Slider

Viisi vinkkiä kesäiseen Nuorgamiin

sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Jokainen tietää, mitä Lapissa tehdään talvella. Siellä hiihdetään, lasketellaan, leijahiihdetään ja -lautaillaan. Käydään katsomassa Joulupukkia ja tehdään poro- tai huskysafareita. Ajetaan moottorikelkoilla ja tanssitaan monot jalassa after skissä. Myös ruskamatkat taitavat olla suurimmalle osalle suomalisista tuttuja. Mutta entä Lappi kesällä?

No kesäinen Lappi, se on hieno, eikä tekemisen puutetta tarvitse silloinkaan potea! Ennen tätä kesää, olin käynyt Lapissa kesäaikaan viimeksi lapsena. Enpä siis ollut täysin perillä, miten monipuolinen kohde kesäinen Lappi oikein on. Onneksi on Alma Arktika, ystäväperheemme yritys, joka tarjoaa omien sanojensa mukaan arktista elämää ja elämyksiä kaukana pohjoisessa. Juuri niitä mekin pääsimme kokemaan ihanassa kesäisessä Nuorgamissa.

Tässä viisi vinkkiäni kesäiseen Nuorgamiin!

1. Ihastele ja ihmettele keskiyön aurinkoa
Tämä on varmasti se, mitä Lappiin mennään kesällä katsomaan. Minä ainakin! Etelä- tai Keski-Suomessa kesäni viettäneenä Lapin keskiyön aurinko oli häikäisevän hieno. Lomallahan ei tarvitse tietää, mikä päivä on kyseessä, saati sitten mikä vuorokauden aika ;)

Iltamyöhä?2. Mökkeile ja rentoudu paljussa kauniissa Tenojoki-maisemassa
Lapissa jos jossain kannattaa pysähtyä ja nauttia olostaan ja ympäröivästä luonnosta. Säästäkään ei tarvitse välittää, jos maisemia voi ihastella suoraan mökin ikkunasta tai mökin pihassa olevasta paljusta. Kyllä Alma Arktikan perhe pääsi hemmottelemaan meitä heti ensimmäisenä matkapäivänämme Nuorgamissa Karetörmän mökillään.

Lue lisää aiemmasta postauksestani tästä linkistä.


3. Souda lohta Tenojoella
Voisinpa veikata, että suurin osa Lapin kesäturisteista on matkassa tarkoituksenaan saada se +10 kiloinen lohi.

Parhaiten kalastukseen Nuorgamin seudulla pääsee kiinni Alma Arktikan johdolla. Heidän kauttaan saa niin kalastusvälineet, veneen kuin paikallisen soutajan. Vaihtoehtoisesti Nuorgamin eri vesistöissä voi kalastaa ohjatusti kokonaisen viikon.

Meidän reissuun ei mahtunut kokonaista viikkoa kalavesillä, mutta mieheni kävi kyllä kahdesti lohensoudussa. Lohi jäi saamatta, mutta voin kuvitella sen olleen hieno kokemus siitä huolimatta. Itsekin olisin halunnut matkaan mukaan, mutta kun jonkun täytyi jäädä 1-vuotiaamme kanssa rantaan. Ikävää myöntää, että tällaisessa tapauksessa minun täytyi antaa tämä kenties hieman maskuliinisempi aktiviteetti miehelleni.Lohensoudun lisäksi kalastusmahdollisuuksia on myös niin Kaldoaivin erämaan järvissä kuin Norjan puolella Jäämeren rannalla. Lue lisää täältä ja täältä.4. Lähde patikoimaan Kaldoaivin erämaahan
Kaldoaivin erämaa on vaikuttava. Kun katsoo ympärilleen ja näkee silmänkantamattomiin erämaaluontoa, ei voi muuta kuin ihmetellä (ja ottaa sata kuvaa). Itselleni tällainen maisema oli jotain aivan uutta.

Meidän reittimme oli alle kaksi kilometriä suuntaansa, joka soveltui erinomaisesti ensimmäiseksi patikoinniksi 1-vuotiaan pikkuneidin kanssa. Perillä Skaidejavrella oli niin kota, nuotipaikka kuin ulkohuussikin. Lue lisää patikkaretkestämme tästä linkistä.5. Vieraile Norjassa jäämeren rannalla
Nuorgam sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Norjan rajalta. Jäämerelle sieltä ajaa alle tunnissa. Maisema vaihtuu täysin toisenlaiseen Suomen Lappiin verrattuna. Myös täällä saa henkensä salpautumaan.

Lisää tarinaa ja upeita kuvia norjalaisesta Torhopin kylästä löydät tästä linkistä.


Extravinkki!
Muista porot :) Lapissa on yli 200 000 poroa. Näiden upeiden sarvipäiden näkeminen oli retkemme parhaimmistoa. Porokuviani voi käydä katsomassa tästä linkistä.

Eikä tässä todellakaan koko lista kesäisen Lapin aktiviteeteista. Alma Arktikan mukana siellä on mahdollista käydä myös esimerkiksi melomassa tai pyöräilemässä, niin ohjatusti kuin omatoimisesti vuokraamalla heiltä välineet.

Mitä sinä tekisit Nuorgamissa kesällä?

Pysy matkassa mukana:

29 kommenttia:

 1. Onpa lumoavan näköistä! :) Lappi ei ole tosiaan minullekaan kesä/syysaikana tuttu mutta näyttää paljon houkuttelevammalta kuin talvilappi! Tuo Kaldoaivin lyhyt reitti on varmasti hyvä pienen kanssa matkatessa - ihanan näköistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Minulle kelpaa myös se talvinen Lappi, mutta oli ihana käydä toteamassa, että kesälläkään siellä ei pääse tylsistymään :)
   Tuo pieni reitti Kaldoaivin erämaassa oli juuri sopiva 1-vuotiaan ensimmäiseksi kantorinkkakokemukseksi, tosin niin hyvin hän viihtyi, että varmasti pidempikin olisi onnistunut.

   Poista
 2. Kyllä tuonne pitää päästä joskus. Loppukesästä jo suunnittelimme pohjois-Lapin reissua, mutta se vaihtuikin sitten lennossa Välimeren lämpöön. Ensi kesänä sitten. Haluan nähdä Jäämeren ja keskiyön auringon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on käynyt vuosi vuodelta juurikin noin, että halukkuutta olisi ollut kesälomalla Lappiin, mutta aina jokin eteläisempi kohde on vienyt voiton. Nyt, kun lomaa oli käytettävissä useampi kuukausi, saimme tämän haaveen vihdoin toteutettua. Suosittelen!

   Poista
 3. Mä olen käynyt Lapissa vain talvella, kesällä yleensä on niin paljon muuta tekemistä ja matkailua ettei tule uhrattua kotimaanmatkailulle ajatuksia. :-) Ehkä jos olisi rajattomasti aikaa, niin tulisi joskus tuollakin käytyä, vaikka pienillä vaelluksilla ja ehdottomasti myös siellä Norjan puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä se, että usein kesällä kun on vain rajattu määrä lomaa, tulee se käytettyä usein matkoihin kauemmas. Meillä onneksi oli kerrankin enemmän kuin se normaali neljä viikkoa, ja tuli vihdoin matkattua kotimaatakin normaalia enemmän.

   Poista
 4. 200 000 poroa! Valtava määrä! Täytyy myöntää että niin kesäinen kuin talvinenkin Lappi on minulle vierasta, kokemusta löytyy vain Leviltä yhden hiihtolomaviikon verran. Kesällä kyllä hyvinkin voisin lähteä Lappiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on minustakin valtava määrä. Suosittelen kyllä Lappia niin kesällä kuin talvellakin. Tuo kesäinen Lappi oli kyllä itselleni ehdottomasti eksoottisempi, kun talvisin siellä on tullut niin paljon oltua (ainakin kesään verrattuna).

   Poista
 5. Kuulostaa ja näyttää aivan ihanalta! Mäkään en ole koskaan ollut lapissa kesällä, mutta haluaisin ehdottomasti päästä kokemaan siitä senkin puolen. Mä kyllä rakastan talvilappiakin, mutta oon ihan varma että tykkäisin tuostakin. Kunhan aika vaan antaa myöden, niin on varmaan pakko käydä visiitillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kesälappia! :) Voisin heittämällä lähteä uudelleen. Nyt jo tietäisin, mitä kaikkea haluaisin tehdä seuraavalla kerralla.

   Poista
 6. Näyttää ja kuulostaa aivan ihanalta! Päästäpä viettämään kesäviikkoa tuollaisiin maisemiin ja tuollaiseen mökkiin, vieläpä paljulla! Itse asiassa oli pakko käydä selaamassa kyseisen paikan varauskalenteri ensi kesälle, vaikka tuskinpa meillä silloin on mahdollisuutta sinne lähteä. Mutta haaveilla aina saa! :) Sopivia olisivat meillekin nyt tuollaiset lyhyet minivaellukset, ja niitä itse asiassa Jenkeissä tehtiinkin kansallispuistoissa nyt keväällä, mutta olisin kyllä ihan onnesta soikeana, jos pääsisin taas pitkästä aikaa kesäisiin Lapin maisemiin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli kyllä tosi onnistunut reissu. Kesä-Lappi oli ihana! Ja niin oli tuo palju ja tuo mökki. Aina kannattaa unelmoida. Jos vaikka tuleekin mahdollisuus lähteä juurikin tuonne, niin onpa suunnitelmat jo valmiina tehtynä :)

   Poista
 7. Oi että aivan törkeen hienon näköistä. Oliko teidän reissun aikaan itikoita ja muita ötököitä paljon? Lappi<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! :) Hyvä kysymys. En huomannut ötököistä tuohon kirjoittaa, vaikka ne ovat kyllä aina tärkeässä roolissa itselleni siinä mielessä, että itikat rakastavat minua, mutta minä en niistä välitä yhtään. Me satuttiin Nuorgamiin juuri ennen parasta itikkasesonkia, ja vasta, kun olimme jo lähdössä pois, niitä alkoi olla massoittain. Tuo kesäkuun alkupuolisko ajankohtana oli sen puolesta loistava. Muita ötököitä en muista nähneeni.

   Poista
 8. Oispa kyllä kiva joskus lähteä Lappiin kesälläkin. Upeita maisemia. Itselle tulee Lapin kesästä varmaan ensimmäisenä mieleen itikat, hyvä tietää ettei niitä siellä aina ole massoittain. :) Tuo palju huikeissa maisemissa näyttää kyllä houkuttelevalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lappi oli hieno myös kesällä! Minustakin oli aika ihanaa, ettei hyttysiä ollut vielä ihan niin paljon, kuin mitä niitä esimerkiksi heinäkuussa on.
   Se palju oli ihana!

   Poista
 9. Kivoja vinkkejä ja ihania kuvia! Lapin yötön yö olisi kiva kokea, samoin kuin joku helppo vaellus erämaassa. Eikä vierailu Jäämerellä kuulosta yhtään huonolta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokonaisuutena tuo meidän reissu oli kyllä onnistunut. Nähtiin ja tehtiin tosi kivasti kaikenlaista.

   Poista
 10. Lappi on mielestäni ihana kesät talvet. Harvemmin vaan tulee enää käytyä kun ei asuta Suomessa. Kun olin lapsi me tavattiin ajaa Lappiin joka kesä, ja siitä sitten välillä Ruotsiin ja välillä Norjaan. Paljon hyviä muistoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on minustakin! Juuri niin mekin lapsena tehtiin. Tosin usein mentiin Vaasasta Uumajaan laivalla ja ajettiin siitä Ruotsin läpi Norjan puolelle. Joinain kesinä sitten Lapin läpi :)

   Poista
 11. Kesäinen Lappi on ihana! Lappi talvella mulla on vielä näkemättä, mutta monena kesänä on tullut Lapin erämaassa patikoitua. On siellä vaan upeaa. Kovin erilaista kuin Etelä- tai Keski-Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on! Ihan tosi upeaa ja täysin erilaista kuin etelämpänä Suomessa.

   Poista
 12. Olen kiinnostunut Lapista nimenomaan kesä- ja syysmatkakohteena. Toistaiseksi olen käynyt vain Ruotsin Lapissa. Se matka oli kokemus, joka herätti halun matkustaa myös meidän Lappiimme. Innolla odottelen, milloin pääsen toteuttamaan haaveeni.

  Vinkkisi vaikuttavat hyviltä perusvinkeiltä, joita voi varmasti soveltaa muuallakin kuin Nuorgamissa. Erityisesti keskiyön aurinko, patikointi ja Norjan puolella käyminen ovat itselleni must-juttuja sitten, kun Lappiin pääsen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon noita pystyy todellakin tekemään eri puolilla Lappia. Lohestajia on Inari-, Teno- ym. joet täynnä. Hienoja patikkareittejä löytyy ympäriinsä. Ja se aurinko kyllä paistaa kirkkaana koko Lapissa :)

   Poista
 13. Silmä lepää kun näkee pitkälle! Lapissa pääsee täysin eroon arkisista asioista.

  VastaaPoista
 14. Kyllähän tuo huikealta näyttää - sitä itse pohjoisessa kasvaneena ihan unohtaa, kuinka vaikuttava se keskikesän aurinko yöttömien öineen ensikertalaiselle onkaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me todella näimme keskiyön auringon ensikertalaisten silmin, vaikka itse olenkin sen nähnyt useampanakin kesänä. Niistä kesistä kun on se parikymmentä vuotta aikaa, niin kyllä oli täysin unohtunut tuo keskiyön auringon taika :)

   Poista
 15. Nuorgamissa sijaitsee myös EU:n pohjoisin taidegalleria, jonka nettisivut löytyvät osoitteesta https://mirjamikinnunen.fi/ . Galleriaan on ilmainen sisäänpääsy. Kohde sijaitsee näköalapaikalla Tenojoen törmällä. Osoite on Nuorgamintie 4275.

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan