Slider

Kotimaan matkailukohteiden yllättäjä: Ilmajoki

sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Yhteistyössä: Visit Ilmajoki

Ilmajoki. Pieni Ilmajoki keskellä Pohjanmaata. Kukapa olisi uskonut, että niin pienellä paikkakunnalla on varsinainen keskittymä kiinnostavaa tekemistä ja näkemistä matkailijoille. Minä en ainakaan!Vietin kauniin, kesäisen lauantain Ilmajoella reilun kymmenen muun bloggaajan kanssa Visit Ilmajoen kutsumana. Saimme valita useiden eri vaihtoehtojen joukosta kaksi eri aktiviteettia. Yhden aamupäivälle ja toisen iltapäivälle. Meillä oli näiden aktiviteettien lisäksi vielä yhteistä ohjelmaa päivän alkuun, sen keskelle ja vielä päätteeksi.

Päivän aikana Ilmajoki-lehden toimittaja kysyi minulta, mitä tiesin Ilmajoesta ennen päivää. Vastaus oli helppo: en mitään. En yhtään mitään.

Nyt tiedän. Ilmajoki on aika vakuuttava suomalainen matkailukohde, ja nyt kerron siitä myös teille. Jos ette usko, kohta uskotte.


Tämä kaikki löytyy Ilmajoelta


Historiaa museoissa ja ulkoilmassa kauniissa kesäsäässä


Päivämme Ilmajoella alkoi kahden paikallisen oppaan johdolla Ilkan Patsaan juurelta. Ensin saimme kuulla nuijasodasta ja muusta Ilmajoen historiasta vuosisatojen takaa. Mikä ihana vastaanotto meillä olikaan. Jo tässä vaiheessa oli selvää, että Ilmajoella ihmiset ovat ystävällisiä ja toivottavat matkailijat tervetulleiksi.

Tämän hetken vesisateen ja ihan normaalin toukokuisen +12 asteen lämpötilan huomioiden oli aivan uskomatonta, että jo huhtikuussa oli näin kaunis ja aurinkoinen ilma, mitä kuvista näkyy.
Ilmajoen musiikkijuhlat - oopperaa kauniissa jokimaisemissa


Historiakierroksen päätteeksi kävimme katsomassa Ilmajoen musiikkijuhlien lavasteiden valmistautumista. Musiikkijuhlat kasataan lähes talkoovoimin, mikä tuntuu nykypäivänä uskomattomalta ja niin hienolta! Ilmajokisilla mahtaa olla keskenään mieletön yhteishenki.

Olen kyllä kuullut Ilmajoen musiikkijuhlista aiemminkin, mutten osannut kuvitellakaan, että niiden näyttämö olisi näin upeissa maisemissa, aivan joen varrella. Pystyin niin kuvittelemaan itseni kuuntelemassa oopperaa Kyrönjoen äärellä. Harmillisesti tämän kesän musiikkijuhlat jäävät omalta osaltani välistä, mutta nyt ainakin tiedän tulevia kesiä ajatellen, että kesäkuun alusta voisi varata viikonlopun Ilmajoen vierailuun.

Ilmajoen musiikkijuhlat ovat tänä vuonna 5.-16.6.2019. Lippujen ostossa kannattaa pitää kiirettä, sillä ainakin Lauri Tähkän konsertti on jo nyt loppuunvarattu.

Musiikkijuhlista voit lukea enemmän heidän nettisivuiltaan musiikkijuhlat.fi ja lippuja pääset ostamaan tästä linkistä.

Namitupa - karkkia ja ilmalentoja ja rauhaisaa jokiristeilemistä Kyrönjoella


Minun aamun aktiviteettini oli flyboarding, josta olenkin ehtinyt hehkuttaa niin Facebookissa, Instagramissa kuin täällä blogissakin. Pääsin ainoana osallistujana lentelemään Kyrönjoen yllä ja hitto että olikin hauskaa. Ihan tuosta noin vain ei ilmalento tietysti onnistunut, mutta yllättävän lyhyessä ajassa tämänkin taidon oppii.

Muita Namituvan palveluita Ilmajoella on itse Namitupa eli karkkitehdas. Osa porukasta olikin iltapäivällä vääntämässä itse alusta asti karkkitankojaan. Näytti ja kuulosti todella hauskalta puuhalta, ja sitten kun uudelleen päädyn Ilmajoelle, aion ehdottomasti mennä itsekin karkintekoon. Namituvalla voi myös mennä vain ihastelemaan, kun ammattilaiset tekevät karkkia. Karkintekoon osallistuneiden puheista päätellen ei ole ihan niin helppoa miltä näyttää.Namituvalla on myös todella sympaattinen jokilautta, jonka kyydissä pääsee ihastelemaan Kyrönjoen maisemia kahvien ja mokkoosien kera. Koskaan en ollut kuullut mokkoosista, mutta nuo jenkkityyliset pannukakut ilmajokisittain olivat herkullisia!

Namituvan palveluihin voit tutustua paremmin heidän nettisivuiltaan namitupa.fi.

Karkinteosta voit lukea lisää ainakin Voita ja Suolaa -blogin Mikan ja Talo Ahonlaidalla -blogin Marian kirjoituksista:Voimavaratila Toiska


Minä valitsin iltapäivän ohjelmaksi vierailun voimavaratila Toiskassa. Toiska on maatila, ja myös koti usealle sijoitetulle nuorelle.

Me tutustuimme Toiskan toimintaan, sen maatilaympäristöön ja eri toiminnallisiin tiloihin. Pääsimme myös tutustumaan reilun kymmenen hevosen laumaan, jotka yleisestä ja totutummasta käytännöstä poiketen elävät laumassa. Minä en ole koskaan ollut kovin sinut hevosten lähellä, sillä en ole koskaan ollut juurikaan tekemisissä hevosten kanssa. Niin suuri ja uljas eläin vaatii eläimen ymmärtämistä, ja sitä minulta ei kokemuksen puutteesta johtuen löydy. Näiden hevosten lauma oli onneksi varsin rauhoittava. Me ajoimme lauman aitaukseen kärryn kyydissä, jonka lähelle hevoset tulivat tervehtimään. 

Toiskan toiminnasta voit lukea enemmän heidän nettisivuiltaan toiska.net.

Myös Meidän Koti -blogin Jenni oli Toiskassa. Hänen kirjoituksen voit lukea:
Jenkkimeininkiä Koskenkorva West Ranchillä


Ilmajoelta löytyy myös Koskenkorva West Ranch, mikä on kaikkea mahdollista Jenkkeihin liittyvää. Paikka on Jari Mäen perustama, ja sieltä löytyy niin automuseo, autojen huoltamo sekä kaikkea mahdollista Jenkki-aiheista myyvä kauppa.

Tämän pidän myös omalla matkalistallani, sillä en tänne ehtinyt päivän aikana. Mutta kannattaa ehdottomasti lukea lisää Koskenkorva West Ranchistä Himomatkaajan turinoita -blogista:


Kuulostaa huikealta!

Pakopelejä ja alkoholituotannon historiaa


Ilmajoelta löytyy lisäksi muun muassa pakopelihuoneita, jotka on Yli-Lauroselan talomuseon yhteydessä, sekä Koskenkorva-museo. Tekeminen ei siis tosiaan lopu kesken.

Ainakin Hätälasku-bloggaaja kävi tutustumassa alkoholintuotannon historiaan. Siitä voit lukea lisää:

Talo Ahonlaidalla -blogin Maria kävi kokeilemassa pakohuonetta:


Ravintolat ja kahvilat


Yli-Lauroselan talomuseon kahvila

Yli-Lauroselan talomuseo ja kahvila on aivan ehdoton kahvitaukopaikka Ilmajoella. Kahvilan yrittäjä oli leiponut meille hurjan määrän erilaisia leivonnaisia ja kaikki alusta asti itse. Hänen periaatteensa tulevan kesän kahvilanpidolle onkin leipoa niin paljon itse kuin vaan mahdollista. Itse alusta asti tehdyt karjalanpiirakat, kakut sun muut. NAM! Talossa sijaitsee myös museo ja siellä on lisäksi myynnissä yrittäjän käsitöitä.

Lue lisää Yli-Lauroselasta heidän nettisivuiltaan ylilaurosela.fi.


Ilmajoen kestikartano

Ilmajoen kestikartano taas tarjoilee maukasta lounasta. Myös heidän periaatteenaan on valmistaa ruuat alusta asti itse, ja esimerkiksi seurueemme allergikolle oli taiottiin tuossa tuokiossa annos, mikä hänen ruokavalioonsa sopii.
Majoitus valloittavassa kartanossa


En Ilmajoella ollessani tiennyt, mitä majoitusvaihtoehtoja Ilmajoelta ja sen lähiympäristöstä löytyy. Meille esiteltiin Kestikartanon ihastuttava kartanomajoitus ja heti ensisilmäyksellä voisin tehdä valintani ja varata huoneen Kestikartanolta. Tässä alle kymmenen huoneen kartanossa on prameat yhteiset oleskelutilat, yhteinen keittiö ja sauna sekä alle kymmenen toisistaan täysin erilailla sisustettua huonetta.

Huoneen hinta on noin 80 euroa yöltä ja on takuulla sen arvoinen.

Lisää Ilmajoen Kestikartanon majoituspalveluista voit lukea heidän nettisivuiltaan kestikartano.fi.

Muita Ilmajoen majoituksia löydät Visit Ilmajoen sivuilta: visitilmajoki.fi


Yrittäjien välinen yhteishenki 


Matkailuyrittäjien (kuten myös kaikkien ilmajokisten) yhteen hiileen puhaltaminen oli ihailtavaa. Ilmajoella selkeästi ymmärretään, ettei naapurin menestys ole itseltä pois, vaan päin vastoin. Mitä parempi kattaus menestyviä matkailupalveluita alueelta löytyy, sitä suuremmalla todennäköisyydellä paikkakunta tulee valituksi kesälomakohteeksi. Ja näin kaikki voittavat!

Kenties juurikin tämän vuoksi pieni Ilmajoki on niin monipuolinen matkakohde, ja onneksi niin helposti saavutettavissa eri puolilta Suomea.

Onko Ilmajoki sinulle tuttu? Ja miltä Ilmajoen matkailutarjonta vaikuttaa?

Pysy matkassa mukana

4 kommenttia:

 1. Ilmajoki ei ole tuttu laisinkaan, mutta vaikuttaa kyllä ihanalta kesäkohteelta! Pitäisi joskus ottaa asiaksi kesällä ottaa kunnolla auto alle ja lähteä kiertelemään Suomen paikkoja, joista ei ole koskaan kuullutkaan :)

  VastaaPoista
 2. Ilmajoen musiikkijuhlat kuullostaa nimenä tutulta, mutta siihen se sitten minullakin olisi jäänyt. Sijaintikin oli aluksi outo, mutta sen sentään opin tämän matkan blogikutsusta, vaikken saanut itse matkaa edes ohjelmaani mahtumaan, että lähellä Seinäjokea ollaan!

  VastaaPoista
 3. Itseä on kiinnostanut pidempään tuo Kyröjoen lautta, josko sen saisi joku kesä ohjelmaan. Samoin tuo ranch on nähtävä omin silmin, sen verran usein se on eri medioissa vastaan tullut.

  Tiesitkö, että Ilmajoen pellolliset eivät antaneet rakentaa rataa heidän pelloilleen ja näin varkain Seinäjoesta on tullut Etelä-Pohjanmaan keskus?

  VastaaPoista
 4. Enpä ollut minäkään tiennyt mitään Ilmajoesta. Nyt tiedän. Mutta ihan kauheasti pienten lasten kanssa tekemistä siellä ei kai ole? Vaikka kyllähän luonto yms. riittävät hyvin pitkälle. ��

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan