Slider

Malediivit matkakohteena yksin matkustavana naisena

sunnuntai 12. toukokuuta 2019

En ollut koskaan aiemmin matkustanut yksin. Nyt en laske mukaan sitä, kun lähdin Barcelonaan opiskelemaan yksin, sillä tiesin sinne tulevan myös muita suomalaisia. Guatemalassa kävin yksin Plan-kummilapsemme luona, mutta sitä matkaa en ollut suunnitellut tekeväni yksin, vaan matkakumppaniltani varastettiin passi Costa Ricassa, eikä hän sen vuoksi tietystikään päässyt ylittämään rajoja ja lähtemään matkaani Guatemalaan.Malediiveille, sinne suunnittelin matkustavani yksin. Halusin matkalle yksin. Olen sosiaalinen ja tarvitsen ihmisiä ympärilleni, mutta akkuni latautuvat, kun olen yksin. Ennen Malediiveja akkuni olivat täysin tyhjät. Tyhjemmät kuin koskaan ennen. Tarvitsin latausta, eikä viikonloppu yksin kotona olisi ollut missään määrin riittävä. Näin jälkikäteen täytyy todeta kohdevalintani olleen täysin oikea, ja matkaseura vieläkin parempi. Oli ihanaa olla viikko täysin yksin omien aikataulujen, omien ajatusten varassa.

Malediivit on helppo matkakohde matkustaa yksin


Kun matkan tarkoitus oli tylsistyä ja ladata akut täyteen, oli ehdotonta, että kohde on helppo. Ei ylimääräistä säätämistä paikan päällä, ei mitään vaivannäköä minkään eteen. Suunnittelin matkan tyylilleni uskollisena mahdollisimman hyvin ennakkoon, jotta lomalla voisin vain lomailla ja tehdä sitä mitä huvittaa. Enää ei tarvitsisi selvittää, mitä mistäkin löytyy, tai edes päättää mitä voisi tehdä ja minkä voi jättää tekemättä.


Malediivien osalta täytyy kuitenkin sanoa, että taisin valmistautua jopa liian hyvin. Vaikka matkustinkin Malediiveille omatoimisesti, on vieraanvaraisuus niin suurta, että tuntui kuin olisin ollut pakettimatkalla. Hotellin edustaja oli minua vastassa lentokentällä, ohjasi minut oikeaan lauttaan ja Ukulhasin saaren päässä olikin jo toinen hotellin edustaja vastassa – tai itseasiassa kaksi. Toinen viemässä laukkuni mopolla, toinen kävelemässä kanssani hotellille.

Hotellin edustaja kertoi aktiviteeteista, laittoi saaren ravintolat omasta mielestään paremmuusjärjestykseen. Rannalla snorklaamaan lähtemässä oleva sukelluskoulun opettaja kertoi minulle meren virtaukset ja parhaat snorklauspaikat. Eräs paikallinen näytti, mistä löydän keihäsrauskun. Mutta mikä parasta, sain olla juuri niin rauhassa kuin halusin. Ei ollut kaupustelijoita, ei seuraan tunkeilevia miehiä eikä naisia. Rantaviivasta löytyi aina poukama, missä ei ollut ketään muuta.Muut hotellin asukkaat kokoontuivat kyllä hotellin puutarhaan illalla vaihtamaan päivän kuulumisia, mutta minä en. Saan olla arjessa niin sosiaalinen, ettei se tällä matkalla kuulunut agendaani. Pidin suurimman osan ajasta täysin itselläni. Toisaalta hotellilla oli aina joku, kenelle sain hihkua paholaisrauskujen kohtaamisesta, näyttää videoni haihyökkäyksestä, rehvastella kalastusretken suurimmalla saaliilla. Jos halusin.

Muutoin nautin täysin siitä, ettei minun tarvinnut huomioida ketään muuta kuin itseni. Huomioitavia riittäisi matkan jälkeen.Ravintolassa syöminen ainoa yksin matkustamisen huonoista puolista - vai onko sittenkään?


Minua ei häiritse yksin matkustettaessa mikään muu kuin ravintolassa yksin syöminen. Tai näin luulin ennen tätä matkaa. Asia on nimittäin niin, että yksin syöminen ravintolassa ei häiritse minua, mutta kokemusteni pohjalta se, että minä syön yksin ravintolassa, häiritsee muita. Ja se taas saa asian häiritsemään myös minua.

Muistan edelleen vuosi(kymmenien) takaisen kokemuksen, kun olin Kreikassa työmatkalla. Muiden maiden edustajat lähtivät minua edeltävänä päivänä takaisin koteihinsa. Kun kerta Kreikassa olin, halusin silti hyvään kreikkalaiseen ravintolaan illalliselle. Mitenkä muutenkaan. Tarjoilija ovella ihmetteli säälivästi, olinko oikeasti yksin, toinen tarjoilija pöydässä ihmetteli muille tarjoilijoille, missä seuralaiseni on. Minusta tehtiin valtavan suuri numero ja lopulta minut piilotettiin viimeisimpään nurkkapöytään. Jos meninkin ravintolaan innokkaana syömään, loppui innokkuus kuin seinään. Kiitos vaan tarjoilijat!Luojan kiitos ajat ovat tuosta 15 vuoden takaisesta kokemuksesta muuttuneet, eikä tällä Malediivien matkalla kukaan, kertaakaan kyseenalaistanut tai ihmetellyt sitä, että matkustan yksin tai että syön yksin. Olin täysin normaali asiakas muiden joukossa. Sain itse valita pöytäni ja nauttia ateriasta muiden sitä ihmettelemättä.

Ainoita hieman vaivaannuttavia hetkiä olivat ne, kun istuin ravintoloissa ainoana turistina ja ainoana naisena. Tämä oli onnekseni kuitenkin vain omassa päässäni, eivätkä muut ympärillä olijat eleillään tai ilmeillään saaneet minulle vaivaantunutta tunnetta. Se siitä siis.

Retkillä ainoa asiakas


Tiesin jo ennakkoon Ukulhasin olevan niin pieni saari, että jos osallistuisin retkille, olisin todennäköisesti ainoa asiakas. Kun matkustaa kahdestaan tai seurueessa, yksityisretki on täyttä luksusta. Yksin matkustaessani hieman epäilin, olisiko se sitä myös täysin yksin. Molempien retkieni oppaat olivat kaikki niin mukavia, että retket olivat kuin olivatkin luksusta. Snorklatessa sain päättää täysin tahdin ja aikataulun, ja kauhuani lievittämään minulla oli veden alla yksityisopas pitämässä minua kädestä kiinni aina kun jättiläiskokoinen paholaisrausku lähestyi meitä. Kun olin valmis ja nähnyt paholaisrauskuja riittävästi, lähdimme pois. Minun ei tarvinnut odottaa ketään muuta yli-innokasta snorklaajaa. Täydellistä.Ukulhas on pieni, todella turvallinen saari


Ukulhasin saarella sain kokea oloni myös erittäin turvalliseksi. Vaikken juuri pimeällä kulkenutkaan, oli ne kerrat, kun tepastelin pääkadun ilta-aikaan päästä päähän, varsin turvallisia. Kunhan vain osasin pysyä tien reunalla ja kurkkia ja väistellä risteysalueilla riittävästi kulmien takaa tulevia mopoja.

Malediiveilla miehillä vaikuttaa olevan erityisen tarkat kohteliaisuussäännöt, eikä siivooja tullut huoneeseeni edes kysymään haluanko siivousta, jos olin itse huoneessa sisällä. Minulle jopa lähetettiin seinän takaa Whats App -viesti, kun olin unohtanut ilmoittaa seuraavan aamun aamiaisen. Minulle olisi hyvin sopinut, että oveeni olisi koputettu ja asia kysytty suoraan. Hoituipa näinkin.Male ruuhkainen, ja ulkoministeriön varoituslistalla


Malediivien pääkaupunki Male taas on täysin toista maata. En missään nimessä tuntenut oloani turvattomaksi sielläkään, mutta ruuhka ja ihmispaljous ahdisti rauhaisan viikon jälkeen. Ulkoministeriön tiedote kehotti pysymään poissa ihmispaljouksista, ja kun meneillään oli vielä vaalit, en olisi mielelläni lähtenyt yksin enää illalla kaupungille hengaamaan. Siihen ei onneksi ollut tarvettakaan, vaan päin vastoin menin hyvissä ajoin nukkumaan ennen aamun lentoa.

Miten viihdyin yksin?


Olen kuullut kerran jos toisenkin kysymyksen, miten viihdyin koko viikon yksin. Hyvin! Todella hyvin. Viikon aikana en päässyt lähellekään sitä rajaa, että olisin alkanut kaivata seuraa. Toki matkalla on aina tiedossa se piste, milloin joudut palaamaan arkeen, ja siihen on helppo mukautua. Mutta voisihan sitä käydä niinkin, että on arvioinut ne omat rajat ensikertalaisena yksin matkustajana täysin väärin. No, sen verran tiedän itseni ja yksinolonkaipuuni, että viikossa en ehtisi haikailla seuraa. Voisin jopa kuvitella, että kaksikin viikkoa samalla kaavalla voisi sujua minulta todella helposti. Mene ja tiedä.Edullinen matkakohde


Malediivit ei ole vain helppo, mutta myös edullinen matkakohde. Yksin matkustettaessa useimmat pakettimatkat on laskuista pois jo pelkän hinnan takia. Kuka sitä kahdesta haluaa maksaa, jos lähtee matkaan yksin? En minä ainakaan. Malediiveille pääsee todella edullisesti Qatar Airlinesin ja Turkish Airlinesin siivin (kannattaa kyttäillä tarjouksia), ja majoittuminen ja eläminen on myös vähintäänkin kohtuuhintaista.

Malediivien matkakustannukseni eriteltyinä sekä yhteen laskettuna löydät tästä linkistä.

Pysy matkassa mukana:

9 kommenttia:

 1. Malediivit kuulostaa helpolta kohteelta soolomatkailijalle. Minäkin tein ensimmäisen "mää-matkani" maaliskuussa ja valitsin kohteeksi Vilnan. Halusin kaupunkilomalle, joka olisi lyhyen lentomatkan päässä ja sellainen kohde, jossa en ole ennen käynyt. Viikonloppu sujui hyvin eikä minullekaan tullut yksinäisiä hetkiä, jolloin olisin kaivannut seuraa. Ruokailutkin sujuivat hyvin eikä yksin ruokaileva nainen onneksi ole enää outo lintu. Seuraava soolomatka voisikin sitten suuntautua jo hieman kauemmaksi, ei kuitenkaan ehkä vielä malediiveille asti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulen, että minä en ehkä viihtyisi yksin kaupunkilomalla. Kaupungeissa minusta on parasta fiilistellä ravintoloissa, terasseilla tai kävellä museo läpi juoruten. Mutta toisaalta, en ole koskaan kokeillut. Ehkä voisinkin viihtyä kirjan kanssa kaupungin terassilla viinilasia juoden.

   Poista
 2. Musta on ihanaa lukea kaikista itsenäisistä seikkailijattarista! Saan niistä valtavasti motivaatiota ja vaikka mulla on maailman paras reissukaveri, etsin rohkeutta ja oikeaa hetkeä lähteä yksin seikkailemaan jollekin matkalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on onneksi myös vaikka kuinka monta ihanaa reissukaveria, joista joku on aina valmiina lähtöön <3 Mutta oli kyllä virkistävää käydä yksin reissussa myös!

   Poista
 3. Kuulostaa ihan siltä että loma oli kaikin puolin oikein onnistunut :) Olen myös sosiaalinen ihminen ja uskon että muutama päivä menisi oikein hyvin, mutta loppuviikosta alkaisin varmaan jo höpöttämään vastaan tulijoillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisissa kohteissa on tosi helppo löytää juttuseuraa, jos sitä toivoo. Minäkin vaihdoin aina kuulumiset aamiaisella muiden kanssa, mutta omaa rauhaa löytyi kuitenkin riittävästi. Jossain kohtaa se raja varmasti minullekin tulisi vastaan, mutta ei ihan viikossa näköjään :)

   Poista
 4. Työmatkoja lukuunottamatta olemme enimmäkseen matkustaneet kahdestaan, mutta joskus kyllä kohteessa teemme hetkittäin eri asioita.
  Majoitus taitaa olla yksinmatkaajalle kustannuksiltaan se haastavin puoli, sillä hulppeakin majoitus on kahdestaan usein ihan "kohtuuhintainen", mutta jos sen maksaisi vaan yhdelle, niin tulisihan niille hintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo majoitus on todellakin se kallis osuus, kun on yksin matkassa. Pakettimatkaakin katsoin, mutta silloin olisin maksanut koko matkasta tuplat, ja siinä ei olisi ollut mitään järkeä. Onneksi löytyi hyvä edullinen kohde ja kulut pysyivät aisoissa yksinkin.

   Poista
 5. Juuri itselle varattu lennot ensi kuuksi :) Miten muuten varasit tuon speed boatin saarelle? Tuliko fiilistä, mikä muu saari olisi voinut olla kiva yksin mennä juuri lepäämismielessä...

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan