Slider

Vierailulla fidziläisessä kylässä – lasten tuliaiset tarjosi Muumi

sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Tämän kirjoituksen Muumi-lahjoitukset on saatu Muumilta vietäväksi fidziläisen kylän lapsille.

Vietin viime joulua Fidzillä, Yasawa-saarilla Wayan saarella. Majoituspaikkani, Octopus Resortin, sivuilla on esiteltynä resortin aktiviteetteja ja retkiä, joista yksi paikallisessa kylässä vierailu. Innostuin jo ennen matkaa! Ehdottomasti haluaisin vierailla paikallisessa kylässä.Majoituin saarella Octopus Resortissa. En voi siis millään sanoa menneeni paikalliseen majataloon asustamaan paikalliseen tyyliin, enkä harmikseni edes löytänyt etsimältäni sijainnilta paikallisten omistamaa majoitusta, sillä mukavuudenhaluni kaipaa ilmastoinnin vain ja ainoastaan siitä syystä, että lomalla haluan pystyä nukkumaan kunnolla. Toki tarkoituksenani oli käyttää ilmastointia mahdollisimman vähän, mutta ilman en uskonut ennakkoon pystyväni olemaan koko viikkoa. Kuinkas kävikään, ja nukuin kaikki Octopus Resortin yöt erinomaisesti ilman ilmastointia, pelkkää kattotuuletinta käyttäen.


Minusta on kuitenkin ihanaa, jos voin jollain tapaa kantaa korteni kekoon, ja matkustaessani edesauttaa jollain tavalla paikallista yhteisöä.

Octopus Resort tekee läheistä yhteistyötä saaren kylän kanssa, ja esimerkiksi lähes kaikki resortin työntekijät ovat paikallisesta kylästä, mikä on saaren asukkaille tietysti erinomainen elinkeino. Ne, jotka eivät työskentele resortissa, ovat maanviljelijöitä ja kasvattavat karjaa. Kanoja, possuja, muutamaa lehmää ja vuohia. Jo paikallisten työllistäminen on minusta hienoa, eivätkä näin ihan kaikki maksamani rahat valu kansainvälisiin taskuihin, vaan osa jää paikallisille. Heille, joiden saarella vietän lomaani. Enhän missään nimessä halua vain ihanaa lomaa itselleni, vaan haluan tukea niitä, jotka avaavat kuvankauniin saarensa turistien lomapaikaksi.

Lehmät vaeltivat vapaina pitkin saarta.

Sikafarmin kohdalla tuoksu ei ollut mikään miellyttävin, vaikka possutkin viipelsivät missä tahtoivat.Katsokaa nyt, miten kauniilla rannalla kylä sijaitsee!


Octopus Resortin nettisivuilla kerrotaan myös, että usein heiltä kysytään, mikä olisi hyödyllisin tuliainen, mitä kylän lapsille voisi viedä. Esimerkkeinä olivat vaatteet ja liinavaatteet, penaalit ja muut koulutarvikkeet. Saarella ei tosiaan ole kauppoja, ja asukkaat pääsevät ostoksille mahdollisesti useiden kuukausien välein, jos sitäkään. Lisäksi saaren kouluun saapuvat muilla saarilla asuvat koululaiset joutuvat välimatkojen vuoksi asumaan saarella viikot.

Muumin tuliaiset paikallisille lapsille


Kun luin mahdollisuudesta viedä tuliaisia saaren lapsille, kirjoitin Muumille ja he lahjoittivat tällaisen ihanan setin vaatteita ja muita tarvikkeita viemisiksi.
Kylän koululaiset ovat joulun aikaan joululomalla, mutta kylähän kuhisee lapsia. Meitä oli muutama lapsi tervehtimässä saaren päiväkodin tiloissa, ja siellä oppaamme auttoi jakamaan vaatteet ja muut tuliaiset lapsille.

Kiitos vielä Muumi!
Kava-seremonia, tanssia ja laulua


Päiväkotivierailun jälkeen meitä kierrätettiin hieman kylässä, ja sitten meidät asetettiin katettuun tilaan perinteistä kava-seremoniaa varten. Kava on paikallinen fidziläinen juoma. Se ei ole alkoholijuoma, mutta samaa tarkoitusta varten. Seremoniassa kylän miehet sekoittivat vettä ja kava-jauhetta ja sekoittivat ne rätillä astiassa. Meidät vieraat istutettiin niin, että miehet istuivat eturivissä, naiset takana. Hyvä niin, sillä ensin miehille tarjoiltiin kavaa, sen jälkeen meille naisille, jonka jälkeen miehet saivat ensin toisen kierroksen, jonka jälkeen meidän naisten oli helpompi kieltäytyä siitä. En useinkaan sylje lasiin, enkä tehnyt niin tälläkään kertaa – en tietenkään. Mutta kauniisti sanottuna, kava ei ehkä ollut mikään maailman parhain juoma, enkä siis ottanut santsikierrosta.
Kava-seremonian jälkeen meillä järjestettiin kunnantalo-tyyppisessä yhteisessä rakennuksessa tanssi- ja lauluesityksiä, ja pääsimme myös itse osallistumaan tansseihin. Tämä oli oikeasti hauskaa, eikä mitään nolataan-nyt-tässä-kaikki -tanssia.

Kylävierailun lopuksi kylän naiset vielä myivät meille tekemiään koruja ja muita käsitöitä. Minä ostin täältä käytännössä kaikki matkan tuliaiset. En ole ihan varma, olisinko saanut viedä niitä Australian kautta, sillä joukossa oli kookoksesta tehtyjä koruja ja maskeja, mutta eivät jääneet tulliin.Kylässä kylän sääntöjen mukaan


Fidzillä paikallisissa kylissä saa käsitykseni mukaan vierailla vain kylän vanhimman kutsusta. Wayan saarella resort on tehnyt sopimuksen kyläläisten kanssa, milloin resortin asukkaat saavat kulkea kylän rannan poikki retkille ja milloin resortilta saa tulla vieraita kylään. Kylään ei saa mennä omatoimisesti, vaan Octopus Resortilla täytyy pysytellä resortin alueella, eikä kylän alueelle voi mennä seikkailemaan tai edes kulkea kylän ohi rantaa pitkin.

Kylävierailun pukukoodina on, että olkapäät ja polvet täytyy olla peitettyinä.

Wayan kylässä asuu noin 300 ihmistä. En voinut olla kuvittelematta, millaista elämää kylässä asuminen mahtaa olla. Kaikki vaikuttivat niin onnellisilta. No, niin minäkin olisin näissä maisemissa. Lapset puuhastelivat kylässä isoissa joukkioissa, isot ja pienet sulassa sovussa. Näillä lapsilla ei leikkikaverit lopu kesken. Niin uteliaita, niin kohteliaita. <3 p="">
Tässä on tie pois kylästä. Täällä ei siis tosiaan ole autoja, vaan pois pääsee veneellä.
Pysy mukana matkassa:

8 kommenttia:

 1. Tuollaiset kylävierailut ovat hienoja kokemuksia. Lisäksi itsellekin tulee hyvä mieli, kun pystyy auttamaan viemällä esimerkiksi kyniä ja vihkoja. Kavaa olisi mukavaa päästä maistamaan, vaikka en varsinaisesti uskokaan siitä pitäväni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on aina tosi mukava päästä auttamaan edes hieman, vaikka sitten pienten tuliaisten muodossa.

   Kaikkea on minustakin kiva maistaa, vaikkei makuelämykset aina niin positiivisia olekaan.

   Poista
 2. Hienoltahan tuo koulu Fidzillä näyttää - verrattuna pariin viime aikoina näkemääni Panaman intiaaniheimon luona tai Guinea-Bissaussa. Nuo lahjoitukset ehkä menivätkin perille, toisin kuin joskus rahalahjoitukset vaikka Kaakkois-Aasian "orpokoteihin".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kylä on selkeästi päässyt hyötymään resortin läheisyydestä ja yhteistyöstä sen kanssa!

   Aikoinaan kävin vierailulla Plan-kummilapsen luona Guatemalassa, ja sielläkin oli ilo huomata, että Plan oli todella rakentanut hienoja kouluja alueelle. Hienoa aina päästä itse todistamaan, että rahat menevät oikeaan osoitteeseen ja oikeaan tarkoitukseen.

   Poista
 3. Mitäs lapset meinasivat Muumeista? Monesti niitä ihmetellään - virtahepoja vai peikkoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pohdin ennakkoon, mitä mahtavat sanoa kuvamaailmasta, mutta ainakaan tuossa hetkessä ei tullut siitä puhetta. Olivat vaan onnellisia saamistaan vaatteista ja pukivat ne heti päälle. Ehkä myöhemmin miettivät kuvia enemmän :)

   Poista
 4. Onpas ihana paikka ja ihania kokemuksia! Hienoa että matkailua on tuolla toteutettu kestävällä ja eettisellä tavalla, paikallisia kunnioittaen mutta samalla heitä hyödyttäen. Kun ei ole autoja niin lastenkin elämä on vapaampaa ja turvallisempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihastelin juuri lasten näkökulmasta tuota paikkaa. Miten ihanaa heidän on leikkiä ja temmeltää tuolla, kun ei tosiaan ole liikennettä. Ihan mieletön paikka kasvaa!

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan