Slider

Tämä minut yllätti Karpathoksen saarella

keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Olen ehtinyt hehkuttaa kreikkalaista Karpathoksen saarta vaikka kuinka paljon niin blogin puolella kuin kaikille mahdollisille ystäville, sukulaisille ja tutuille. Hehkutuksen aiheutti se, että saari pääsi yllättämään totaalisesti. En ollut osannut odottaa saaresta lähellekään näin hienoa, niin pientä, niin korkeaa, jylhää, kaunista. Kuten Karpathosta koskevien blogikirjoitusteni kommenttikentissäkin ovat myös muut kertoneet, ei Karpathokseen riitä mitkään ylistyssanat. Se vain kertakaikkisesti on järisyttävän hieno.

Tässä vielä koottuna kaikki se, mikä minut yllätti Karpathoksella:

1. Kauneus, kauneus ja kauneus


Jos tämä ei ole vielä jollekin käynyt selväksi, niin Karpathos on valtavan kaunis. Se, mikä siitä tekee niin kauniin, on kohta kaksi.2. Korkeuserot


Eli korkeus. Tiesin, että Karpathos on korkea. Sen korkein kohta on 1215 metriä. Mutta se, miten nopeaan tiet kipuavat pilviin, on syy siihen, miksi saari on niin valtaisan kaunis. Jos muualla olen katsellut näin korkealta merenrantaa, mikä on jossain kaukaisuudessa, ehkä mielikuvituksen tuotoksena, ei Karpathoksella tarvitse näitä maisemia kuvitella. Ne ovat kaikki nenäsi edessä niin, että vatsanpohjasta ottaa. Tiet kiemurtelevat ylös vuorenrinnettä aivan meren vierellä, ja maisemat ovat huikeat. Karpathoksella olet yhtä aikaa meren rannalla ja korkealla vuoren rinteellä.

Rannatkin ovat pieniä poukamia vuorten keskellä. Vuoristo tekee niistä kauniita niin rannoilta käsin katsottuna, mutta etenkin sieltä vuoren rinteeltä.

Ja katsopa kokonainen koosteeni Karpathoksen kauneimmista rannoista:
- Karpathoksen kauneimmat rannat
3. Pienuus


Karpathoksen pienuus on siis läheisesti linkitettynä myös kauneuteen ja korkeuserojen huikeuteen. Mutta pienuudessa Karpathos yllätti myös muutoin. Karpathoksen kaupunki, Pigadia, oli yllättävän pieni ja söpö, ja saaren pienet vuoristokylät olivat niin valtaisan pieniä, ettei niihin ehdi juuri saapua, kun huomaa olevansa jo ohittanut koko kylän.

Saaren välimatkat olivat niin lyhyitä, että hyvä jos ehdimme asettautua autoon, kun olimme jo seuraavassa etapissa. Tämä on autoilun näkökulmasta aivan loistavaa, kun myös viikossa saaren ehtii kiertää ympäri vaikka useamman kerran. Lapsen päiväunien puolesta välimatkat olivatkin sitten niin lyhyitä, että emme lopulta jääneet oleilemaan ihan jokaiseen kylään, kun autossa oli nukkuva lapsi, jota emme halunneet tietystikään herättää. Onneksi ehdimme lähes jokaiseen näistä kohteista toisena autonvuokrauspäivänä.

Myös turistien vähäisyys yllätti. Jos suosituimmissa Kreikan kohteissa turismi on enemmän esillä kuin paikallisuus, on Karpathoksella edelleen toisin päin. Turistit sulautuvat paikallisten joukkoon, eivätkä paikalliset turistien sekaan.

Lue lisää Pigadiasta ja Karpathoksen vuoristokylistä:
- Karpathoksen kaupunki, Pigadia, lomamme tukikohtana
- Karpathoksen pienet vuoristokylät


Karpathoksen kaupunki, Pigadia

Meneteksen pieni vuoristokylä lähes kokonaisuudessaan.


4. Tuuli


Ensimmäisinä lomapäivinämme sää ei ollut tuulinen, mutta kun viikko hieman eteni, pääsimme tuntemaan Karpathoksen todellisen luonteen. Siellä tuulee. Olympoksessa vieraillessamme hulmuhameeni oli "hieman" vääränlainen asu, mutta onneksi talojen suojiin päästyämme sain kädet hameenhelmoista vapaaksi. Loppuviikosta osan päivistä rannoilla oli varjot niputettuina kiinni, etteivät ne lähde lentoon tuulen mukana. Myrskytuulista ei voi puhua, mutta Karpathos on kuitenkin huomattavan tuulinen saari myös kesäisin, kun useimmissa muissa kohteissa helteet karkottavat tuulet tullessaan.

Onko tuuli hyvä vai huono, sen voi jokainen päättää itse. Minä pidän tuulesta sen puolesta, että helle on miellyttävämpää. Saaren eteläosan leija- ja purjelautailijat pitävät näistä tuulista varmasti myös. Leijalautailu on kai kesäkuukausina saarella kiellettyä, mutta purjelautailijoita näimme useampiakin matkalla kentälle.

5. Ruoka


Osasin odottaa Karpathoksella hyvää ruokaa, mutten kuitenkaan ihan näin huippua. Olemme aina Kreikassa syöneet täydellisen hyvää paikallista ja perinteistä ruokaa. Karpathoksella saimme vieläkin täydellisempää perinteistä kreikkalaista ruokaa, ja vielä sen lisäksi aivan huipputäydellisen trendikkään kreikkalaisen illallisen. Karpathoksella huomasi, ettei ruokaa tehdä vain ja ainoastaan turisteille, jotka käyvät ravintolassa kerran koskaan palaamatta. Täällä ruokaa tehtiin täydestä sydämestä.

Lue lisää Karpathoksen ruokakokemuksistamme:
- Karpathoksen parhaat ravintolat6. Kreikkalainen viini


Ja hei, kreikkalainen viinikin oli hyvää. En usko koskaan ennen maistaneeni laadukasta kreikkalaista viiniä. Nyt olen ja vakuutuin siitä, että myös kreikkalaiset osaavat asiansa viininvalmistuksessa.

Oletko sinä päässyt yllättymään matkallasi useammasta asiasta yhtä aikaa?

Matkustimme Karpathokselle yhteistyössä Apollomatkojen kanssa.

Pysy matkassa mukana: 

3 kommenttia:

 1. Kiva, kiinnostava postaus! Viihtyisikö saarella autoilematta tai kulkeeko busseja kyliin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Busseja kulkee, mutta aika harvakseltaan. Auto on kyllä helppo ratkaisu kuitenkin.

   Poista
 2. Varattiin juuri matka saarelle ja sitä kautta löysin tämän postauksen! Millaiset tiet ajamiseen oli? Oliko hurjia reittejä, liikennettä?

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan