Slider

Parhaat juhannusjuomat ovat ekologisia ja helppo soutaa perille

keskiviikko 13. kesäkuuta 2018


Viime matkasta on kulunut kauan aikaa. Aika on kulunut hurjaa vauhtia, enkä ole edes osannut kaivata uusia matkoja. Tai matkoja kaipaan aina, mutta niiden suunnittelu vie aina niin hurjan paljon aikaa. Ja sitä ei ole viime viikkoina ollut yhtään ylimääräistä. Aikani on mennyt kodin ja elämän uudelleen järjestelyihin. Kolmen hengen perheestä tuli eron myötä kahden hengen perhe ja asutamme kotiamme tätä nykyä 3-vuotiaan kanssa kahdestaan. Älä turhaan pahoittele, näin on paras ihan kaikille osapuolille. Asioiden uudelleenjärjestelyihin vaan on mennyt niin valtavasti aikaa, ettei blogin päivittämiseen ole liiennyt ajatustakaan. Ei, vaikka lapsen ollessa isällään, minulla pitäisi olla valtavasti aikaa kaikkeen. Ja niin onkin, mutta sitä kaikkea on vain paljon. Hyvin paljon.Aika kuitenkin menee eteenpäin ja edessä on juhannus. Vietämme juhannusta ystävien kesken saaressa mökkeillen. Asia ei siis kaipaa muutoin suunnittelua, kuin juomien ja ruokien puolesta. Ja siinähän minä olen ekspertti. Juhlajuomien suunnittelu on yksi juhannuksen parhaista osuuksista!

Suurin ongelma juomasuunnittelussa on tavaramäärä. Kotona ollessa ei tällaista tarvitse ajatellakaan, mutta saarijuhannus on eri asia. Kuka jaksaa soutaa kaiken mahdollisen perille asti?

Juhannusjuomat ekologisia ja kevyitä kantaa - siis soutaa


Vaikka juhannuksenvietossa onkin mukana useampikin lapsi, kuuluu hyvät alkoholijuomat mukaan suunnitelmiin – kohtuudella tietysti. Määrällisesti meitä on useampi nautiskelija, joten myös juoman määrä on valtava. On siis ajateltava järkevästi. Toisaalta luonnon keskellä myös juomien ekologisuus näyttelee suurta osaa juomavalinnoissani. 

Onneksi nämä kaksi puolta - järkevyys ja ekologisuus - on helppo yhdistää. Viinejä saa tätä nykyä nimittäin laadukkaina versioina niin hanapakkauksissa kuin kartonkitölkeissäkin. Ne on kevyitä kantaa sekä täytenä saareen että tyhjänä sieltä pois. Myös itse pakkauksien hiilijalanjälki on lasipulloja pienempi, kun jo yksin kuljetuksista koituvat päästöt ovat huomattavasti matalammat. Luonto kiittää, soutaja kiittää! 

Kuohuviinipulloista ei saa kevyitä millään, mutta toisaalta – kuplien takia näkee mielellään hieman vaivaa, ja kantaa (tai meidän tapauksessa soutaa) muutaman ylimääräisen kilon.

5,5-prosenttiset viinispritzerit saunaan ja maljaksi


Juhannus ja pitkät päivät ja yöttömät yöt vaativat viinin rinnalle myös miedompia juomia. Voi miten iloinen olenkaan ollut, kun saimme ihanan raikkaat Gato Negro Breeze -viinispritzerit kauppojen hyllyille. Matala 5,5 prosentin alkoholimäärä antaa luvan kaataa lasin täyteen hieman useammin kuin mitä viiniä on mahdollisuus nauttia humaltumatta. Toisaalta kevyesti kuplivat juomat sopivat ihanasti myös maljannostoon (mitä juhannuksena kuuluu tehdä useaan otteeseen) ja myös saunan lauteille (mitä myös juhannuksena kuuluu tehdä useasti). Ja Gato Negro Breezet ovat oikeasti ihan tosi hyviä! Muutamalla syötävällä kukkasella tai yrtillä niistä saa lisäksi todella kauniita.

Tässä edellisen saarijuhannukseni taidonnäyte mölkyssä - kappas eihän siitä ole kuin 7 vuotta aikaa kun viimeksi vietin samaisessa saaressa juhannuksen. Tuntuu, kuin se olisi ollut ihan äsken.


Illan lämmikkeeksi


Vielä toistaiseksi haaveilen helteestä, mutta koska Suomen kesästä ei voi tietää - eikä varsinkaan juhannuksesta, on parempi varautua myös viileneviin iltoihin sekä ei-niin-kuumiin päiviin. Suomalaiseen tyyliin mukaan tulevat siis myös pullo Jamesonia maustamaan Irish Coffeeta (tai sellaisenaan) sekä Minttua kaakaoon lorautettavaksi (no, lämmittää Minttukin sellaisenaan). 

Hieman harmittelen, että ihan kaikkea en voi ottaa mukaan ja että kylmätilat saaressa eivät ole järin suuret. Jos näitä olosuhteita ei olisi, kantaisin mukanani maistiaiset myös Malibun uusista valmiscocktailtölkeistä. 

No, eiköhän me näilläkin juomilla saada juhannus aikaiseksi – kevyesti, ekologisesti ja vastuullisesti.

Tässä on minun juomavalikoimani juhannukseen:


Kuohuviini:
Zonin Prosecco 
Aina varma valinta kuplivaksi. Trendikäs, kuiva, mutta miellyttävän hedelmäinen. Sopii niin kilistelyyn kuin cocktaileiden ainesosaksi.

Hanapakkausviinit:
Rocca di Montemassi Sangiovese 
Ihastukseni, Maremman viinialueen, helmi. Jos joku vielä uskaltaa väittää, että hanapakkauksien viinit ovat kuraa, niin maistakoot tätä. Nam!

Gato Negro 9 Lives Sauvignon Blanc 
Gato Negron 9 Lives -sarja toi viinibrändin aivan uudelle tasolle. Tällä hanapakkauksella uskon kääntäväni juhannusvieraat mustan kissan ystäviksi ;)

Roseeviini litran kartonkitölkissä:
Gato Negro Rosé 
Roseeviinejä olisi niin ihania muitakin, mutta Gato Negron pinkki versio vei voiton puhtaasti kevyellä ja ekologisella kartonkitölkillään. 

Kevyesti kuplivat viinispritzerit:

Viileneviä iltoja lämmittämään:
Minttu
Minttu ei selityksiä kaipaa - minttu lämmittää, kesät talvet!

Jameson
Väkevistä alkoholijuomista valitsen usein muuta kuin viskiä, mutta Jameson menee top kolmen kärkeen cocktailieni pääraaka-aineena. Jos tarjolla on inkivääriolutta, kaipaa se ehdottomasti rinnalleen Jamesonin. Kahvia taas en juo ollenkaan, ellei seassa ole kunnon lorausta Jamesonia.

Miltä sinun juhannusjuomatarjoilusi näyttävät? Entä kaipaako sinun juhannuksen kulkuvälineesi erityisharkintaa juomavalinnoissa?

Pysy matkassa mukana:

4 kommenttia:

 1. Tsemppiä uuteen! Mä haaveilen juhannuksen siidereistä. Aidot siiderit suurimmaksi osaksi lasipulloissa, joten aika epäedullisia kantaa mukana kaiken muun roinan lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uusi tuntuu tosi mukavalta :)

   Siidereissä on tosiaan se huono puoli, että ne parhaimmat on aina lasipulloissa. Viineissä on paljon helpompi valita laatua, kun hanoja ja kartonkipakkauksia on saatavilla niin laajalla skaalalla.

   Poista
 2. Itsellä olut toimii ympäri vuoden ja juhannuksenakin nautitaan yleensä laadukkaita pienpanino-oluita + rehellistä Karhua saunajuomana. Pihvit ja hyvä punaviini toimii ruuan kanssa ja auringon paistaessa myös sangria fiilistelyjuomana. Tämä juhannuksena tosin veikkaan juomana olevan pietarilainen olut, koska juhannusperjantai menee Brasilia vs Costa Rica -matsissa. Eli juhannus toistaa itseään vuosilta 1994, 2006 ja 2010 jalkapallon parissa paikan päällä. Näin ollen juhannukseen valmistautuminen poikkeaa melkoisesti mökkijuhannuksesta kavereiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin hyvältä juomakattaukselta - juhannukseen ja ihan mihin muuhun ajankohtaan tahansa <3

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan