Slider

Norppasafarilla Saimaalla

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Nyt on se aika vuodesta, kun on hyvin suuri todennäköisyys nähdä saimaannorppa. Ja me näimme! Tämä tunne on ihan mahtava. Näimme norpan! Jippiaijee!

Iso kiitos tästä kuuluu SaimaaHoliday Oraville, joka järjestää norppasafareita. Toisin sanoen veneretkiä, joissa opas kierrättää pientä ryhmää Linnansaaren kansallispuiston alueella juuri niissä kohdissa, joissa on nähty norppia näin toukokuussa kuivattelemassa turkkejaan. Norpan näkeminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Puhutaanhan villieläimistä.

Norppapatsas Oravin rannassa.


Olen käynyt Savonlinnassa pari kertaa aiemmin. Ystäväni perheineen asuu siellä, mutta useista yrityksistä huolimatta emme ole vuosiin saaneet järjestettyä vierailua heille. Keväälläkin vierailu peruuntui Islan sairastumisen vuoksi. Näin jälkikäteen ajateltuna tuo sairastuminen oli tavallaan hyvää tuuria. Silloin ei ollut toukokuu, eli norppakuu. Nyt oli. Ja muistinko jo sanoa: me näimme norpan! :) Tätä ei olisi tapahtunut maaliskuussa.

En olisi tiennyt, että juuri toukokuussa on mahdollisuus nähdä norppa, ellei Maailman Äärellä -blogissa olisi ollut juttua norpista (lue postaus tästä linkistä). Juttua lukiessani osasin vain haaveilla norppasafarista. Onhan Saimaa Helsingistä katsottuna aika kaukana (ainakin henkisesti, koska todellisuudessahan sinne ajaa muutamassa tunnissa). En ollut pysyä housuissani, kun tajusin, että olimme saaneet sovittua Savonlinnan vierailun juuri toukokuulle. Kaivoin heti googlen esille ja aloin selvittää, kuka näitä norppasafareita oikein järjestää ja missä. SaimaaHoliday Oravi teki norppasafarista seitsemän hengen seurueellemme tarjouksen osittain blogiyhteistyönä. Emme siis vastanneet kaikista kustannuksista itse, joskin safari olisi ollut kyllä täysin normaalin 385 euron (max 8 hlö) arvoinen.

Safariaamuna meitä oli vastassa safarioppaamme, Tomi. Hän oli tilannut meille täydellisen veneilysään - täysin pilvettömän taivaan! Tuuli oli toki toukokuisen viileä, mutta se annettakoon anteeksi ;) Tomi nimittäin lupasi, että 98 prosentin varmuudella tulemme näkemään safarin aikana norpan. Ja se oli meidän retkemme pääasiallinen tarkoitus.
Tomi ohjasi veneemme Oravista Linnansaaren kansallispuiston alueelle, jossa norpat syystä tai toisesta mielellään viihtyvät. Reittimme kiertäisi useamman tuulelta suojaisan rantapaikan, jossa norppia on nähty makoilemassa kivien päällä. Tämä siis tapahtuu vain ja ainoastaan toukokuun tienoilla, kun norpat vaihtavat talviturkkinsa, hankaavat sitä kiveen ja kuivattelevat uuden pramean kesäturkkinsa kesäkuntoon.
Ensimmäisellä paikalla ei ollut norppaa.Toista paikkaa lähestyessämme mieheni bongasi jo kaukaa norpan - pienen liikkuvan mustan pisteen heinikon keskellä. Jee! Ilo päättyi lyhyeen, sillä norppa hävisi veteen. Ilmeisesti se oli vasta noussut kivelle, sillä sen turkki oli vielä aivan musta. Kenties se siis vielä etsi parasta paikkaa loikoilla. Olimme vielä nimittäin niin kaukana, että en usko meidän säikäyttäneen sitä veteen. Pian se ilmestyikin kivelle uudelleen. Tällä kertaa se jäi asettautumaan aloilleen.Tomi ohjasi veneen norpan näkökulmasta turvallisen matkan päähän. Liian lähelle niitä ei saa mennä, jotta ne eivät säikähdä ja pulahda sen vuoksi veteen. Olimmekin niin kaukana, että vaikka minulla oli pidempi putki kameraan mukana, en saanut norpasta tämän parempia kuvia. Mutta viis kuvista. Mehän olimme paikan päällä livenä. Norppa oli hieno!

Norpan olinpaikasta katsottuna vastarannalla oli seurue telttailemassa. Tässä norppalive kerrakseen! Olisi kyllä uskomatonta herätä telttaretkeltä ja todeta, että teltan oviaukosta pystyy seuraamaan norpan oleskelua.Kiersimme vielä muutamia paikkoja kansallispuiston alueella, mutta edes niillä "yleensä tällä kivellä on aina norppa" -paikoilla ei ollut norppia. Mutta mihinpä sitä useampaa norppaa oltaisiin tarvittukaan. Ainakin luonto näytti meille pienen palasen tätä ihmettään, ja muistutti meitä myös norpan harvinaisuudesta ja siitä, että laji tarvitsee vielä paljon apua selvitäkseen hengissä. Niitä ei vielä joka kivelle asti riitä.

Loppumatkan saimmekin keskittyä näiden upeiden Saimaan järvimaisemien ihailuun.

Retken lopussa pysähdyimme Linnansaareen kahville. Selkeästi kokeneena eräoppaana Tomi järjesti meille nuotiokahvit tuossa tuokiossa. Sillä välin meillä oli aikaa kierrellä katsomassa saarta ja nauttia auringonpaisteesta.
Linnansaareen pääsee kesäisin reittilautalla, ja saareen on mahdollista jäädä yöksi joko telttaillen tai majoittumalla Linnansaaren ekohostellin mökkeihin. (Lue lisää tästä linkistä.) Myös loma lammaspaimenena Linnansaaressa kuulosti hauskalta idealta :) (Lue lisää tästä linkistä).Linnansaaressa on mahdollisuus telttailla tai vuokrata pieniä mökkejä SaimaaHoliday Oravin kautta.


Päivä oli todella upea! Kiitos vielä SaimaaHoliday Oraville. Tämän päivän muistamme vielä pitkään.

Kiinnostuitko norppasafarista? Vielä on toukokuuta ja mahdollisuutta nähdä norppa jäljellä!

SaimaaHoliday Oravi tarjoaa myös muita ohjattuja retkiä sekä majoitusta. Me pääsimme testaamaan upeaa Tallusniemen huvilaa. Siitä lisää myöhemmin. Kannattaa pysyä kuulolla!

Yhteistyössä: SaimaaHoliday Oravi

Pysy mukana matkassa:

40 kommenttia:

 1. Kiinnostuin norppasafarista ja Linnansaaresta, mutta en mitenkään ehdi tänä vuonna toukokuussa. Mitä tulee telttaan, niin minä uskon vahvasti, että se on, missä on nimenomaan norpan staijaamisen takia, sillä onhan pohjakin niin jyrkässä rinteessä, että jos siellä nukkuu, valuu pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ensi vuonna on myös toukokuu, ja norpilla uudet talviturkit vaihdettavana :)

   Tuo teltta on tosiaan ihan tosi jyrkässä rinteessä. Sieltä kyllä vierisi helposti veteen :D

   Poista
 2. Vau, sinäkin olit norppasafarilla! Hauska oli lukea kokemuksestasi. Niin kuin omassa jutussani kirjoitin, me nähtiin jopa neljä norppaa, mutta kuulin, että jotkut olivat nähneet 12! Ihan hurjaa. Jään mielenkiinnolla odottamaan juttuasi Tallusniemn huvilasta.
  Kiitos paljon linkkauksesta blogiini <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, 12! Siinä voisi jo kyseenalaistaa, onko sittenkään kyseessä kovin uhanalainen laji :D
   Kiitos itsellesi aiemmasta norppakirjoituksesta! Ilman sitä me ei oltaisi näistä safareista edes tietoisia.

   Poista
 3. Tämä kuulosti tosi upealta retkeltä! Rupesi myös kiinnostamaan tuolla Linnasaaressa käynti yöpymisineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä tuo todella oli!
   Linnansaari oli todella kaunis. Mieluusti siellä voisin itsekin vierailla uudelleen paremmalla ajalla.

   Poista
 4. Kuulostaa kivalta retkeltä perheen kanssa. Olen aiemmin ollut ulkomailla delfiinejä, hylkeitä ja valaita katsomassa ja aina niitä on näkynyt monin verroin. Voisinpa tuollaiseenkin joskus mennä. En tiennyt ennen tätä postausta, että tuollaisille norppasafareille edes pääsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että saimaannorppiakin on joskus vielä monin verroin. Vielä se on maailman harvinaisimmista hyljelajeista, joten kasoittain niitä ei pääse näkemään.

   Minullekin nämä norppasafarit oli uusi tuttavuus. Kävi todella hyvä tuuri, että saman tien olimme menossa juuri oikeaan aikaan Savonlinnaan norppahuudeille!

   Poista
 5. En edes tiennyt että norppasafareita oikeasti on tällaisessa konseptissa :D Aika kivaa varmasti päästä bongailemaan! Varmaan juuri perheen pienimmillekin aikamoinen kokemus täältä kotomaasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän noita norppia osaisi itse bongailla ollenkaan, kun ei tiedä niiden suosikkikiviä, joilla loikoilevat. Meillä oli samassa veneessä paikallisia, jotka myös sanoivat, etteivät olleet nähneet norppaa joko ikinä tai vain pari kertaa. Tuo oli siis ehdottomasti tapa, jolla norppia kannattaa lähteä bongaamaan!

   Poista
 6. Kyllä tuollaiselle safarille voisi mennä. Hienoa, että vinkkasit mahdollisuudesta. Pitää pitää muistissa, jos joskus on asiaa noille kulmille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti! Ajoitus on vain se tärkeä osa, koska niitä norppia ei tosiaan muihin vuodenaikoihin näin hyvin näe.

   Poista
 7. Kylläpä teille sattuikin ihanan aurinkoinen päivä ja onneksi näitte sen norpan! Voi kuin kauniita järvimaisemia, tulee niin ikävä Koti-Suomeen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi ollut kyllä pettymys, jos ei oltaisi nähty norppaa, vaikka kuinka siihen yritti henkisesti valmistautua. Järvimaisema on kaunista!

   Poista
 8. Norppasafari olisi kyllä ihana kokemus :) Mä olen ihan innoissani tuijottelut norppaliveä, ja siellä bongannut kaksi norppaa. On ne suloisia palleroita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norppalive on ollut kyllä ihan mahtava keksintö! Minäkin sitä katselin norppasafarin alkulämmittelyksi :) Oli se vaan niin upeaa bongata sen jälkeen norppa luonnossa oikeasti livenä! Suosittelen!

   Poista
 9. Ihanaa! Norpat ovat olleet kyllä nyt niin puheenaihe, että olisihan noita löllyköitä ihan mahtava nähdä livenä. En ollut kuullutkaan norppasafareista, mut ihan huippua, että tämä on parissakin blogissa noussut nyt esille. Täytyy ehdottomasti pitää mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en näistä tiennyt ilman Maailman Äärellä -blogia. Onneksi hän kirjoitti norpista jo keväällä. Muuten mekin oltaisi vierailtu Savonlinnassa autuaan titämättöminä koko norppasafareista. Safari oli kyllä tosi hieno, ja vielä Suomessa!

   Poista
 10. En tiedä mistä johtuu, mutta suomalainen luonto ei vaan sytytä meikäläistä mitenkään. Yritän fiilistellä kuvia katsellessa tulevaa kesää Suomessa, mutta alkaa lähinnä näppyjä syntyä :D Saimaakin on täysin näkemättä, vaikka ihan siinä kulmilla on tullut asuttua joskus 5 vuotta. Mahtaisiko tänä kesänä tehdä vaikka päiväretken niihin maisemiin... // Sir Bizler

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän kaikki voi kaikesta pitää.
   Minä olin kyllä täysin lumoutuneena tuolla reissulla. Olenkin kyllä Keski-Suomesta kotoisin, joten järvimaisemaan pääsy on aina myös nostalgista. Ja norppa oli nyt tietenkin tämän retken pääasia. Ja se se hieno vasta olikin :)

   Poista
 11. Mäkin kuulin norppasafareista ekaa kertaa vasta tänä vuonna, kiitos juurikin tämän sunnuntaistriimin :) lähtisin kyllä mielelläni itsekin bongailemaan noita söpöläisiä! Noissa maisemissa kelpaisi varmasti veneillä muutenkin, ja kivaa, että onnistuitte kaiken päälle bongaamaan norpan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa maisemissa kelpaisi veneillä todellakin vaikka ihan muuten vaan. Mutta kyllä se norppa oli silti ihan tosi kiva nähdä! :)

   Poista
 12. Jotenkin Saimaannorppa on sellainen myyttinen otus, jonka koko olemassaoloa tulee usein epäiltyä. Mutta siinähän se ihan selvästi makaa kivellä! Minulle jäisivät delfiinitkin kakkoseksi norppien rinnalla. Kiitos tästä vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun on ollut aina kovin vaikea muistaa saimaannorppien olemassaoloa. Onneksi niistä nyt on pidetty taas hyvin meteliä norppaliven ja näiden safarien osalta. On ne vain niin harvinaisia otuksia, että oli kyllä tosi hieno nähdä sellainen!

   Poista
 13. No nyt on ajankohtainen postaus, kun some kuhisee norppalivestä. Varmasti mieletön kokemus! Ihanaa, että Suomessakin on mahdollista kokea jotain näin uniikkia luontomatkailua. Tämä tuntuu monelle olevan ihan uusi ja tuntematon juttu, joten nämä blogipostaukset osuvat varmaan aika oikeaan saumaan ja markkinarakoon juuri nyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli todella hieno kokemus! Suosittelen kyllä kaikille. Ei todella tarvitse lentää maapallon ääriin, vaan voi hurauttaa muutamassa tunnissa autolla ja onkin jo safarihuudeilla :)

   Poista
 14. Hah, kommentit luettuani huomasin, että ei mulla ole kovin omaperäistä sanottavaa :D En ollut nimittäin minäkään tämmöisista safareista kuullutkaan. Epäilemättä hieno kokemus - miksi haaveilen savannieläimistä, kun lähelläkin olisi hienoja ja yhtä lailla eksoottisia otuksia? Täytyypä säilöä korvan taa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saimaannorpat taitaa olla aivan liian lähellä, kun ne itse kultakin unohtuu (minulta myös:). En tiedä, miten kauan ovat näitä safareita järjestänyt, mutta toivottavasti norppia on vielä pitkään ilonamme, niin tosiaan ihan läheltä löytyy todella eksoottinen safarielämys!

   Poista
 15. Enpäs tiennytkään, että norppasafareitakin järjestetään! Olen kurkkinut norppaliveä silloin tällöin, ja on se Pullervo kyllä sympaattinen otus :) Mua ahdistaa pikkuisen tällaiset veneretket mahdollisen pahoinvoinnin takia, joten ehkä pystyttäisin teltan tuonne rannalle ja toivoisin näkeväni norpan sieltä, olisipa tosiaan hienoa seurailla norpan touhuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen todella herkkä matkapahoinvoija. Silti aina tungen itseni kaikenlaisille veneretkille, heh :) Ehkä en järvissä ole koskaan osannut varoa, kun siellä harvoin on niin tuulista, että se keikuttaisi venettä.
   Tuo telttailu olisi kyllä aika hienoa. Oppaamme tosin epäili, että telttailijat eivät välttämättä edes huomaa norppaa.

   Poista
 16. mahtavat maisemat enkä todellakaan ollut koskaan kuullut norppasafarista :-) Eipä taida tämä töölöläinen olla koskaan norppaa itse asiassa nähnytkään...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harva suomalainen varmaan on nähnyt norpan. On ne (vielä) niin harvinaisia.

   Poista
 17. Tosi hieno juttu, että tällaisia järjestetään. Itse osallistuisin norppa-safarille enemmän kuin mieluusti. Tuollainen olisi tosi kiva joskus tehdä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti! Oli kyllä tosi hienoa nähdä norppa luonnossa.

   Poista
 18. Saimaannorppakummina luen näistä norpparetkistä aina yhtä innoissani! Tuollainen on ollut mielessä moneen kertaan, mutta toukokuussa vaatisi erikoisponnisteluja järjestäytyä paikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, olet saimaannorppakummi! Niitä tarvitsisi olla enemmänkin. Tuo voisi olla itsellekin harkinnan arvoinen hyväntekeväisyyskohde.

   Poista
 19. Mahtava konsepti! Ja hyvä, että ainakin yhden norpan näitte. :) Mä en ole saanut edes sitä norppakameraa vielä avattua. Vaikka söpöjä möllöttelijöitä ovatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin ihan tosi hieno konsepti! Ja mieletöntä oli, että nähtiin se norppa. Olisi jäänyt harmittamaan, jos oltaisiin palattu retkeltä nollasaldolla.

   Poista
 20. Voih, siellä se mötkäle köllötti kivellä. <3

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan