Slider

Yhden yön pikaviisiitti ruuhkaisessa Malediivien pääkaupunki Malessa

keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Täytyy sanoa, että kontrasti on melko suuri, kun saapuu seesteisen rauhalliselta Ukulhasin saarelta keskelle Malen tungosta ja liikenteen vilinää. Teitä ei tiedä, milloin niitä uskaltaisi ylittää, kun autojen ja mopojen virta on jatkuva. Juuri äsken ei tarvinnut ylittää teitä, kun oli vain muutama ristiin menevä hiekkatie, joita pitkin sai päivisin taapertaa vain muutaman hassun muun ihmisen kanssa. Aaltojen kohina ja kanojen kotkotus vaihtuivat yhtäjaksoiseen tööttäilyyn. Aitojen yli pursuavat palmunlehdet, kukkaköynnökset ja hedelmäpuiden oksat skootteririvistöihin ja liikennekaaokseen. Ensisilmäykseltä Male näytti valtavan rumalta.Male ei onneksi ollut täysin pelkkää kaaosta. Olin kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen valintaani poistua Ukulhasin saarelta klo 13 lautalla aamuseitsemän lautan sijaan. Sain hotellihuoneen vasta kahden jälkeen iltapäivällä, enkä kertakaikkisesti keksi, mitä ihmettä olisin tehnyt Malessa kaikki ne ylimääräiset tunnit. Kaupunki oli kierretty heittämällä kahdessa tunnissa, ja sekin oli huomattavasti mukavampaa, kun olin saanut jätettyä matkatavarat hotellihuoneeseen. Kaupungissa oli kyllä paljon ravintoloita, mutta pari tuntia kaupunkia kierreltyäni en ohittanut yhtäkään, mihin olisin mielelläni istahtanut pidemmäksi aikaa vaikkapa kirjan pariin.


Kaupungin kauneus muutaman korttelin alueella


Jos pääsääntöisesti Malen kaupunki olikin aika kaoottinen, ei se sentään ollut sitä aivan kokonaan. Malen kaupungin kauneus oli tikistetty muutaman korttelin alueelle. Luin ennakkoon, että Malessa kannattaisi käydä katsomassa pääsataman lähettyvillä olevat hedelmä- ja kalatori, Sultan Park sekä moskeija Masjidh Al-Sulthan Muhammad Thakurufaanu Al-Auzam. Käytännössä käyskentelin alueen ja näiden kaikkien kohteiden läpi. Ainoa, missä kävin sisällä asti, oli hedelmätori. Harmillisesti en ostanut mitään, kun en halunnut banaaneja, ja muiden hedelmien kuorimiseen minulla ei olisi ollut välineistöä. Tai no papaija lähinnä olisi kiinnostanut, mutta en ostanut.

Moskeijaan en edes yrittänyt sisälle, ja Sultan Parkiin olisi ollut 75 rufiyaa, joten jätin senkin välistä. En olisi kuitenkaan aikonut kuin kävellä puiston läpi nähdäkseni, millainen se on. Porttinäkymä oli tällä erää riittävä.


Kauneus loppui heti näiden korttelien väliin, mutta pientä hengähdystaukoa antoi kaupungin pääkatu, missä oli yhden aivan liian kapean kaistan sijaan jopa kaksi kaistaa JA jalkakäytävät molemmin puolin katua. Tätä tietä oli huomattavasti mukavampaa kulkea, kuin kaikkia niitä muita pikkiriikkisiä katuja, joita kapeudesta huolimatta suhasi jatkuvana virtana niin skoottereita kuin autojakin. Suhasivat, vaikkeivät olisi mahtuneetkaan. Ja koita siinä sitten jalankulkijana mahtua sekaan.


Kaksi ravintolavaihtoehtoa 


Kysyin nälissäni respasta ravintolasuositusta lähistöltä ja tallustin niistä lähempään, Oxygen Cafe'hen. Ravintola näytti ihan kivalta toisen kerroksen ulkoterasseineen kaikkineen. Mutta kun kerroin haluavani syödä, minut ohjattiin pieneen, muutaman pöydän liian kylmästi ilmastoituun, tupakalle haisevaan lasikoppiin. Olin sen verran nälissäni, etten jaksanut kysellä vaihtoehtoja ja jäin. Ruokalistalta tarjoilija suositteli kievin kanaa - tilasin paistettuja nuudeleita ja papaijamehun.

Ruoka oli lopulta ihan hyvää - voiko paistetut nuudelit mennä pieleen? - ja lasku miellyttävän pieni (130 paikallista rahaa), vaikka siihen olikin lisättynä 10 % ja 6 % lisät, veroja, palvelumaksuja, mitä lie.

Kävelin kuitenkin vielä toisen hotellivirkailijan suositteleman ravintolan ohi. Citron by Lemongrass oli huomattavasti viihtyisämmän oloinen, ihanasti suoraan rantaviivassa, mutta samalla näytti hyvin kalliilta. Jos on tarkoitus vain siirtää nälkää, luulen valinneeni sittenkin oikean ravintolan.
Malessa yksi yö ennen aamun lentoa


Malen kaupunki oli kyllä mukava nähdä, mutta en suosittele kenellekään yhtään pidempää pysähdystä kaupunkiin kuin on pakollista. Minä tulin Maleen tasan sen takia, että lentoni takaisin Suomeen lähti aamulla, enkä halunnut vaarantaa lennolle ehtimistäni. Luin niin monesta eri lähteestä ennen matkaani, kuinka Malediiveilla lautat eivät välttämättä ole ajoissa, ja minun osaltani Ukulhasin lautan olisi pitänyt olla minuutin tarkkuudella aikataulussaan, jotta olisin ehtinyt sen kyydillä lennolleni.

Lentokenttälautta Malesta Malediivien lentokentälle kestää vain muutaman minuutin ja lauttoja lähtee 10-15 minuutin välein. Lautta maksaa 10 rufiyaa (alle euron) ja on se kaikkein kätevin tapa matkustaa lentokentälle. Taksillakin on mahdollista kulkea Male-lentokenttä-väli, mutta hinnasta en osaa sanoa.

Kai lauttaterminaalissa joskus on ruuhkaa, kun kerta tuolejakin on näin paljon. Minä sain kävellä suoraan lauttaan, joka lähti samalla hetkellä kun astuin sen kyytiin.PS. Malesta löytyy myös pieni tekorantakaistale. Uimareita löytyi muutamia vielä auringonlaskun aikaankin, mutta en silti missään nimessä suosittele Malea rantalomailuun, kuten en mihinkään muuhunkaan lomailuun. Kauttakulkupaikaksi Male sopii, ei muuhun. Rantalomaile Malediiveilla mieluummin vaikka täällä.

 Malediivien lentokenttä sijaitsee tuon pitkän sillan toisessa päässä.


Pysy matkassa mukana:

10 kommenttia:

 1. Me pyydettiin, että lautta lähtisi aiemmin ja se onnistui, kun olimme Ukulhasissa tammikuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että näinkin voisi tehdä! Minua kyllä sen verran kiinnosti tuo Male, että halusin nähdä senkin. Onneksi tosin ymmärsin saapua Maleen vasta iltapäivällä.
   Sitten jos/kun seuraavan kerran päädyn Malediiveille, niin tämä on hyvä pitää mielessä. Nythän olen sen Malen nähnyt, eikä ole hinkua takaisin.

   Poista
 2. Tämän artikkelin perusteella ei kyllä kauhean kiinnostavaa kuvaa saanut Malesta. Sen voi siis suosiolla jättää väliin :) Oikeastaan tuo keskivaiheella oleva valkomarmorinen alue näytti edes vähän houkuttelevalta mutta riittääkö se valitsemaan tätä kohteeksi? Muuten kyllä kuulosti hyvin ahdistavalta paikalta...varsinkin sen rantalomailun jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis missään nimessä Male ei ole lomakohde, vaan pelkkä pakollinen siirtymä Malediivien lomasaarille, jos lento saapuu niin myöhään, ettei niitä enää samalle illalle ole tarjolla tai vaihtoehtoisesti lähtee niin aikaisin, ettei lautalla ehdi riittävän ajoissa lentokentälle.

   Muuten kannattaa keskittyä vain ja ainoastaan Malediivien muihin saariin :)

   Poista
 3. Ei kyllä vaikuta kauhean kiinnostavalta kaupungilta... Moskeija tosin on sievä! Jos oma Malediivien haavereissu toteutuu joskus, pitää koettaa yrittää varata lennot joilla voisi välttää ton Malessa oleskelun.

  Hauska ajatus mennä lentokentälle lautalla! Saarivaltiossa toisaalta ihan loogista, miksikäs ei :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, Malediiveilla se pääasiallinen siirtymismuoto on tosiaan lautalla. Taksi olisi ollut minusta juurikin se hassu ajatus paikassa, mikä on saarta toisen perään.

   Malessa ei onneksi tarvitse oleilemalla oleilla, oli lennot mitkä tahansa. Yhden yön verran kaupunki on oikein passeli ja toisaalta toisena vaihtoehtona on lentokenttäsaari, mistä löytyy myös ihan kaunistakin rantaa.

   Poista
 4. Male on kuulostaa hieman samanlaiselta kaupungilta kuin Puerto Princesa Filippiinien Palawanilla. Sinne on mentävä, jos haluaa El Nidoon (tietenkin kaikki haluavat El Nidoon) ja siellä on yövyttävä, jos haluaa lentää Palawanilta pois. Mitään muita syitä kaupungissa ei ole käydä.

  Tuo hedelmien ostaminen kadulta on vähän hankalaa. Papaija olisi pitänyt saada halki ja syötyä jotenkin, eli ainakin veitsen ja lusikan olisi tarvinnut. Jos on hotellihuone, niin mikäs siellä on leikellessä ja lusikoidessa ja pestessä, mutta muuten kyllä menee tosi sotkuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole käynyt Filippiineillä, mutta voin niin kuvitella, kuinka sieltäkin löytyy vastaavia, ei niin kovin viehättäviä kaupunkeja.

   Minä olisin mieluusti vienyt papaijani huoneeseen, mutta kun sielläkään ei ollut mitään teräaseita, tai edes lusikkaa, niin jäi ostamatta :(

   Poista
 5. Okei eli ei Maleen! :D
  Kiva kun kirjoitit rehellisesti kaupungista. Itse kun aina yritän löytää joka paikasta sen hyvät puolet, niin oli kerrankin virkistävää lukea vain negaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, en todella suosittele Malea matkakohteena :D

   Minua kiinnosti ennakkoon paljonkin Male, ja pohdin pitkään lähtemistä sinne heti aamuseitsemän lautalla. En oikein löytänyt mistään kunnollista mielipidettä siitä, kannattaako näin tehdä. Mieluusti kerron juuri niitä asioita muille, mitä itse olen matkan aikana ja ennen matkaa pohtinut. Olisi ollut ainakin minulle hyödyllinen tieto, miten kauan kaupungissa saa vietettyä aikaa.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan