Slider

Eristyksissä ollut vuoristokylä Olympos - onko kylä ansainnut hehkutuksensa?

sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Yksi Karpathoksen saaren ehdottomista vierailukohteista on 900-luvulla rakennettu, pitkään eristyksissä ollut vuoristokylä, Olympos. Mekin halusimme tietysti käydä katsomassa, pitääkö kaikki hehkutus paikkaansa tässä korkealle vuorelle rakennetussa kylässä, jonne vasta viime vuosina on rakennettu kunnollinen tie. Me olimme matkassa heinäkuun ensimmäisellä viikolla ja matkassa olimme oman perheen voimin.Ennen matkaa googlettelin kuumeisesti, miten pääsemme paikalle. Monessa paikkaa luki edelleen, että paikalle pääsisi saaren eteläosasta vain laivalla. Jostain taas luin paikalla autolla käyneistä, mutta itse matkanteosta ei ollut sanaakaan. Vihdoin Facebookin Kreikka-ryhmä riensi apuun ja sieltä sain nopean vastauksen, että nykyisin Olympokseen vie hyväkuntoinen asfaltoitu tie. Matkaa Karpathoksen kaupungista, Pigadiasta sinne kertyy suorinta tietä viitisenkymmentä kilometriä. Matka-aikaa saa kuitenkin varata reilun tunnin, sillä tie - vaikka onkin hyväkuntoinen - kiemurtelee vuoren rinnettä myötäillen. Ja kuviahan sinne ajaessa täytyy pysähtyä ottamaan tuon tuosta. Näkymät ovat niin järjettömän hienot. Me kiersimme Olympokseen saaren länsirannikon kautta, eli voin kertoa kuvausmaisemia riittäneen. Harmi vaan, kun lapsi nukkui autossa, emmekä voineet juuri pysähdellä.

Karpathoksen saarella useat kylät on rakennettu saaren sisäosiin merirosvojen vuoksi. Merirosvot hyökkäsivät aikoinaan rantakyliin, mutta sisämaahan, tai varsinkaan vuoristoon, he eivät ole selkästi vaivautuneet. Myös Olympos on rakennettu korkealle vuorelle juuri tästä syystä.
Saapuessamme Olympokseen, huomasin ensi töikseni pukeutuneeni täysin väärin: hameeseen. Koko Karpathoksen saari on tuulinen, mutta etenkin Olympoksessa tuuli niin, että hameenhelmasta oli pidettävä kaksin käsin kiinni. Parkkipaikalta talojen suojaan päästessämme tuuli hieman hellitti, mutta uskokaa pois, mukavampaa olisi ollut shortsit jalassa. Myös lämpötila oli huomattavasti merenpinnan tasoa viileämpää ja raikkaampaa. Ei kylmää, mutta eron huomasi hyvin.Onko Olympos hehkutuksensa ansainnut?


Varsinaisen eristyksissä olleelta Olympos ei enää vaikuta. Asukkaat ovat löytäneet turismin elinkeinonaan ja Olympos onkin täynnä matkamuistomyymälöitä ja ravintoloita. Tämä ei kuitenkaan tehnyt Olympoksesta epämiellyttävää. Saimme kävellä kaikessa rauhassa ja ihastella maisemia ja taidokkaita käsitöitä. Ruuhkaa ei meidän vierailun aikana ollut ollenkaan ja ravintolankin saimme valita näköalan perusteella.
Sanoisinkin, että Olympos on todellakin hehkutuksensa ansainnut, vaikka näimme siitä vain pienen osan. Olympos lunastaa ensisilmäyksellä lupauksen upeasta, vuorille rakennetusta vanhasta kreikkalaisesta kylästä - oli se eristyksissä tai ei. Olympos on maisemansa ansiosta valtavan kaunis.

Me olimme liikkeellä 2-vuotiaan ja lastenrattaiden kanssa. Olympos sijaitsee vuorenrinteellä ja siellä on portaita ja PALJON. Me emme lähteneet kiertelemään Olymposta sen pidemmälle kuin mitä rattaiden kanssa ilman askelmia pääsimme, vaikka jälkiviisaana ajateltuna olisi kannattanut. Vierailumme aikana en yhtään muistanut, että toinen laita Olympoksen kylästä on aivan meren rannalla, joskin korkealla vuorella. Näkymä on kuulemani ja näkemieni kuvien perusteella mieletön.

Olympos valmisretkellä


Kuulimme matkalla myös Apollomatkojen valmiille retkelle osallistuneiden kommentteja. Retki vie laivalla Karpathoksen kaupungista, Pigadiasta, Diafanin satamaan ja sieltä bussilla viimeiset kilometrit Olympokseen. Ryhmä oli kiertänyt Olympoksen kapeilla kujilla kadehdittavan paljon. Ryhmässä liikkumisen huonona puolena oli kuitenkin ollut rahanahneet kaupustelijat, jotka olivat innokkaasti yrittäneet saada matkaajia asiakkaikseen. Tämähän oli meidän kokemukseen nähden täysin päinvastainen, kun meille ei kukaan yrittänyt myydä yhtään mitään. Laivamatka oli ollut retkipäivänä valtaisan tuulinen, mutta tyynenä päivänä retki kuulostaa sen puoleen täydelliseltä, että saaren näkisi samalla myös mereltä käsin.

Valmiissa retkessä ja omatoimisesti tehdyssä piipahduksessa on molemmissa puolensa. Oppaan johdolla kylästä varmasti saa enemmän irti, mutta omatoimisesti aikataulun voi sovittaa oman pään mukaan - tai niin kuin meillä, lapsen päiväunirytmin mukaan.

Yhtä kaikki, Olympos oli juuri niin hieno, mitä sitä ollaan hehkutettukin. Vaikka meiltä jäi varmasti yli puolet koko kylästä näkemättä, oli se silti näkemisen arvoinen - varmasti yksi kauneimmista kylistä, missä olen koskaan käynyt.

Mistä löytyy kauneimmat kylät, mitä sinä olet nähnyt? Tai oletko käynyt Olympoksen kylässä? Millaisia kokemuksia sinulla on sieltä?

Matkasimme Karpathokselle yhteistyössä Apollomatkojen kanssa.

Pysy mukana matkassa:


24 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen paikka! Harmi, että jäi toinen puoli kylästä näkemättä, olisi varmasti ollut huikeat maisemat. Jäi mietityttämään, että miksi kylä oli ollut niin pitkään eristyksissä, miksi tietä ei oltu rakennettu aikaisemmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli tosi hieno! En itseasiassa tiedä, miksei ole aiemmin rakennettu kunnon tietä. Serkkuni kertoi, että heidän häämatkan aikaan kymmenisen vuotta sitten tie oli vielä niin huonokuntoinen, ettei sinne olisi kannattanut mennä kuin tyyliin kunnon maasturilla. Voisiko olla ihan puhtaasti kyse rahasta. Ei mahda olla kovin edullista rakentaa tietä keskelle vuoren rinteitä.

   Poista
 2. Näyttää kauniilta kylältä. Harmillista, että teiltä jäi paljon näkemättä, mutta siinähän on hyvä syy palata. :)
  Itse olen osallistunut todella paljon matkanjärjestäjien retkille lomilla ja kyllähän se totta on, että niistä saa paljon irti! Oppaan johdolla kulkemistakaan en ole osannut moittia, koska yleensä retkiin sisältyy se "pakollinen" osuus jossa kuullaan ja nähdään juuri ne asiat miksi ehkä valmis retki on ylipäätään ostettu. Lähes poikkeuksetta kuitenkin retkillä on ollut riittävästi myös omaa aikaa jolloin on voinut vapaasti valita mitä tekee, kohteesta riippuen. Mutta pienen lapsen kanssa retkeily asettaa aina omat haasteensa. :) Ja aivan varmasti kaupustelijat kärkkyvät juurikin suuria ryhmiä ennemmin kuin yksittäisiä kulkijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karpathos oli kyllä valtavan kaunis, mutta luulen, että seuraavaksi suuntaamme taas uudelle saarelle :) Ja jos jostain syystä palaisinkin takaisin Karpathokselle, niin tiedän tosiaan, mistä aloittaa vierailu :D

   Pienen lapsen kanssa usein se oma aika retkillä on juuri se, mistä sitten haluaisikin jo takaisin lepuuttamaan hotellille, rannalle tai minne lie. Lyhyemmät retket sopii siis paljon paremmin meille tällä hetkellä. Oppaiden johdolla tosin juuri tällaisiin kohteisiin tutustuisi paljon omatoimista retkeä paremmin.

   Poista
 3. Kiva kuulla miltä Olympos näytti omatoimisen retken näkökulmasta. Kävin kylässä pari päivää sitten oppaan johdolla ja tykkäsin myös kovasti. Oli tosi mukava törmätä blogiisi juuri ennen omaa Karpathoksen reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olympos olisi varmasti niitä paikkoja, missä oppaan johdolla saisi aika paljon irti. Paikalla on niin paljon historiaa ja tarinaa kerrottavana.

   Toivottavasti blogista oli edes jotain hyötyä matkallanne, vaikka suurin osa kirjoituksista odottaa vielä kirjoittamista :)

   Poista
  2. Juu, etenkin katselin noita ravintolavinkkejä ja parissa kävinkin syömässä. Ruoka oli kyllä hyvää lähes poikkeuksetta!

   Poista
  3. Tosi kiva kuulla! Ruoka oli minustakin Karpathoksella niin hyvää! :)

   Poista
 4. Idyllisistä pikkukylistä on aina ihana lukea ja kuulla vinkkejä! Jokohan ensi kesänä olisi Kreikan vuoro taas parinkymmenen vuoden tauon jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli tosi pitkä aika, että tuli uudelleen käytä Kreikassa sitten nuoruusvuosien. Nyt sitten päästiin vauhtiin oikein kunnolla, ja tämä oli jo kolmas saari neljän vuoden sisään :)

   Poista
 5. Mukavaltahan tuolla näyttää, mutta kuvista päätellen kadut näyttävät aika jyrkiltä lastenvaunujen kanssa. Voisi olla ihan kiva päivämatkakohde, mutta pidemmältä Kreikan lomalta kaipaisin kovasti merta ja rantoja. Ah, Kreikka... Pakko päästä taas pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karpathoksella on yleisesti isot korkeuserot, mutta hyvin me selvittiin rattaiden kanssa koko viikko. Tuolla Olympoksessa tosiaan jätettiin sitten kylän kiertely laajemmassa mittakaavassa välistä, kun portaita olisi ollut ihan liikaa.

   Mekin valittiin majoitus aivan rannalta, mutta näissä vuoristokylissä oli ihanaa käydä juuri päiväreissuilla.

   Poista
 6. Hurmaava pikkukylä kertakaikkiaan. Omasta Kreikan matkasta on hurjan kauan aikaa, kyllä noissa maisemissa viihtyisi jonkun lomareissun :)

  VastaaPoista
 7. Kylläpä vaikutti kauniilta kylältä! Karpathos muutoinkin vaikuttaa mielenkiintoiselta. Pitäisi ottaa koko kesä vapaata, jotta voisi kiertää kaikki Kreikan ihanat saaret. Haaveilen saarihyppelystä. Mutta eihän niitä yhdellä kertaa tarvii nähdä. Voisi tulla ähky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kreikassa olisi tosiaan ihanaa tehdä saarihyppely. Aikaa tosiaan vierähtäisi varmaan vähän liikaakin, ja ähkyn vaara olisi tosiaan aikamoinen. Ehkä saari tai pari kerrallaan on sittenkin hyvä lähestyminen :)

   Poista
 8. En ole itse asiassa tästä kylästä aikaisemmin kuullut. On kyllä kaunis! Oli myös mielenkiintoista saada tietää miksi kylä on rakennettu noin suojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ollut kuullut Olympoksesta ennen tätä. Nämä pienet kylät tulee varmaan vastaan tasan silloin kun olet saarella.

   Poista
 9. Kreikkalainen maisema on niin järkyttävän upeaa! ^^ Itse oon käynyt vain Santorinilla, Folegrandoksella ja Rhodoksella. Tosi mielenkiintoinen juttu ja hurmaavia maisemia ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on!
   Minäkin haluaisin Santorinille, mutta ollaan nyt jätetty se vielä välistä, kun siellä(kin) on niin paljon portaita ja korkeuseroja. Sinne haluan sitten, kun saaresta on mahdollisuus saada kaikki mahdollinen irti :)

   Poista
 10. Kiva kuulla, että kylässä oli edelleen mukava tunnelma. Varmasti monimatkailija innostuu eristyneenä olleesta kylästä, jolloin vaarana on, että siitä tulee nopeasti pelkkä turistirysä. Kiva, ettei ihan näin ollut vielä käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, ettei Olympoksessa ole vielä pitkään aikaan sitä vaaraa, että turistit sen pilaisivat. Koko Karpathos saarena on vielä niin pieni turistikohde. Se oli tuolla kyllä yksi parhaista puolista!

   Poista
 11. Ihanan näköinen kylä, kaunista! Kreikasta löytyy kyllä niin monia upeita kohteita. Itse en ole käynyt tähän mennessä kuin vain Santorinilla. Kreikan saarihyppely olisi unelmissa sitten joskus tulevaisuudessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli tosi hieno!
   Minuakin kiinnostaisi Santorini. Ja myös saarihyppely. No, koko Kreikka :D

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan