Slider

Koronaturvallinen Välimeren risteily – Royal Caribbeanin toimenpiteet risteilyillä

lauantai 23. lokakuuta 2021

Kaupallinen yhteistyö: Elämys Cruises

Olimme Välimeren risteilyllä yhdessä 6-vuotiaan tyttäreni kanssa lokakuun puolivälissä. Lähdimme matkaan vain parin viikon varoitusajalla yhteistyössä Elämys Cruises -matkatoimiston kanssa, joka on muuten erinomainen risteilyiden asiantuntija. Vink vink. 

En ollut vielä ehtinyt alkaa ajatella, että ulkomaanmatkat voisivat olla jo näin konkreettisesti mahdollisia. Olin vasta lukenut kirjoituksia siitä, miten nyt olisi jo turvallista lähteä matkaan, kun molemmat rokotteet on saatu.


Olen matkustanut ympäri kotimaata koko korona-ajan poissulkien tietysti ne ajat, jolloin kenenkään ei toivottu vaihtavan edes maakuntaa. Ulkomailla en sitten ollutkaan käynyt kuin viimeksi joulukuussa 2019. Olin hyvin tyytyväinen tilanteeseen, enkä ollut edes ehtinyt kehittää itselleni kaukokaipuuta edes Euroopan lähilomalle. Pieni haave palmujen näkemisestä kyti, mutta sekin vain pienen pienellä liekillä. Nyt, kun olemme viettäneet juuri viikon Välimeren auringon alla risteillen, muistan taas, miten ihanaa on risteillä, nähdä niitä palmuja ja etelän aurinkoa. 

Koronan alkumetreillä olin kuvitellut risteilyiden olevan hyvin kaukainen haave, ja ajattelin risteily-yhtiöiden toipuvan viimeisimpinä koronasta, mutta totuus näyttäisi olevan päinvastainen. Risteilyllä yritykset pystyvät itseasiassa kontrolloimaan tilannetta todella hyvin, onhan kyseessä vähän kuin kupla, jonka sisällä matkaajat oleilevat. Lisäksi varustamot ovat kautta aikojen joutuneet tästä samasta syystä huolehtimaan hygieniasta aivan ensiluokkaisesti välttääkseen muidenkin tautien kiertämisen. Jo risteilyiltä vuosina miekka ja kirves muistan kaiteita jatkuvasti kuunaavat työntekijät sekä vessojen ovien vierellä olevat paperitelineet, jotta ovenkahvaan voi tarttua puhtaalla paperilla ilman ihokontaktia. Risteilyfirmat todella osaavat nämä hommat, ja nyt viikon risteilyn jälkeen voin todeta, että tästäkin on petrattu entisestään.

Laivaan vain kahdesti rokotetut JA (ei tai) negatiivisella testituloksella

Royal Caribbean ottaa matkustajiksi tällä hetkellä vain täysin koronaa vastaan rokotetut matkustajat. Rokotustodistus on esitettävä satamassa. Lapsilta ei vaadita rokotuksia, koska he eivät voi niitä saadakaan.

Rokotustodistuksen lisäksi Royal Caribbean teettää kaikille matkustajille risteilyn hintaan kuuluvan koronatestin satamassa ja vain positiivisella testituloksella pääsee astumaan laivaan. Käytännössä edellisenä päivänä ennen risteilyä tulee täyttää kysely terveydentilasta, jonka jälkeen saa sähköpostiin QR-koodin, jonka esittämällä pääsee testiin. Testitulos tulee noin puolen tunnin sisällä testistä, ja tulosta odotellaan satamassa jokaiselle osoitetulla odotusalueella.

Minulle QR-koodit eivät koskaan saapuneet, mutta tähänkin laivayhtiö oli valmistautunut, ja meidän koodit luotiin satamassa. Aikaa meillä ei näyttänyt menevän juurikaan sen kauempaa kuin muillakaan. Toki jouduimme vierailemaan yhdellä ekstratiskillä.

Kuumeen mittaus satamassa ja laivassa joka päivä

Ennen kuin satamassa pääsi edes koronatestille asti, mitattiin kaikilta matkustajilta kuume. Yhdellä miehellä ennen meitä oli lämpöä 37,3. Hänet ohjattiin sivuun odottamaan. Sitä emme tiedä, pääsikö hän lopulta laivaan vai ei, enkä tiedä, miten yhtiö tällaisessa tilanteessa toimii.

Myös laivassa hytistä vastaava siivooja kävi mittaamassa jokaiselta kuumeen joka päivä. Meidän lämpötilat olivat koko matkan sallituissa rajoissa.

Yhdellä kanssamatkustajalapsella oli noussut kesken matkan kuume, ja häneltä oli otettu sekä extra-koronatesti että jokin muu virustesti. Negatiivisilla tuloksilla hekin pääsivät jatkamaan lomailuaan. Ei siis tarvitse pelätä sitä, että pieni flunssa tai pikkulapsen normaali yhden illan kuume pilaisi koko loppuloman. Laivalla on testauspisteet, ja niitä todellakin käytetään tarpeen tullen.

Keskimatkan koronatesti lapsille – lopputesti aikuisille

Rokottamattomien lasten oli käytävä koronatestissä myös puolivälissä matkaa, ennen Italian kohteita. Tämä testitulos olisi ollut samalla todistus Italian maahantuloviranomaisille negatiivisesta tuloksesta, jos päättäisi lähteä käymään retkellä jossain satamassa, mutta se on pakollinen lapsille vaikkei lähtisikään satamaan. Tämänkin koronatestin laivayhtiö tarjoaa matkustajilleen.

Aikuisille taas toinen koronatesti suoritetaan matkan viimeisenä päivänä. Tämän testituloksen vaatii Espanja, joka haluaa varmistaa, ettei risteilyltä takaisin maahan saapuvilla matkustajilla ole koronaa. Kaikille matkustajille jaettiin hytteihin laput, jossa oli oman kerroksen rokotusaika seuraavalle aamulle. Rokotusajan olisi voinut myös varata erikseen, jos valmiiksi annettu aika ei olisi sopinut. Tämä testaus oli todella nopea. Jonoa oli hieman, mutta jonottaa ei silti tarvinnut käytännössä ollenkaan, sillä se liikkui ripeään. Testauspisteitä oli useampia, ja näin ihmisvirta oli todella sujuvaa. Testitulosta ei tarvinnut tällä kertaa jäädä odottamaan, vaan se tuli sähköpostiin alle puolessa tunnissa. Muut hygieniatoimenpiteet laivassa

Kuten jo totesin, on Royal Caribbean niin kuin muutkin isot laivayhtiöt hoitaneet hygienian laivoissa ensiluokkaisesti kautta aikojen. Ainakin kautta minun risteilyaikojen, mikä on alkanut jo reilut kymmenen vuotta sitten. Laivat yleisesti pidetään todella puhtaina, ja etenkin ovenkahvojen, kaiteiden sun muiden paljon kosketteluita osakseen saavien pintojen puhdistajia on aina näkynyt paljon, kuin myös käsidesipisteitä. Tähän ei ole tullut muutosta huonompaan, vaan päin vastoin käsidesipisteitä kuin myös siivoushenkilökuntaa näkyi entistäkin enemmän.Buffet-ravintola

Laivan buffet-ravintolassa muutos entiseen nähden oli suurin tai ainakin niistä toimista, mitkä näkyvät suoraan matkustajille. Toki siis näiden koronatestauksien ja kuumeen mittausten lisäksi. Buffassa ohjattiin kaikki pesemään käsiä ennen ohjausta vapaaseen pöytään, eikä lautasta ja aterimia saanut mennä ottamaan itse pinosta, vaan tarjoilija oli paikalla ojentamassa jokaiselle astiat.

Buffan ruokatarjonta oli myös muokattu niin, että osa oli otettavissa tiskeiltä yksittäisannoksina, kun taas normaali buffaruoka saatavilla pyynnöstä. Ruuat olivat kyllä normaaliin tapaan esillä, mutta joka pisteellä oli tarjoilija antamassa ruokaa matkaajien lautasille. Ruokaottimiin eivät siis matkustajat koskeneet lainkaan.

Myös pöydistä oli vain osa käytössä, ja noin joka toinen pöytä oli varattu kylteillä, jotta turvavälit säilyisivät ruokaillessa. Pöydät ja myös tuolit desinfioitiin jokaisen ruokailijan jäljiltä ennen kuin seuraavia päästettiin pöytään syömään.

Esitysten yleisömäärät pienemmät, kauppoihin vain käsidesin kautta

Myös laivan showt ja muut esitykset oli huomioitu korona-näkökulmasta, ja yleisöön otettiin alle puolet täydestä katsomosta. Käytännössä joka toinen penkkirivi oli tyhjänä, ja jokaisen seurueen väliin tuli jättää yksi penkki.Lisäksi esimerkiksi käsidesiä ei ollut vain tarjolla, vaan kauppojen ovilla oli henkilökuntaa, joka päästi kauppaan sisään vain käsidesin käytön jälkeen. Sama oli esimerkiksi seinäkiipeilyssä, karusellissa ja kymmenen kerroksen liukumäessä. Asiaa ei ollut, jollei käyttänyt ensin käsidesiä.

Liikuntalajeissa, joissa käytettiin yhteisiä välineitä, kuten pickleball, kiipeily, luistelu tai minigolf, henkilökunta desinfioi välineet ennen niiden antamista seuraaville. Käytännössä kaikki mahdollinen, mihin vain kosketeltiin, pääsi aktiivisen desinfioinnin kohteeksi.

Kasvomaskin käyttö pakollista 6-vuotiaasta ylöspäin

Laivalla on myös kasvomaskin käyttö pakollista, ellet sitten istu paikoillasi ja syö tai juo aktiivisesti. Allasalue oli toinen poikkeus, ja itseasiassa allasalueella ja sen reunalla kasvomaskin käyttö on kiellettyä turvallisuusriskin vuoksi.

Kasvomaskeja oli hytissä kaksi kappaletta valmiina, eli kasvomaskeja kannattaa pakata mukaan koko matkan tarpeita varten.

Kohteisiin maasta riippuen omatoimisesti tai vain varustamon retkille

Yksi Välimeren risteilyn tarkoituksista on usein nähdä myös kohdesatamia samalla kun pääsee nauttimaan laivan aktiviteetti-, ruoka- ja ohjelmatarjonnasta. Me pysyttelimme tällä kertaa tyttären kanssa koko viikon laivassa. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, viikko laivasta poistumatta kului aivan liian nopeaan, ja olisimme heittämällä voineet risteillä toisenkin viikon putkeen. Niin paljon laivasta löytyy tekemistä ja kokemista.

Harmony of the Seas -laivan aktiviteeteista voit lukea lisää aiemmasta kirjoituksestani tästä linkistä.

Yksi syy siihen, että emme poistuneet laivasta on se, että Italian satamissa tällä hetkellä kukaan ei pääse käymään maissa kuin varustamon retkille, ja vaikka Espanjan satamissa olisivat kaikki täysin rokotetut päässeet käymään maissa omatoimisesti, me emme päässeet, sillä 6-vuotias lapsihan ei voi olla täysin rokotettu.

Jos siis lapsen kanssa olisimme halunneet päästä käymään Espanjan satamassa, olisi meidän ollut pakko ottaa ohjattu retki. Muuta toimenpidettä tämä ei olisi vaatinut, sillä meillä oli negatiiviset testitulokset edelliseltä päivältä Barcelonasta.

Italiaan mentäessä olisimme tarvinneet lapselle tuoreen negatiivisen koronatestituloksen ja tämän lisäksi meidän olisi pitänyt täyttää Italian vaatima maahantuloilmoitus.  Näistä ei kuitenkaan itse olisi tarvinnut huolehtia, sillä kuten totesin, myös Italiaan olisimme päässeet vain varustamon retkelle, ja näin ollen laivayhtiö olisi ohjeistanut meitä tarvittavien lomakkeiden täyttämisessä varauksen yhteydessä.

Pohdin kyllä Pisan kaltevan tornin, Cinque Terren tai Caprin saaren retkiä, mutta lopulta säät olivat niin hyvät, ja toisaalta retket sen verran pitkiä ja tyyriitä, että lapsen kanssa aika ja raha olisi menneet molemmat hukkaan. Eihän 6-vuotias halua katsella kaltevaa tornia tai Pisan kirkkoja, kun vaihtoehtona on huikea uima-allasalue ja tuhat ja yksi muuta aktiviteettia maailman suurimmassa laivassa. 

Aikuisseurueella olisin takuulla ostanut retken tai pari, mutta lapsen kanssa matkamme oli näin paljon onnistuneempi. 

Miltä kuulostaa? Tuntuisiko sinusta risteily turvalliselta ja mukavalta tavalta matkustaa juuri nyt?

Pysy matkassa mukana:

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa tosiaan siltä, että kaikki mahdolliset asiat on otettu huomioon, mikä käytännössä on mahdollista. Ja jos kenelläkään ei positiivisia tuloksia tosiaan ollut, niin näköjään käytännössäkin ihan hyvin toimii. Mitä tapahtuu, jos sattuisi tulemaan positiivinen koronatestitulos kesken matkan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on todellakin otettu ihan superhyvin huomioon. Itsekin pohdin sitä, että mitähän kävisi, jos jollain olisikin positiivinen tulos. Vastausta en tiedä. Mutta ainakin kaikki tautien leviämistä estävät toimenpiteet tuovat myös sen turvallisuuden tunteen, että mahdollinen positiivinen koronatapaus ei liikaa pääsisi levittämään tautia.

   Poista
 2. Kuulostaa siltä, että kaikki mahdollinen oli otettu huomioon. Pystyikö tuon lisäksi välttämään hyvin myös kontakteja muihin ihmisiin? Me teimme juuri lähes kuuden viikon automatkan Eurooppaan ja sen aikana koronaturvallisuus käsidesiä, maskeja ja koronapassia lukuun ottamatta oli omien valintojemme varassa. Eli sillä tavalla tilanteita valikoiden pystyimme tosi hyvin myös välttelemään kontakteja. Kiva joka tapauksessa, että matkustaminen on mahdollista ja pandemian aiheuttama tilanne otetaan huomioon kunnolla.

  VastaaPoista
 3. Kaipa näiden erilaisten testien ja maskien ja käsidesien ja muiden kummallisten säädösten kanssa on vaan pakko oppia elämään. Me olemme parin viikon kuluttua lähdössä Karibialle, myös lyhyelle risteilylle juurikin Royal Caribbeanin laivalle, koska se vaikutti nyt olevan ainoa järkevä (?) tapa päästä käymään Haitissa, edes Labadeessa. Tuon risteilyn kohteet ovat sen verran olemattomia, tuota Haitilla sijaitsevaa Roayl Caribbeanin aluetta lukuunottamatta, että ihan sama, poistummeko laivalta parvekehytistämme vai emme. Euroopassa olisi kyllä ollut liian outoa katsella laivasta vaikka lähellä olevaa Caprin saarta, jolla juuri pari päivää sitten kävimme, eli senioripariskunnalle tämä rajoitettu vapaus näillä perus-Eurooppa risteilyillä ei vielä houkuttele, vaikka se tosiaan lapselle hyvin lomasta voisi käydäkin!

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan