Slider

Kysymyksiä ja vastauksia Välimeren risteilystä Royal Caribbean Harmony of the Seas -laivalla

keskiviikko 27. lokakuuta 2021

Kaupallinen yhteistyö: Elämys Cruises

Risteilimme tyttäreni kanssa viikon Välimerellä Royal Caribbeanin Harmony of the Seas -laivalla lokakuun puolivälissä. Reittinä meillä oli Barcelona - Palma de Mallorca - meripäivä - La Spezia - Rooma - Napoli - meripäivä - Barcelona.

Sain viikon aikana aivan valtavan määrän kommentteja ja kysymyksiä ja risteilyihastusta. Muutama kertoi varanneensa joko jo aiemmin ja jopa meidän risteilyn innoittamana itselleenkin risteilyn. Meillä oli aivan valtavan ihana risteily ja olen niin onnellinen, että tunnelma on välittynyt myös ruutujen sille toiselle puolen näin hyvin! 

Royal Caribbean Harmony of the Seas -laivan kannella.

Kysymyksiä tuli paljon, ja useat kyselivät samoja asioita. Varmasti myös monet muut pohtivat näitä samoja kysymyksiä, joten päätin koota kysymykset ja vastaukset vielä kaikki yhteen. 

Koronaan liittyviin kysymyksiin vastasin yhteisesti eri kirjoituksessa, minkä löydät tästä linkistä. Tieto kun on juuri tämän hetken tietoa, ja vanhenee toivon mukaan hyvin pian, ja pääsemme taas pian risteilemään ilman koronarajoituksia. Hygieniatoimenpiteet sen sijaan ovat tuttua risteilyvarustamoille kautta aikojen, ja ne takuulla säilyvät korkealaatuisina jatkossakin.

Kirjoitin myös kaikista laivan lasten kanssa tehtävistä aktiviteeteista, mitä niitä riittää iso liuta. Toki lähes kaikki lastenkerhoa lukuunottamatta soveltuvat myös aikuisille, mutta niiden lisäksi laivassa on paljon aktiviteetteja vain aikuisille. Harmony of the Seas -laivan perheaktiviteeteista pääset lukemaan tästä linkistä

Tässä teidän kysymyksiänne ja minun vastauksiani Välimeren risteilystä

Minkä verran risteilyt maksavat? 

Risteilyiden hinnasto on todella laaja. Risteilyn hinta riippuu ajankohdasta, reitistä, risteilyn pituudesta ja myös valitusta hyttiluokasta. Oma tuntumani on se, että Karibialla olen risteillyt edullisemmalla kuin mitä risteilyt näyttäisi olevan Välimerellä, mutta voi hyvin olla, että muutkin seikat ovat vaikuttaneet risteilyiden hintoihin kuin seilattava meri.

Uusimmilla laivoilla risteilyt ovat aina hieman kalliimpia kuin vanhemmilla, vaikka vanhemmastakin kalustosta löytyy todella upeita aluksia. Varsinkin, jos aikaisempana kokemuksena on vain Tukholmaan tai Tallinnaan kulkevat laivat. Jos nekin on hienoja, niin ehkä voi kuvitella, mitä ovat sitten niistä kaksi tai kolme kertaa suuremmat huvikeskukset.

Risteilyvarustamoita on myös todella laaja kirjo, joilla kaikilla oma profiilinsa niin kohderyhmän kuin hinnankin puolesta.

Parhaiten eri risteilyitä voi vertailla Elämys Cruises -matkatoimiston sivuilla. Heidän kauttaan voi varata minkä tahansa risteilyn mistä päin maailmaa tahansa, eli vertailussa on mukana myös muut yhtiöt, ei vain Royal Caribbean. 

Onko Elämys Cruisesilla alennuskoodeja/kampanjahintoja Royal Caribbeanin risteilyihin?

Elämys Cruisesin sivuilta löytyy kokonainen sivu tarjouksille ja risteilyvarustamoiden kampanjoille. Tarjoussivulla on alasivut jokaiselle risteilyvarustamolle, joilla on tarjouskampanjoita käynnissä. Tarjoussivulle pääset tästä linkistä. 

Itse olen noudattanut koko risteilyurani ajan periaatetta, että risteilyä ei kannata ostaa täydellä hinnalla, vaan aina on joku tarjouskampanja menossa. Toki tämä ei päde, jos sinulla on tietty ajankohta, tietty reitti ja tietty laiva mielessä. Jos se on se unelmasi, en lähtisi odottamaan tarjouksia, koska risteilyt todellakin saatetaan myydä loppuun.

Joustavalla aikataululla ja reittivalikoimalla tarjousbongailu onkin sitten erittäin kannattavaa!

Tällä hetkellä Royal Caribbeanilla on menossa kampanja, jossa lähes kaikki vuoden 2022 risteilyt on -30 %. Nyt onkin erittäin hyvä aika risteilykaupoille, sillä risteilyt on vasta aloittaneet matkat uudelleen pitkän tauon jäljiltä.

Millainen hintataso on laivassa yleisesti? 

Royal Caribbeanin risteilyillähän kaikki tarpeellinen kuuluu risteilyn hintaan. Majoitus, ruuat, alkoholittomat juomat (ei erikoiskahvit tai limut tai smoothiet), ohjelma ja aktiviteetit. Risteilyn voisi hyvin viettää ilman mitään ylimääräisiä kustannuksia laivassa. Laivalla ei tule missään tapauksessa sellainen tunne, että jäisi jostain paitsi, jos ei testaa lisämaksullisia aktiviteetteja, ruokia ja palveluita.

Tarjolla on kuitenkin paljon sellaista, missä on lisämaksu. Tässä muutamia esimerkkejä:

 • Lisämaksulliset ravintolat: 40-50 dollaria (huipputason ruokaan nähden edullista siis!)
 • Lasi viiniä: lähtien 9 dollaria per lasi
 • Bingo, missä pääpalkintona upgreidaus loppumatkaksi sviittiin: lähtien 29-69 dollaria
 • Kuntosalin ohjattu Boot Camp tai spinning: 20 dollaria (osa tunneista kuuluu risteilyn hintaan)
 • Spa-hoidot: reilusta 100 dollarista ylöspäin
 • Pehmolelu tuliaismyymälässä: 5-20 dollaria
 • Koristeellinen maski: 6 dollaria (loppuunmyynneissä)
 • Kasino: mitä ikinä haluatkaan pelata
 • Taidehuutokauppa: tähänkin asetat itse hinnan taiteelle, jos sellaista haluat ostaa

Laivalla näyttäisi olevan myynnissä vain laadukkaita merkkivaatteita ja -laukkuja, eli hinnat ovat sen mukaiset, ei kalliimmat tai edullisemmat kuin muualtakaan normaalihinnoin ostettuna. Me ostimme tyttärelle Roxyn lipilapit viidellä dollarilla alennusmyyntikojusta. Normaali hinta taisi olla parin kympin tietämillä.

Nämä kaikki ilmoittamani hinnat ovat ilman veroja. Verot lisätään hintoihin kassalla, eli joitain roposia tulee aina lisää hintalappuhintaan.

Kuinka paljon meni rahaa viikon aikana?

Me risteiltiin viikko pääsääntöisesti risteilyn hintaan kuuluvilla palveluilla ja ruuilla. Olen itse parhaillaan työtön, ja sen vuoksi myös tällä risteilyllä matkassa erityisen tarkalla budjetilla.

Kuten tästä linkistä löytyvästä aiemmasta kirjoituksestani varmasti näkyy, on risteily aivan mielettömän upea ilman mitään lisämaksullista. Ostimme kuitenkin jotain, ja tässä meidän loppulaskumme eriteltynä verojen kanssa:

 • Lasi kalifornialaista kuohuviiniä 18,56 USD
 • Boot Camp -tunti 23,60 USD
 • Cocktail robottibaarissa 16,44 USD
 • Sandaalit 6,64 USD
 • Koristemaski 7,87 USD
 • Lasi jenkkivalkoviiniä 11,52 USD
 • Magneettipostikortti x 2 16,82 USD (muita postikortteja ei ollut myynnissä)
 • Postimerkit 5 USD
 • Lasi valkoviiniä 15,36 USD
 • Pehmolelu 13,25 USD

Yhteensä meillä kului laivassa täten 135,26 USD, ja tililtä on veloitettu euroissa 119,02 €.

Miten pian matkalaukun saa huoneeseen laivalle saavuttaessa?

Matkalaukut tosiaan jätetään satamaan tullessa satamahenkilökunnalle, jotka toimittavat matkalaukut hyttien oville laivan lähdön tienoilla, viimeistään lähtöillan aikana. Käsimatkatavaraan kannattaakin pakata kaikki ensimmäisenä päivänä tarvittava, eli vähintäänkin passi ja matka-asiakirjat, mutta myös aurinkorasvat, uikkarit ja muut vaihtovaatteet.

Meidän risteilyllämme matkustajamäärä oli hyvin pieni, ja matkalaukut olivat ovellamme jo ennen kuin ehdimme kunnolla asettautua ja lähteä edes syömään, mikä oli tietysti ensimmäinen aktiviteettimme laivaan päästyämme.  

Onko laivassa WiFi?

Laivassa on mahdollista ostaa WiFi. Meillä se kuului tietysti yhteistyöhön, sillä tarkoituksemme oli sometella matkasta ja tuoda risteilyintoa teille muillekin. Pikainen googletus kertoo wifin maksavan 15 dollarin luokkaa per päivä per laite. Samaa yhteyttä voi tietysti vaihdella esim kännykän ja läppärin välillä, jos on tarve vaikkapa tehdä etätöitä laivasta käsin. Samaan aikaan kahta laitetta ei voi kuitenkaan käyttää yhdellä yhteydellä, eikä yhteyden jakaminen laitteesta toiseen ole mahdollista tämän wifin avulla.

Laivan applikaatiota pystyy käyttämään kaikki veloituksetta laivawifillä. Sitä varten wifiä ei tarvitse ostaa. Välimeren risteilyllä satamat ovat usein lähettyvillä ja mobiilidata toimii hyvin ainakin kohdepäivinä myös laivasta käsin. Oman liittymän mobiilidatan maksu ulkomailla tosin kannattaa muistaa tarkistaa ennakkoon.

Saako laivasta poistua välisatamissa päiväksi?

Tällä hetkellä Espanja antaa täysin rokotettujen matkustajien poistua laivasta välisatamissa omatoimisesti. Meillä tilanne oli kuitenkin toinen, sillä matkassani oli rokottamaton 6-vuotias. Me olisimme voineet vierailla Espanjalle kuuluvalla Mallorcalla vain varustamon järjestämällä retkellä.

Italia ei tällä hetkellä päästä ketään risteilymatkustajaa omatoimisesti maihin risteilysatamissa, vaan ainoa vaihtoehto on käydä maissa varustamon ohjatulla retkellä.

Tämä on kuitenkin vain poikkeustilanne koronan vuoksi, ja toivottavasti tilanne helpottuu pian ja jo ensi kesänä satamiin olisi mahdollista mennä myös omatoimisesti. Vaikka tilanne muuttuisikin, kannattaa silti kurkata varustamon retket, sillä niissä saattaa olla hyviäkin vaihtoehtoja, tai vähintäänkin näet kattavan valikoiman siitä, mitä missäkin satamassa kannattaa nähdä.

La Spezia Italiassa.

Minkä verran retket maksoivat? 

Retket olivat näin yhden työttömän aikuisen ja yhden lapsen seurueen näkökulmasta aika tyyriitä. Itse olisin ollut innostunut edullisesta 49 dollaria maksavasta Pisan retkestä, mutta koska päivä La Spezian satamassa oli lämmin ja aurinkoinen, ei lapsi innostunut Pisan kaltevasta tornista ja kirkkokierroksesta, kun vaihtoehtona oli päivä laivan uima-altailla. Olin itsekin tehnyt päätöksen matkustaa täysin lapsen ehdoilla - muutenhan olisin matkustanut ilman lasta - joten päivä laivassa oli erinomainen valinta myös minun mielestäni. Ja hei, rakastan näitä Royal Caribbeanin isoja laivoja. Voisin heittämällä olla laivassa pari-kolmekin viikkoa putkeen.

Muita kiinnostavia retkiä omasta näkökulmastani oli päivä Cinque Terressä noin 200 USD per pää, tai päivä Caprin saarella noin 200 USD per pää. Nämä retket olivat kuitenkin hintansa lisäksi hyvin pitkiä, noin 8-10 tuntia, ja tämä olisi ollut 6-vuotiaalle liian pitkä aika, tai vähintään minulle 6-vuotiaan kanssa kahdestaan.

Retkivalikoimaa ja hintatasoa oli kaikkea tältä väliltä, ja hieman ylikin.

Kurkkasinpa myös Napolin yksityisretkeä, mikä olisi ollut rakennettuna lasten näkökulmasta. Hintaa sillä oli hurjat 980 dollaria per pää. Emme lähteneet.

Napoli oman hyttimme parvekkeeltamme.

Millaisia retkiä on tarjolla?

Aiemmassa jo osittain vastasin tähänkin kysymykseen. Mutta lisättäkööt se, että retkivalikoima kattaa yleisesti kunkin kohteen kiinnostavimmat nähtävyydet, ja niiden lisäksi valikoimassa on myös kulinaristisia elämyksiä, kuten pizzaa Napolissa tai oliiviöljymaistelua Rooman liepeillä, tai aktiivista lomailua purjehtien, snorklaten, pyöräillen, mitä näitä nyt onkaan. 

Millainen oli lämpötila lokakuun puolivälissä?

Meille sattui todella hyvät säät viikkomme aikana. Lämpötila oli pääsääntöisesti kahdenkympin tienoilla, parhaina päivinä lämpö lähenteli 25 astetta. Lämpötila myös tuntui auringossa, tuulettomalla uima-allaskannella todella lämpimältä. Altaat Royal Caribbeanin laivoilla on lämmitettyjä, ja me tarkenimme uida hyvin niinäkin päivinä, kun lämpötila ei aivan yltänyt kahteenkymppiin asti.

Toki syksy voi olla epävakainen, ja ainakin edellisellä viikolla oli ollut myös pari sadepäivää mukana. 

Kuuluuko ruoka ja juomat hintaan? 

Kuten jo aiemmin tuolla mainitsin, kuuluvat ruoka ja alkoholittomat juomat (ei limut eikä erikoiskahvit) aina Royal Caribbeanin risteilyn hintaan. Niin limuihin kuin alkoholijuomiinkin on mahdollista ostaa erilaisia juomapaketteja, jolloin useamman kuin pari viinilasia viikon aikana juovan kannattaa ehdottomasti harkita juomapaketin hankkimista. Näin juomien budjetti on jo ennalta määrätty, eikä se siitä nouse juomatilausten kasvaessa.

Alkoholittomien juomien juomapakettien hinnat lähtevät noin 30 dollarista per pää per päivä, alkoholillisten pakettien hinnat noin neljästäkymmenestä dollarista per pää per päivä. Kolme-neljä lasia viiniä päivässä kuittaa siis paketin hinnan.Onko risteily puolihoito vai aina all inclusive? Voiko sen valita?

Royal Caribbeanin risteilyillä ei voi valita puolihoitoa, vaan koko ajan on ravintoloita auki, mitkä kuuluvat risteilyn hintaan. Voit täysin itse valita, syötkö aamiaisen à la cartessa vai buffassa, vai käytkö keskuspuiston kahvilassa. Lounasvaihtoehtoja on sitäkin enemmän, kun avoinna ovat myös esimerkiksi keskuspuiston kahvila, Boardwalkin hodaribaari tai allasosaston bistro, mihin voi hipsiä vaikka uikkareissa syömään hedelmäkulhon tai hampurilaisen allaspäivän lomassa. Ja ainahan lounasnälkää voi meidän tavoin siirtää hakemalla jäätelöt allasosaston jäätelöbaarista.

Illallisissa olen itse pääsääntöisesti à la carten ystävä, mutta olemme joskus käyneet myös pikaisesti buffassa Karibian risteilyllä pitkän kohdepäivän väsyttäminä.

Aikataulullisesti on myös mahdollista valita täysin itse, milloin haluaa syödä, kun koko ajan on jotain ravintoloita auki.


Millainen ruoka kuuluu risteilyn hintaan?

Risteilyn hintaan kuuluva ruoka on todella hyvälaatuista. Valikoima on niin laaja, että en usko kenenkään pystyvän testaamaan aivan kaikkea yhden viikon risteilyn aikana. Jollei joku löydä sopivaa syötävää laivalla, en voi millään uskoa ongelman olevan laivan ruokavalikoimassa. 

Tarjolla on jatkuvasti paljon herkkuja, mutta myös terveellistä ruokavaliota on erittäin helppo noudattaa. Vaihtelevuus takaa myös sen, ettei ehdi kyllästymään. Ja jos ehtii, voi valita jonkun useista lisämaksullisista ravintoloista.


Mitä huomioida lapsen kanssa risteillessä covid-käytänteiden lisäksi? Parhaat vinkit.

Paras vinkkini lasten kanssa risteilemiseen on, että risteily on niin mieletön matkamuoto, että sellainen kannattaa ehdottomasti varata. Risteily on erinomainen tapa matkata nimenomaan lasten kanssa juurikin sen helppouden takia. Kaikki ravintolat, aktiviteetit sun muut on tarjolla saman katon alla, eikä siirtymisiin tarvitse varsinaisesti valmistautua. Helppous on ainakin itselläni kriteeri numero yksi, kun matkaan lapsen kanssa.

Laivan hygieniatasoa pidetään niin hyvin yllä, että ainakin itselläni on hyvin turvallinen mieli risteillä lapsen kanssa. Laivassahan on myös lääkäri paikalla ja pienimuotoinen "sairaala", ja terveysongelmistakaan ei tarvitse huolehtia. Toki vakuutukset kannattaa olla matkalla kuin matkalla kunnossa. 

Lastenhoito Royal Caribbeanin laivoilla on ilmaista 3-vuotiaista lapsista ylöspäin aina iltakymppiin asti, ja alle 3-vuotiaidenkin hoito onnistuu muistaakseni 7 dollarin tuntihintaan. Tätä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, joskin kannattaa huomioida se, etteivät hoitajat puhu suomea. 

Uima-altaiden veden klooripitoisuus on ilmeisesti aika korkea, tai sitten me vaan uitiin liikaa, mutta meillä molemmilla iho kaipasi kosteutusta uintipäivien jälkeen. 

Ikäsuosituksista huolimatta kannattaa käydä katsomassa laivan musikaaleja ja esityksiä pienellä kynnyksellä. Grease-musikaalin kohdalla oli esimerkiksi ilmoitus, että sisältö voi olla epäsopivaa lapsille. Niin olikin, mutta englanniksi. 6-vuotias tytär ei ymmärtänyt tästä epäsopivasta mitään, ja nautti täysillä musikaalin laulusta, tanssista, lavasteista, no, koko musikaalista. Hintaan kuuluvat esitykset ovat myös erinomainen tapa kokeilla, onko oma lapsi jo sen ikäinen, että hän jaksaa seurata ja innostuu teatterista, musikaalista, konserteista ynnä muista spektaakkeleista. Meillä tämä vahvistui, että nyt on jo hyvä aika lähteä jo isompien lasten teattereihin sun muihin muulloinkin kuin risteilyillä.

Royal Caribbean on niin hyvin ottanut huomioon lapsimatkustajat, että minulle ei tule enempää vinkkejä, mitä pitäisi itse ottaa huomioon. Nämäkin piti oikein keksimällä keksiä. Meidän matkalla lapsi ei edes ehtinyt leikkiä omilla leluillaan, mitä hän oli pakannut mukaan, kun aika kului niin hurjaa vauhtia laivan aktiviteettien parissa.

Pärjääköhän risteilyllä heikolla englanninkielen taidolla?

Sanoisin, että voi pärjätä, mutta riippuu toki paljon, mikä se kielitaso todellisuudessa on. Laivassa on paljon ohjeistuksia, mitkä tulee ymmärtää, eli sanakirjan tai googlen kääntäjän avulla matkan voi hyvinkin saada sujumaan. Vaihtoehtona on toteuttaa risteily ryhmämatkana, missä matkassa mukana on suomalainen opas. Ryhmämatkallahan sitä näkee, miten hyvin risteilyllä pärjää ilman oppaan apua, ja seuraavan matkan voi sitten vaihtoehtoisesti tehdä omatoimisesti tai todeta, että ryhmämatka on ollut hyvä ratkaisu.

Ryhmämatkoja risteilyille tekee ainakin Matka-agentit. Matka-agenttien sivuilta löytyy tälläkin hetkellä muutama risteilymatka. 

Mitä luulet, olisiko risteily sopiva ensimmäiseksi ulkomaanmatkaksi?

Risteilyhän olisi erinomainen ensimmäinen ulkomaanmatka, kun risteilijät vievät niin helposti ja vaivattomasti matkaajat kohteesta toiseen. Heti pääsee näkemään eri paikkoja ja katsastamaan, mikä voisi olla mahdollisesti seuraava lomakohde.

Itsehän olen käynyt ensin Barbadoksella risteilyn lomassa yhden päivän ajan, ja koska se vaikutti niin hienolta paikalta, palasimme saarelle vielä pariksi viikoksi toisella matkalla. 

Jätettiinkö risteilyllä tippejä?

Risteilyllä maksetaan tipit henkilökunnalle joko risteilyn varaamisen yhteydessä tai sitten loppulaskussa, mikä veloitetaan muiden mahdollisten laivaostosten mukana luottokortilta.

Tämän lisäksi kukaanhan ei kiellä antamasta henkilökunnalle tippiä suoraan. Me olemme usein jättäneet vielä erikseen tippiä illallistarjoilijalle, joka on aina sama, jos ruokailee pääillallisravintolassa, kuin myös huonesiivoojalle, joka on myös koko risteilyn ajan sama, ja tulee hyvinkin tutuksi viikon aikana käytävillä rupatellessa. Henkilökunta on aina ollut aivan älyttömän mukavaa jokaisella risteilyllä.

Nyt tällä viime risteilyllä jätimme tippiä myös laivan ilmapallomiehelle, eli yhdelle tarjoilijoista, joka kiersi laivan buffaravintolassa tekemässä lapsille ilmapallohahmoja. Hän oli etenkin lapsen päivän piristys, ja lapsi oikein odotti lounaalle pääsyä. Juuri näistä pienistä yksityiskohdista johtuen risteilyt eivät ole vain hyviä vaan aivan mielettömän upeita elämyksiä.  

Onko laivassa kylpytakit ja -tossut?

Näitä ei ole ainakaan parvekehyteissä. Sviittien tilannetta en tiedä. Mutta laivassa on hyttipyyhkeiden lisäksi saatavilla allaspyyhkeet, jotka saa 25 dollarin panttia vastaan. Pantti kuitataan hyttikortilla, ja kun pyyhkeet palauttaa viimeistään risteilyn päätteeksi, ei hintaa missään vaiheessa veloiteta luottokortilta asti. Pyyhkeen voi käydä vaihtamassa puhtaaseen niin monta kertaa kuin haluaa. Me vaihdoimme usein märät pyyhkeet kuiviin allaspäivän päätteeksi ja hipsimme hyttiin pyyhkeisiin käärittyinä.

Koska on viimeistään poistuttava laivasta palatessa? 

Meidän risteilyllämme laiva saapui Barcelonan satamaan klo 05 aamulla. Laivasta pääsi poistumaan aikaisintaan 6:30. Me lähdimme tähän aikaan, sillä olimme varanneet lennon, joka lähti samana päivänä klo 10:05. Tämä oli itseasiassa todella kätevää, sillä olimmehan kotona jo ennen iltapäiväneljää samana päivänä kun laiva on saapunut satamaan.

Jos ei kuitenkaan ole kiirettä pois laivasta, tulee matkustajien kääntää hytissä televisio kanavalle 2 (kanava kannattaa tarkistaa laivan ohjeista!) ja odottaa hytissä, kunnes oma poistumisnumero on vuorossa. 

Poistumisvuoroon on mahdollista vaikuttaa, jos on tietty aikataulu. Sitä ei missään ilmoitettu, mihin aikaan viimeiset poistuvat laivata. Laivaan otettiin uusia matkustajia jo muistaakseni 11:30 paikkeilla, joten siinä tienoilla olettaisin, että laivasta on kai oltava pois.

Miten lentokentältä pääsee helpoiten satamaan? Varasitko kentältä kuljetuksen etukäteen? Oliko satamaan helppo löytää?

Barcelonan lentokentältä pääsee kätevimmin Barcelonan satamaan taksilla. Matka kestää puolisen tuntia ja maksaa kiinteästi 39 euroa. Katsoin myös julkisen liikenteen vaihtoehtoja, mutta julkisilla ei olisi päässyt kuitenkaan satamaan asti, ja julkisiakin olisi pitänyt vaihtaa välissä. Eli kaksi julkista + taksi loppumatkalle ei kuulostanut houkuttelevalta, kun pelkkä taksi toi niin pian perille ja ainakin omasta mielestäni kohtuuhintaan.

Barcelonan taksikuskit näyttivät tietävän hyvin, missä risteilijöiden satama sijaitsee. Satamassa oli taas hyvät kyltitykset siihen, miltä laiturilta Royal Caribbeanin laivat lähtevät. Jokaiselle varustamolle oli omat kohtansa. Sekin oli täysin tuttua ainakin meidän taksikuskille, minkä terminaalin eteen hän meidät jättää. Itsehän en edes ehtinyt lukea opasteita, kun olimme jo oikean terminaalin parkkipaikalla.

En varannut kuljetusta ennakkoon kumpaankaan suuntaan. Sekä lentokentällä että satamassa oli paljon vapaita takseja odottamassa matkaajia ainakin meidän matkamme aikana.

Kuinka täynnä laiva on ollut?

Royal Caribbeanin Harmony of the Seas -laivaan mahtuu maksimissaan 6780 vierasta ja 2100 henkilökunnan jäsentä. Meidän lähtiessä Barcelonasta laivassa oli 1900 matkustajaa, mikä oli toistaiseksi suurin matkustajamäärä sitten koronan. 

Reitillämme oli kaksi satamaa, joista voi nousta laivaan, ja toisesta satamasta, Roomasta kyytiin tuli kuuleman mukaan 2000 matkustajaa. Sitä ei tosin kukaan osannut sanoa, kuinka moni matkustaja jäi pois laivasta Roomassa. Huomattava henkilömäärän muutos kuitenkin tapahtui, ja laivassa oli selkeästi enemmän ihmisiä Rooman jälkeen, vaikkakaan edelleenkään ei ollut ruuhkaa, jonoja tai tungosta.

Näille laivoille mahtuu paljon matkustajia, mutta myös tilaa on todella paljon ja ihmiset jotenkin vain levittäytyvät ympäriinsä.

Soiko laivalla todellakin suomenkielinen musiikki?

Kyllä. Uima-altaiden dj soitti tosiaan pari suomalaisbiisiä ainakin yhtenä päivänä matkamme aikana. Meidän viikollamme oli ilmeisesti satakunta suomalaista laivassa, tai näin ainakin ynnäsimme yhteen toisten suomalaismatkaajien kanssa laivan yhdessä porealtaista. Suomalaiset ovat aina olleet risteilykansaa, ja näemmä löytäneet hyvin myös Välimeren risteilyt!

Kiitos myös kaikista muista kommenteista matkamme aikana! Jos on vielä jotain kysyttävää, on kommenttikenttä avoinna.

Pysy matkassa mukana:

3 kommenttia:

 1. Itse en vielä ole koskaan ollut tämänkaltaisella risteilyllä. Kokemusta vain Ruotsista, Virosta ja Etelämantereesta ja nuo kaikki ovat kokemuksin< varmasti hyvin erilaisia näihin Välimären (tai Karibian) risteilyihin verrattuna. Ehkä tällaistakin voisi olla mukavaa kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä! Näitä ei tosiaan voi oikein verrata Ruotsin tai Viron risteilyihin, eikä varmasti Etelämantereenkaan risteilyyn. Jos yhtään tykkää muista risteilyistä, tykkää takuulla näistäkin. Ja toisaalta vaikka ei tykkäisikään Ruotsin risteilyistä, voi hyvin rakastua Välimeren tai Karibian risteilyihin. Konsepti ja laivat ovat niin erilaisia.

   Poista
  2. Se piti vielä sanoa, että minulla olisi haaveissa Etelämanner. Toivottavasti minulla toteutuu se vielä joku päivä.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan