Slider

La Rioja - luostari, jossa keksittiin espanjan kieli ja kylä, joka on valittu Espanjan kauneimmaksi

keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Yhteistyössä: RiojaTreck

Olimme viime kuussa Bilbaossa ja Riojassa naisten viini- ja ruokamatkalla. Olimme suunnitelleet keskittyvämme vain näihin kahteen elementtiin, mutta kun meille tarjoutui tilaisuus päästä kiertämään Riojan aluetta paikallisen opasfirman, RiojaTreckin, kanssa, emme toki kieltäytyneet tarjouksesta.



Päivän ohjelmassa meillä oli kiertää kaksi Riojan (ja kenties koko Espanjan) merkittävintä luostaria, Yuso ja Suso, sekä vierailla joskus jopa Espanjan kauneimmaksi kyläksi valitussa La Guariassa. Koska meillä oli opas matkassa, emme olleet ottaneet kohteista juurikaan selvää. Yllätys olikin melkoisen suuri - en olisi ikinä uskonut meidän vierailevan näin upeissa kohteissa!




Ennen varsinaisia vierailukohteita kiemurtelimme Riojan mutkaisia teitä pitkin ja saimme nähdä kuinka viininviljelymaisema vaihtui maatalousmaisemaksi. Ajelimme kylän läpi, mikä keskittyy artisokkien viljelyyn, oli puukylä, jossa valmistetaan paljon huonekaluja, oli pienten riojalaisten paprikoiden kylä. Viimeinen kylä ennen luostareita oli tunnettu kolmesta herkustaan: leivästä, chorizosta ja viinistä. Kyliä minun mieleeni!

Riojan vuoristo oli koko ajan läsnä, mikä tietysti tekee maisemasta valtavan kauniin. Lähestyessämme luostareita, näkyville tuli Riojan korkein kohta, joka oli edelleen peittynyt lumeen. Laskettelukeskus oli kuulemma jatkanut kauttaan normaalia pidempään. Näemmä myös muille riitti tänä talvena lunta.

Yuso - luostari, jossa keksittiin espanjan kieli


Ensimmäinen vierailukohteemme oli luostari Yuso, jossa on tiettävästi keksitty espanjan kieli. Varsinaisestihan sitä ei voi tietää, missä joku on ensimmäisen kerran puhunut espanjaa, mutta Yuson luostarista on todistettavasti löytynyt kirja, johon on ensimmäisen kerran kirjoitettu espanjaa. Kirjasta löytyy espanjan lisäksi myös baskin kielen sanoja, mutta espanjaa siinä on huomattavasti enemmän. Luostarin vitriinistä löytyy kopio kirjasta, alkuperäinen on jossain toisessa museossa Espanjassa.





Meidän oletus oli, että päädymme johonkin pieneen syrjäseudun luostariin. Syrjäseutu osui enemmän oikein, mutta pieni ei sinne päinkään. Yuson luostari on massiivinen rakennelma, jonne eksyisi ilman opasta tuossa tuokiossa. Ilman opasta luostariin ei pääsekään kiertämään, minkä vuoksi oli erinomaista, että meillä oli Marina mukanamme. Menimme luostariin tasan kymmeneltä sen aukeamisaikaan, jolloin saimme kiertää luostaria täysin omassa porukassamme. Kierroksen päätteeksi meitä oli luostarin lippuluukulla vastassa valtavat ihmismäärät. Kokemus olisi ollut varmasti toinen, jos vieressä olisi ollut pari porukallista muita turisteja ja oppaat olisivat huutaneet kilpaa omille vierailleen.

Nyt kuljimme luostaria läpi kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa, kuten luostarin tunnelmaan kuuluukin.






Luostarin yksi vaikuttavimpia, jollei vaikuttavin, oli sen vanhat laulukirjat. Ensin kävimme luostarin kirkossa, jossa meille näytettiin yksi ja ainoa kirjateline, mistä koko kuoro katsoi laulujen nuotit ja sanat. Vasta kirjat nähtyämme ymmärsimme, minkä vuoksi yksi kirja riitti. Katsokaa vaikka tätä kirjojen kokoa!







Kannattaa huomioida, että Yuson sisätiloissa on kylmä myös kesällä. Mukaan kannattaa ottaa lämmikettä kierroksen ajaksi.

Suso - luolassa asuvien erakoiden luostari


Suso sijaitsee aivan Yuson vieressä, ja on huomattavasti Yusoa vanhempi. Yuso on itseasiassa rakennettu juurikin sen vuoksi, että Susosta loppui tila kesken. Käytännönläheisesti Suso tarkoittaa "ylhäällä", kun itse luostarikin sijaitsee mäen rinteessä ylempänä, ja Yuso tarkoittaa "alhaalla", kun se taas sijaitsee rinteen alla.



Susoon pääsee Yuson parkkipaikalta järjestetyllä bussikuljetuksella muutamassa minuutissa. Matkan voi myös kävellä metsäpolkua pitkin ylös rinnettä pitkin, mutta koska kävely olisi kestänyt tunnin, ajankäytön vuoksi jouduimme valitsemaan bussin. Bussi lähtee puolen tunnin välein ja siihen mahtuu 25 henkilöä. Kannattaa siis olla hyvissä ajoin bussipysäkillä, jos tähtää tiettyyn bussiin.



Suso vastasi ennakkoajatuksiamme - pieni luostari syrjäseudulla. Luostarin on perustanut San Millan jo 500-luvulla, kun hän alkoi elää erakon elämää luolassa. Häntä seurasi monet muutkin samanlaista elämää itselleen toivoneet ja lopulta luolia oli luostarissa kahdessa kerroksessa. Luostari on rakennettu luolien ympärille, eli sen yhtenä seinänä on vuoren rinne. Ilmeisesti olosuhteet ovat kuitenkin olleet jotakuinkin suotuisat, sillä itse San Millan eli yli 100-vuotiaaksi.






Tätä nykyä luostaria tarkastellaan erityisesti, sillä kun vuori liikkuu, liikkuu myös luostari. Molemmat, Yuso ja Suso, kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin.

Luostareista voit lukea lisää: www.monasteriodesanmillan.com

La Guardia - muurein ympäröity kylä


Viimeisin vierailukohteemme oli muurein ympäröity La Guardian kylä. Kylä on joskus jossain äänestyksessä valittu jopa Espanjan kauneimmaksi. Mene ja tiedä. Itse en ole juurikaan vieraillut pienissä Espanjan kylissä, mutta voin hyvin uskoa, että La Guardia keikkuu kärkisijoilla. Muurit kylän ulkopuolella, kapeat pienet kujat, herkullisennäköiset tapasravintolat ja terassit sekä upea maisema niin viinitarhoille kuin vuoristoon. Vai miltä sinusta näyttää?











Tässä vaiheessa päivää olisimme niin jo halunneet istahtaa terassille nauttimaan auringonpaisteesta ja roseelasillisista. Aikataulu ei tähän valitettavasti antanut myöden, mutta se ei haitannut, sillä seuraavana aikataulussa oli lounas viineineen Logroñossa. Sillä verukkeella pystyimme juuri ja juuri kulkemaan viiniterassien ohi - vaikkakin hieman kuolaten :)

Kiitos vielä Marina! Olet valtavan ammattitaitoinen opas!

Jos matkaat Riojaan, suosittelen lämpimästi RiojaTreckiä ja Marinaa. Tällaisesta kohdekokonaisuudesta ei voisi ikinä saada näin paljon irti omatoimisesti tai isossa ryhmässä.

Pysy matkassa mukana:

8 kommenttia:

  1. Vaellusreitit ovatkin otollisia kohteita kulkea opastetusti. Viimeksi Dominicalla olisi kyllä ollut etenkin hurrikaanin jäljiltä vaikea löytää jonkinlaisista merkinnöistä huolimatta reitti, joka välillä kulki tietä pitkin poiketakseen sitten taas polulle. Madeirallakin tuntui, että levadareiteillä puolet ajasta olimme jossain määrin hukassa, mutta sitten taas GPS:n ja kartan avulla löysimme takaisin reitille jonkin ajan kuluttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuh, eksyminen tai edes hieman hukassa oleminen ei kuulosta kovin miellyttävältä vaellusreiteillä. Mutta hyvä, jos löysitte takaisin reitille vaivatta!

      Poista
  2. Yuson luostari on kertakaikkisen upea ja saitte varmasti ainutlaatuisen kokemuksen olemalla siellä ennen muita turisteja ja oppaan kanssa. Mahtavia kuvia jälleen kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä se tosiaan on! Tuo oli kyllä ihan mieletöntä, että saimme niin hyvän oppaan, joka tiesi myös ajoittaa vierailun niin, että olisimme siellä ennen muita.
      Kiitos kovasti kehuista!

      Poista
  3. Näyttääpä tosiaan kauniilta, sekä kylä että luostarit! Olitteko liikenteessä bloggaajaporukalla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo oli tosi hienoja kohteita! Oltiin liikenteessä ihan vain ystäväporukalla. Muut eivät kirjoittele blogia. Minä vain.

      Poista
  4. Kauniita paikkoja ja kivoja faktoja. Oppaan kanssa historian yksityiskohtiin perehtyminen on vaan jotenkin helpompaa ja syvällisempää. Espanjaa on tullut muuten kierrettyä ristiin rastiin mutta tämä alue on tullut tutuksi lähinnä viinin välityksellä. Ehkä tässä toinen syy mennä sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Oppaan kanssa pääsee niin paljon helpommalla, kun ei itse tarvitse ottaa selville mitään.
      Viini on aina paras tekosyy lähteä Espanjaan ;)

      Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Kesäpäivä Tykkimäen huvipuistossa

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan