Slider

Kuokkalan kartano - upea ravintolaelämys Jyväskylässä

keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Pääsin vihdoin käymään Kuokkalan kartanossa syömässä sen jälkeen, kun ystäväni mies, Sami Sorvoja, laittoi paikan kuntoon ja aloitti paikalla ravintolan reilu vuosi sitten.

Tiesin, että ruoka on takuulla ensiluokkaista, onhan ravintoloitsijana Sami, mutta paikka pääsi yllättämään. Vaikka tiesin, että Kuokkalan kartano on pistetty täysin uuteen uskoon ennen ravintolan aukeamista, en jotenkin silti ajatellut, että paikka olisi näin upea. 

Ravintoloitsija Sami Sorvoja ja minä

Katso videolta yleiskatsaus Kuokkalan kartanosta:Kuokkalan kartano - Vuoden kokki -finalistin taidonnäyte

Kuokkalan kartanon ravintola on lähes kokonaisuudessaan Sami Sorvojan käsialaa. Sami on siis kisannut Vuoden kokki -kisassa useita kertoja, ja ollut kisassa aina finaalissa asti. Lisäksi Sami on työskennellyt ainakin Jyväskylän yhdessä harvoista huippuravintoloista, Pöllöwaarissa. Olen tuntenut Samin jo reilusti yli kymmenen vuoden ajan, ja muistan Samin aina suhtautuneen ruokaan intohimoisesti. Samin kunnianhimo ja ammattitaito on hyvin esillä Kuokkalan kartanossa. Laadusta hän ei tingi.

Ruuan lisäksi Samin kädenjälki näkyy Kuokkalan kartanon keittiöissä ja baareissa. Sami on itse suunnitellut keittiötilat ja baarit, ja esimerkiksi yläkerran baaritilasta löytyy lämpökaapit, jolloin yläkerrassa ruokailevat pääsevät nauttimaan oikeasti lämpimistä annoksista, kun annokset voidaan laittaa esille yläkerrassa, eivätkä ne näin matkaa alakerran pääkeittiöstä yläkerran ruokailijoille. Tässä siis vain yksi esimerkki siitä, miten hyvin kaikki on suunniteltu sekä kauniiksi, mutta myös toimivaksi.

Olin todella vaikuttunut kaikesta, mikä Kuokkalan kartanossa on suunniteltu viimeistä yksityiskohtaa myöden. Kolmen ruokalajin lounas

Me saavuimme Kuokkalan kartanoon lounaalle. Oli ihanaa, miten kaikki henkilökunnan jäsenet toivottivat meidät tervetulleiksi, kuin olisimme tulleet hyvien ystävien luo kylään. Siis toki tavallaan tulimmekin, kun tunnemme Samin, mutta emme muita, eivätkä muut meitä.

Palvelu oli muutenkin aivan todella hyvää. Juuri niin hyvää kuin mitä puitteet ja ruoka antoivat ymmärtää.

Me söimme Kuokkalan kartanolla kolmen ruokalajin lounaan. Valittavissa oli kahdesta alkupalasta ja kahdesta pääruuasta kummastakin yksi, ja loppuun porkkanakakkua jäätelön ja sorbetin sekoituksella, serbetillä. Minä söin alkuun punajuurta ja pääruuaksi kuhaa, tytär pääruuaksi kuhaa ja jälkiruuan. Söimme siis kuitenkin molemmat kaksi ruokalajia, mutta yhteensä testasimme kaikki kolme ruokalajia.

Lapselle pääruuan olisi saanut myös puolikkaana annoksena, mutta onneksi otimme molemmille kokonaiset. Ruoka oli nimittäin niin hyvää, että myös lapsi söi koko kuha-annoksensa. Minulle jäi häneltä vain ihana paahdettu kukkakaali - onneksi edes jotain.

Jälkiruuan osalta tein virhearvion, enkä ottanut itselleni omaa. Olisi pitänyt, sillä sain maistaa vain pienet lusikalliset todetakseni, että oli ehkä parasta porkkanakakkua ikinä. Tyttärelle maistui siis paremmin kuin tavallisesti.


Erilaisia tiloja yhteneväisellä tunnelmalla

Sami lähti vielä lounaan jälkeen kierrättämään meitä ravintolan tiloissa.

Onneksi lähti. Kuokkalan kartanon tilat ovat nimittäin upeat! Ne on täysin remontoitu ja sisustettu uusiksi. Lattioita ja kattoja on kunnostettu tarpeen mukaan, ja mahdollisuuksien puitteissa on säilytetty vanhaa. Huoneet ovat muutoin ennallaan, ja vain yksi seinä oli pystytetty ravintolan remontin yhteydessä.

Vanhoja huonekaluja, piironkeja ja senkkejä on haalittu eri puolilta antiikkiliikkeistä sun muista aina Viroa myöden. Ravintolan seiniä koristaa tauluja, joista voi nähdä kartanon historiaa.

Jokainen ruokailutila on erilainen, mutta silti tunnelma on säilytetty yhteneväisenä tilasta toiseen. Suosittelenkin ehdottomasti kurkistamaan myös muihin ruokailutiloihin kuin vain siihen, missä itse ruokailet - jos siis käyt Kuokkalan kartanolla vain syömässä. Juhlissa toki tulee helpommin kierreltyä juhlapaikkaa oman paikan ympärystä laajemmin.

Ja hei kannattaa kurkata myös wc-tilat. Ne ovat ihan tosi hienoja. Ja täällä ehdottomasti pätee sääntö, että ravintolan wc-tilat määrittelevät ravintolan tason. Vessat ovat upeita ja niin on ravintolakin.

Juhlia ja tilaisuuksia jopa 700 hengelle

Kuokkalan kartanon tilat pihapiireineen on jättisuuret. Toisaalta niin tunnelmalliset, että olin yllättynyt, kun Sami kertoi sinne mahtuvan jopa 700 hengen tilaisuus. Tilojen monipuolisuus takaa sen, että joka juhlaan tai tilaisuuteen löytyy takuulla hyvä huone tai kokoelma huoneita.

Onpa kartanon pihapiirissä myös vanha talli, mikä on kunnostettu ja sen takapihalle on laitettu pari paljua. Tallin sisältä löytyy toki oleskelu-/kokoustilojen lisäksi myös sauna. 

Kaikissa juhlissa ja tilaisuuksissa ruoka tarjoillaan aina lautasannoksina. Buffapöytää Kuokkalan kartanossa ei ole mahdollisuus saada. Tässä näkyy Samin laatutietoisuus, ja näin hän haluaa huolehtia siitä, että paikan ruuan taso säilyy tasokkaana aina, eikä sillä ole merkitystä, onko vieras tullut ruokailemaan yksityishenkilönä, vieraaksi juhliin tai tilaisuuteen.

Kuulostaa hurjalta, että jopa 700 henkeä saa ruokansa lautasannoksina, mutta Samin tietäen en yhtään ihmettele, että hän saa tämänkin toimimaan.

Kuokkalan kartanolla pitkä historia

Kuokkalan kartanolla on pitkä ja todella monipuolinen historia. Julius Johnson on rakennuttanut kartanon jo vuonna 1904, ja kartanon arkkitehtina toimi Wivi Lönn. Hän oli Suomen ensimmäinen oman arkkitehtitoimiston perustanut nainen. 

Kuten jo mainitsin, on Kuokkalan kartano toiminut myös synnytyssairaalana, ja tässä tarkoituksessaan kartano on ollut vuodesta 1946 aina vuoteen 1967 saakka. Aika moni lapsi on täällä siis saanut alkunsa. Kartano on tämän jälkeen toiminut hydrobiologisena tutkimuslaitoksena vuoteen 1982 asti, minkä jälkeen se on ollut mm. Jyväskylän kaupungin ja jonkin säätiön hallussa.

Vuoden 2020 lopulla alkoi Kuokkalan kartanon tämän hetken kappale, ja nykyinen ravintola aukesi vuonna 2021. 


Iso suositus Kuokkalan kartanolle! 

Jos olisin yhtään lähempänä töissä, vaatisin heti seuraavaa kokousta pidettäväksi täällä. Jyväskylästä käsin Kuokkalan kartanolle on helppo päästä. Se sijaitsee nelostien varrella, muutamien minuuttien ajomatkan päässä Jyväskylän keskustasta.

Pysy matkassa mukana:

2 kommenttia:

  1. Kartanot ovat aina kiinnostavia kohteita. Tykkään erityisesti päässä yöpymään niissä, mutta kyllä lounas / illallinenkin aina kiinnostaa. Täytyy pitää mielessä, kun seuraavaksi Jyväskylän seudulle tulee lähdettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on minustakin! Täällä ei ole yöpymismahdollisuutta, mutta ruokailun oheen kyllä paljon ihasteltavaa. Ja se ruoka on tosiaan aivan taivaallisen hyvää täällä.

      Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan