Slider

Lasten unelmalomakohde Bulgarian Albena

keskiviikko 24. elokuuta 2016

Haluatko viettää matkasi nähden lapsien ilon ja riemun? Niin, ettei lasten tekeminen varmasti lopu kesken? Niin, että siirtymisiin paikasta toiseen ei kulu turhaa aikaa, vaan koko lähiympäristö tuntuu olevan rakennettu juuri sinun perhettäsi varten? Niin, että itse voit ottaa rennosti ja lapsilla on aivan varmasti kivaa?

Jos vastasit kyllä, lähde Bulgarian Albenaan. Bulgarian Albena sijaitsee Mustanmeren rannalla, kymmenisen kilometriä Bulgarian kultarannikolta pohjoiseen. Albena on lapsiperheille rakennettu, aidattu ja vartioitu rantalomakohde. Lapsiperheet on siis huomioitu paremmin kuin missään, missä olen koskaan käynyt (ja olenhan käynyt yli 50 maassa, sadoissa eri kohteissa). Me olimme Albenassa elokuun ensimmäisellä viikolla Tjäreborgin valmismatkalla. Matkassa meitä oli mukana minun ja Islan (1v 4 kk) lisäksi siskoni ja hänen 5- ja 7-vuotiaat pojat sekä vanhempani.

Majoituimme neljän tähden hotelli Flamingossa, joka sijaitsee aivan Albenan keskustassa. (Hotellista lisää myöhemmin, sillä kukaan ei jaksaisi lukea koko postausta, jos kertoisin kaiken yhdellä kertaa.) Suoraan Flamingon porteilta lähtee kävelykatu, Albenan pääkatu, jonka varrelta löytyy kauppoja, kojuja, valokuvauspisteitä, pelikoneita, lelujenmyyjiä, lasten työpajoja, pallon-/tikanheittokisoja, hattaranmyyjiä. You name it. Täällä ei ole säästelty mielikuvituksen kanssa. Jo pelkästä tästä kadusta olin vaikuttunut - lasten silmin katsottuna tietenkin.

Mutta tylsähän tämä tarina olisi, jos kaikki olisi tässä. Eikä todella ollutkaan. Suurin osa lomailijoista, kuten myös me, viettivät päivän aurinkoiset tunnit uima-altailla ja rannalla. Vesipitoisen päivän jälkeen uima-altaat hiljenivät ja alue muuttui kuin yhdeksi suureksi tivoliksi. En tiedä kuinka monta pomppulinnaa ja karusellia, kolikoilla toimivaa junaa, ankkaa ja autoa, altaassa kulkevaa törmäilyvenettä ja ihmiskuulaa, trampoliinia ja possujunaa Albenassa on. Sen voin kuitenkin kertoa, että niitä on paljon. 
Ja mitä koko lomakylän kokoinen lapsiperheiden puuhapaikka olisi ilman aluetta kiertäviä turistijunaa ja hevoskärryjä? Turistijuna maksoi yhdensuuntaisella matkalla aikuisilta 1,5 euroa (3 lv), ja koko kierroksen pääsi kolmella eurolla (6 lv). Me kiersimme junalla koko kierroksen, mutta sekä alueen hotellien ja ravintoloiden työntekijät että kaukaisempien hotellien asukkaat käyttivät junaa julkisen liikenteen välineenä.
Hevoskärryistä käsin näimme myös aluetta oman hotellin läheisyyttä laajemmin, mutta pääasiallinen tarkoitus oli saada pieni 1-vuotias neiti hevosten kyytiin. Hän ihastui hevosiin heti ensimmäisenä matkapäivänämme, emmekä tietenkään voineet tuottaa hänelle pettymystä ja jättää hevosajelua välistä. Lauloihan hän koko matkan ihahaata ja hihkui koppoti-koppoti aina, kun hevoskärryt ajoivat ohi. Puolen tunnin hevosajelu maksoi 25 euroa (50 lv). Pidemmän kierroksen olisi saanut 35 eurolla (70 lv).


Albenan hintataso on myös erittäin miellyttävä. Itse en montaa lounasta Islan päiväunirytmin vuoksi matkalla syönyt, mutta sen kerran kun söin, maksoi se reilusti alle kympin. Esimerkiksi ison pitsan tai pastan sai viidellä eurolla. Oluen tai limun kahdella-kolmella eurolla. Toinen kahdesta lounasvierailustani oli tähän kuvien merirosvolaivaravintolaan. Ravintola sijaitsee rannalla, aivan Albenan pohjoisosassa, kilometrin verran hotelli Flmaingolta.

Me olimme matkassa vain viikon, emmekä ehtineet kokeilla kaikkea Albenan tarjonnasta. Väliin meiltä jäi ainakin minigolfrata, polkupyörien ja golfkärryjen vuokraus, ja niin moni leikkipaikka, possujuna ja kolikolla toimiva auto. Lapset olivat myös vielä liian pieniä rannan tarjoamiin veneen perässä kulkeviin liitovarjoihin. Alueen vesipuistossakaan emme käyneet, sillä lapsille oli aivan riittävästi hotellin omassa uima-altaassa sekä merenrannassa.


Jos Albenan matkalla jatkuva lapsiperhevilinä kyllästyttää, pääsee sitä pakoon ottamalla askeleen pohjoiseen. Aivan Albenan pohjoisrannan porttien ulkopuolella on kapeampi rantakaistale, jossa paikalliset perheet olivat viettämässä rantapäiväänsä. Jos Albenasta oluen sai kahdella eurolla, tällä puolella olut maksoi euron. Tunnelmakin oli jo täysin toinen.
Miten on? Soveltuisiko Albena sinun lomasi kohteeksi? Minä ainakin nautin Albenan helppoudesta ja kaikesta tarjonnasta täysillä.

PS. Jos Albena herätti kiinnostuken, pysy kuulolla, lisää juttua tulossa mm. Hotelli Flamingosta ja Albenan vieressä sijaitsevasta Kranevon kylästä.

Pysy matkassa mukana:

18 kommenttia:

 1. Hei,
  Kiva juttu taas. Koulussa on Juniorit taas matkasta puhuneet ja arvannet varmaan mihin miellä halutaan nyt lomalle :D Odotan jatkopostausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Malla! Albenaa voin kyllä todella suositella. Mekin saatiin tälle matkalle suositus toiselta lapsiperheeltä, kun olivat juuri olleet tuolla, ja se suositus osui nappiin. Palaan loppuihin postauksiin, kunhan saan ne valmiiksi. Ensin tulossa fiilistelyitä muilta matkoilta :)

   Poista
 2. Tuntuu olevan todellinen lasten paikka. Tuonne voisi tulevan lapsenlapsen vaikka viedä, kun se aika koittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä juuri se paikka, missä ei tarvitse keksiä tekemistä lapsille, vaan sitä on tarjolla vaikka ja kuinka, ja kun se lentokin on niin ihanan lyhyt. Ja lapset aivan varmasti pitävät! :)

   Poista
 3. Oli pakko tulla kurkkaamaan kokemuksiasi Bulgariasta. Itsellä on jäänyt niin huonot kokemukset maasta, että en tiedä haluanko sinne koskaan enää matkustaa. Tosin omat (ja miehen) kokemukset ovat pitkän ajan takaa. Mutta silloinen Bulgaria oli täynnä päällekäyviä kerjäläisiä ja taskuvarkaita. Kaduilla oikeasti ihmiset kävivät käsiksi ja se oli pelottavaa. Siitä jäi todella ikävä maku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa harmillinen Bulgarian kokemus teillä. Nyt ymmärränkin, miksi sinne on rakennettu tuollainen vartioitu ja aidattu Albena pelkästään lapsiperheille. Eipä ollut kerjäläisiä eikä taskuvarkaita. Tosin ei niitä ollut viereisessä Kranevon kylässä tai Varnassakaan. Ehkä satuimme oikeille alueille/oikeaan aikaan niissäkin.

   Poista
 4. Juu ei sopisi minun lomakohteeksi! Mutta miksei jos olisi lapsia, sillä tuohan näyttää tosiaankin aivan lasten lomaparatiisilta :) Aika mielenkiintoista kyllä, että koko alue on suunniteltu lapsia silmällä pitäen. En ole vastaavaa nähnyt missään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuonne ei todella kannata mennä ilman lapsia. Silloin siellä ei ole yhtään mitään tekemistä. Tietysti se voisi toimia tukikohtana muuhun maahan ja Romaniaan tutustumiseen, mutta niin toimisi jokin muukin Bulgarian kohde.
   Minäkään en ole nähnyt tuollaista paikkaa aikaisemmin, missä olisi otettu huomioon vain ja ainoastaan lapset/perheet. Mietin jo sitäkin, että aika lyhyeksi jää ravintoloitsijoiden ym. myyjien kaupallinen aika, kun kaikki asiakkaat ovat jo yhdeksään tai kymmeneen mennessä nukkumassa. :D

   Poista
 5. Näyttää kyllä niin Bulgarialta kuin olla vaan voi, näin siis arvion omien mielikuvieni mukaan. Koskaan siellä en ole ollut, harkinnassa jo useammankin kerran. Mukava tietää, että olisi muksujen kanssa sopiva kohde. Bulgaria itseä kiinnostaa moneltakin kantilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Bulgarian Albena on kyllä erinomainen kohde, jos etsii helppoa lomaa lasten kanssa. Tosin kyllähän sieltä pääsee helposti tutustumaan muuhunkin Bulgariaan. Me vietimme tämän loman täysin lasten ehdoilla :)

   Poista
 6. Hanneli /duunireissaaja2. syyskuuta 2016 klo 4.56

  Oli kiva lukea näin positiivinen kokemus Bulgariasta, kun useimmiten siitä ei niin kauniisti puhuta.
  Me matkustettiin "bamselomilla" tyttären ollessa noin 5-6 -vuotias. Tuntui että sen ikäinen jaksoi kaikkein huonommin tehdä mitään, mihin ei liittynyt leikkipuistot tai uiminen. Siihen ajanjaksoon tämä olisi ollut varmasti hyvä valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisen monella on Bulgariasta huonoja kokemuksia. Minulta on koko Bulgaria jäänyt täysin huomiotta ennen tätä matkaa. En ollut oikeastaan kuullut kenenkään kokemuksiakaan maasta.

   Juuri matkassamme olleille 5- ja 7-vuotiaille pojille tuo oli kyllä ihan unelmakohde. 1-vuotiaskin piti kyllä matkasta, mutta hänelle kelpaa vielä mikä paikka tahansa. Huutaa kyllä "uimaan", kun uima-altaan näkee, muttei osaa sitä pyytää, jollei sellaista ole näköpiirissä :)

   Poista
 7. En ole itse koskaan Bulgariassa käynyt (lieneekö osaksi sen takia, että ei tosiaan ole kovin imartelevia kertomuksia paikasta kuullut), mutta kyllä kai sekin olisi hyvä kokea. Tosin noi lapsipaikat ei sovellu itsellenikään, kun lapset ovat jo niin vanhoja. Mutta vaikutti teidän tarpeisiin juuri sopivalta paikalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota paikkaa en tosiaan suosittele, jollei lapset ole mukana ja sen ikäisiä, että nuo aktiviteetit kiinnostavat. Muuta Bulgariaa en osaakaan sitten suositella, kun emme juuri Albenan aitojen ulkopuolella viettäneet aikaa.

   Poista
 8. Näyttää ja kuulostaa kyllä lapsiperheen unelmapaikalta! Nämä valmismatkojen hotellikompleksit ja lomakylät ovat kyllä usein niin nappivalintoja, etenkin kun pienempää väkeä mukana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä tuo todella oli! Jos joskus ennen lapsia tuollaisia komplekseja kauhistelinkin, niin viimeistään nyt ymmärrän niiden tarkoituksen ja ilon. Itsekin nauttii lomasta ihan eri tavalla, kun ei tarvitse keksiä lapsille tekemistä :)

   Poista
 9. Kiva oli tosiaan lukea hyvä kokemus Bulgariasta, kun itselläkään se ei ole kiinnostuksen kohteena. En ikinä menisi esim. Sunny Beachille. Mutta tässä paikassa kyllä selvästi panostetaan lapsiin! Lieneeköhän ihan tarkoituksella profiloitumassa sellaiseksi paikaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla on kaikki tekemällä tehty lapsiperheille. En tiedä, onko alunperin lähdetty rakentamaan sitä niin, kun paikkakin on kerta aidattu ja vartioitu, mikä tekee paikan tietysti lapsiperheille turvalliseksi. Luulisin, että on.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan