Slider

800-luvun vanhakaupunki Ascoli Piceno

keskiviikko 12. elokuuta 2015

Italian matkallamme teimme päiväretken Marchen maakuntaan ja siellä Ascoli Picenon vanhaankaupunkiin. Yhdellä matkaseurueestamme oli etukäteen kolme toivomusta matkalle: käydä Ascoli Picenossa, syödä jäätelöä ja juoda vähän viiniä. Muilla ei ollut odotuksia matkalle, joten tällä suunnitelmalla menimme.

Lähdimme matkaan lounaan jälkeen, päivän kuumimpaan aikaan. Saimme siis miellyttävästi olla ilmastoiduissa autoissa viettämässä siestaa. Kuuma oli perille päästyämmekin, ja suurin osa kaupoista ja ravintoloista vielä kiinni. Kupunki oli hyvin tyhjä. Ilmeisesti kaikki olivat tietoisia, että kaupat ja ravintolat aukeaisivat vasta puoli viideltä. Myös Ascoli Picenoon meillä oli kolme suunnitelmaa. Tehdä kaupunkikierros junalla, syödä jäätelöä ja käydä kirkossa. Ravintoloiden ollessa kiinni, oli helppo valita kumman teemme ensin, turistijuna-ajelun vai jäätelöt.
Yksi turistiperhe oli hyvin tyytyväinen valintaamme lähteä saman tien kierrokselle turistijunalla. Muita ei ollut lähdössä, ja minimimäärä junan lähtemiselle oli kuusi henkeä. Varjoisa juna olikin erinomainen valinta ihan kaikille. Myös Isla nautti matkasta junan penkillä.
Kierros kesti puoli tuntia ja kiersi koko kaupungin. Selostus oli sekä englannin- että italiankielellä. Joskin itseltäni meni kaikki huomio kaupungin katseluun ja yrityksiin ottaa kuvia. Jälkimmäinen epäonnistui kierroksen kapeilla kujilla. Sellaisista kuvien ottaminen pysähdyksissäkin on vaikeaa. Ei ne kujat ja kirkot kuvissa kuitenkaan näytä yhtä hienoilta.Harmi, että selostus meni melkein kokonaan ohi. Ajattelin, että pystyn myös jälkikäteen googlettamaan, mikä tämä keskiaikainen kaupunki oikein on. Sen verran sain selville, että Ascoli Piceno on rakennettu 800-luvulla, ja on ilmeisesti yksi parhaiten säilyneitä näin vanhoja kaupunkeja. Siihen yleinen tieto näin kärsimättömälle googlettajalle jäikin.

Kaupunki on niin pieni, että sen kiertäisi helposti myös kävellen. Mutta +36 astetta ja lapset mukana liputtivat ehdottomasti turistijunalle. Kuuden euron lippukaan ei niin kovin suuri panostus ollut. Rattaatkin sai jättää kätevästi lipunmyyjille vahdittavaksi kierroksen ajaksi. Autolla Ascoli Picenon keskustaan ei siis pääse.

Turistijunan jälkeen oli vuorossa ne jäätelöt. Kunnian siihen sai Ansietta Meletti -niminen ravintola. Sen valikoimme lähinnä sen takia, että se tuli ensimmäisenä vastaan, ja ravintolassa oli sisällä ilmastointi. Ravintola sijaitsi kätevästi Piazza del Popolon reunalla, jonka sanotaan olevan Italian kaunein aukio.

Illaksi aukiolla oli rakenteilla Leijonakuningas-musikaali. Harmi, kun niin myöhään, että me emme siihen pystyneet jäämään. Toisaalta kuulosuojaimiakaan meillä ei ollut mukana. Isla rattaineen täytyi viedä pikapikaa pois aukiolta kun harjoitukset alkoivat. Siinä raikasi koko kaupunki.

Viileään ja harjoitusmelulta pakoon menimme käymään St. Francescon kirkossa. Näin kolmaskin kohta listalta oli suoritettu. (Jos nyt lomaa voi ylipäätään sanoa suorittavansa, heh)Autoille päin palatessamme pääsimme vielä näkemään juuri vihityn morsiusparin astelevan ulos yhdestä Ascoli Picenon lukuisista kirkoista. Viime kesänä saimme itse poseerata turisteille, kun meidät vihittiin Helsingin Temppeliaukion kirkossa. Nyt oli muiden vuoro päästä meidän kameroiden ikuistamiksi. Samalla selvisi myös, miksi kuuden turistijuna oli buukattu täyteen. Koko hääseurue lähti junalla ilmeisestikin kohti juhlapaikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan