Slider

Imettäjän taivas - Thaimaa

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Taannoin kirjoittelin syksyisestä Kööpenhaminasta, missä kiersin nälkäisen puolivuotiaan kanssa, enkä saanut lupaa imettää häntä julkisella paikalla. Minulla oli ollut huonoa tuuria. Kööpenhamina on ilmeisesti erittäin imetysmyönteinen kaupunki. Kauppojen asiakaspalvelijat, joilta imetyslupaa kyselin, eivät olleet niinkään imetysmyönteisiä - tai eivät olleet vastaavaan kysymykseen ennen törmänneet. Huonojen ihmiskohtaamisten lisäksi minulla oli huonoa tuuria myös paikkavalinnoissa. Jälkikäteen sain nimittäin kuulla, että sen tavaratalon naapuritavaratalossa, josta juuri olin imetyspaikkaa kysellyt, ja joka oli samaa ketjua naapurinsa kanssa, olisi ollut imetyshuone. Tätä en tiennyt minä, eivätkä myöskään saman ketjun tavaratalon työntekijät.

Oli Kööpenhamina miten imetysmyönteinen tahansa, on Thaimaa ihan toista luokkaa. Thaimaassa rakastetaan lapsia. Ja meidän Isla rakastaa kaikkia thaimaalaisia. Saihan hän ottaa kaiken ilon irti, ja flirttailla ihan jokaisen vastaantulijan kanssa. Kaikki flirttaavat takaisin. Onneksi täällä Suomessakin aina silloin tällöin joku vastaa neitimme hymyyn, vaikka olisihan se hienoa, jos jokainen hymyilisi takaisin heille hymyiltäessä.

Mutta se imetys. Voi miten luonnollinen asia se Thaimaassa onkaan. Ihan kaikille. Ensimmäisenä matkapäivänä kysyin paikallisessa lounasravintolassa, voinko imettää pöydässä. Vastauksena oli suuren suuri hymy, Islalle lirkuttelua, ja naurahdus, että tottahan toki vauvan täytyy saada syödä. Kuin olisin kysynyt maailman hassuimman kysymyksen. Tämän jälkeen en lupia kysellyt. Yhtä ainoaa paheksuvaa katsetta en matkan aikana saanut - en rannalla, en uima-altaalla, en taksissa, en ravintoloissa. Eivätkä ihmiset edes vältelleet minua skandinaavisen ujosti imettäessäni. En ole missään tuntenut oloani niin kotoisaksi ja luonnolliseksi imettäessäni kuin Thaimaassa.

Ihana Thaimaa! Miksei koko maailma elä tällaisen asenteen kanssa?Kuvan SkyBaby -lentopatja toimi erinomaisena imetys- ja nukutusalustana myös pidemmillä taksimatkoilla. SkyBabystä kirjoittelin aiemmin Pitkä lento vauvan kanssa - näin selviydyt kunnialla -postauksessa. Siitä voit lukea lisää tästä linkistä. Lentopatjan saimme testiin matkamuksu.com:lta.

Jos pohdit vauvan kanssa matkaa Thaimaahan, lue ihmeessä myös postaukseni Thaimaahan vauvan kanssa - ota nämä huomioon ennen matkaa.


Pysy matkassa mukana:

14 kommenttia:

 1. Minusta on kyllä jotenkin luonnonlakien vastaista että imettämiseen pitää kysellä lupaa, oli sitten missä päin maailmaa tahansa. Eikö sen pitäisi olla täysin ymmärrettävä, luonnollinen ja ennenkaikkea hyväksyttävä asia.
  Ihanaa että sait hyviä kokemuksia Thaimaasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa en ole kysellyt lupia, kuin kohteliaisuussyistä ravintoloissa omalta pöytäseurueelta (johon kukaan ei koskaan ole kehdannut sanoa, etten saisi imettää, heh:). Mutta ulkomailla jotenkin olen halunnut kunnioittaa kulttuuria ja kysyä luvan kuulostellakseni, miten asiaan suhtaudutaan. Todellakin lapsen ruokailun pitäisi olla kaikkia noita mainitsemiasi asioita. Valitettavasti se ei sitä kuitenkaan kaikkialla ole. Työn alla on postaus Dubaista ja julki-imettämisestä. Siinä onkin ihan toisenlainen tarina kerrottavaksi.

   Poista
 2. Minä en tiennyt, että imetykseen kyseltäisiin mitään lupia. Täällä Hangossa on nyt pakolaisia jostain Irakista ja jos pieni on nälkäinen, niin olen nähnyt, kun äiti ottaa, plop vain, junassa esille ja imettää ja ihmiset vain katselevat muualle. Hirveä haloo syntyi yhdestä imetyskielteisestä kommentista.
  Minä tykkään sanoa jotain pikkulapsille, etenkin "kwack kwack" ankan äänellä, koska ankat ovat parhaita ja ankkaikä on paras ikä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei kai siihen tarvitsisi lupaa kyselläkään. Itse olen ollut Suomessa aika esteetön imettäjä. Muissa maissa olen ottanut varman päälle ja kysynyt. En ole halunnut sellaiseenkaan tilanteeseen, että joku tulee kesken sanomaan, että tuo ei muuten ole soveliasta.

   Tuo on kyllä ihan parasta, kun etenkin liikennevälineissä myös muut viihdyttävät lapsia. Kaikkien matka sujuu paremmin, kun lapset viihtyvät :) Ankkaikä on paras ikä :D

   Poista
 3. Olen imettänyt omia lapsiani milloin missäkin julkisella paikalla (lentokentän bussia myöten), enkä ole koskaan lupia kysellyt ;) Senhän voi hoitaa niin monella tavalla, myös tosi huomaamattomasti:) Mutta ei asiaan toki kaikkialla suhtauduta yhtä suvaitsevaisesti ja luonnollisesti. Thaimaan meininki kuulostaa tosi hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään julisilla paikoilla ole lupia kysellyt. Ei kai lentokentällä oikein ole edes ketään, keneltä kysyä :D Pieni ravintola on kuitenkin jonkun omistama, joten jossain määrin olen kokenut kohteliaaksi kysyä. Toisaalta, Suomessa en ole kysynyt ravintoloistakaan, että siinä se minun kohteiaisuuteni, heh :) Kulttuureissa on kuitenkin eroja, ja sitä vähintäänkin olen aina halunnut kunnioittaa. Joka paikassa ei tosiaankaan julki-imettämistä katsota hyvällä.

   Poista
 4. En ole koskaan kysellyt lupaa moiseen. Joskus olen täällä Kaliforniassa kysynyt, että onko rakennuksessa imetyshuonetta koska ne on aika yleisiä täällä mutta muuten olen etsinyt rauhallisen paikan ja imettänyt silloin kuin tarvii. Ja käytin imetysuojaa vai mikähän lienee sen suomalainen nimi. Ravintolanpöydässä en sentään ole imettänyt, lähinnä oman itseni takia. En pistä pahakseni jos muut tekevät niin mutta itse halusin olla vähän loitommalla. Ehkä siksi että koin imettämisen alussa aika hankalaksi.

  Täällä myös rakastetaan kovasti lapsia ja niille hymyillään ja lirkutellaan. Se on tosi mukavaa ja tuntee itsensä tervetulleeksi joka paikkaan. Valitettavasti minun töykeimmät kokemukset lapsiin suhtautimisesta on Suomesta. Todellinen kulttuurishokki jopa siinä määrin, että ensimmäisellä Suomen matkalla vauvan kanssa itkin jo lentokoneessa matkalla Helsingistä Kokkolaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen sen takia kysellyt ravintoloissa luvan, että en ole koskaan etsinyt mitään suojaisia tai rauhallisia paikkoja, vaan imettänyt nimenomaan pöydässä siinä missä muutkin syövät. Ja Isla ei harsoa tai muutakaan suostunut päällään pitämään parin kuukauden iän jälkeen. Toki imetyspaidat ovat sellaisia, ettei niistä mitään ylimääräistä kukaan näe. Välillä jotkut eivät edes olleet huomanneet minun imettäneen, vaikka istuivat samassa pöydässä.

   Voi ei. Kuulostaa kyllä kamalalta vierailulta Suomeen :( Minäkään en ole muualla kuin Suomessa kohdannut ikäviä kokemuksia vauvaan suhtautumisessa. Missään muualla kenellekään ei varmaan tulisi mieleenkään huudella törkeyksiä äidille sen takia että vauva itkee. Suomessa minulle on näin käynyt.

   Poista
 5. Viime aikojen reissut on nappuloiden kanssa suuntautunut Karibialle ja siellä on kyllä kanssa todella lapsirakasta porukkaa. Ruokailut ja kaikki muu sujuu tosi helposti, kun viihdyttäjiä on ravintolahenkilökunnasta vaikka millä mitalla. Imetysten suhteen ei ole siellä tullut myöskään ongelmia, joskin ollaan kyllä katsottu rauhalliset paikat sen suhteen. Vilkkaamissa paikoissa usein sitten meillä homma mennyt niin, että itse olen laittanut muksulle tuttipullon tai nokkamukin suuhun :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhallisia paikkoja etsiessä ei tosiaan minullakaan ole ongelmia tullut imetyksessä vastaan, mutta olen niin tottunut imettämään siellä missä muutkin ovat (esimerkiksi ravintolan pöydän äärellä), niin silloin olen varmistanut, ettei siitä mitään sanomista tule. Meillä neiti huoli tuttipullon vasta nyt 1-vuotiaana. Se ei ole meillä valitettavasti ollut pelastuksena. Ei ollut ennen tissin voittanutta :D

   Poista
 6. Imetys on kyllä kumma juttu, koska se jakaa niin mielipiteet. Minulla ei ole lapsia, mutta mielestäni imetys on aivan luonnollinen juttu. Harmillista, että joissakin paikoissa sitä ei katsota hyvällä. Onneksi suurin osa maailman kolkista taitaa olla imetysystävällisiä paikkoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on todella harmillista, että imetys ei ole kaikkialla hyväksyttyä. Pitäisi todella olla! Mutta tosiaan onneksi suurimmassa osassa maailman kolkista näin on.

   Poista
 7. Minua kiinnostaa, kuinka olette pienen lapsen kanssa matkustaneet taksimatkat? :) kokemusta teillä näyttäisi olevan ja itseäkin polttelisi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä meillä on ollut oma turvakaukalo mukana, välillä olen pitänyt lasta kantorepussa itse istuen turvavöissä. Joitain matkoja on jouduttu kulkemaan ilman mitään, kun ei takseissa ole ollut turvavöitä käytettävissä.
   Kannattaa ehdottomasti lähteä matkaan! :)

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan