Slider

Michelin-ravintola Nerua - naurua ja ainutlaatuisia makuelämyksiä

sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Michelin-ravintola Nerua Bilbaossa - siinäpä vasta pala purtavaksi. Toisin sanoen yhdeksäntoista palaa. Tai oikeastaan aika monta enemmän, sillä itse ruokalajeja tilaamassamme Chef's Menussa oli 19. Kokemus oli niin mieletön, että en edes tiedä miten siitä kertoisin.Kirjoittaisinko illan olleen hulvattoman hauska, sillä nauroimme neljän naisen kesken läpi illan. Sanoisinko kokonaisuuden olleen upea elämys, kun kukaan meistä ei koskaan ennen ole syönyt näin pitkää illallista. Hehkuttaisinko sitä, miten kunniavierailta tunsimme itsemme - tunnenhan itse Michelin kokin Josean Alijan. Vai kertoisinko jokaikisestä yhdeksästätoista ruokalajista erikseen kyllästyttämiseen asti?


En tosiaan tiennyt, että yksi ja ainoa illallinen voi vaatia näin pitkän käsittelyajan. Olimmehan ravintolassa jo huhtikuun alkupuolella, eikä vieläkään kokemukselle tunnu löytyvän sanoja.
Michelin-ravintola Guggenheimin yhteydessä


Jos aloitan itse ravintolasta, niin Nerua sijaitsee Bilbaon Guggenheimin yhteydessä. Sekä sisustus että ruoka kulkevat käsi kädessä Guggenheimin yksinkertaisen ja uniikin linjan kanssa. Ravintolaa luotsaa Josean Alija, jonka tapasin viime syksynä Mäntän Food and Art -tapahtumassa. Tämä on juuri se syy, miksi Josean kiertää ruokamaailman tapahtumissa ympäri maailman. Suuri osa ravintolan vieraista on tutustunut ravintolaan juurikin Joseanin tapahtumavierailujen ansiosta. Emme siis olleet erityisen ainutlaatuisia vieraita, vaikka siltä ravintolan henkilökunta saikin meidät tuntemaan.

Lähiruokaa ja sesonkiajattelua


Espanjalaiseen tyyliin Nerua hyödyntää sekä lähiruokaa että sesonkeja. Ravintolan menu vaihtuu kolme kertaa vuodessa ja menu suunnitellaan aina vuosi ennakkoon juurikin sesonkiajattelun vuoksi. Kevään sesonkiruokia olisi hankalaa suunnitella ja rakentaa syksyllä, ja toisin päin. Nerua myös kunnioittaa raaka-aineita ja niiden omia ominaisuuksia, eikä raaka-aineiden ominaisuuksia ja makuja peitetä, vaan päin vastoin korostetaan.

Pidän erityisen paljon tästä ajatusmaailmasta - paitsi sammakonreisien kohdalla. Ne soisin tarjoiltavan minulle uppopaistettuina, tunnistamattomiksi kärvennettyinä - sammakoita, jos jotain, ei tarvitsisi raaka-aineena kunnioittaa. Vielä kun ympärillä on kolme naista, joista jokainen analysoi eteensä kannettuja reisiä, niiden kiiltävää pintaa, muotoa, rakennetta. Täytyy sanoa, että ensimmäinen sammakonreisistä pyöri suussa, toista en syönyt. Onneksi koko muu menu olikin sitten kiinnostavaa positiivisessa mielessä. Ehkä ihan ok, että yhdeksästätoista ruokalajista yksi ei ole yhtään omaan mieleen.Keittiön tervehdykset keittiössä tarjoiltuna


Kun saavuimme ravintolaan, meidät ohjattiin ensimmäisenä keittiöön. Wau. Meille tarjoiltiin keittiön luona neljä keittiön tervehdystä samalla kun seurasimme keittiön henkilökunnan ahertavan ruokien parissa. Henkilökuntaa keittiössä ja salin puolella on yhteensä melkein yhtä paljon kuin mitä ravintolassa on asiakaspaikkoja. Pöytiä ravintolassa oli noin kymmenen, eli mistään massiivisesta ravintolasta ei ole kyse.
14 ruokalajin Chef's Menu


Varsinainen menumme sisälsi 14 ruokalajia, mutta kun siihen laskee neljä keittiön tervehdystä sekä yhden extra-annoksen, jonka Josean oli halunnut meille lisäksi valmistaa, tuli meidän todellakin syötyä illan aikana 19 ruokalajin menu.

Tässä menu kokonaisuudessaan kuvin:

En osaa nimetä mitään näistä annoksista suosikikseni, sillä näin monen ruokalajin joukossa, tämän tason ravintolassa löytyi useampi varteenotettava suosikkivaihtoehto. Pienet, tuoreet herneet olivat ehdottoman hyviä, mutta niin olivat simpukat, kaikki keittiön tervehdykset ja jälkiruuatkin.

Kymmenen viinin viinipaketit alkumaljoilla


Viinien ystävinä otimme myös menulle kuuluvan viinipaketin, mikä sisälsi 10 eri viiniä, ja ennen ruoka- ja juomavalintoja tilasimme lisäksi lasilliset kuohuvaa. Onneksi osa juomapaketin kaadoista oli normaaliannosta pienempiä - eli meidän ei tullut nautittua kymmentä lasillista viiniä. Pöytä tosin loppuillasta näytti melko mielenkiintoiselta lasilasteineen.
Nerua oli mieletön kokemus nauruineen, sammakonreisineen, kokkeineen. 15 ruokalajin menu siellä maksaa 145 euroa ja viinipaketti 65 euroa. Myös pienempiä menuja on tarjolla tietysti huokeampaan hintaan.

Jos arvostat Michelin-tähtiruokaa, vieraile ihmeessä Neruassa. Jos et halua pistää näin paljon rahaa yhteen illalliseen, on Josean Alijalla myös bistro Guggenheimin yhteydessä. Me testasimme molemmat näistä ravintoloista, mutta bistrosta juttua tuonnempana. Pysy kuulolla!

Pysy mukana matkassa:

8 kommenttia:

 1. Jopas oli mielenkiintoinen menu. Täytyy myöntää, että sammakonreidet ehkä olisivat jääneet minulta pyörimään lautaselle päätymättä edes pienenä maistiaisena suuhun asti.
  Hinta on kyllä hulppea, mutta varmasti kokemus on eräänlainen kerran elämässä-kokemus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, nuo sammakonreidet olivat kyllä melko mielenkiintoisia :D
   Nämä tällaiset ravintolat ovat tosiaan kerran elämässä -kokemuksia. Onneksi tämän tason ravintoloita on maailma pullollaan, niin voi tehdä näitä "kerran elämässä" ruokailuita vaikka joka vuosi ;)

   Poista
 2. Itse asiassa aikoinaan Bilbaossa käydessämme söimme lounaan Guggenheim-museon yhteydessä olevassa ravintolassa, ehkä se oli siis mainitsemasi bistro. Kokemuksesta on kyllä jokunen vuosi, joten voi olla, että keittiömestarikin on vaihtunut jo tuona aikana. Muistan kuitenkin, että pöytä piti varata jo hyvissä ajoin - ja että ruoka, vaikka kyse olikin siis "tavallisesta" 3 ruokalajin lounaasta, oli hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se bistro oli minusta tosi hyvä. Josean on pyörittänyt näitä ravintoloita jo tovin, eli voi hyvin olla, että menu on ollut jo tuolloin hänen käsialaansa.

   Poista
 3. Ihan mielettömän upea kokemus varmasti, kaikinpuolin! Nämä on niitä ikimuistoisia hetkiä x

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä todella ovat ikimuistoisia elämyksiä - eikä vain ravintolan, vaan myös seuran vuoksi. Hyvä reissuseura tekee näistä kokemuksista juuri niin hyviä, mitä ne ovat!

   Poista
 4. 19 ruokalajia kuulostaa aika hulppealta. Mielenkiintoisen näköisiä annoksia. Sammakonreidet olisi jääneet minultakin syömättä, varsinkaan jos niitä ei oltu leivitetty ym. Hauska kuva lasien täyttämästä pöydästä :) Myönnän, etten itse olisi valmis maksamaan noin paljoa illallisesta, vaikka se varmasti hyvä ja mieleenpainuva on ollutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 19 ruokalaija alkoi olla jo vähän liikaa. Ruokailun lopussa piti jo katsoa kuvia, mitä kaikkea sitä on tullut syötyä :)
   Minä panostan mielelläni ruokaan. Juuri siitä saan ihan parhaat elämykset! Mutta ymmärrän toki, että monelta muulta jäisi välistä.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan