. Ainakin alku on ollut jo yhteensä parempi kuin koko syksy yhteensä.


Mistä vuoden 2018 elämykset - läheltä vai kaukaa?


Vuosi 2018 näyttää alkavan samoin kuin viime vuosi. Meillä ei ole nimittäin yhden yhtä matkaa varattuna. Suunnitteillakin on vain ja ainoastaan yksi matka. Naisten kesken olemme nimittäin päättäneet lähteä Bilbaoon syömään Michelin-tähtiravintola Neruaan. Samalla piipahdamme riojalaisella viinitalolla, Campo Viejolla, ja Logroñon tapaskadulla, kun samoilla huudeilla kerta olemme.

Siinä se. Ei muita suunnitelmia. Jostain siis täytyisi saada lumipallo taas pyörimään ja uudet suunnitelmat tulille.

Kohdevalinnat Euroopan edullisimpien oluiden perusteella ...?


Ihan kuin ebookers olisi lukenut ajatukseni ja tuskailuni sekä matkasuunnitelmien että matkainspiraation puuttumisesta. He lanseerasivat nimittäin juuri uuden Hintakartta-palvelun, missä pääsee todella kätevästi surffailemaan eri matkakohteita kohteiden hintatason perusteella. Minä tietysti syksyn matkoihin matkakassani ja talvilomani tuhlanneena lähdin heti etsimään pienen budjetin Euroopan kohteita. Täytyy sanoa, että vaikka palvelussa on vaikka kuinka paljon hakukriteereitä (esim. hotelli, taksi, ruoka, mekko, vesipullo jne), niin tuijotin tiukasti, mitä olut missäkin kohteessa maksaa. Oluen perusteella tämän vuoden matkakohteita olisivatkin alle kahden euron oluttuopillisillaan Moskova (pitäisi tämä kerran ainakin nähdä), Belgrad (kiinnostuin heti), tietysti Praha (ollut kauan haaveissa) sekä yllättävästi myös Porto ja Lissabon (aina varmoja valintoja).

Ei huono palvelu ollenkaan.

... vai Matka 2018 -messuilta?


Tulevan viikon lopulla on taas myös Matkamessujen aika. Ehkä messut järjestetään alkuvuodesta juuri minunlaisteni ihmisten takia, jotka eivät osaa tehdä suunnitelmia seuraavan vuoden varalle. Joulukuussa on täysin mahdotonta ajatella tammikuuta, mutta helmikuussa on jo aivan luonnollista tehdä kesäkuun suunnitelmia. Käsittämätöntä, mutta totta.

Ehkä viikon päästä olen taas viisaampi, mitä alkanut vuosi saattaa tuoda tullessaan. Tai sitten lähden suosiolla edullisen oluen perässä Belgradiin.

Mistä sinä haet matkainspiraatiosi? Vai onko matkakalenterisi alkaneelle vuodelle jo täynnä? Entä näemmekö Matka 2018 -messuilla?

Pysy mukana matkassa:

24 kommenttia:

 1. Mänttä on kyllä hieno paikka!

  Mulla on vähän sama ahdinko noiden matkajuttujen kanssa. Kiinan, Madeiran ja Saksan ja mitähän vielä noita on, reissujuttuja on vino pino kirjoittamatta. Ja ne ovat ehdottomasti sellaisia paikkoja, että haluan niistä kirjoittaa!

  Alkaneen vuoden matkakalenteri on levällään. Kolme reissua varattu, mutta kamalasti suunnitelmia. Itsekin tajuan, että kaikkialle ei voi päästä, mutku haluaisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mänttä on hieno! Nyt minäkin sen tiedän :)

   Voi kun pääsisikin joka paikkaan. Tekisi vaan listan ja antaisi palaa :D

   Poista
 2. Alkuvuoden (seuraavat kuusi kuukautta) ovat ns. "loppuun myytyjä" - toistaiseksi. Pari päivää sitten ostin lennot Tashkenttiin, kun haluan käydä Uzbekistanissa ja Turkmenistanissa. Samalla tuli luvattua vaimolle että lähdetään sitten myös helpompaan kohteeseen - rantalomalle Välimerelle. Niinpä ostin tänään lentoliput Korfulle, mutta majoituksen Sarandesta - Albaniasta (en ole käynyt etelä Albaniassa vielä) Toki ollaan muutama myös myös Korfun saarella.

  Ja ennen kesän matkoja lähden Etelä-Afrikkaan 10 päivän matkalle, ja parin viikon päästä taas kerran Prahaan. Eli kalenterissa on jo neljä matkaa, ja vielä olisi pääsiäinen ja helluntait vapaana.. Syksylle ja ensi talvelle ei ole vielä varattu mitään.. mutta ehkäpä kohta on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinullahan on sitten positiivinen "ongelma", kun matkoja ei voi enää buukata lähitulevaisuudelle lisää :) Kuulostaa kyllä hienoilta suunnitelmilta!

   Poista
 3. Kiva lukea paljon matkustelevien perheiden reissujuttuja! Meillä on pian 2v. täyttävä pieni seikkailija, joka on osoittaunut tajuttoman reippaaksi reissaajaksi :) Siitä huolimatta on haaveissa toteuttaa lyhyt kaupunkiloma miehen kanssa kahdestaan, jospa sitä pian jo raaskisi jättää tytön mummolaan muutamaksi päiväksi hoitoon reissun ajaksi.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kävin kurkkimassa teidän reissuista sinun blogistasi :) Lapset osaa sitten olla hienoja matkaajia, vaikka välillä on ihanaa matkata ilmankin lasta. Meidän neiti on ainakin superinnoissaan, kun pääsee mummolaan yökylään. Helppoa siis lähteä myös aikuisten reissulle.

   Poista
 4. Osittain täynnä ainakin suunnitelmia. Kolme reissua lukkoonlyöty (keväällä Jordania, Hollanti ja marraskuussa Ukraina. Lisäksi kolmesta keskustellaan vielä, no niihin on aikaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih! Hienoja maita teillä tiedossa. Ehkä minäkin saan potkua loppuviikon messuilta :)

   Poista
 5. Yllätysten vuosi sinulla!

  Nähdään messuilla, olen to ja la siellä.

  Alkuvuosi vähän haahuilua vielä. Haaveita sitä enemmän. Viikonloppuna just huomasin, että Mallorcalla olisi Smooth Jazz Festival... Kyllä. Mallorcalla. Ja Kaukasuksen Georgia on alkanut kiinnostaa. Ja #KotimaanKaupunkiloma-rimpsu pitäisi vihdoin saada johonkin kuosiin.Ja ja ja...

  Entten, tentten, teelikamentten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mallorca oli hieno saari! Me käytiin siellä pari kesää sitten ja se pääsi yllättämään. Smooth Jazz Festival ja Mallorca kuulostaakin mielenkiintoiselta yhdistelmältä!
   Ihanaa, kun matkahaaveita löytyy :)

   Nähdään messuilla!

   Poista
 6. Pisteet tuosta ettei elämysten tarvi tapahtua maailman äärissä! Olen täysin samaa mieltä siitä. :)
  Tuo hinta kartta ei ole minulle tuttu, mutta täytyypä mielenkiinnosta kurkkia millainen se on.
  Mitä tulee kuluvaan vuoteen, vasta yhdet lennot loppuvuodelle varattu. Kyllä pari matkaa ulkomaille enemmän mahtuisi vielä vuoteen ennen sitä ja kotimaahan vielä useampi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämykset eivät tosiaan ole sijainnista kiinni, vaikkakin eksoottisia elämyksiä on helpompi lähteä hakemaan maailman laidoilta :) Siellä ne ainakin itselleni on takuuvarmoja. Mutta onneksi on lähielämyksiäkin :)

   Tuo hintakartta on tosiaan aika mielenkiintoinen. Siihen jää melkein koukkuun, kun sitä alkaa selailemaan :D

   Ihanaa matkavuotta, kyllä se matkakalenteri aina tuppaa täyttymään :)

   Poista
 7. Mahtava reissuvuosi! Minulla ei ole tämän vuoden reissuista vielä juurikaan tietoa, lennot varattuna ainoastaan Lontooseen. Haaveita on sitten senkin edestä idästä länteen ja etelästä pohjoiseen. Enää puuttuukin resurssit, joilla toteuttaa nämä matkat :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin voisin helposti ottaa vähän rahaa ja aika paljon enemmän lomaa, niin saisi kaikki matkahaaveet toteen :D Mutta onneksi tässä on taas koko vuosi aikaa suunnitella ja toteuttaa jotain haaveita kuitenkin.

   Poista
 8. Meillä, suunnitelmallisilla ja tavoitteellisilla matkailijoilla :-) on jonkinlainen hahmotelma pari-kolmekin vuotta eteenpäin, lähin vuosi sitten jo melkein suunnitelmana, mutta olemme nyt päättäneet yrittää pitää kerralla vaan kolmea varausta, jotten ala tuntua siltä, että koko vuosi on jo etukäteen "eletty", kun kaikki vaihtoehdot on kiinnitetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä niin aina ihailen teidän suunnitelmallisuutta. Minäkin haluaisin tehdä noin pitkän ajan suunnitelmia. Ehkä sitten, kun lapsi hieman kasvaa ja olen vähän perillä, minkälaisia matkoja tulevaisuudessa hänen kanssaan voi tehdä :)

   Poista
 9. Olipa hauskaa törmätä suhun ja löytää blogisi, löydyt tosiaan paristakin kuvasta vanhasta valokuva-albumeistamme, minä siis saman miehen kanssa edelleen. :) Tein muuten saman yht.työn juuri ja sen myötä nojatuolimatkan. Jään seurailemaan tänne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan mukava törmätä messuilla! Uh, en kyllä haluaisi tuota vanhaa albumia nähdä, heh :D

   Täytyykin käydä katsomassa myös sinun blogiasi :)

   Poista
 10. Monipuolinen matkailuvuosi ollut sinulla! Itsekin havahduin kunnolla lähimatkailuun ja sen tarjoamiin elämyksiin vasta joku vuosi sitten. Kirjoitin omista suunnitelmistani ja unelmistani tälle vuodelle aiemmin, jos kiinnostaa täältä voi kurkata:) http://www.annea.fi/matkahetket-blogi/matkaunelmia-vuoteen-2018

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ollut, olen aivan samaa mieltä. Voi kun tästäkin vuodesta tulisi monipuolinen matkavuosi :) Täytyykin käydä lukemassa myös sinun suunnitelmistasi! Kiitos linkkauksesta!

   Poista
 11. Mulla tulee Mäntästä mieleen aina pyöräily ja kipeät polvet unohtamatta totaalista eksymistä Mäntän ja Saarijärven välimaastossa olevaan metsään illan hämärtyessä. Kiva että Mäntältä voi myös odottaa jotain noinkin kivoja ja unohtumattomia elämyksiä! Ihania reissuja takana ja kivannkuuloisia juttuja edessä. Ja kiitos hakukonesuosituksesta! Pitääpä käydä testaamassa ja inspiroitumassa! Mukavaa reissuvuotta 2018!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Metsään eksyminen iltahämärässä ei kyllä kuulosta kovin houkuttelevalta muistolta. Suosittelen uusintareissua ja Mäntän museoiden ja ravintoloiden pariin. Josko saisit parempia muistoja sinne suunnalle.
   Ihanaa reissuvuotta sinullekin!

   Poista
 12. Olen itsekin ollut sitä mieltä, että hienoimmat kokemukset löytyvät niistä eksoottisimmista ja kaukaisemmista paikoista. Toki niissä on ollut mahtavia kokemuksia, mutta lähellä voi olla vähintäänkin yhtä mahtavia elämyksiä.

  En päässyt matkamessuille tällä kertaa, kun sunnuntaiksi suunniteltu käynti peruuntui vatsatautiin. Onneksi varattuna on kuitenkin jo matkat Malediiveille, Roomaan, Ateenaan ja Madagaskarille. Vielä olisi tarkoitus tehdä ainakin yksi reissu yksin ilman perhettä ja toisaalta loppuvuoteen jotain aurinkoa ja lämpöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan vatsatauti. Onneksi nykyään kohteita pääsee fiilistelemään myös netissä, missä myös kaikki matkamessutarjoukset on. Ihanalta kuulostaa nuo matkasuunnitelmasi! Minäkin haluaisin Malediiveille :)

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan