Slider

Välimeren risteily lasten kanssa – kokemuksia Royal Caribbean Harmony of the Seas -laivalta

tiistai 19. lokakuuta 2021

Kaupallinen yhteistyö: Elämys Cruises

Olen jo vuosikausia ollut suuri risteilyfani. Olen käynyt neljä kertaa Karibian risteilyllä, ja viime viikolla olimme tyttäreni kanssa ensimmäistä kertaa Välimeren risteilyllä. Laivana meillä oli Välimerellä Royal Caribbeanin Harmony of the Seas ja reittimme oli Barcelona – Palma de Mallorca – meripäivä – La Spezia – Rooma – Napoli – meripäivä – Barcelona.

Risteilyn parhaita puolia ovat ehdottomasti sen helppous, kun ei tarvitse kuin astua laivaan ja kaikki palvelut ovat saman katon alla. Hotellihuone seuraa perässä, kun maisema vaihtuu ja näin pääsee käytännössä ilman mitään vaivaa tutustumaan uusiin satamiin. Royal Caribbeanin suurimmilla laivoilla parasta on lisäksi se, että niillä on niin paljon aivan uskomattoman hyvin toteutettua tekemistä ja kokemista, ettei viikko laivassa meinaa riittää mihinkään. 

Tällä risteilyllä meille itseasiassa kävi niin, ettemme poistuneet laivasta yhdessäkään satamassa, emmekä silti olisi halunneet jättää laivaa viikon risteilyn jälkeen. Olisimme heittämällä voineet risteillä toisenkin viikon putkeen. Tekeminen kun ei kertakaikkisesti lopu kesken näin suurilla laivoilla. Wau-elämykset ja kylmät väreet ovat taattuja.

Laivan koosta ja aktiviteettien määrästä kertonee myös se, että meillä kertyi viikon aikana keskimäärin noin 9000 askelta päivässä, vaikka emme harrastaneet juurikaan urheilua, vaan käytännössä kävelimme laivan aktiviteeteista toiseen käyden välillä hytissä ja ravintoloissa. Laivan on niin suuri viihdekeskus, että muuta emme viikon lomallemme kaivanneet.

Elämys Cruises – kotimainen matkatoimisto ja risteilyasiantuntija

Me olimme risteilyllä yhteistyössä Elämys Cruisesin kanssa. Elämys Cruises on kotimainen risteilyasiantuntija ja Royal Caribbeanin päämyyntiedustaja Suomessa. Elämys Cruisesin kautta on mahdollista varata mikä risteily tahansa mistä päin maailmaa tahansa. Tästä toimistosta ei risteilyasiantuntijuutta puutu.

Elämys Cruisesin risteilytarjontaan pääset tästä linkistä.

Kannattaako lasten kanssa lähteä Välimeren risteilylle?

Kannattaa! Tavallaan jo vastasin tähän kysymykseen, mutta koska olen kuullut kysymyksen niin monesti, vastaan tähän vielä erikseen. En tiedä mitään näin helppoa tapaa lomailla, missä on sekä lapsille että aikuisille näin paljon tekemistä, kuin risteilyloma maailman suurimmilla laivoilla. Risteilyllä voi olla aktiivinen tai ottaa rennosti tai jotain siltä väliltä. Tyyliä lomailla ei tarvitse edes päättää ennakkoon, vaan risteilyllä kaikki on tarjolla joka tapauksessa ja voit hyödyntää juuri niitä palveluita ja aktiviteetteja mitä haluat. 

Lasten iällä ei ole merkitystä silläkään. Me risteilimme viimeksi lapsen kanssa, kun hän oli 2,5-vuotias, nyt hän on 6. Laivalla näki paljon myös teinejä, ja sanoisinkin, että heille laivassa on vieläkin enemmän tekemistä kuin 6-vuotiaalle, jolla hänelläkin aika ei edes riittänyt kunnolla kaikkeen. Myös vauvat ja taaperot on huomioitu, joskin vauvan tulee olla vähintään 6 kuukautta vanha päästäkseen risteilemään.

Mitä tekemistä lapsille Harmony of the Seas -laivalla?

Kuten jo totesin, on Harmony of the Seas -laivalla aivan valtavasti tekemistä. Me keskityimme melko lailla kokonaan lasten kanssa tehtäviin aktiviteetteihin, vaikkakin suurin osa näistäkin on täysin myös aikuisten hyödynnettävissä ja nautittavissa ilman lapsiakin. Oikeastaan vain lastenkerho on näistä sellainen, missä ei ole aikuisille muuta tarjottavaa kuin se, että lapset saa viedä kerhoon hoitoon veloituksetta ja näin aikuiset saavat aikuisten aikaa.

Pyysin tytärtä laittamaan aktiviteetit paremmuusjärjestykseen, ja tällaisen järjestyksen saimme aikaiseksi lapsen näkökulmasta.

1. Harmony of the Seas -laivan uima-altaat ja vesiliukumäet

Harmony of the Seas -laivan allasalue sijaitsee 15. kerroksessa, eli laivan yläkannella (joskaan ei aivan ylimmällä). Allasosastoja on neljä: pääallas, suolaisen veden biitsi-allas, lastenallas ja sporttiallas. Kaikkien näiden altaiden vierellä on porealtaat, joiden vesi on lähes kuumaa, eli niissä on mukava rentoutua viileämmälläkin säällä. Myös näiden perusaltaiden vesi oli lämmitettyä, eli parinkymmenen asteen lämpötilassa tarkeni uida todella hyvin niissäkin. Näistä sporttiallas on vain aikuisille, muihin saavat mennä myös lapset.

Harmony of the Seas uima-altaat lasten kanssa

Harmony of the Seas uima-altaat lasten kanssa

Harmony of the Seas uima-altaat lasten kanssa


Lasten puuha-allasalueella on kaksi eri osiota, toinen on vauvoille, toinen hieman isommille lapsille. Tämän alueen liukumäkiin tyttäreni läpäisi pituusrajan helposti, eli olisiko pituusraja jossain metrin paikkeilla. Vauva-altaaseen emme menneet lainkaan, sillä siellä on pakko pitää uimavaippaa. Niitä on kyllä veloituksetta saatavilla, mutta kun 6-vuotiaalta kysytään, haluaako hän vaipan vai jättää altaan välistä, on vastaus jälkimmäinen. 

Lapsille on tarjolla myös kellukeliivejä veloituksetta. On myös hyvä tietää, että omien uimarenkaiden ja -lelujen kuin myös esimerkiksi snorkkeleiden ja räpylöiden käyttö altaissa on kiellettyä.

Harmony of the Seas uima-altaat lasten kanssa

Harmony of the Seas uima-altaat lasten kanssa

Harmony of the Seas uima-altaat lasten kanssa
Harmony of the Seas -laivan allasosastolla on koko päivän auki oleva jäätelöbaari, minkä jäätelöt kuuluvat risteilyn hintaan.

Lisäksi allaskerroksen reunalla on niin isoja vesiliukumäkiä, ettei meistä kumpikaan halunnut niihin. Pituusrajakin taisi olla muistaakseni 122 cm (48 tuumaa), eli nämä mäet olisivat jääneet minun testattavakseni. En testannut. Näissä näyttivät teinit viihtyvän.

Altaat eivät loppuneet tähän, vaan laivan keulassa on solarium-osasto, joka on tarkoitettu vain yli 16-vuotiaille. Solarium-osastolla on porealtaiden lisäksi lepotuoleja ja rauhallisia soppeja. Täällä ei kuulemma soi ollenkaan musiikki, eli siellä saa olla täysin rauhassa, kun taas muualla allasalueella on lähes koko ajan soittamassa livebändi tai dj. Aivan ihana rento tunnelma siis, mutta hiljaisuutta kaipaavalle on myös omat alueensa.

Solarium-alueen vierellä, kaikkien ulottuvilla on vielä kaksi isoa poreallasta, jotka ovat aivan laivan reunalla. Näistä näkymät ovat aivan huippuhienot – mikä nyt sitten sattuukaan olemaan lasin takana: satama tai merta.

Me uimme matkamme aikana joka päivä, osan päivistä vietimme altaista useamman tunnin ajan. Parasta risteillessä onkin se, että uimaan ei tarvitse lähtemällä lähteä, vaan voi vain nousta hissillä allaskerrokseen ja mennä uimaan. Mekin kävimme välillä ihan vain pikaisesti altailla vaikkapa ennen illallista.

2. Broadway-tason musikaalit, jääshowt ja muut esitykset

Uima-altaiden jälkeen kakkossijaille pääsevät laivan showt. Itse voisin laittaa nämä jopa ykkössijalle, laivan esitysten taso on nimittäin aivan jäätävän kova.

Laivaan saapuessa kannattaa heti loggautua laivan wifiin, ja varata Royal Caribbeanin applikaatiosta paikat esityksiin. Ne ovat nimittäin todella suosittuja ja varataan loppuun melko nopeaan. Katsomoon saattaa kyllä päästä ilman varaustakin, jos menee hetki ennen näytöksen alkua ovelta kyselemään vapaita paikkoja, mutta välillä kyselijöitä saattoi olla parikin kymmentä ovella odottamassa. Niin montaa peruutuspaikkaa ei varmasti ole saatavilla ainakaan nyt, kun katsomo täytetään vain noin puolilleen koronarajoitusten aikaan.

Me kävimme katsomassa ensimmäisenä iltana Grease-musikaalin, ja itku meinasi tulla, kun se oli niin älyttömän hyvä. Olisimme ehdottomasti menneet katsomaan sen uudelleenkin, mutta koska halukkaita katsojia on niin paljon, saa kuhunkin esitykseen varata viikon aikana paikat vain kerran.

Royal Caribbean - Grease-musikaali

Royal Caribbean - Grease-musikaali


Kävimme viikon aikana katsomassa myös miestrion musiikkishown, jossa he lauloivat oopperasta rockiin ja poppiin. Myös tässä kylmät väreet oli taattu. Kolmas suosikkini oli uimahyppyshow, jossa sai pidättää hengitystä useaan otteeseen. Showssa oli paljon muutakin kuin uimahyppyjä ja kokonaisuutena aivan jäätävän hieno toteutus. 

Viimeisenä iltana kävimme vielä katsomassa jääshown, missä luistelijoina on entisiä maailman huipputason luistelijoita. Jääesityksiä olisi ollut toinenkin, tarinallinen esitys, mutta siihen emme saaneet varattua lippuja, ja veikkaan, että rajoituksena oli tyttären liian nuori ikä.

Meiltä jäi katsomatta ainakin Celin Dion -aiheinen show ja paljon muutakin. Laivallahan on joka ilta paljon erilaista livemusiikkia jazzista reggae-rytmeihin, stand upia, pubivisoja ja vaikka mitä muuta ohjelmaa. Me kuitenkin lopettelimme illan viimeistään illallisen jälkeisen shown jälkeen.

Välimeren risteily lasten kanssa

Välimeren risteily lasten kanssa


3. Kiipeilyseinä

Laivan kiipeilyseinä pääsi lapsen listalla aktiviteeteista kolmoseksi, sillä hän oli ensimmäistä kertaa ikinä seinäkiipeilemässä valjaiden kanssa, ja oli lajissa todella hyvä. Hän on kyllä varsinainen apina, eikä kiipeily sinänsä ole hänelle vierasta, vain tällainen virallinen seinäkiipeilyseinä oli hänelle uusi tuttavuus.

Kiipeilyseinän ikäraja on 6 vuotta, ja ikä tarkistetaan matkustajatiedoista. Tänne ei siis pääse huijaamalla tai puhumalla, jollei ikää ole riittävästi.

Laivan kiipeilyseinän taso oli minulle haastava, pääsin ehkä puoliväliin asti, ja siinä loppui rohkeus. Korkeanpaikankammoisille tämä seinäkiipeilyrata ei ole lainkaan, sillä se sijaitsee laivan takaosassa, laivan seitsemännessä kerroksessa. Jos siis kiipeät vielä kolme-neljä kerrosta ylemmäs, saat katsella merimaisemaa korkealta ja todella hienosta kuvakulmasta. Minulla ei ole korkeanpaikankammoa, mutta puolivälikin tuntui jo tosi korkealta näissä olosuhteissa.

Välimeren risteilijä aktiviteetit - kiipeilyseinä

Harmony of the Seas kiipeilyseinä


4. Ilmapallomies

Buffalounaiden suurin ilonaihe tyttärelläni oli ilmapallomies, eli yksi tarjoilijoista, joka loihti ilmapalloeläimiä sun muita hahmoja lapsille ilmapalloista. Tyttäreni sai viikon aikana kirahvin, tuulimyllyn, satelliittihatun ja koiran. 5. Minigolf

Laivan minigolfrata sijaitsee kannella 16. Rata on jo itsessään kaunis, ja vielä kauniimman siitä tekee se, että taustalla komeilee merimaisema. Tai riippuu siis siitä, oletko pelaamassa laivan ollessa satamassa vai merellä. 

Me kävimme pelaamassa minigolfia ensimmäisenä meripäivänä, kun sää oli sen verran tuulinen, että laiva jopa keinui, mikä tämän kokoisilla laivoilla on melko harvinaista. Minigolfrata kun sijaitsee kannella, laivan takaosassa, ei keinunta oikeastaan edes tuntunut.

Royal Caribbean Harmony of the Seas lasten kanssa

 

6. Robottibaari

Robottibaari ei ole varsinaisesti lasten aktiviteetti, onhan se baari, mutta robotit baarimestareina olivat kyllä kiehtovia niin lapsen kuin aikuisenkin näkökulmasta. Ravintolassa ei siis ole henkilökuntaa tarjoilemassa tai sekoittamassa drinkkejä, vaan drinkit tilataan padilta, jonka jälkeen robotti käy poimimassa tarvittavat ainesosat drinkkiin, seikkaa, sekoittaa tai rakentaa sen reseptin mukaisesti, ja valmiin drinkin voi käydä sitten kuittaamassa hyttikortilla.

En olisi muuten juonut drinkkiä matkalla, kun olinhan matkassa kaksin lapsen kanssa, mutta tässä suostuin tekemään poikkeuksen. Olihan se huippua seurata, kun robotti sheikkasi drinkkini.

Baarista saisi myös alkoholittomia cocktaileja.

Robottibaari Harmony of the Seas -laivalla


7. Tuliaisostokset

Laivalta löytyy myös muutamia kauppoja. Lapsille matkamuistoja myyviä kauppoja löysimme kolme, ja muut bongaamamme kaupat keskittyivät kellohin, koruihin, laukkuihin ja aikuisten vaatteisiin. Lapsella oli lupa ostaa omilla rahoillaan yksi matkamuisto itselleen, mutta koska olimme liikkeellä kauden lopussa, oli myymälöissä loppuunmyynnit. Matkamuistoja tarttuikin mukaan kaksin kappalein.

Kaikki ostokset tehdään laivassa hyttikortilla, johon ennen matkaa liitetään luottokortti tai käteistä. Risteilylasku kuitataan matkan päätteeksi.8. Keskuspuisto ja laiva-ankat

Harmony of the Seas -laivan keskuspuisto ei ole sinänsä aktiviteetti, mutta taas aivan uskomattoman hieno kokonaisuus, missä ei todella voisi uskoa olevansa laivalla. Keskuspuisto kulkee Harmony of the Seas -laivan kahdeksannella kannella. Puiston on 12 000 kasvia ympäröivät puiston käytäviä, joiden varrella on penkkejä, joihin mielelläni jäisin istumaan kirjan ja viinilasin kera omaan rauhaani. 

Keskuspuistossa on myös myymälöitä, risteilyn hintaan kuuluva Park Cafe sekä yksi vai ehkä kaksi lisämaksullista ravintolaa. 

Keskuspuistosta, kuin myös muualtakin laivasta saattaa löytää myös risteily-ankkoja (cruise duck). Risteily-ankat ovat siis pieniä leluankkoja, joita matkustajat piilottavat laivaan toisten matkustajien löydettäviksi. Ankan mukana on usein viesti sen piilottajalta ja kehotus somettaa siitä jollain hastagilla tai ottaa yhteys sen piilottajaan. En ollut tästä itseasiassa koskaan kuullutkaan, mutta risteilyllä tapaamamme suomalaisperhe, joiden lapsista tyttäreni sai risteilykavereita, tiesivät aiemmilta risteilyiltään risteily-ankat ja olivat sellaisia löytäneet myös tältä risteilyltä. 

Kannattaa siis kurkistaa niin keskuspuistossa kuin muuallakin puskaan tai penkin taakse ja saatat yllättyä!

Harmony of the Seas keskuspuisto Central Park

Harmony of the Seas keskuspuisto Central Park

Harmony of the Seas keskuspuisto Central Park

Harmony of the Seas keskuspuisto Central Park

Harmony of the Seas keskuspuisto Central Park


9. Kolmen kerroksen väliä nouseva ja laskeva baari

Rising Tide -baari on yksi Harmony of the Seas -laivan erikoisuuksista. Myös tähän baariin menimme tyttären toiveesta aperitiiveille ennen ensimmäisen risteilyviikkomme muodollisen illan illallista. Risteilyviikoilla on siis yksi tai kaksi iltaa, joiden pukukoodina on formal, ja silloin saa halutessaan kaivaa iltapuvun kaapista ja laittautua kunnolla.

Rising Tide -baariin pääsee Harmony of the Seas -laivan kansilta viisi ja kahdeksan, ja lähtöjä on puolen tunnin välein vuoron perään ylhäältä ja alhaalta. Baari sitten hiljalleen laskeutuu, vaihtaa tarpeen tullen baarin asiakkaita ja lähtee taas nousuun. Baarissa voi istua niin kauan kuin haluaa, juomaa ei tarvitse kulauttaa alas puolessa tunnissa.

Harmony of the Seas Rising Tide - nouseva ja laskeva baari


10. Karuselli

Laivan karuselli on tavallinen, vanhan ajan karuselli, mutta todella kaunis sellainen. Vaikka kuinka tytär sanoi sen olevan lälly ja pienille lapsille, halusi hän siihen silti joka päivä. Minäkin kipusin pari kertaa hevosen selkään muutaman kierroksen ajaksi, ja niin tekivät muutkin aikuiset. Myös aikuiset ilman lapsia seurueessaan. 

Karuselli oli pääsääntöisesti auki kaksi kertaa päivässä, aamupäivällä ja illalla. Tämän kuin myös muut aikataulut löytyvät Royal Caribbeanin appista, joka siis ehdottomasti kannattaa, ja tavallaan täytyykin ladata puhelimeen ennen risteilyä.

Harmony of the Seas karuselli


11. Ohjatut perheaktiviteetit ja -ohjelmat

Laivalla järjestetään paljon myös ohjattua toimintaa niin aikuisille, lapsille kuin perheillekin. Me osallistuimme yhteen aarrejahtiin, missä oli tarkoitus kiertää laivaa ja löytää eri aakkosilla alkavia esineitä ja asioita laivasta. Osallistuimme myös piirroshahmovisaan ja kävimme katsomassa bingoa.

Osa aktiviteeteista oli jokseenkin haastavia englanninkielen vuoksi, sillä itse en muistanut piirroshahmoja englanniksi, eikä lapsi osaa niin paljoa englantia, että olisimme voineet käydä laivan esineitä läpi siinä järjestyksessä aakkosittain, mitä ne englanniksi ovat. Saimme kuitenkin tästä lohdutuspalkinnon, kun emme kielen vuoksi voineet osallistua muiden tavoin pisteenlaskentaan.
12. Luistinrata

Laivan luistinrata, Studio B, toimii sekä bingon ja joidenkin muidenkin aktiviteettien näyttämönä että jääshow-areenana, mutta myös ihan tavallisena luistinratana. Meidän risteilyviikolla luisteluvuoroja oli kaksi, yksi molempina meripäivinä. Halukkaat voivat käydä varaamassa luistelun alkamisajankohtana oman vuoron radalle. Yhtä aikaa luistelemaan otetaan vain tietty määrä luistelijoita ja kiitos varausjärjestelmän, kenenkään ei tarvitse jäädä tuntikausiksi odottamaan paikalle omaa vuoroa. Yhden vuoron kesto oli 20 minuuttia.

Lainaluistimet eivät olleet kummoisia, ja luistinratakin oli aika kulunut, mutta toimi erinomaisesti tällaisessa tarkoituksessa.14. Pallopelikentät

Laivan pallopelikentät, pöytätennis, pickleball- ja koripallo-kentät sijaitsevat 16. kannella minigolfradan ja muiden urheilulajien kanssa samalla alueella. Me kävimme kokeilemassa pickleballia, mikä on jotain tenniksen, padelin ja pingiksen väliltä. 

Kentillä järjestetään myös ohjatusti kisoja ja ohjattuja pelejä lapsille, teineille ja aikuisille. 

Harmony of the Seas aktiviteetit


15. Kymmenen kerrosta laskeva liukumäki

Kymmenen kerrosta alaspäin laskeva liukumäki on jotain, mitä en ole koskaan ennen nähnyt laivalla. Pituusraja tähän oli 112 cm, ja jokaisen on laskettava liukumäessä yksin. Aikuinen ei voi mennä yhtä aikaa samaan mäkeen lapsen kanssa. Liukumäkiä on kuitenkin kaksi, eli kaksi ihmistä voi lähteä laskemaan yhtä aikaa, mutta eri putkiin.

Houkuttelin lapsen mukaan, ja muutaman päivän rohkeudenkeräilyn jälkeen hän suostui mäkeen. Mäki oli lopulta aika paljon hurjempi kuin mitä olin ajatellutkaan. Putkessa oli kirkkaita valoja, kovia ääniä ja välillä täysin pimeitä kohtia. Tulipahan laskettua ja hyvä niin. Hauskaahan se oli.

Royal Caribbean aktiviteetit laivalla lasten kanssa

Royal Caribbean aktiviteetit laivalla lasten kanssa

Royal Caribbean aktiviteetit laivalla lasten kanssa


16. Lastenkerho

Royal Caribbeanin laivoissa on myös lastenkerhot. Kerho pääsee näin loppupäähän lapsen arvioimassa järjestyksessä sen takia, että tyttäreni ei halunnut jäädä kerhoon, missä hän olisi ollut ainoa lapsi, joka ei ymmärtäisi muita. Lastenkerhoja on eri ikäluokille: vauvoille, 3-5-vuotiaille, 6-8-vuotiaille ja niin edespäin. Laivasta löytyy myös teinikerhot ja tiedepaja. Jotain on siis jokaisen ikäisille lapsille.

Lastenkerhoon voi jättää lapsen veloituksetta hoitoon. Lapsenhoito maksaa vain vauvoilla ja muillakin lapsilla iltakymmenen jälkeen. Erinomainen järjestelmä siis.

Royal Caribbean lastenkerho ja lastenhoito

Royal Caribbean lastenkerho ja lastenhoito

Royal Caribbean lastenkerho ja lastenhoito


17. Zip-line vaijeriliuku

Harmony of the Seas -laivan kävelykadun päältä voi kulkea myös zip-line vaijeriliukua pitkin. Liuku ei ole pitkä, eikä minun näkökulmastani lainkaan pelottava, mutta hieno silti. Tähän ei ole ikärajaa, mutta paino tulee olla yli 35 kiloa. Veikkaisin syyksi sen, että liuku jaksaa viedä matkaajan liu’un toiseen päähän asti.

Minä kävin testaamassa tämänkin tyttären pyynnöstä. Ihanaa, että minulla oli niin innokas matkakaveri, joka houkutteli testaamaan kaikkea sellaistakin, mitä hän ei itse päässytkään kokeilemaan.

18. Surffaus

Laivan takaosassa on myös kaksi surffisimulaattoria, joissa voi käydä joko surffaamassa tai vetää boogie boardilla. Me ei testattu tätä kumpikaan, emmekä edes kysyneet ikärajaa. Melko nuoria, todella taitavia surffareita kyllä näimme taituroimassa aalloilla.19. Laivaa kiertävä juoksurata + kuntosali vain aikuisille

Mainittakoon aktiviteeteista myös laivaa viidennessä kerroksessa kiertävä juoksurata ja kuudennessa kerroksessa kuntosali ja spa. Juoksuradalle ei tainnut olla ikärajaa, mutta kuntosali on vain aikuisille.

Minä kävin kerran kuntosalilla ohjatulla Boot Camp -tunnilla. Tytär ei halunnut jäädä lastenkerhoon, mutta ystävällinen henkilökunta lupasi pitää häntä silmällä salin aulassa sillä välin kun minä treenasin. Tämä oli siis vain sen takia, kun olimme matkassa kahdestaan tyttären kanssa. Pääsääntöisesti lastenhoito hoituu veloituksetta lastenkerhossa.Harmony of the Seas kuntosali ohjatut tunnit


Kuten näette, ei laivalla lopu tekeminen kesken ei sitten millään. Ehkä nyt ymmärrätte myös sen, miksi viikko oli auttamattomasti meille liian lyhyt aika ja olisimme aivan ehdottomasti tarvinneet perään toisenkin risteilyviikon.


Aktiviteettien lisäksi tässä vielä muutamat hyödylliset tai vähemmän hyödylliset seikat lasten kanssa matkailuun Välimeren risteilyllä:

Pyyhe-eläimet 

Näiden isojen risteilijöiden palvelu on aivan erinomaista, ja pieniin yksityiskohtiin on panostettu tosi paljon. Niin aikuisseurueiden kuin perheidenkin hyttejä ilahduttaa joka ilta henkilökunnan rakentamat pyyhe-eläimet. Meidän hytistämme löytyi ainakin hylje poikasensa kera, norsu, apina ja possu. Tämä apina on kyllä ehdottomasti pyyhe-eläinten parhaimmistoa.

Royal Caribbean pyyhe-eläin
Vaikka risteilyohjelman ja aikataulut näkeekin Royal Caribbeanin applikaatiosta, jaetaan hytteihin Cruise Compass, missä on niiden lisäksi muutakin hyödyllistä tietoa.

Royal Caribbean pyyhe-eläin


Parvekehytti

Hyteistä puheenollen tässä vielä muutama kuva hytistämme. Meillä oli parvekehytti, josta maisemat olivat merelle päin. Muistan edellistä risteilyä varatessamme neljä vuotta sitten, kun pelkäsin parvekehyttiä sen varalta, että taitavasti kiipeilevä lapsi pääsisi jotenkin omatoimisesti parvekkeelle kiipeilemään meren päälle. Ovet näissä on sen verran jäykkiä, ettei tuolloin 2-vuotias olisi kyllä saanut ovea millään auki. 

Parvekehytit ovat Harmony of the Seas -laivassa todella tilavia - muistaakseni noin 17 neliön suuruisia. Kylppäri on ruotsinlaivan vessaan verrattuna tilava, ja hytin kaappitilaa ja henkareita on niin paljon, että saimme todella helposti purettua viikon vaatteet kaappeihin ja kaikki mekkomme roikkumaan henkareihin. Ja niitä oli paljon suhteutettuna siihen, että olimme matkassa vain viikon. 

Hytissä oli iso parisänky, sohva, lipasto ja peilipöytä. Tilaa oli siis todella ruhtinaallisesti kahdelle.

Royal Caribbean Harmony of the Seas parvekehytti

Royal Caribbean Harmony of the Seas parvekehytti

Royal Caribbean Harmony of the Seas parvekehytti


Lasten huomiointi ravintoloissa

Myös ravintoloissa lapset on huomioitu todella hyvin. Ruokahan kuuluu risteilyiden hintaan, ja tarjolla on monipuolisesti kaikkea mahdollista. Buffassa toki niin lapset kuin aikuiset pääsevät maistelemaan vähän sitä sun tätä ja näkevät jo ennakkoon, mitä ovat maistamassa, mutta myös à la carte -ravintolassa on mahdollista tilata vaikkapa pari eri annosta, jollei täysin tiedä, mikä olisi se oma suosikki. Lapsille laivan pääillallisravintolassa on myös lasten lista, missä oli alkuruokina ainakin hedelmälautanen, kasvistikkuja ja juustomakaronia. Pääruuissa oli ainakin hampurilainen, pizzaa, leivitetty kana, kananfile, pihvi ja pasta-annoksia. Jälkiruokien joukossa oli jäätelöä, keksejä, muffini ja tyttäreni vakiojälkkäri Banana Split. Mutta kukaanhan ei kiellä lasta tilaamasta ruokaansa aikuisten listalta.

Hyvän ruokavalikoiman lisäksi lastani hemmoteltiin urakalla ravintoloissa. Tarjoilijat tekivät hänelle sydämiä pillien paperikuorista, toivat ketsupin kasvojen muodossa ja toivat hyttiin vietäväksi suklaalla kuorrutettuja mansikoita. Kyllä neidin kelpasi! Ja niin kelpasi minunkin. Palvelu oli kaikilta osin aivan valtavan hyvää, niin kuin se on ollut joka ikisellä risteilijällä kautta aikojen.

Välimeren risteilylle aikuisten kesken?

Jos olet kiinnostunut Välimeren risteilyistä myös aikuisten näkökulmasta, kannattaa käydä lukemassa aikuisten kesken tällä samalla matkalla, Harmony of the Seas -laivalla olleiden vaikuttajien kirjoituksia:

Tanjan Matkassa -blogista löydät yksin matkustavan naisen kokemuksia laivalta: 

Travel with Timo ja Matkaunelmia -bloggaajat olivat molemmat puolisoidensa kanssa matkalla ja kävivät myös retkillä kohdesatamissa. Seuraavista linkeistä löydät heidän kokemuksensa risteilystä:

Tubettaja Herbalistin ensikokemuksen maailman suurimmalta risteilyalukselta voit katsoa tästä Youtube-videosta:Välimeren risteilylle kesällä 2022

Välimeren risteilyt alkavat olla tältä syksyltä taputeltuja, ja esimerkiksi Harmony of the Seas, jolla me seilasimme, siirtyy Karibian auringon alle parin viikon päästä. Talvikaudella Välimerellä risteilystä ei edes saisi kaikkea iloa irti, onhan ulkoaltaat ja aurinko näiden risteilyjen yksi parhaista puolista.

Ensi kesänä Välimeren risteilyt ovat kuitenkin taas mahdollisia, ja Royal Caribbeanilta Välimerellä tulee risteilemään kesällä 2022 ainakin Harmony of the Seas -laivan sisarlaiva, maaliskuussa 2022 valmistuva Wonder of the Seas. Ensi kesän ja muutakin risteilyvalikoimaa pääset selaamaan ja varaamaan Elämys Cruisesin sivuilta tästä linkistä.

Elämys Cruisesin sivuilla on myös listattuna risteilytarjoukset, ja tällä hetkellä ensi kesän Royal Caribbeanin risteilyt näyttäisi olevan -30 %. Nyt siis kannattaa lähteä risteilykaupoille!


Lisää kuvia ja videoita Instagram -tilillä

Tätäkin enemmän infoa, kuvia ja videoita tästä Välimeren risteilystämme löydät Instagram-tililtäni. Tallensin matkamme alusta loppuun Instagram storyjen muotoon, ja ne löydät Instagram-tilin kohokohdat -osiosta. Olen kirjoittanut lisäinfoa myös Instagramin aikajanakuviin ja keloihin. Tietoa löytyy siis roppakaupalla.

Royal Caribbeanin koronatoimenpiteistä ja hygieniasta pääset lukemaan enemmän kirjoituksestani tästä linkistä.

Haaveiletko sinä risteilylomasta?

Pysy mukana matkassa:

10 kommenttia:

 1. Täytyy sanoa, että tekemismahdollisuuksia oli kyllä kertakaikkiaan valtavasti! Ja hienosti ja erittäin selkeästi oli myös juttu ylipäätään kirjoitettu. Minkä pituisia pysähdykset muuten olivat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on minustakin ihan valtava määrä aktiviteetteja yhteen laivaan! Olisimme todella mielellään viettäneet laivassa toisenkin viikon, eikä tekeminen olisi sittenkään loppunut kesken.

   Satamissa laiva on aina käytännössä koko päivän. Tämä riippuu aina reitistä, ja jos yön siirtyminen seuraavaan satamaan on pidempi, lähtee laiva usein aiemmin liikkeelle. Nyt siirtymiset olivat sen verran lyhyitä, että laiva oli satamassa heti aamusta ja lähti liikkeelle vasta auringonlaskun aikaan tai sen jälkeen.

   Poista
 2. Ohhoh, onpa siellä kertakaikkiaan paljon tekemistä. Ymmärrän, ettei ehdi satamassa käydä, tiesin että laivoilla on paljon kaikenlaista mutta että näinkin paljon! Esim. tuo hurjan kuuloinen liukumäki ja erikoisia juttuja kuten tuo liikkuva baari ja robottibaari jne. Oon kyllä samaa mieltä, että tuo olis lapsiperheelle (ja miksei muillekin), niin helppo tapa lomailla. Kaikki kulkee mukana ja saa vaan nauttia ruoasta ja vaan lomailla, eikä pakkailla mitään vaikka maisema vaihtuu. Haluaisin kans joskus lähteä lasten kanssa risteilylle, mutta vielä ei olla päästy lähtemään. Ehkä lapset saa siitä enemmän irti jos se matka vielä vähän venähtää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä isoimmat laivat on kyllä aivan upeita viihdekeskuksia! Niissä on kyllä aivan kaikille jotain, eli niissä viihtyy niin lasten kanssa kuin aikuisporukallakin. Helppous ja koko matkan monipuolisuus laiva-aktiviteetteineen ja eri satamineen on kyllä risteilymatkustamisen parhautta!

   Toivottavasti pääsette pian risteilemään! Tämän kokemuksen toivoisin kaikkien kokevan :)

   Poista
 3. Risteilyt ovat kyllä helppo tapa matkustaa lasten kanssa. Minä tosin aina vähän ahdistun laivan loputtomaan sirkusmeininkiin, minkä vuoksi on ihanaa lähteä aina päiväksi maihin. Me tosin ollaan risteilty ennen koronaa, jolloin erityisesti Välimeren risteilyllä laivalla oli tosi paljon aasialaisryhmiä ja muita isoja seurueita.

  Harmony of the Seasilla on selvästi paljon tekemistä. Me ollaan risteilty vain Carnivalin ja MSC:n laivoilla, joissa tarjonta on vähäisempää. Etenkin tuonne minigolf-radalle haluaisin päästä.

  Se, mikä laivoilla minua on häirinnyt, on tuo lasten laittaminen yhteen laatikkoon. Juuri nuo pienet säännöt: pienten altaaseen vain vaipan kanssa, ei omia kellukkeita, tuonne kerhoon vain tuon ikäiset. Jokainen lapsi on kuitenkin yksilö, niin usein tiukat säännöt eivät tunnu toimivan kenellekään. Meidän lapset eivät ole myöskään koskaan halunneet jäädä kerhoihin. Kerran taisi onnistua hetken, mutta silloinkaan eivät halunneet toista kertaa. Kielimuuri on varmasti suurin tekijä, mutta toiminta oli myös vähän erilaista kuin mihin meidän lapset olivat tottuneet. He esimerkiksi valmistelivat tanssiesitystä, missä piti järjettömän kovan musiikin tahdissa mennä täsmälleen samoja liikkeitä. Ei sopinut meidän individualisteille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risteilyt on tosi ihana tapa matkustaa lasten kanssa.

   Tämähän risteily oli hyvin vajaa matkustajamäärän puolesta, ja joku ohjelmien juontajista juonnossaan sanoikin, että eikö ole ihana tunnelma, kun ollaan kuin yksityisjahdilla, vaikka ollaankin maailman suurimmalla laivalla :) Toki näissä suurimmissa laivoissa ihmismassatkin vaan katoaa jonnekin, kun tilaakin on niin paljon.

   Minä päättelin, että nämä tiukat säännöt on tehty sen takia, että vastuu lapsista on kuitenkin aika suuri. Rajoja on varmasti hankala vetää, mutta jonnekin nekin on vedettävä. Helpompi on kieltää räpylät kaikilta kuin sallia ne yhdelle tms. Vauvojen altaassa perusteluna oli myös se, että vesi on erilaista kuin muissa altaissa, ja sen vuoksi uimavaippa oli välttämätön, ettei allasta tarvitsisi sulkea.

   Lastenkerhoissa tosin oli joustavuutta, ja sisarukset oltiin päästetty samaan kerhoon, vaikka olisivatkin ikänsä puolesta olleet eri kerhoissa. Ja uskon kyllä, että kerhon toiminnassa on suuretkin kulttuurierot. Me ei nyt niitä testattu ollenkaan.

   Poista
 4. Olipa kiinnostavaa lukea tästä reissusta, kun itsekin mietin hakisinko tuonne mukaan. (En hakenut, koska yhdelläkään yksittäisellä Instatililläni ei ole yli 2000 seuraajaa, isoimmallakin vähän alle.)
  Mutta ajattelin, että tämä olisi tavallaan just sopiva aika risteilylle, koska kun Italiassa ei olisi päässyt maihin omatoimisesti, olisi kerrankin ollut aikaa hyödyntää kaikkia mahdollisia laivan palveluita. En käsitä ihmisiä, jotka sanovat, että laivoilla on tylsää. Näillä isoilla aluksilla riittäisi tekemistä vaikka vuodeksi, paljon enemmän kuin ikinä jaksaa!
  Tykkään just siitä kun voi yhdistää liikuntaa ja kulttuuria, syödä hyvin, käydä viininmaistajaisissa, uida ja välillä ihan vain lojua altaan reunalla kirja kädessä. Aika loppuu aina kesken!
  Tosin viime vuosina on alkanut vaivata ekologisuuskysymykset, enkä olekaan ollut pitkällä risteilyllä sitten vuoden 2017, jolloin tehtiin parin viikon risteily Australiasta. Mutta kyllähän sitä taas vähän houkuttelisi lähteä. Suomessa asuessa käytiin laivalla noin kerran kuussa ja monet joulut tuli oltua jollakin Siljan risteilyllä. Näitä pidempiä taas on tullut tehtyä harvemmin, mutta jokaisesta on hyvät muistot. Euroopassa olen tykännyt eniten Costa Cruisesista ja aikoinaan Kristina Reginan Afrikanristeily oli mieleenpainuva kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan sitä voi hakea mukaan! Minullakaan Instagramissa ei ole seuraajia yli 2000, vaan täällä blogin puolella on isommat lukijamäärät, ja toisaalta matkablogissa blogin merkitys onkin usein suurempi, kun matkojen ostoprosessi on pidempi kuin jollain yksittäisellä, edullisemmalla ostoksella.

   Meistä oli myös nyt ihanaa, kun ehdittiin paremmin olla laivassa. Mutta niin kävi meillekin, että vaikka emme poistuneet laivasta koko viikkoon, loppui aika auttamattomasti kesken. Itse voisin hyvin lähteä vaikka sille yhdeksän kuukautta kestävälle maailmanympärysristeilylle. Varmasti sekin aika kuluisi helposti!

   Risteillen on kyllä helppoa nähdä eri kohteita. Itse haaveilen vielä Disneyn risteilyistä, Alaskasta, Etelämantereesta, Karibian eteläisimmistä saarista, Norjan vuonoristeilystä, Eteläisestä Tyynestä merestä. Onhan näitä :)

   Poista
 5. Ihana postaus! Vaikka minulla ei ole lapsia, heräsi taas valtava risteilykuume. En ole koskaan ollut tuollaisella hienolla risteilyllä, ja nyt into sellaisen toteuttamiseen heräsi uudelleen. Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Risteily sopii kyllä erinomaisesti myös aikuisten reissuksi! Suosittelen kyllä testaamaan!

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan