Slider

Juhannusjuomien kirjo - kevyitä pakkauksia, vastuullisia toimijoita ja pirun hyviä makuja

tiistai 18. kesäkuuta 2019

Taas on se aika vuodesta, kun saan valita juhannusjuomat. Monimuotoinen seurueemme, joka käsittää reilu kymmenisen laatutietoista kuluttajaa, ei ole helppo yleisö. Tai on toisaalta. Kun valikoin uutuuksia ja laatua, kaikki ovat tyytyväisiä. Ainakin ovat toistaiseksi olleet.Vietän juhannuksen siis saaressa lähellä Porvoota. Aivan kuten viime vuonna. Tällä kertaa avecinani toimii tyttäreni, kun viime juhannuksen hän vietti isänsä kanssa ja minä sain juhannusseuraksi silloisen ranskalaisen kollegani. Tyttäreni ja minun lisäksi saareen suuntaa ainakin viisi perhettä. Yllätysvieraitakin on aika ajoin nähty, eli seurueen lopullinen koko selvinnee viimeistään juhannuksen jälkeen.Kun logistiikka on hankalaa, on juomien oltava käteviä


Seurueen kokoon nähden juomien täytyy toki olla laadukkaita, mutta myös käteviä. Käteviä myös siksi, että kaikki viemiset täytyy kuljettaa juhannuksenviettopaikalle saareen soutamalla. Eikä riitä, että juomat soudetaan perille, vaan tyhjät pakkaukset soudetaan tietysti takaisin mantereelle.

Ja kun tavaraa on muutenkin kannettavana ja soudettavana, on lisäksi tärkeää, että itse pakkaukset painavat mahdollisimman vähän. Ja kun sitä roudattavaa riittää, on otettava myös se huomioon, että pakkaukset ovat särkymättömiä. Kun tavaravirta lähtee kulkemaan laiturista mökkiin useamman ihmisen toimesta, siinä ei paljon ehditä katsoa, mikä on särkyvää ja mikä ei. Parempi, ettei mikään ole.

Onneksi tätä nykyä laadukkaita viinejä löytyy niin muovipulloissa kuin pahvipakkauksissakin. Uutuuksia satelee joka puolelta, ja luulenkin haluavani maistattaa seurueelle ainakin maailman söpöimmät Santa Helenan 50 cl kartonkitölkkiviinit: Santa Helena Cabernet Sauvignon -punaviinin ja Santa Helena Chardonnay -valkoviinin. Olisi tietysti kätevää, jos pakkauskoot olisivat mahdollisimman suuria, kun seuruekin on suuri, mutta kaikkea ei saa yhtä aikaa. Toisaalta nämä 50 cl ihanuudet ovat siitä käteviä, että jos sattuisi käymään niin hassusti, että juomaa jäisi juomatta, on pieni pakkaus helppo sujauttaa reppuun muiden tavaroiden joukkoon ja se kulkeutuu ilman sen suurempia roudailuja takaisin kotiin odottamaan kesän grillailuja.Kotimaisia ja vastuullisia kuplia


Kuohuviini kuuluu myös juhannukseen - tai no ihan mihin tahansa juhlaan, jos minulta kysytään, eikä aina tarvita edes juhlaa. Oli miten oli, kuohuviiniä ei saa kätevässä pakkauksessa, mutta ainakin voin tehdä vastuullisia valintoja muilla tavoin. Valikoinkin juhannuskuohuviksi kaksi uutuutta, toisen Chilestä ja toisen Suomen Turusta. Kyllä: Turusta.

Chileläinen valintakriteerini, Castillo de Molina Brut Cuvée, pohjautuu uutuuteen ja myös toimijan vastuullisuuteen. Kotimainen valintani, Valkia Marjametsä, kappas vaan, on täysin samoin perustein valittu. Tätä valintaa tukee lisäksi kotimaisuus. Ei kai voi olla parempaa tapaa aloittaa juhannusta kuin kippistelemällä kotimaisilla kuplilla. Vastuullisuus ennen kaikkea.

Juhannusjuomat lähes hiilineutraaleilta tehtailta


Vastuullisuudesta puheen ollen, Chilen Viña San Pedro ja Viña Santa Helena, jotka ovat valmistelleet juhannusjuomiksi valikoimani viinit, tehdään jo nyt 90 % käyttäen uusiutuvaa energiaa. Saman verran, eli 90 %:sti uusiutuvaa energiaa käyttää myös Turun juomatehdas, jossa muun muassa Valkia - eli valikoimani kotimainen kuohuviini - valmistetaan. Molemmat näistä toimijoista ovat hyvää vauhtia matkalla täysin hiilineutraaleiksi. Täydellistä, eikö totta!

Paras koskaan maistamani rosee


Ja koska on juhlan aika, voi yhden juoman valita täysin sen mukaan, että se on ihan hiton hyvää. Rosee on yksi parhaista kesäjuomista ja uusi Jacob's Creek Le Petit Rosé on ehkä paras koskan maistamani roseeviini. Tällä aion käännyttää viimeisenkin ei-vielä-roseista-pitävän ystäväni pinkkiin roseejoukkoon. Myös australialaiset ovat kanssani samaa mieltä ja kyseinen rosee nousi viinin kotimaassa suosituimmaksi roseeksi.

Ja jos ehdin valmistella myös ruokia juhannusta varten, valmistan roseen kaveriksi marinoitua halloumia tällä ohjeella.

Kuva: Jacob's Creek

Missä sinä vietät juhannusta? Entä millä perusteella sinun juhannusjuomasi valikoituvat?

Pysy matkassa mukana:

8 kommenttia:

 1. Me suuntaamme juhannukseksi Kööpenhaminaan ja juhannuksen jälkeen sieltä vielä Bornholmin saarelle. Juhannusjuomaksi eilen Ping-tilaisuudessa tarjoiltu raparperikuohu Virosta sopisi kyllä hyvin - ehkä pitääkin Suomeen taas palattuamme selvittää saisiko sitä jostain Suomestakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin juuri teidän juhannuskokkokokemuksesta Tanskassa. Ilmeisesti oli onnistunut juhannus teilläkin! :)

   Poista
 2. Tuo Rose vaikuttaa hyvältä. Mökkihommeleita tiedossa perinteiseen tapaan. Juomia en ole miettinyt, kaipa siellä lasillisen viiniä saa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan paras rosé!

   Toivottavasti sait lasisi viiniä! :)

   Poista
 3. Viini on ehdoton lempijuomani veden ja kahvin lisäksi. Meillä ei ole erityisiä perinteitä tai isoja illanistujaisia jussina, jotenkin aina herätään tähän Juhannukseen niin myöhään ja ystävät on tehneet jo suunnitelmansa, mökkiä taas ei ole eikä kaivatakaan. Ihan perusviikonloppu meille. Kiitos hyvistä viinivinkeistä ja hyvää Juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannus tulee kyllä joka vuosi aivan yllättäen. Minun ystäväporukallani on ollut useita vuosia perinteenä tuo saarijuhannus, niin sinne on helppo mennä suunnittelematta :)

   Poista
 4. Ihanan raikas postaus!!
  Meillä on vähän samat suunnitelmat eli mökille mennään ja järven rannalle.
  Ennen kun tapasin Janin niin en silleen kaivannut mökki juhannusta, mutta sit kun oon ollut 2010 lähtien Juhannuksen mökillä niin sinne oikeen kaipaa sillon.
  Tuolla on Janin vanhemmat, sekä lisäksi sen sisko perheineen on tulossa sinne, mutta meillä on ihana oma rauha siellä saunamökissä :)
  Viini on toinen juttu mikä ei oikeen kuulunut mun listalle aiemmin.
  Tähän oon oppinut myös tässä parisuhteessa.
  Ekat kännit oli meinaan viineillä ja sen jälkeen tuli jo pahaolo pelkästä ajatuksesta.. viiniä pystyin maistamaan uudelleen vasta päälle kolmikymppisenä. Ja siitä se sit lähti! ��
  Nykyään tilaan ravintolassa viiniä (kruunaa ruoan ihanasti), ostan viiniä kotiin ja viini kuuluu myös mun Juhannukseen.
  Niin "pahat traumat" mulla jäi nuoruudesta että oon vasta lämmennyt kunnolla punaviinille.
  Valkosta oon juonut Unkarissa/Sloveniassa kesällä kun oli semmoset kojut mistä sai ostella maisteltavaa. Noilla reissuilla opin myös semmosen outouden että viini jääpaloilla on yks mun suosikki!!

  Roseeta jota oon testannu niin en oo tykännyt, täytyy joskus testaa toi sun mainostama :)
  Suomesta ostan hirveen vähän (koska kallista), joten toi Turkulainen kuohuviini on mulle ihan uutuus.
  Täytyy pistää testilistalle jos hyvää kuoharii tahtoo.

  Aurinkoista ja kuplivan ihanaa Juhannusta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Parisuhteissa ja toki ystävyyssuhteissa oppii aina uutta ja saa omaan elämäänsä uusia asioita ja kokemuksia.

   Viini on kyllä nautintoaine, ja parhaimmillaan se on kyllä juurikin silloin, kun siitä ei humallu.

   Ihanaa kesän jatkoa!

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan