Slider

Pitkä lento vauvan kanssa - näin selviydyt kunnialla

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Lentämistä vauvan kanssa ei kannata pelätä. On lento pitkä tai lyhyt, kaikki menee varmasti hyvin - tai vähintäänkin kohtalaisesti. Omalla asenteella pystyy vaikuttamaan matkan kulkuun kaikkein eniten, mutta hyvällä valmistautumisella, oikeilla hankinnoilla ja pienillä kikoilla matkaan saa paljonkin helpotusta.

Kirjoittelin aiemmin listaa käsimatkatavaroista, joita kannattaa olla mukana. Niistä voit lukea tästä linkistä. Ja käytännön asioista koneessa voi lukea tästä linkistä.

Tässä muita vinkkejä pidemmille, tai miksei myös lyhyemmillekin lennoille:

Suosi yölentoja.
Lensimme Helsinki - Bangkok -välin yöllä, mutta takaisin lensimme keskellä päivää. Täytyy sanoa, että olisi pitänyt kuunnella muiden vinkkejä, ja vaikka maksaa hieman enemmän siitä, että vauva nukkuu suurimman osan kymmenen tunnin lennosta, eli yöllä. Lentäminen on väsyttävää niin itselle kuin lapsellekin, joten yliväsynyt vauva, joka ei malta nukkua päivällä pitkiä pätkiä, ei ole parasta mahdollista matkaseuraa tuntikausia kestävällä lennolla.

Pyydä ateriat eri aikaan.
Muutaman kuukauden ikäinen vauva sylissä on helppo ruokailla. Heti, kun vauvan kädet ylttävät ja tarttuvat ihan joka paikkaan, ei lentokoneruokailu olekaan enää niin vaivatonta. Useat lentoemännät tarjoavat vanhemmille mahdollisuutta syödä eri aikaan, jolloin molemmat saavat ruokarauhan. Kaikki tätä eivät tarjoa, joten kannattaa reippaasti nykäistä lentohenkilökunnan hihasta, kun ruokakärry hujahtaa ohi.

Ensimmäisellä lennolla meille ei tarjottu mahdollisuutta syödä eri aikaan, mutta meidän vauvakoppapaikasta kehkeytyi hyvä leffakatsomo Islalle ruokailun ajaksi.


Laita yli puolivuotiaalle vauvalle vauvakoppa lattialle. Jos siis olet ostanut vauvakoppapaikan. Normaalisti vauvakoppa kuuluisi asettaa lentokoneen seinään, mutta jos lapsi osaa nousta itse istumaan, on lasta vahdittava ihan jokainen sekunti - myös hänen nukkuessaan. Lattialla vauvakoppa toimii nukkumisalustan lisäksi leikkikehänä - joskin sellaisena, mistä pääsee pois. Mutta eipä pääse tippumaan korkealta.

Finnairin asiakaspalvelu varoitteli meitä vauvakoppapaikan varaamisvaiheessa, että lentoemännät eivät välttämättä anna enää 11 kuukautiselle vauvalle vauvakoppaa juuri putoamisvaaran vuoksi. Painorajakin on yhdeksän kiloa seinään asetettaessa. Näistä ei tarvitse huolehtia, kun vauvakopan asettaa lattialle.Kysy onko koneessa ylimääräistä vauvakoppaa, vaikket olisi vauvakoppapaikalla. Thaimaasta palatessamme meillä oli vauvakoppapaikka, sukulaisperheellämme ei ollut. Vauvakoppia oli koneessa useampi, joten myös Islan 1-vuotias serkku sai kopan päivänuniaan varten. Koppa sujahti kätevästi jalkatilaan ja vanhemmat saivat kätensä kokonaan vapaaksi.

Hanki matkalle mukaan SkyBaby-lentopatja.
Vauvan nukuttaminen sylissä ei ole koskaan ollut miellyttävämpää. Vaikka meillä oli vauvakoppapaikka koneessa, ei siinä voi pitää lasta nousuissa, laskuissa eikä turbulenssin aikaan, kun turvavyövalo palaa. Patja oli siis mitä mainioin apuväline. Sain nukutettua Islan syliini mukavaan asentoon (hän kun ei muuten oikein malta nukahtaa syliin, kun on tottunut nukahtamaan omaan sänkyynsä). Islan pää ei kolissut käsinojiin, eikä minun tarvinnut tukea Islan asentoa käsilläni, vaan patja teki sen puolestani. Minulla oli siis molemmat kädet vapaana kirjan lukemiseen kaikessa rauhassa silloinkin, kun Isla nukkui sylissäni. Lentopatjassa on olemassa reiät lentokoneen turvavyölle, joten asetin Islan patjan päälle myös nousuissa ja laskuissa. Meidän lennoilla oli tuuria, eikä turbulenssia ollut juuri ollenkaan. Jos olisi ollut, eipä olisi tarvinnut herättää Islaa silloinkaan, kun turvavyö olisi ollut jo kätevästi lentopatjassa valmiina paikoillaan.

Lue lisää lentopatjasta matkamuksu.com -sivustolta tästä linkistä.

Tässä vasta testailimme lentopatjaa, vaikkei ollutkaan vielä nukkumaanmenoaika. Mukava oli köllötellä.


Lentopatja oli hyödyllinen myös perillä Thaimaassa, kun matkasimme taksilla Islan päiväuniaikaan Phuketin päästä päähän (Thaimaan tilatakseissa ei siis ole turvaistuimia, ja vauvat matkustavat sylissä). Sen lisäksi, että Isla sai mukavan nukkumisasennon ja minä helpotusta käsilihaksille, ei tarvinnut olla hikinen ja nihkeä iho hikistä ja nihkeää ihoa vasten.

Taksimatka sujui helposti ja nopeasti sekä minun että Islan näkökulmasta.


Saimme SkyBaby -lentopatjan testiin matkamuksu.comilta. Ensin epäröin patjaa. Mahtaisiko se olla hyödyllinen, vai yksi tavara lisää mukana kannettavaksi. Googlettamalla kun ei juurikaan löytynyt kokemuksia lentopatjasta. En epäröi enää, ja patja kulkee jokaisella hiemankin pidemmällä lentomatkalla mukana - myös täällä Dubaissa. Patja ei paina juuri mitään, ja jos se ei mahdu reppuun muiden tavaroiden sekaan, on sen säilytyspussissa kätevä kiinnitin, jolla sen saa roikkumaan repun ulkopuolelle.

Maissinaksuja, hedelmäsosepusseja, banaaneja.
Meidän neiti on selkeästi tullut vanhempiinsa, ja motivoituu ruuasta. Maissinaksut oli hänelle täysin uusi tuttavuus, mutta silti niitä mutustaessa saatiin pelastettua monta tilannetta. Niin lennolla kuin matkakohteessa. Vaikka Isla onkin pääsääntöisesti iloinen pieni matkustaja, on hän ruokaa saadessaan vieläkin iloisempi pieni matkustaja :) Ruokia, korvikkeita ja vettä vauvalle saa viedä koneeseen niin paljon kuin vain tarvitsee.

Paljon, paljon leluja ja kirjoja.
Meitä oli onneksi kaksi perhettä matkassa, joten pystyimme vaihtelemaan leluja. Ei siis tarvinnut kantaa ihan niin suurta lelukasaa mukana. Ja onhan toisten lelut aina kiinnostavampia kuin omat. Finnairilta saimme menomatkalla pienen kovasivuisen kirjan Islalle. Hauskaa, että myös pienimmät lapsimatkustajat on otettu huomioon. Yksi kirja tosin viihdyttää korkeintaan muutamia minuutteja kerralla, joten omat lelut on ihan ehdottomia. Jos vielä sidot lelut narunpäihin kiinni, niin niitä ei tarvitse olla poimimassa jatkuvasti lattialta, vaan ne voi vain nykäistä narusta takaisin.


Näillä me saimme pitkät lennot kahden noin yksivuotiaan kanssa selätettyä.

Onko vielä muita vinkkejä, millä saa pitkän tai lyhemmän lennon sujumaan mielekkäästi vauvan kanssa? Kommenttikenttä on avoinna kaikille ideoille ja kommenteille.
 

Yhteistyössä: matkamuksu.com


Pysy mukana matkassa:

28 kommenttia:

 1. Itselläni ei ole kokemusta noin pienen kanssa lentämisestä ja uskallan luvata ettei enää tulekkaan, mutta kuulostaa hyviltä jutuilta ja kiva että tuollaisia helpotuksia on tänä päivänä olemassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki helpotukset on lennolla kyllä tarpeen. Tästä hetken vielä lentäminen vain vaikeutuu, kun vauhtia tulee lisää, mutta onneksi se jossain vaiheessa sitten helpottaa :)

   Poista
 2. Hei

  Olen itsekkin miettinyt Thaimaseen lähtöä vauvan kanssa. Olisin halunnut tietää et miten vauvan kanssa liikkuminen siellä? Oliko rattaita mukana? Kun liikenne on aika hurjaa. Mitä teillä vauva söi siellä? tuliko mitään Islalle vatsapöpöjä? Jos söi vauvanruokia niin ostikkeko kaupasta? uskaltaako niitä syöttää jne... =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hyviä kysymyksiä! Työn alla on ihan kokonainen postaus näistä. Paljon kun itseänikin mietitytti asiat, eikä kaikkea saanut kunnolla selville ennen matkaa.
   Me liikuttiin pidemmät matkat tilatakseilla, joihin mahtui kahdet rattaat. Rattaat oli siis mukana, ja hyvin päästiin niiden kanssa liikkumaan. Kantoreppukin oli, mutta sitä käytettiin aika vähän, kun oli niin kuuma. Meidän Islalle meillä oli purkkiruoat mukana Suomesta, jotain testattiin myös sieltä. Ei onneksi tullut vatsapöpöjä, vaikka maistatettiin myös paistettua riisiannosta ja munakasta ravintolasta.
   Pysy kuulolla, niin kokoan oikein ajan kanssa näitä enemmänkin kokonaiseksi postaukseksi. Thaimaa oli kuitenkin erinomainen kohde vauvan kanssa. Suosittelen!

   Poista
 3. Puuuuhh... meilläkin tiedossa muutaman viikon päästä lento Jenkkien länsirannikolle silloin 9 kk ikäisen kanssa. Useampia Euroopan sisäisiä lentoja takana, mutta tässä on nyt sitten edessä ensimmäinen koettelemus pitkällä lennolla, meno vieläpä juuri päivälento... Nuo lyhyemmät ovat sujuneet hienosti, pisin on ollu neljä tuntia, mutta katsotaan kuinka käy kymmenentuntisella päivälennolla O_o En ole edes varannut meille tuollaista koppapaikkaa, sillä ei tuo meidän Minireissumies ole sellaiseen mahtunut enää moneen kuukauteen, kun painoa on nyt jo 11 kiloa ja pituuttakin monta senttiä yli sen pituusrajan (70 cm). Mutta hyvä vinkki kysyä, josko olisi ylimääräistä, jonka voisi laittaa lattialle. Tuo patja voisi olla toimiva juttu, en ollut aiemmin siitä kuullutkaan. Jospa siitä olisi unihetkiin apua... hereillä meillä on sen verran kova meno päällä, että tuskin kovasti köllötellään. Apua! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeasti se 10 tuntia menee. Jotenkin sitä asennoituu pitkään aikaan, ja sitten se hujahtaakin aika nopeaan. Puuhaa kun on vauvan kanssa aika paljon enemmän kuin mitä ilman lapsia matkustaessa.
   Tuo vauvakoppa tosiaan menee isommallekin, jos sen vain laittaa lattialle. Kunhan päästä peppuun on alle sen 70 cm, niin kopassa voi ottaa unet. Meidänkin Isla oli jo yli 70 cm, mutta kätevästi mahtui.
   Hyvää lentoa teille! Hyvin se menee! :)

   Poista
 4. Ihan hirveesti ei ole kommentoitavaa aiheeseen näin lapsettomana, mutta tämä on varmasti hyödyllinen tietopaketti vauvan kanssa matkaamista suunnitteleville :) Yksi tietämäni vinkki on se, että yrittäisi ajoittaa syöttämisen/imettämisen laskeutumisen aikaan. Nieleskely auttaa avaamaan pikkuisen korvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin itselleni kaikki vinkit on olleet tervetulleita, joten toivottavasti tästä joku muu saa apua lentomatkoille :)

   Tuo imettäminen nousuissa ja laskuissa on kyllä ollut hyvä. Sitä en muistanutkaan tuohon kirjoittaa.

   Poista
 5. Edellistä komppailen, ei kokemusta, ei kommentoitavaa asioihin. Hyödyllinen ja käytännöllinen varmasti monelle lapsen kanssa matkustavalle tosin :)

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista että olette voineet pitää koppaa lattialla. Oma kokemukseni on, että sitä juuri nimenomaan ei ole saanut pitää lattialla vaan se on ollut kielletty. Ehkä tämäkin riippuu lentoyhtiöstä. Ja toisaalta, eihän se äkillisen turbulenssin tullessa olekaan kovin turvallista mutta antaa varmaan hetkellisen avun vanhemmille kun saa kädet vapaaksi.

  Me lennettiin pitkiä lentoja aika usein myös ilman koppaa kun ne oli kaikki käytössä ja kun meitä oli kaksi niin se meni ihan hyvin. Tuo patja olisi kyllä voinut olla kätevä koska käsihän siinä väkisinkin väsyy ja pitää juuri aina pehmustella käsinojia ym. Täytyy laittaa tuo mieleen, josko meillä vielä joskus vauva olisi :) Nyt on jo neiti sen verran iso että menee omassa penkissä. Tässä välissä meillä oli autonistuin mukana ja se kyllä on tosi kätevä jos vaan jaksaa raahata. Lapset on jo tottuneet siinä omassa istuimessa istumaan ja samalla ovat turvallisesti kiinni. Tosin olen kuullut, että Euroopassa ei ole vielä kovin yleistä ottaa istuinta mukaan niin joskus ovat lentoemot nurisseet asiasta. Mutta täällä Amerikan päässä se on erittäin yleistä ja samalla on sitten saatu Suomen -reissulle autoon istuin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lentoemännät varta vasten suosittelivat, että koppa kannattaa pitää lattialla, kun on jo niin liikkuvainen lapsi. Jos äkillisiä turbulensseja ajattelee, niin sitten lapsi täytyisi olla turvavöissä koko matkan ajan. Juuri kävelemään opettelevan kanssa kymmenen tuntia penkkiin sidottuna ei tunnu kovin realistiselta :D

   Kyllähän lennot tosiaan sujuu kahden aikuisen ja yhden sylivauvan kanssa kopan kanssa ja ilman. Juuri oltiin lennolla, jossa oli vanhemmilla kaksi sylilasta - huh!

   Se patja on kyllä kätevä - suosittelen, jos teillä vielä joskus vauva on :)

   Meillä turvakaukalo ei toimi (vaikkakin yhdellä lennolla meillä sellainen on ollut mukana). Emme ole juurikaan autoilleet, eikä Isla täten ole tottunut istumaan turvakaukalossa. Tänäänkin vartin matkasta puolet meni siihen, että minä yritin viihdyttää parhaani mukaan. Hyvä vinkki tosin suurimmalle osalle perheistä!

   Poista
 7. Me ollaan lennetty 5-vuotiaan kanssa lähes seitsemän kertaa maailman ympäri ja 5 kuukauden ikäinen tulee hyvää vauhtia perässä. Voisimme varmasti kirjoittaa vaikka opaskirjan lentämisestä lasten kanssa :) Se on just niin helppoa, tai vaikeaa, kun siitä itse tekee eli kuten mainitsit, niin suunnittelee vähän etukäteen ja ei nyt menetä hermojaan joka asiassa... // Sir Bizler

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, uskon kyllä, että teillä on kirjan verran vinkkejä noilla lentomäärillä :)
   Eniten lennon onnistumiseen tosiaan voi vaikuttaa itse. Tuo hermoilu on kyllä hyvä huomio. Jos itse hermostuu, hermostuu myös lapsi, ja siinä on jo osa matkasta pilattu.

   Poista
 8. Hyviä vinkkejä varmasti, mielenkiinnolla luin, vaikka ei nyt itseä koske aihe ainakaan vielä. Mahtavaa, että lapsien kanssa uskalletaan lähteä! Moni tuntuu käyttävän sitä syynä siihen, ettei reissaaminen innosta. Isla näyttää oikein tyytyväiseltä pikku reissaajalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tällaiset postaukset saa tosiaan sellaisetkin lapsiperheet uskaltautumaan matkoille, jotka sitä empivät. Jos vain itse nauttii matkailusta, niin lapset nauttivat siitä varmasti myös.

   Poista
 9. Kyllä siinä varmasti on valmistautumista vauvan kanssa matkustettaessa, mutta valmistautumalla tästäkin saa varmasti sujuvan matkan. Usein on saanut paikan koneessa hyvin läheltä noita vauvakoppapaikkoja ja olen ollut yllättynyt, kuinka hyvin vauvat ovat lennon jaksaneet, vaikka aluksi mietin, että onko se itkua koko matka. ;-p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauvat onneksi vielä nukkuvat niin paljon, että pitkällä lennolla huutoa ei onneksi yhdestä vauvasta voi tulla ihan koko matkaa.
   Riittävällä varustuksella ja oikealla asenteella matka tosiaan sujuu kyllä hyvin vauvankin kanssa :)

   Poista
 10. Oho, tuo patja onkin ihan uusi tuttavuus. Vaikuttaa näppärältä! Pitkät lennot kannattaa todellakin matkustaa öisin vauvan kanssa, kaikille helpompaa ja miellyttävämpää. Ja tuo koppa on todellakin vauvan kanssa matkustavan paras ystävä!

  Kirjavinkki oli myös hyvä. Olisimmepa tajunneet sen ensimmäisellä, puolentoista kuukauden mittaisella reissullamme kun ainoa kirja oli Tässä tanssii herra Kurkku. Osataan se edelleen ulkoa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se patja oli kyllä hyvä! En tosiaan ollut siitä aiemmin itsekään kuullut. Onneksi nyt tuli vastaan, kun siitä vielä on hyötyä.

   Hih :) Minä osaan varmaan kymmenen vauvakirjaa ulkoa. Meidän neiti nimittäin rakastaa, kun hänelle luetaan. Se onkin helpoin tapa (ruuan lisäksi) pitää hänet aloillaan edes hetken.

   Poista
 11. Tuttua puuhaa ja itselläkin samasta aiheesta postaus tulossa seuraavan parin viikon sisällä. Tästä sky baby -patjasta ennen en ole kuullut, taidanpa mielenkiinnosta käydä lukemassa siitä linkin takaa lisää. Tosin itsellä alkaa olla se tilanne, että enää sille käyttöä ei olisi.

  Vauvankoppa lattialla on kyllä ehdottoman hyvä juttu. Kunhan pitää huolen siitä, että ei kaada mitään juomia tai ruokia vauvan päälle. Helpottaa touhua huomattavasti, kun vauva on lattialla eikä siinä seinässä, varsinkin jos on vauvalla vähänkin enemmän jo ikää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin olla kuulolla, minkälaisia vinkkejä teillä on. Lentopatja on noin kahteen ikävuoteen asti, eli sitten kun lapsella on oma paikka koneessa, niin patjasta ei enää niin paljon ole hyötyä. Toki se on kätevä pehmuste penkillä nukkumiseen tämän jälkeenkin, mutta samaan tarkoitukseen menee varmasti silloin myös koneesta saatavat viltit.

   Poista
  2. Tässäpä muuten tämä oma postaukseni muksujen kanssa mannertenvälisistä lennoista: http://kohteenamaailma.fi/perhematkailu/mannertenvaliset-lennot-lasten-kanssa/

   Poista
  3. Kiitos linkistä. Täytyypä käydä lukemassa!

   Poista
 12. Meillä oli Thaimaan lennolla tyttärellä 11kk mukan oma auton turvakaukalo edellytti oman paikan varaamista. Siinä hän sai hyvin nukuttua ja helppo syöttää, ja kun käänsi istuimen kasvot menosuuntaan katteli telkkaria.pidin siitä että turvaistuin kulki mukana koko matkan, kaikissa ajoneuvoissa matkusti turvallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma turvakaukalo olisi kyllä kätevä olla mukana. Ainakin Finnairilla sen voisi laittaa myös maksutta ruumaan, jos ei halua maksaa omasta paikasta vauvalle. Meidän neiti ei ole koskaan viihtynyt turvakaukalossa, joten meillä se olisi tarpeellinen vain paikan päällä, ja sielläkin vain, jos autossa sattuu olemaan turvavyöt. Niitäkään ei kaikissa takseissa ollut. Tosin useinhan sitä voisi valita sellaisen taksin, mistä turvavyöt löytyy.
   Tuo turvallisuusasia on kyllä todella tärkeä. Hyvä, kun kommentoit!

   Poista
 13. Itsellä ei ole vielä lapsia, mutta sitten jos joskus niitä siunaantuu niin en kyllä halua matkustamista heidän kanssaan rajoittaa. Tosi kiva lukea näitä postauksia lasten kanssa matkustelusta, antaa toivoa itselle että elämä ei todella pääty siihen kun vauvan saa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämä ei todella pääty matkailunkaan suhteen lasten saantiin. Päin vastoin, matkoista saa taas ihan erilailla irti, kun matkassa on pieni, jolle kaikki on niin uutta ja ihmeellistä. Enemmän ennakkovalmisteluja lasten kanssa matkailu toki vaatii kuin mitä aikuisten kesken matkustus, mutta on kyllä sen arvoista.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan