Slider

Ei julki-imettämistä Dubaissa

sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Voihan imetys sentään! Kukapa olisi uskonut, että vuoden imetystaipaleen aikana törmään kolmeen tunteitani nostattavaan imetyskulttuuriin. En minä ainakaan. Luulin, että imettäminen on imettämistä. Miten väärässä olinkaan.

Ensimmäinen negatiivinen imetyskokemukseni oli Kööpenhamina, jossa sain täystyrmäykset julki-imettämiselle, vaikka kaupunki pääsääntöisesti onkin kovin imetysmyönteinen (lue postaukseni tästä linkistä). Toinen tunteeni pintaan, tällä kertaa positiivisesti, saanut imetysmaa oli Thaimaa, jossa imetys oli luonnollisempaa kuin missään muualla (lue postaus tästä linkistä). Ja se kolmas. Nyt tehdään täyskäännös. Kohde on nimittäin Dubai ja julki-imettämistä muslimimaassa ei hyväksytä.Varasimme Dubain matkan päivää ennen lähtöä. Itse en ehtinyt selvittää ennakkoon mitään kohteesta, mutta mieheni luki jostain, että julki-imettämistä Dubaissa ei katsota hyvällä. Jos julkisesti olisi imetettävä, tulisi vauvan päällä olla vähintään jokin huivi tai harso. Jos joku ei tunne 11-kuisen vauvan sielunelämää, niin kerrottakoon, että sen ikäinen ei missään piilossa suostu olemaan, ellei kyseessä ole piiloleikki. Silloinkin piilossa ollaan maksimissaan kaksi sekuntia kerrallaan. Imettäminen julkisesti ei siis tullut kysymykseenkään meidän kohdalla.

Onneksi Isla oli jo tosiaan 11 kuukautta vanha Dubain matkallamme. Välipalaksi julkisella paikalla kelpasi siis myös hedelmäsose ja vesi. Mitään jättinälkä-tilanteita ei päässyt tällä matkalla käymään. Yleensä ajoitimmekin päivän niin, että lähdimme liikkeelle ensimmäisten päiväunien jälkeen, jolloin pystyin vielä imettämään hotellihuoneessa ennen lähtöä. Liikkeellä olimmekin sitten joka ilta aina auringonlaskuun saakka, joten ihan pelkällä vedellä ei Isla olisi koko päivää Dubain kuumuudessa selvinnyt. Isla joutuikin kokemaan ensimmäisen (ja viimeisen!!) vessaruokailun. Vaikkei Isla siitä niin pahastunut, niin täytyy sanoa, että itselle ei ole mikään miellyttävä kokemus viettää niin kauan aikaa ravintolan wc:ssä. Onneksi Isla on aina ollut nopea syömään!Wc-ruokailuja oli onneksi vain se yksi ja ainoa. Pyörimme nimittäin jonkin verran ostoskeskuksissa ja niissä lapsiperheet on otettu erinomaisesti huomioon. Ostoskeskuksissa oli lastenhoitohuoneet sekä äideille että erikseen vielä isille. Hoitohuoneet oli tarkoitettu vaipanvaihtoon ja äiti-lapsi huoneet lisäksi myös imettämiseen. Imetys ei liene soveliasta edes muiden naisten edessä. Hoitohuoneessa olikin erilliset kopit imettämiseen. Sinnehän me sitten myös Islan kanssa marssimme.
Täytyy sanoa, että oli melko erikoinen kokemus. Olla lastenhoitohuoneessa, jonne pääsevät vain naiset, ja silti ahtautua pieneen koppiin sen vuoksi, että voi imettää. Mahtavaa kuitenkin, että imettämiselle oli järjestetty näin hyvät tilat. Vaikkei julki-imettäminen ole minulle koskaan ollut ongelma, en silti haluaisi käyttäytyä sopimattomasti. Ihanteellistahan olisi, että myös muslimimaissa imetys olisi luonnollista missä tahansa, mutta minun käsitykselläni ihannemaailmasta ei taida olla heille mitään merkitystä. Imetykset saatiin hoidettua hyvin, ja se lienee pääasia.


Pysy mukana matkassa:

33 kommenttia:

 1. Tuo on minusta mieletöntä, että jotkut vanhat herrat ovat päättäneet, että tehdään tuollainen koppi sitä varten, että rintoja käytetään siihen, mihin rinta on tarkoitettukin. Ehkäpä ääri-islam johtuukin siitä, kun eivät lapsena saaneet tissiä ajoissa ja verensokeri pääsi laskemaan liian alas. Lohdutukseksi sanon, että kun täällä oli pakolaisia muslimimaista junassa ja vauvalle tuli nälkä, niin nainen vastapäätä pullautti tissinsä ulos ja alkoi imettää, mutta kyllä peitteli sitten vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmaan joku vanha herra täällä suomessakin joka on päättänyt että tehdäänpä koppi imetykselle.. Dubaissa tai missäön muussaakaan muslimimaassa ei julki-imetystä ole kielletty, koppi on vaihtoehto, niile jotka sitä haluavat käyttää. Väitänpä jopa että muslimimaassa imetykseen suhtaudutaan paljon luontevammin ihan jo sen takia ettei rintoja ole yli-seksualisoitu esim. bikini/alusvaatemainoksilla...

   Poista
  2. Olen kyllä sitä mieltä, että kopit on hyvä asia niille, jotka sitä haluavat käyttää. Muualla tulleiden kommenttejen perusteella julki-imettäminen ilmeisesti myös Dubaissa on ihan ok, kunhan peittää riittävästi. Meidän kohdalla se peittely ei enää 11-kuisen kanssa ollut oikein mahdollista, kun hän osasi ja halusi kaiken peiton repiä pois. Imettäminen olisi siis paljastanut enemmän kuin maassa on soveliasta. Olisihan hassua istua tissi paljaana, kunhan polvet ja olkapäät on peitettynä :D

   Imettämiseen suhtautumiseen en osaa ottaa kantaa, matkalla kun tulee keskityttyä vain julki-imettämiseen.

   Poista
 2. Komppaan Stacya. Tissiä kaikille, niin ei tule tehtyä huonoja päätöksiä! :D <3

  VastaaPoista
 3. Nuo erilliset imetyskopit on silloin erityisen käteviä, jos lapsi sattuu olemaan sitä sorttia ettei todellakaan ruokaile, jos ympärillä on hälinää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä imetyskoppi olisi ollut ainoa vaihtoehto noin 8-kuisen vauvan kanssa. Silloin hän ei malttanut keskittyä syömiseen ollenkaan, kun kaikki muu ympärillä kiinnosti niin paljon. Muutoin olen ollut kovin tyytyväinen, kun Isla on saanut ruokailla siellä missä muutkin.

   Poista
 4. Ei itselle ajankohtainen aihepiiri, mutta hyva tietaa, etta tallaistakin pitaa huomioida :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaista sitä tosiaan täytyy ottaa huomioon lapsen kanssa matkustettaessa, mitä ei ennakkoon tule ajatelleeksikaan.

   Poista
 5. Tämä alkaakin olla meillä kohta ajankohtainen aihe kun esikoisemme putkahtaa maailmaan keskikesällä ja toki sen jälkeen pitää päästä mahdollisimman pian reissuun. Matkakuume on nimittäin jo melkoinen. :) Dubain vielä jotenkin ymmärrän että siellä voidaan katsoa julki-imettämistä kieroon (vaikka oman järjen mukaan sen pitäisi olla kaikkialla luonnollista), mutta että Kööpenhamina! Sehän on niin vapaamielinen kaupunki. En siis ollut lukenut aiempaa postaustasi Köpiksestä ja kävin lukemassa sen nyt hieman kauhistuneena. Huhhuh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se Kööpenhamina sai minutkin ihmettelemään, että voimmeko tosiaan olla Köpiksessä! Mutta jälkikäteen selvisi, että kaupunki on kuin onkin tosi imetysmyönteinen. Minulla vain sattui olemaan ihan tosi huonoa tuuria ihmiskohtaamisissa. Ja olin myös liian kohtelias, kun kysyin lupaa. Olisi pitänyt vain valita sohva ja alkaa imettää :D

   Poista
 6. Noita isä-lapsi/äiti-lapsi-huoneita tulikin Dubaissa nähtyä ja tulivat heti mieleen jo tämän postauksen avatessani. Mulla ei lapsia ole enkä ole niitä suunnitellut, mutta musta jotenkin tuntuu, että tommosessa kopissa olisi mukavampi imettää kuin vaikka jossain ravintolassa. Toisaalta ei mua häiritse, jos joku toinen imettää missä imettääkään. Ehkä tilanne olisi eri sitten, jos itse olisi äiti. :-p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista yhtään, oliko minulla jotain ajatusta imetyspaikasta ennen lasta, mutta sen muistan, että heti alusta saakka minusta olisi ollut tosi tylsää mennä seurueesta muuhun tilaan vain sen vuoksi, että lapsi ruokailee. Olisin jäänyt parhaista jutuista paitsi :D

   Poista
 7. Ei ajankohtaista täälläkään, mutta varmasti hyödyllinen postaus niille, jotka suunnittelevat Dubaihin suuntaamista vauvan kanssa. Kyllä se matkustelu vaan muuttuu, kun lapset tulevat kuvaan mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tosi paljon kaikenlaista täytyy ottaa huomioon lasten kanssa matkustettaessa.

   Poista
 8. Kun ei omia lapsia ole niin on vaikea ehkä samaistua aiheeseen, mutta mun mielestä tästä imettämisestä on tehty lähivuosina jotenkin aivan liian suuri haloo. Ymmärrän (tai ainakin yritän ymmärtää) tuon jäykän muslimikulttuurin, jos siellä se on kiellettyä tai epäsoveliasta, mutta ihmetyttää vain miksi julki-imettämisestä hohkataan nykyään täällä meilläkin niin paljon. Ja tässä en nyt siis viittaa sinun kirjoitukseesi. Tämä kun on varmasti varsin hyödyllistä tietoa niille, jotka pienen lapsen kanssa maahan matkustavat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imetys on kyllä monelle sydämen asia, ja sitä halutaan puolustaa henkeen ja vereen. Teri Niitit ynnä muut imetyskriitikot ovat saaneet kyllä verenpaineet nousemaan monella. Tämäkin kirjoitus on koettu palautteen mukaan kovin negatiiviseksi, mitä en tarkoittanut.

   Poista
 9. Dubai on yksi lempikaupungeistani, mutta tosiaan välillä huvittaa nämä uskonnolliset seikat siellä. Ollaan taas menossa sinne vuodenvaihteessa, joten ehkä puoliso pääsee testaamaan koppeja, kun nuorin täytää vasta vuoden niillä main... // Sir Bizler

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imetyskoppeja oli kyllä hyvin tarjolla. Sinne vain :)

   Poista
 10. Imettämiskeskustelu aina vähän väliä laukeaa mediassa ja mä en vaan jaksa ymmärtää, miten se ei voi olla ok, niin luonnollisesta asiasta kuitenkin kyse. Yllättävää, että jopa Köpiksessä siihen on suhtauduttu nuivasti. Mutta hauskaa, että lähditte reissuun noin extempore päivän varoitusajalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan tosi ihmeellistä, että imettäminen ei ole kaikkien mielestä luonnollista. Hyvällä todennäköisyydellä itsekin ovat kuitenkin elämänsä niin aloittaneet. Köpis pääsi yllättämään minutkin. Ehkä juuri sen takia se yllätti niin, kun olin olettanut, että missä vain siellä suhtauduttaisiin hyväksyvästi imettämiseen.
   Kerrankin meillä oli mahdollisuus lähteä extempore matkaan, joten hyödynnettiin tilaisuus :)

   Poista
 11. Imettäminen on asia, joka herättää ihmeen vahvoja tunteita ja mielipiteitä, vaikka kyseessä on maailman luonnollisin asia. Samaa haloota ei tule vaikkapa vaatteista, jotka paljastavat enemmän.

  Itselläkin on reissun päällä tullut tutuksi wc-imetykset ja kiinnitin myös Dubaissa huomiota näihin 'koppeihin' vaikkei asia olekaan meillä enää ajankohtainen. Toisaalta nämä tilat eivät olisi lainkaan hassumpi idea muuallekin maailmaan lanseerattavaksi tuomaan yksityisyyttä sitä kaipaaville. Dubaissa oli muutenkin hyvin huomioitu lapset ja siellä oli helppo matkata heidän kanssaan.

  Tämä oli hyvä kirjoitus Arabiemiraatteihin pienen kanssa matkaaville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan tosi outoa, miten imettäminen herättää niin suuria tunteita. Kyseessä kun on vauvan ruokailu.

   Dubai oli tosi helppo kaupunki lapsen kanssa. Hoitohuoneita oli tosi hyvin tarjolla. Ja ne isä-lasi huoneet oli tosi hyvä plussa. Miksi äidin aina pitäisi olla se, joka vaihtaa vaipat liikkeellä ollessa. Ja voihan isä olla yksinkin lapsen kanssa liikenteessä.

   Poista
  2. Dubaissa oli mielenkiintoista seurata arabitaustaisten perheiden 'työnjakoa' mm. leikkipaikoilla, joissa isät olivat se vanhempi, joka leikitti ja katsoi pienten perään. Samoin ravintoloissa isät osallistuivat todella paljon pienten syöttämiseen ja hoitamiseen ja perheen äitikin sai ruokailla rauhassa.

   Siksi varmasti Dubaissa on niin hyvin huomioitu lasten hoitotilat molemmille vanhemmille, kun isät osallistuvat aktiivisesti pienten hoitoon ja näyttivät myös olevan siinä mukana täydestä sydämestä.

   Poista
  3. Se on kyllä tosi hienoa, että isät osallistuvat noin paljon lasten hoitamiseen. Sellaiset isät, jotka eivät osallistu, eivät varmaan edes tiedä, mistä jäävät paitsi.

   Poista
 12. Noniin, nyt aihe joka liippaa läheltä ihan pian. Mulla ei ole ollut aiemmin mielipidettä imettämisestä enkä ole keskusteluita juurikaan seurannut, mutta nyt olen alkanut kiinnittämään asiaan huomiota. Tämä nyt on yksi maailman normaaleimmista asioista, ja en yleensä edes kiinnitä koko toimitukseen huomiota. Ja niinhän sen pitäisi ollakin, vauvalle ruokaa kun siltä tuntuu osana normaalina elämää. En toki tykkää sellaisesta huomionhakuisesta imettämisestä jossa asiasta tehdään elämää suurempi haloo, mutta kai näitä aika vähän on. Jännä tämä Dubai, mutta niinkai se menee, että maassa maan tavalla. Kööpenhamina tosin sitten pääsi yllättämään. Itseäni ällöttää julkiset wc:t, joten toden totta toivon että niihin ei tarvitse imetyksen merkeissä tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole koskaan pitänyt imettämistä niin ihmeellisenä, että sen vuoksi olisi pitänyt poistua seurueesta. Pienemmän vauvan kanssa imettäminen oli niin huomaamatonta, että edes ravintolassa vastaapäätä istuva ei välttämättä edes huomannut minun imettäneen. Vähän vanhemman vauvan kanssa huomaamattomuus oli sitten kaukana, mutta silti ne yleiset vessat ei minunkaan suosikkeihini kuulu todellakaan. Ei niissä halua viettää aikaa yhtään sen kauempaa kuin on tarvis. Onneksi Dubaissa oli näitä imetyskoppeja, joihin pystyi mennä imettämään.

   Poista
 13. Mä luulen, että ns. imetyskohut on vahvasti yhteydessä siihen, miten naisten vartaloihin yleensäkin suhtaudutaan, niin meillä kuin muualla. Jo ihan tavalliset pukeutumisnormit asettavat miehet ja naiset epätasa-arvoiseen asemaan, kun esim. mies saa kulkea kaupungilla yläosattomissa, mutta nainen ei. Luulenkin, että imetysilmaston parantaminen lähtee siitä, että parannetaan yleisesti naisten ja naisten kehojen asemaa ja positiivista näkyvyyttä (kirjaimellisessa ja kuvainnollisessa mielessä). Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä ihan totta. Naisten rinnat koetaan seksuaalisena, ei luonnollisena imettämiseen tarkoitettuna ruumiinosana. Täten imettäminenkin koetaan epäsoveliaaksi. Asenteiden sitä kohtaan tulisi muuttua, ja sitä kautta asenteet imetystäkin kohtaan muuttuisivat.

   Poista
 14. Minä olen matkoilla käyttänyt paljon vastikkeita. En ole oikein jaksanut ryhtyä testaamaan, missä paikoissa imettäminen on suotavaa ja missä ei, ja samalla lämpimissä maissa lapsi on saanut reilusti nestettä. Olen vielä tehnyt aina vähän laimeampaa siitä. Imettämisen olen sitten jättänyt niihin aikoihin, kun olemme rauhassa jossain. Tämä ei missään nimessä tarkoita, että muidenkin pitäisi tehdä niin -- itse vain muutaman imetyssähläyksen jälkeen totesin, että kaikki ovat rennompia tällä tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan minä olisin tehnyt samoin, tarjonnut korvikkeita imettämisen ohella, mutta meidän neiti ei kelpuuttanut tuttipulloa kuin vasta sen jälkeen kun olin lopettanut imettämisen. Muulla tavoin lastamme olisi ollut imetysaikana ihan mahdoton nesteyttää riittävästi lämpimissä paikoissa.

   Poista
 15. Me kävimme maaliskuussa pian 3-vuotiaamme kanssa Dubaissa. Hän oli vaipoissa, joten lastenhoitohuoneet tulivat sitä kautta tutuiksi. Jotenkin koin olevani tunkeilija, kun samassa useamman äidin ja lapsen yhteisessä hoitohuoneessa oli lisäkseni hiuksista varpaisiin hunnutettu äiti. Vastapainona minulla oli siveät, mutta keveät kesävaatteet. Mutta olen kanssasi samaa mieltä, lapsiperheet oli hienosti huomioitu kauppakeskuksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä hoitohuoneita oli tosiaan todella hyvin tarjolla. Tuo pukeutuminen on kyllä niin erilaista, että hyvin voin kuvitella, että olo on joissain tilanteissa tungetteleva, vaikkei vastapuoli sitä niin edes ajattelisikaan.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan