Slider

Mikseivät turistit ole vielä löytäneet täydellistä italialaista matkakohdetta, Toscanan Maremmaa?

keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Toscana on miljoonien turistien unelmakohde. Ihmisvirrat täyttävät Chianti Classicon viinialueen, Firenzen museot ja nähtävyydet, Sienan ravintolat ja kadut. Toscanan rannikolla, aivan maakunnan eteläosassa sijaitsee Maremman alue, jossa on kaikkea sitä, mitä muualtakin Toscanasta löytyy, ja lisäksi paljon muuta. Silti turistit eivät ole löytäneet Maremmaa. Miksi?



Me vietimme syyskuun viimeisenä viikonloppuna pari päivää Maremmassa Rocca di Montemassin viinitilalla ja ihastuimme sekä viinitilaan että alueeseen ikihyviksi. Arvata saattaa, pari päivää alueella oli aivan liian vähän, emmekä ehtineet nähdä kuin pintaraapaisun kaikesta tästä täydellisyydestä. Näkemättä jäi niin paljon, että voisin varata vaikka tältä istumalta uuden matkan Maremmaan. Seuraavalla kerralla tosin vietän Maremmassa vähintään viikon. Ehkä kaksi. Jos aikaa olisi käytettävissä äärettömästi, vielä pidempäänkin.

Saanko esitellä täydellisen italialaisen lomakohteen, Maremman!

Lyhyt matka Roomasta


Mikä onkaan täydellisempää kuin se, että lentokentältä on lyhyt matka varsinaiseen kohteeseen. Vielä sellaiselta lentokentältä, jonne on tarjolla huippuedullisia lentoja jatkuvalla syötöllä. Me vuokrasimme auton suoraan Fiumicinon lentokentältä ja olimme parissa tunnissa perillä Maremmassa. Ei Rooman keskustan ruuhkia, ei sekoiluja kehäteillä. Hyväkuntoinen, kaksikaistainen moottoritie suoraan perille saakka.

Vaikka tällä kertaa olimmekin aikuisten kesken matkassa, ajattelen silti kohteita aina myös lapsiperhenäkökulmasta. Tällä matkalla lapsetkaan eivät ehtisi kyllästyä autossa istumiseen. Ja toisaalta, eipä sitä itsekään viitsi pelkän pitkän viikonlopun aikana tuhlata tunteja siirtymisiin.

Kaunista maalais-, viinitarha- ja merenrantamaisemaa


Kauneus saa minus aina innostumaan, ja Maremmasta sitä löytyy! Luulin päätyväni laakealle ja tasaiselle, kenties hieman tylsälle Maremman alueelle, mutta mitä vielä. Meitä olikin vastassa kaunista maalaismaisemaa - kyllä, tasaistakin - jossa suora, mäetön tie saattoi kestää kymmenisen kilometriä. Välillä ohitimme tomaattiviljelmiä ja oliivipuita, välillä ajelimme keskellä viinitarhoja, osaa viljelmistä emme edes tunnistaneet.

Maalaismaiseman lisäksi ajelimme pieniä serpentiiniteitä ylös vuorten rinteille pieniin keskiaikaisiin kyliin, ihastelimme kukkulalta merenrantamaisemaa ja kipusimme alas tepastelemaan hiekkarannalle ja sieltä kalastajien satamaan terassille.

Ihastelimme auringonlaskua Montemassin kylän rinteiltä ja heräsimme auringonnousuun keskellä viinitarhoja.

Minne ikinä katsoimmekaan, oli kaunista ja erittäin siistiä ja hyvin hoidettua. Kuin koko maiseman jokainen yksityiskohta olisi suunniteltu ja rakennettu oikealle paikalleen.

Näimme useamman joukon pyöräilijöitä näillä Maremman tasaisilla pätkillä.


Tomaatteja :)



Pienet keskiaikaiset vuoristokylät


Maremman maiseman yksi parhaita puolia ovat ehdottomasti korkealle vuorten rinteille rakennetut keskiaikaiset kylät. Ne ovat kuin pieniä nukkekotiryppäitä niin kaukaa kuin itse kylästäkin käsin katsottuna. Illalla kylät vasta upeita ovatkin valaistuina täydessä pimeydessä.

Jos muuten Maremman alueella saakin ajella kilometrejä ja kilometrejä pitkiä, suoria teitä, näihin kyliin ajaessa pääsee myös serpentiiniteiden tuntumaan. Pää on pyörällä ja korvat lukossa, mutta on se sen arvoista. Vasta näistä kylistä käsin pääsee nauttimaan täysillä Maremman koko maisemasta.

Me kävimme Montemassin ja Vetulonian kylissä. Käymättä jäivät ainakin Montemassin lähettyvillä olevat pienet, rauhalliset Roccatederighin ja Roccastradan kylät sekä Massa Marittima, joka on alueen tärkein keskiaikainen keskittymä täynnä museoita ja taidetta.



Montemassi

Vetulonia

Vetulonia

Maremman maisemaa Vetuloniasta kuvattuna.

Vetulonia


Hyvää ruokaa lähes joka ravintolassa


Jos Roomassa on lottovoitto päätyä hyvään ravintolaan ilman ennakkoselvitystä, on Maremman ravintolat tasaisesti hyviä. Voisin kuvitella eron johtuvan siitä, että Maremmassa ruokaa tehdään paikallisille asiakkaille, eikä kerran ravintolassa vieraileville turisteille.

Tässä muutama ravintolavinkki, jotka saimme Rocca di Montemassin viinitilalta. Me testasimme osan, mutta kaikkiin emme ehtineet. Siinä onkin erinomainen syy palata alueelle :)

Montemassin kylä
- Ristorante Il Guidoriccio

Roccastradan kylä
- La Bettola
- Rosmarino

Valpiana
- La Novella

Castiglione della Pescaia
- Osteria del Mare
- Posto Pubblico

Grosseto
- Wineria

Il Guidoriccio Montemassin kylässä.

Il Guidoriccio Montemassin kylässä.

Alkupaloja Wineriassa Grosseton kaupungissa.

Isomman kaupungin vilinää Grossetossa


Maremmassa ei tarvitse olla aivan täysin maalaistunnelmissa, vaikka se onkin aika ihanaa. Grosseto on alueen isoin kaupunki ja sieltä löytyy kaupat shoppailuun, ravintolatarjontaa ja baareja yöelämää hakeville. Kaupungin kapeat kujat olivat täynnä toinen toistaan söpömpiä viinibaareja. Nähtävyyksien etsijöille Grossetossa on vaikka kuinka paljon kirkkoja ja palateseja sekä aukioita patsaineen. Vanhaakaupunkia ympäröi lisäksi erittäin hyvin säilynyt kaupunginmuuri.

Me kävimme Grossetossa vain ilta-aikaan syömässä ja lasillisilla. Ravintola Wineria - tämäkin - oli ihana! Päädyimme syömään vain alkupalalajitelman, koska olimme juuri syöneet koko iltapäivän kestävän neljän ruokalajin lounaan.

Kaupungissa sattui olemaan samaan aikaan tempoajokisat, jonka vuoksi emme päässeet ajamaan muurien sisäpuolelle autolla. Onni onnettomuudessa, sillä oli paljon helpompaa jättää auto muurien ulkopuolelle ja tutustua kaupunkiin jalkaisin. En haluaisi edes tietää, miten meille olisi käynyt, jos olisimme lähteneet ajelemaan pienille sivukujille.






Upeita (luomu)viinejä suoraan tilalta


Maremman alue ei ole Toscanasta se tunnetuin viinialue. Useimmat ovat varmaan kuulleet Chiantista, Chianti Classicosta tai Montepulcianosta. Maremman viinit ovat kuitenkin viime aikoina nostaneet päätään ja alueelta löytyy useampikin iso viinitalo. Me majoituimme ja vierailimme Rocca di Montemassilla, jota suosittelen vierailukohteeksi ihan kaikille.

Lisää voit lukea Rocca di Montemassin vierailustamme tästä linkistä.




Hiekkarannat ja satamakylät kivenheiton päässä


Kivenheiton päässä tai tukikohtana. Maremman alue ulottuu rantaan saakka, joten Maremmaan voi hyvin lähteä rantalomalle. Me majoituimme Rocca di Montemassin viinitilalla, joten meidän majoituksestamme rannalle oli reilun parinkymmenen minuutin ajomatka.

Me vierailimme yhdessä merenrantakylässä ja valitsimme viinitilalta saadun suosituksen perusteella Castiglione della Pescaian. Me ajoimme ensimmäisenä kylän kukkulan huipulle ihastelemaan maisemaa. Luonnonpuisto, linna meren rannassa, hiekkaranta, satama. Wau.

Löysimme myös lauantaimarkkinat, ihanan kahvilan satamassa ja lokakuun alun vuoksi lähes tyhjän hiekkarannan. Mieletön paikka!










Museoita ja taidetta


Me harvoin kiertelemme museoita matkoillamme, mutta koska ne ovat niin monen muun matkojen ohjelmassa, on ehdottoman mainitsemisen arvoista, että Maremman alueelta löytyy paljon museoita ja taidetta.

Päiväretkietäisyydellä muut Toscanan kohteet


Jos tässä kaikessa ei riitä täytettä matkallesi riittämiin, ovat kaikki Toscanan muut kohteet päiväretkietäisyydellä. Tukikohtana Maremma on kuitenkin täydellinen juurikin sen sijainnin vuoksi. Sekä ranta että Rooman lentokenttä ovat molemmat lähellä.

Maremmassa on siis aivan kaikki palaset kohdillaan, mitä minä ikinä voisin lomakohteeltani toivoa. Voiko näin täydellistä ollakaan?

Oletko sinä käynyt Maremmassa? Tai edes kuullut alueesta?

Pysy matkassa mukana:

20 kommenttia:

  1. Hienot maisemat. Olen käynyt Grossetossa kerran kun sinne pääsi Roomasta junalla. Rannan vesi näyttää puhtaalta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grossetoon tosiaan pääsee kätevästi myös junalla Roomasta. Ja siinähän onkin sitten jo ihan näillä mielettömillä huudeilla :) Ranta oli tosi puhdas!

      Poista
  2. Upean oloinen paikka viinitilojen keskellä! Kiva että Rooman läheltä löytyy rauhallisia paikkoja. Pieni miinus siitä että ilmeisesti auton tarvii tuonne päästäkseen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auto on kyllä tosi hyödyllinen tuolla. Joskin Grossetoon pääsee helposti ja nopeasti junalla Roomasta, mutta siitä eteenpäin sitten taas on helpointa autoilla itse.

      Poista
  3. Mulle Maremma on tuttu ainoastaan koirarotuna. :D Jostain toisesta blogistakin luin siitä, mutta en tosiaan tunne ketään joka sinne olisi matkustanut. Vaikuttaa kyllä tosi monipuoliselta kohteelta ja voisin hyvin kuvitella lähteväni käymään tuolla. Nuo pikkuiset kylät suorastaan kutsuvat tutustumaan niihin ja rantakin näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku muukin aiemmin kommentoi, että Maremma on myös koirarotu. Ihan uusi tieto minulle. Piti käydä googlettamassa, että minkälainen otus se onkaan :D

      Nuo pienet kylät oli ihan mielettömän hienoja. Suosittelen ehdottomasti!

      Poista
  4. Voi vitsit että tää paikka alkaa nyt houkutella entistä enemmän. Eniten kiinnostaa ravintolat, joita olitkin listannut kivasti. On aina plussaa jos ravintolat tekevät ruokaa paikallisille. Silloin niiden hinta-laatusuhde on kohdallaan. Jännä etteivät turistit ole vielä löytäneet Maremmaa. Hyvä vaan niin paikan autenttisuus ja ne hyvät ravintolat säilyvät ennallaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis toki Maremmastakin turisteja löytyy, mutta aivan pikkiriikkinen murto-osa siihen nähden, mitä muualta Toscanasta. Minusta se oli kyllä ihan tosi kummallista. En oleta nyt niin erikoinen turisti olevan, että minulla olisi muusta turistimassasta täysin erilainen maku :D Tosiaan, se on kyllä myös paikan positiivisia puolia.

      Poista
  5. Maremma on minulle ihan uusi tuttavuus. Mistä te tämän paikan löysitte? Näyttää kyllä todella viehättävältä ja tuolla saisi aikaa kulumaan vaikka useamman viikon. Italialainen ruoka on vielä kaiken lisäksi niin hyvää, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menimme Maremmaan puhtaasti Rocca di Montemassi -viinitilan takia. En ollut odottanut viinitilan lisäksi tuolta alueelta oikeastaan mitään. Ja sitten tosiaan päädyimme näin upeaan paikkaan. Meillekään kukaan ei siis tästä kertonut ennakkoon vaan päädyimme sinne puolivahingossa.

      Poista
  6. Olin kuullut Maremmasta, kun olin kerran Turussa Pinellassa Castello di Aman viinitastingissa. Osa heidän viinitarhoistaan sijaitsi Maremmassa. Viinintekijä kehui paikkaa idylliseksi ja mainistsi myöskin, etteivät turistit ole vielä kohdetta löytäneet. Myöskin heidän viinitilalle saa mennä tutustumaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maremma on kyllä upeaa viinialuetta!
      Teitä on todella harvassa, joilta olen kuullut, että ovat ennenkin kuulleet Maremmasta. Hyvin piilotettu helmi :)

      Poista
  7. Oi, Italiassa kyllä riittää niin paljon ihania ja houkuttelevia kohteita! Luulin sammuttaneeni Italia-ikävän tehokkaasti kevällä, kun parissa viikossa junailtiin Roomasta Cinque Terreen, Firenzeen ja Venetsiaan, mutta nyt jo haikailisin takaisin Italiaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin löytyy! Tosin tämä meni kyllä saavutettavuuden (halvat, suorat lennot Roomaan) puolesta ihan ykköskastiin.
      Minäkin niin haluaisin Cinque Terreen. Ehkä seuraavalla Italian visiitillä :)

      Poista
  8. Kuulostaa ja näyttää ihanalle!! Noi vanhat keski-aikaiset kylät, ihanan ja mielenkiintoisen näkösiä!!
    Eikä noissa maisemakuvissa ja viineissäkään mitään vikaa ole!!
    Tuolla varmaan saa helposti vietettyä useamman päivän!!
    Tuo Maremma on mulle kyllä muuten tuntematon, paitsi jos joku olisi kysynyt niin olisin vastannut että koirarotu ��
    Ainoo minkä osan nimestä sanoa!!
    Mutta empä oo muutenkaan osaa Italiasta juuri mitään sanoa koska siellä ei ole tullut käytyä!
    Joskus snadina opiskeltiin ahkerasti koirakirjoja läpi niin jäänyt toi rotu mieleen sieltä ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, koirarotu on näköjään useammalle tuttu kuin tuo alue :D Minä en ollut aiemmin tietoinen kummastakaan.
      Jos vielä Italiaan eksyt, niin Maremmasta on helppo lähteä liikkeelle, kun sinne pääseekin niin helposti Roomasta käsin ja Roomaan taas on niin edullisia lentoja aina tarjolla :)

      Poista
  9. Toscana ei ole ihan toivelistallani mutta pikkuhiljaa alkaa tuntua, että kaikki Iatlian maakunnat tulisi nähdä. Mikä olisikaan loma juuri tuollainen, että voisi olla pitkän ajan jossain paikassa ja autolla tehdä retkiä lähiseudulle. Hiukan kuin viettämämme viikko Comojärvellä. Kävimme monessa järven pikkukylistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Italian voisi kiertää ihan kokonaan! Olen käynyt siellä viidesti ja olen nähnyt vasta pikkiriikkisen osan.
      Nuo pikkukylät Italiassa on sitten ihania joka puolella!

      Poista
  10. Kiitos todella hyvästä vinkistä! Kuulostaa just eikä melkein sellaiselta paikalta, jonne itsekin voisin lähteä. Enkä tosiaan ollut Maremmasta koskaan aikaisemmin kuullut.

    Hmm, mikähän sitten on se tekijä, joka on pitänyt turisti pois Maremmasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva, jos vinkki pääsee käyttöön!
      Rocca di Montemassin viinitilalla epäilivät, että Toscanassa on niin paljon muutakin, mikä vetää puoleensa, että Maremma olisi sen takia jäänyt vähemmälle huomiolle. Ei kai turisteja sitten voi ihan joka kolkkaan riittää. Mene ja tiedä.

      Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Vuoden 2024 matkasuunnitelmat ja -unelmat

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan