Slider

Pororuuhkaa lapin teillä

sunnuntai 28. elokuuta 2016

Porot. Siinä hyvä syy matkustaa Lappiin. Mikä voikaan olla parempaa, kuin bongata ryhmä poroja tien laidalta ja jäädä katselemaan, kun ne ylittävät tietä yksi kerrallaan, omassa tahdissaan, mutta kuitenkin joukon jokaista yksilöä odottaen. No ei mikään! Ei me nyt sentään vain ja ainoastaan porojen takia Lappiin lähdetty, mutta juurikin porot olivat kyllä vähintäänkin top kolmosessa asioista, joita eniten Lapista odotin.

Pääsimme heti ensimmäisenä ajopäivänä Lappiin asti. Poronhoitoalueen merkki bongattu. Nyt vain silmät auki :)Luonnossa vapaina eläviä poroja emme kuitenkaan vielä nähneet. Ensimmäiset porot näimme aidattuina matkamme ensimmäisellä leirintäalueella. Valitsin leirintäalueen juurikin sen takia, että luin paikan sivuilta heillä olevan poroja. Muuten valinta ei mennyt ihan niin nappiin (lue lisää aikaisemmasta postauksestani tästä linkistä), mutta ainakin näimme poroja!

Tässä vaiheessa pystyin huokaisemaan helpotuksesta. Mistä sitä olisi voinut ennakkoon tietää, tuleeko näitä vapaana haahuilevia eläimiä enää toista kertaa matkallamme vastaan. Siitä ei kuitenkaan näyttänyt tarvitsevan huolehtia. Poroja on Lapissa paljon. Reilut 200 000 yksilöä. Seuraavat porot näimmekin jo heti seuraavana päivänä, ja tällä kertaa ei-aidattuina. Jumituimme joiksikin minuuteiksi pororuuhkaan Hettan ja Kautokeinon välissä, juuri ennen Norjan rajaa. Nyt viimeistään olin tyytyväinen.
Porobongaus ei kuitenkaan ollut osaltamme vielä tässä. Vielä Nuorgamissakin pääsimme ihastelemaan poroja tien vierustalla Kaldoaivin erämaamaisemassa matkalla Pulmankijärvelle. Tähän maisemaan porot sopivatkin jotenkin täydellisesti.
Eikä porot loppuneet vielä siihenkään. Olimme jo matkalla kohti etelää, ja pysähdyimme lounaalla Saariselän keskustassa. Lounaalta autolle kävellessämme Saariselän keskustassa käyskenteli yksinäinen poro. Noin vain keskustassa. Juuri kun olin ottamassa täydellistä kuvaa porosta porokahvilan edessä, hölmö autoilija ajoi poron ohi ja pakotti sen vaihtamaan suuntaa. Pöh. Pääsipä silti Islakin näkemään vapaana kulkevan poron, joita hän ei aiemmin turvakaukalostaan käsin päässyt näkemään. Kyllä meillä kaikilla riitti ihmettelemistä.Ihanat porot!

Pysy matkassa mukana:

32 kommenttia:

 1. Olisihan se nyt kamalaa käydä Lapissa, eikä nähdä poron poroa. :D Hyvä, ettei teille käynyt niin. On ne kivoja eläimiä ja erityisen mukavahan niitä on nähdä juurikin vapaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta! Vaikka kai niinkin huono tuuri voi käydä?? Ja kyllä ne vapaana liikkuvat porot on se juttu. Se, kun yhtäkkiä niitä ilmestyy jostain pusikosta.

   Poista
 2. Poro on maailman typerin elukka. Sais kaikki olla kairassa, poissa teiltä.

  VastaaPoista
 3. Mun on ihan pakko olla Annan kanssa samaa mieltä. Mun on pakko aina myös kertoa kaikille eteläläisille vieraille, että lappilaiset ei todellakaan rakasta poroja, jos niitä ei itse omista. Sen verran monta vaaratilannetta tullut läpikäytyä noiden älykääpiöiden takia kun ne juoksee tielle ja suoraan auton alle. Joo, porofarmit ja luontoelämykset porojen kanssa on varmasti oikein kivoja, mutta argh, mie inhoan niitä. Niillä ei ole aivoja ollenkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :) Taidan katsoa noita poroja todella Etelä-Suomalaisen silmin. Voin hyvin kuvitella, ettei ne ole niin miellyttäviä enää sen jälkeen, kun muutamat vaaratilanteet tulee vastaan. Meille niitä ei onneksi tullut, joten edelleen niitä ihastellen katselen :)

   Poista
 4. Niin Lappia ... useammassakin kuvassasi. Pari kertaa on tuolla suunnalla ajeltu ja onneksi (?) kummallakin kerralla olemme muutamia porolaumoja (vai pitääkö sanoa porotokkia) nähneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta se on ehdottomasti onneksi, jos näkee poroja, vaikka parissa aiemmassa kommentissa poroja haukutiinkin :D Tämän postauksen kuvista Kaldoaivin erämaa on kyllä Lappia parhaimmillaan.

   Poista
 5. Maisemat ovat niin Lappia. Kaunista ja siihen kuuluu totta kai myös nuo porot. Ymmärrän kyllä hyvin, miksi lappilaiset eivät rakasta poroja, ne ovat aina tiellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ymmärrän minäkin, mikseivät poroista niin välitä. Mutta onneksi minä saan pitää poroista. On ne vaan hienoja :)

   Poista
 6. Porothan saattaa jolkottaa tiellä, eikä ne käsittääkseni ymmärrä väistää autoja. Hauskoja lutuisia eläimiä ne silti on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, porot ei tosiaan tajua väistää, vaan niitä on väistettävä. Me sentään oltiin asuntoautolla liikenteessä, eikä todennäköisesti olisi tullut henkilövahinkoja, vaikka poro olisi jäänyt alle. Sen puoleen turvallisin mielin saatiin ihastella poroja. Eikä siis mitään läheltä-piti -tilanteita kyllä sattunutkaan, vaan huomattiin porot aina hyvissä ajoin.

   Poista
 7. Porot on kyllä kivoja, ja jotenkin todella kauniita :) Muutaman kerran olen niitä Lapissa nähnyt, mutta siitäkin on aikaa jo kymmenisen vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin minustakin! Varsinkin ne porot, joilla on valtavat sarvet, on kyllä tosi komeita! No, kyllähän nuo sarvettomatkin on kauniita :D

   Poista
 8. Siitä kun näkee poronvaroituskyltit tien varressa niin tietää että on päässy Lappiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! En edes muistanut ennen tätä reissua koko kylttien olemassaoloa. :)

   Poista
 9. Porot on parhaita! Tykkään niistä myös lautasella, mikä aina järkyttää amerikkalaisia tuttuja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poro on muuten tosi hyvää myös lautasella! Kaikesta ne jenkit järkyttyykin :D

   Poista
 10. Mie haluan myös Lappiin poroja bongaamaan! Pääsispä jo ens talvena. Ihania eläimiä. Ja maukkaita myös :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lappiin olisi ihana päästä talvella! En ole pariin vuoteen ollut, ja olisi kyllä jo aika. Poroja kelpaa tosiaan sekä katsella että syödä :D

   Poista
 11. Mahtavat sarvet oli tuolla viimeisellä porolla. Viime uutena vuotena ajettiin Ylläkselle ja toivoin niin, että olisimme nähneet poroja. Olisi kiva näyttää amerikkalaiselle miehelleni kunnon porotokka, ja muutenkin ottaa kuvia itselle. Mies on nähnyt vain muutaman joulupukin maassa ja eläintarhassa. Mutta eipä ne osuneet matkalle. Muutaman näimme mutta oli jo sen verran hämärää ja olivat liian kaukana kuvattavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Sen takia minua myös harmitti autoilija, joka tuli ja hätyytti poron pois läheltämme. Siitä olisi saanut kyllä tosi hienon kuvan.

   No onpa harmi, ettei kunnon porotokkaa tullut lähempänä vastaan ja valoisan aikaan. Ehkä ensi Lapin reissulla!

   Poista
 12. Ihanan suomalaisen näköinen!:) porot tekee lapista lapin! :D ihana postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Porot kuuluvat kyllä ehdottomasti Lapin maisemaan :)

   Poista
 13. Porot on ihania! Joskin joskus vähän jännittää varsinkin pimeällä ajaa Lapissa. Niitä kun tosiaankin on paljon. Mutta kyllä ovat etelästä tulevalle kovinkin eksoottisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri ennen juhannusta yöttömän yön aikaan ei ollut sitä vaaraa, että olisi ajettu pimeällä :D Talvella sitten sitäkin enemmän.

   Poista
 14. Kun on itse Lapista kotoisin, sitä vallan unohtaa, kuinka eksoottisia nuo elukat muiden silmissä ovat :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanko totta! En tiennytkään, että olet Lapista kotoisin. Nuo tosiaan ovat eksoottisia ja oikein olan takaa.

   Poista
 15. Haha, tämäkin etelän tyyppi haaveilee porojen bongailusta! ;--D Mahtavan söpöjä otuksia, vaikka olisivat kuinka tyhmiä. ^__^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidetaan olla onnekkaita, ettei olla eletty porojen "keskellä". Ei päästäisi ihastelemaan niitä ollenkaan näillä etelän silmälaseilla :D

   Poista
 16. Vaikka olen tuostakin paikasta ajanut satoja kertoja ohi niin en ole ikinä huomannut tuollaista poronhoitoalue-varoituskylttiää Suomen puolella käydessäni! Mind blown-hetki :D Porot taitavat olla melko suosittuja eteläläisten keskuudessa, ainakin kun kommentteja lukee. Ymmärrän kyllä että jos ei tiedä paljoa poroista, niin voi erehtyä luulemaan niitä tyhmiksi elukoiksi. Poron voisi vaikka opettaa lukemaan jos sille olisi hyötyä lukutaidosta luonnossa selviytymisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :) Minä kyllä bongasin merkin heti, kun ensimmäinen tuli vastaan :) Minä en tiedä porojen sielunelämästä mitään. Minulle ne ovat eksoottisen komeita eläimiä :)

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan