Slider

Haitin Labadee: risteilyturisteille rakennettu resort-alue - uhka vai mahdollisuus?

torstai 28. joulukuuta 2017

Yhteistyössä: Risteilykeskus

Kun päätimme kerrankin panostaa laivaan, ja valitsimme viimeisimmäksi Karibian risteilyalukseksi Royal Caribbeanin Oasis of the Seas -laivan, harmittelimme hieman risteilyn kohdesatamia. Jamaikalla olimme edellisellä risteilyllä ja Meksikon Cozumelilla ensimmäisen risteilyn yhteydessä. Ainoa uusi risteilysatama, Haitin Labadee, olisi vain ja ainoastaan risteilyturisteille rakennettu resort-alue, jossa olisimme vain me, eli täysi laivallinen risteilyturisteja. Haitille ei tällä hetkellä suositella matkustettavan, tai oikeastaan sinne ei tällä hetkellä taida turistina päästä ollenkaan. Royal Caribbean on vuokrannut Haitilta rantakaistaleen risteilysatamaksi, mutta tältä Labadeen alueelta ei saa poistua.

Ennakko-odotukset eivät faktat tiedostaen olleet suuret. Emmehän pääsisi näkemään oikeastaan mitään paikallista.Kun aamulla lähestyimme vehreää Haitia, alkoi tunnelma olla jo toinen. Ulkona meitä odotti ihana Karibian lämpö ja kosteus. Aurinko porotti jo täydeltä taivaalta. Valkea hiekka hohti ja palmut reunustivat rantaviivaa. Turkoosi vesi kimalti upea sademetsämaisema taustallaan. Juuri tätä Karibiaa olinkin kaivannut!
Laiva oli satamassa jo aamukahdeksalta. Me olimme valmiita maihin heti ovien auettua ja hyvä niin. Vaikka turisteja valuikin satamaan tasaiseen tahtiin, oli Labadee vielä aamutuimaan ihanan rauhallinen. (Kurkkaahan blogin Facebook-sivulta video, kun me ja muut risteilyturistit saavumme satamaan.)
Pakolliset turistikuvat otettuamme hyppäsimme junan kyytiin, joka veisi meidät rantabungalowimme luo. Pieniä junia kulki Labadeen päästä päähän kuskaten turisteja alueen läpi. Emme olleet huomoineet lainkaan, että koko Labadeen alue on vain muutaman sata metriä pitkä. Emme ehtineet edes kunnolla asettautua penkeillemme, kun kuski jo huudahti Nellie's Beachin, eli meidän pysäkin.

Royal Caribbean tarjosi meille rantapäiväämme upean rantabungalowin. Meille kuului täten oma mökki sohvineen, vesineen, uimapatjoineen ja tarjoilijoineen. Lue lisää bungalowista jo aiemmin kirjoittamastani postauksesta tästä linkistä.Labadeella voisi harrastaa jos jonkinlaisia aktiviteetteja: meloa, ajella vesijeteillä, liukua valtavan pitkän vaijeriliu’un, snorklata, uida. Me olimme matkassa kahden lapsiperheen voimin, joten meidän päivämme sujui pääsääntöisesti uidessa, snorklatessa rannan tuntumassa ja ihastellessa Karibian kauneutta. Katsoimme kyllä risteilyaikataulusta hiekkarannalla pidettävää joogaa, mutta lopulta jätimme sen välistä aikataulusäädön vuoksi, vaikka se olisikin aivan varmasti ollut mielettömän ihana.

Kuvan ylälaidassa näkyy vaijeriliu'un lähtöteline, keskellä metsän
siimeksissä kulkeva vuoristorata. Me päätimme viettää päivän
yläilmojen sijaan rannalla ja meressä.


Veden päällä kelluva baari


Lapsen päiväunien aikaan ehdimme kuitenkin hieman viettää myös aikuisten aikaa. Labadeen rannalta pääsi nimittäin uiden kelluvaan baariin. Veden syvyyttä ei ole ennakkoon tiedossa, sillä lautta hieman liikkuu, mutta minä kuvaukselleni uskollisena pakkasin kännykän käsilaukkuun ja laukku pään päällä pompin meren pohjaa myöden kelluvaan baariin. Sain kyllä muutamankin ihmettelyn, että tulitko tosiaan käsilaukun kera. Tottahan toki tulin! Kuinkas muutenkaan? ;) Rahaa tällä lautalla ei tarvittu, sillä koko Labadeen alueella kaikki maksut (turistikojuja lukuunottamatta) pystyi hoitamaan hyttikortilla, jonka maksut menivät risteilyn jälkeen luottokortilta. Käsilaukulle ei siis ollut mitään muuta tarvetta kuin kuvat sekä video, joka löytyy blogin Facebook-sivulta.Ilmainen lounastarjoilu rannalla


Kelluvassa baarissa nauttimiemme juomien lisäksi meillä ei mennyt lainkaan rahaa Labadeella. Toki tippasimme junakuskeja ja bungalowimme tarjoilijaa, mutta esimerkiksi ruokaa Labadeella ei tarvitse ostaa. Royal Caribbean kuskaa risteilyturisteille lounaan rantaan, jonka voi käydä nauttimassa buffassa omaan tahtiin. Sinänsä kätevää, mutta toisaalta olisi ollut kiinnostavampaa päästä paikallisten ravintoloihin maistelemaan paikallisia makuja.Olisi myös ollut mukavaa jättää paikallisille rahaa, ja sen olisi voinut tehdä ostamalla jotain kojuista, joissa he myivät jos jonkinlaista matkamuistoa. En kuitenkaan osaa ostaa turhaa tavaraa, joten ostokset jäivät. Onneksi kojuissa riitti kuhinaa muiden risteilymatkustajien voimin meidänkin puolestamme.Pidinkö Labadeesta?


Ennakko-odotuksista poiketen pidin Labadeesta. Mitään järisyttävän suuria elämyksiä emme saaneet Labadeelta, mutta emmepä niitä sieltä menneet hakemaankaan. Lapsiperhenäkökulmasta Labadee oli ihanan rento risteilysatama.

Labadee oli todella kaunis, ja kiitos Royal Caribbeanin ja rantabungalowin, rantapäivämme oli huoleton ja helppo. Ja voisin minä tällaisissa maisemissa viettää helposti toisenkin rantapäivän.


PS. Jos et halua kantaa kameraa mukana koko päivänä, saat silti ikuistettua päiväsi valokuvin. Royal Caribbeanin kuvaajat pyörivät nimittäin koko päivän Labadeen rannoilla ja minäkin poseerasin ainakin kolmelle eri valokuvaajalle, vaikken niitä missään määrin metsästänyt. Valokuvia pystyy ostamaan laivalta päivän jälkeen joko paperi- tai digiversioina.
Pysy matkassa mukana:

8 kommenttia:

 1. Ihana lukea näitä teidän risteilyjuttuja, kun ulkona on harmaatakin harmaampi joulukuinen sää. Labadee kuulostaa aika turistirysältä tai pitäisikö sanoa risteilyrysältä, mutta Haitin tilanteen huomioiden ei muutakaan vaihtoehtoa ole maihin päästä. Mukavan helpoksi kaikki on tehty risteilyvieraita ajatellen ja todella paljon erilaisia aktiviteetteja. Kelluva baari kuulosti hauskalta, sinne minäkin olisin varmasti suunnannut - käsilaukun kanssa tai ilman :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan tällä hetkellä Keski-Suomessa ja täällä on täysi talvi. Ihan kuin oltaisiin Lappiin tultu. Lyhyt päivä tekee tosin silti sen, että ihan mieluusti tässä olisi tuolla palmun alla paistattelemassa ;)

   Tuolla oli tosiaan otettava irti siitä, mitä oli tarjolla. Muuhunkaan ei ollut mahdollisuus. Ja oli tuo Labadee kyllä hienoksi tehty.

   Poista
 2. Ai vitsi ! Nyt tahtoo mennä myös vaikka tuonne ! Ihana kelluva baari ja karibialaisia rytmiä. Ihana oli lukea, kiitos !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla oli kyllä ihanaa. Onneksi bongasimme sen kelluvan baarin. Se oli tosi hauska :)

   Poista
 3. Katselin jokin aika sitten mm. Royal Caribbeanin risteilyjä ja manasin sitä, kun kiinnostavilta kuulostavat satamat olivat usein juuri tällaisia risteilyturisteja varten tehtyjä turistirysiä. Siksi olikin kiva päästä lukemaan ja näkemään, millaista tällaisella rannalla on. Kiitos siitä! Aitoon haitilaiseen menoon Labadeessa ei ehkä pääse, mutta kyllä tuollaiset maisemat ja ranta kuitenkin kelpaisivat, ainakin jos muissa satamissa pääsee tutkimaan myös "aitoa" ympäristöä. Rantabungalowi kuulostaa aika mukavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useimmitenhan niistä risteilijöille rakennetuista satamista pääsee lähtemään tutkimaan paikallista menoa myös. Haiti vaan on turvallisuutensa vuoksi nyt matkustuskiellossa yleisesti. Mutta tuo Labadeen alue kyllä yllätti. Se oli oikeasti tosi kiva ja rento, kun oli asennoitunut siihen, ettei muuta ole tarjolla. Oli kuitenkin paljon laajempi kuin muualla satamissa olevat keskittymät, mitkä ovat aina ihan tupaten täynnä porukkaa.

   Poista
 4. Tässä näkökulmaa sille, miltä aidan takana näytti Haitissa käydessäni http://travelismypassion.matkabloggaajat.fi/haiti-vuonna-1999/. Reissusta on jo 20 vuotta aikaa, mutta en usko menon kovasti muuttuneen. Yhdelle maailman köyhimmistä maista tämä ero Labadeen ja Haitin välillä on tosi räikeä.

  Tavallaan ok, että turistit pääsevät nauttimaan päivästä, mutta sen arjen siellä nähneenä tuntuu jotenkin epäreilulta, että asukkaat eivät näitä kauniita rantoja juuri näe, vaan todellisuus on huomattavasti karumpaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan. Nyt alkoi oikein toden teolla harmittamaan, ettemme ostaneet mitään niistä turistikojuista ja jättäneet enempää rahaa paikallisille.

   Minä toivon, että Royal Caribbean maksaa kunnollista vuokraa Labadeesta Haitille. Näinhän valtio saa tuloja, jotka toivottavasti käytetään hyvin. Tuollaisessa tilassa olevalle maalle turismi ja turistien rahat olisivat kyllä tarpeen.

   Hyvä, että linkkasit juttusi!

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan