Slider

Rocca di Montemassi - viinitilavierailulla lähellä Roomaa

sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Juuri kun olin ajatellut nähneeni maailmaa sen verran, että wow-hetket olisivat yhä harvemmassa, alkoi niitä sadella urakalla. Viimeisimpänä wow:na Rocca di Montemassin viinitila Toscanan rannikolla Maremmassa.Valitsimme viinitilan lomamme vierailukohteeksi sen vuoksi, että se on niin lähellä Roomaa. Viinitila on toki työnantajani edustuksessa, mutta pitkän viikonlopun aikana emme olisi ehtineet kauas, saati sitten halunneet istua koko viikonloppua autossa. Rocca di Montemassille ajaa Roomasta parissa tunnissa ja suoraan Fiumicinon lentokentältä ilman ruuhkaa kenties vieläkin nopeammin. Fiumicinolta lähdettäessä ei nimittäin tarvitse käydä lainkaan Rooman sekavilla kehäteillä, vaan kentältä pääsee suoraan sujahtamaan motarille kohti Maremmaa.

Saavuimme Rocca di Montemassille kuuden aikaan perjantai-iltana. Olimme nähneet ennakkoon vain kuvan tilan yhdestä rakennuksesta. Muutenkin luulin tietäväni Maremman olevan melko tasaista aluetta, jossa kauniit vuoret ja kukkulat vain näkyisivät kaukana horisontissa. Aina on niin ihanaa, kun tieto osoittautuu vääräksi ja todellisuus on upeampaa.Ajoimme sisään Rocca di Montemassin porteista. Silmämme suurenivat, katsoimme toisiimme ja aloimme haukkoa henkeämme. Mitä ihmettä? Ei meille tällaista luvattu. Tämähän on tuhatkertaisesti hienompaa kuin mitä olimme odottaneet. Wau. Katso nyt tätä pihapiiriä! Voiko näin kaunista ollakaan? Voi. Rocca di Montemassilla on.Tilan isäntä tuli meitä vastaan ja ohjasi meidät kohti huonettamme. Kävelimme päärakennuksen ali, porttien läpi toiselle puolelle rakennusta. Wau. Katsokaa taas!

Tilalla on pieni tekojärvi, johon vesi tulee putkistoa pitkin suoraan vuorilta. Järven vettä käytetään köynnösten ja myös muiden viljelmien kasteluun.


Ja ei, wow:t eivät loppuneet vielä tähänkään. Majoituimme tilan päärakennuksen yläkerrassa neljän makuuhuoneen huoneistossa. Sängystä (ja myös vessasta) katselimme tätä ihanaa viinitarha- ja järvimaisemaa.


Nousin kukonlaulun aikaan katsomaan auringonnousua. Kyllä kannatti!Rocca di Montemassi vierailukohteena


Ainakaan vielä Rocca di Montemassi ei vuokraa huoneitaan ulkopuolisille, mutta lähiympäristössä on paljon tarjolla erilaisia majoitusmahdollisuuksia hotelleista villoihin ja maatilamajoituksiin. Ja koska viinitilalle on vain parin tunnin ajomatka Roomasta, toimii se myös erinomaisena päiväretkikohteena Roomasta käsin.

Rocca di Montemassin viinitarhat, puutarha ja pihapiiri jo itsessään on mielettömän kauniita, mutta siinä ei todella ole kaikki, mitä tilalla on tarjota.

Tilan yhteydessä toimii museo "Museum of Rural Civilization", joka keskittyy Maremman alueen perinteisiin. Museossa on esillä vanhoja viiniteossa ja -viljelyssä käytettyjä välineitä ja lisäksi myös muita maatalouden ja käsityöläisten käyttämiä välineitä. Kaikki esineet ovat 1800-luvun lopulta tai 1900-luvun alkupuolelta. Tuntui todella mielenkiintoiselta nähdä kaikki tämä keskellä Maremman maaseutua juuri siellä, missä välineitä on oikeasti aikoinaan käytetty.
Viinitilalla on tietysti myös viinimyymälä, jossa on myynnissä ainakin tilan omia viinejä, sekä joitain Chianti Classicon alueella sijaitsevan Castello d'Albola -viinitilan viinejä.

Viinikierroksia tilan henkilökunta pitää sekä ryhmille että pienemmille seurueille englanniksi, saksaksi ja ranskaksi.

Onpa tilan viinikellarissa järjestetty myös häitä ja muita pieniä ja isompiakin juhlia, tastingejä ja tilaisuuksia.Viinitynnyrit ovat aina kauniita, mutta osaavatpa terästankitkin olla sitten sööttejä vaaleanpunaisine mittanauhoineen.Osoite:
Rocca di Montemassi
Strada Procinciale 91
Loc. Pian del Bichi
58027 Roccastrada (GR)

Google Maps löytää tilan nimellä Rocca di Montemassi.

Aukioloajat:
Kesäaikaan tila on avoinna tiistaista lauantaihin 10-19, maanantaisin 10-12:30 ja 14:40-17.
Talvikuukausina tila on avoinna arkipäivisin 10-18.
Muina aikoina vierailu tulee sopia ennakkoon soittamalla tai sähköpostitse.

Lisätietoja:
info@roccadimontemassi.it
+39 0564 579700
www.roccadimontemassi.it

Kohti luomutuotantoa


Rocca di Montemassi on nyt parin vuoden ajan toiminut luomutilana, mutta koska Italian lainsäädäntö vaatii muutaman vuoden toiminnan täysin luomuna ennen sertifikaattien myöntämistä, tila ei ole vielä virallisesti luomu.

Tällä meitä ajelutettiin pitkin poikin Rocca di Montemassin viinitiluksia.Viinien lisäksi tilalla viljellään muun muassa vehnää ja onpa heillä kaksitoista lehmääkin. Molemmat näistä ovat tukemassa luomutuotantoa. Vehnä myydään pääsääntöisesti ulkopuoliselle pastan tuottajalle. Tilalla on myös pieni puutarha, jossa kasvaa ainakin viikunoita ja oliiveja.Maremmalaisittain on kovin tavallista, että mahdollisimman paljon ruokapöydän antimista on tuotettu lähellä. Meille tarjoiltiin neljän ruokalajin lounas, jossa oli ainakin oman puutarhan papuja, lähiseudulta metsästettyä peuraa, lähitilan ricotta-juustoa, oman tilan viikunoita. Ja tietysti ruuat tarjoiltiin oman tilan viinien kera.
Suosittelen lämpimästi Maremmaa matkakohteena


Maremma kaikkinensa oli upea matkakohde. Voisin hyvin viettää siellä vähintäänkin kokonaisen viikon tai parikin. Tulipa minulle tunne, että jos asuisin maalla, asuisin juuri täällä (ja se on paljon sanottu se, nimittäin en missään nimessä haaveile maalla asumisesta).

Ja kuten sanottu, Rocca di Montemassi toimii varmasti myös täydellisenä päiväretkikohteena Roomasta. Jos siis vietät muutaman päivän Roomassa, lähde ihmeessä päiväksi Maremman maaseudulle viinitilavierailulle. Voin taata, että se on sen arvoista!

Maremmasta alueena kirjoitan pian lisää, mutta vinkattakoon jo nyt, että Rocca di Montemassin vierailun yhteydessä kannattaa ehdottomasti piipahtaa viereisessä Montemassin kylässä. Me kävimme siellä erinomaisessa Ristorante Il Guidoriccio -ravintolassa ja ihasteltiin tätä keskiaikaista linnamaista kylää ja sieltä aukeavaa upeaa maisemaa ja auringonlaskua.


Maremma oli tarjonnaltaan aivan valtavan kattava, suorastaan täydellinen italialainen matkakohde viineineen, ruokineen, kylineen, vuorineen, rantoineen. Rakastuin.

Pysy mukana matkassa:

12 kommenttia:

 1. No on kyllä hienon näköistä ja vielä suhteellisen lähellä Roomaa! Ihanat kelitkin teille osunut. Harmillisesti lähdetään kuitenkin tällä kertaa Roomasta etelään, mutta tää mesta pitää ehdottomasti pitää mielessä, kun oot sitä niin hehkuttanut. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo välimatka oli kyllä meidän pelastus, sillä ei me oltaisi tuonne lähdetty pidemmän matkan takaa. Teidän täytyy sitten raportoida ne eteläisen Italian kokemukset! :)

   Poista
 2. Näyttääpä tosiaan upealta majapaikalta! Täytyy tehdä tuonne joskus, kiitos ravintolavinkistäkin. Mites, löytyikö niitä kivoja maisemia automatkalla ;-) Perillä niitä ainakin näkyy olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on mieletön - ja myös vierailukohteena! Ravintolavinkkejä satelee roppakaupalla lisää, kun saan kirjoitettua kokonaisvaltaisesti Maremman alueesta.

   Koko matka oli minusta hienoa maisemaa. Merta siinä ei tosiaan montaa kertaa näe, mutta se italialainen maaseutumaisema on sitten kaunista. Mitä lähemmäs pääsimme Maremmaa, sitä hienommaksi maisema muuttui. Ja tiekin on niin hassu, vaikka on motaria, niin silti ajoittain niin maalaismaisen kapeaa :D

   Poista
 3. Tämä oli ainakin minulle kiva ja hyödyllinen juttu kahdestakin syystä: Viinitilavierailut ovat aina jees ja Rooman lähellä olevat kohdevinkit kivoja. Vierailen ihanassa Roomassa aina uudestaan ja uudestaan, mutta välillä tulee tunne, että voisihan sieltäkin lähteä pienelle päiväretkelle jonnekin lähistölle. Vaikka Maremmaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukava kuulla, että vinkistä on hyötyä! Minustakin viinitilavierailut on tosi kivoja! Rooman läheisyys oli tosiaan tässä plussaa. Sinne kun lentää niin nopeaan ja edullisesti. Suosittelen kyllä Rocca di Montemassin vierailua!

   Poista
 4. Ei hitsi miten upea paikka ja voin kuvitella miten kiva tuolla on ollut majoittua. Vähän spesiaalimpaa reissausta. :) Italia on kyllä aivan loputtoman monipuolinen matkailumaa. Siellä voisi varmaan viettää vuoden tutkien eri paikkoja, eikä siltikään ehtisi käydä joka puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli kyllä mieletön! Italiasta löytää tosiaan kerta toisensa jälkeen upeita paikkoja - ja niin erilaisia toisistaan. Ihan varmasti sieltä löytyisi uutta vaikka vuodeksi, jollei pidemmäksikin aikaa!

   Poista
 5. Nämä sun reissut ovat viime aikoina olleet kyllä aivan uskomattoman hienoja! Tällainen ohjelma majoituksineen ja viinitilavierailuineen kävisi myös minullekin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kyllä itsekin myöntää, että tähän on nyt kasaantunut aivan järjettömän monta mieletöntä reissua.
   Suosittelen kyllä Rocca di Montemassia sinullekin. Pitäisit varmasti!

   Poista
 6. On aina ihanaa, kun todellisuus ylittääkin odotukset :) Maremma näyttää tosi kauniilta ja kuulostaa mielenkiintoiselta, vaikka en viiniä juokaan (paitsi alkoholittomana). Pitäisiköhän itsekin ottaa alue jossain vaiheessa ohjelmaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kirjoittamassa enemmän juttua Maremmasta alueena. Se oli kyllä mieletön ilman viinejäkin - vaikkakin itselleni alueen viinit onkin iso plussa. Jos Maremma kiinnostaa, niin lisäinfoa on tuloillaan :)

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan