Slider

Smakbyn - kulinaristin retkikohde Ahvenanmaalla

lauantai 3. heinäkuuta 2021

Pressimatka: Silja Line Suomi ja Visit Åland

Olimme alkuviikosta tyttäreni kanssa Silja Line Suomen ja Visit Ålandin järjestämällä pressimatkalla. Matka oli Päivä Maarianhaminassa -risteily, eli lähdimme maanantaina iltapäivästä Helsingistä, vietimme illan ja yön laivassa, tiistain Ahvenanmaalla ja sitten taas illan ja yön laivassa. Keskiviikkona keskipäivällä olimmekin jo takaisin Helsingissä Olympiaterminaalin satamassa.


Tämä on ehdottomasti yksi risteilymatkustamisen parhaita puolia. Se siis, että lyhyen metro- ja ratikkamatkan päässä on jo perillä matkakohteessa, vaikka varsinainen määränpää saavutettaisiinkin vasta seuraavana päivänä. Kerron näistä Päivä Maarianhaminassa -risteilyiden parhaita puolia seuraavassa kirjoituksessa, sillä ensin esittelen teille meidän päiväretkikohdettamme Ahvenanmaalla, eli Smakbytä.

Smakbyn, kulinaristin vierailukohde

Smakbyn on todellinen kulinaristin unelmakohde. Smakbyn perustaja, Michael Björklund on kokki, joka on tunnettu lukuisista tv-ohjelmista ja keittokirjoista. Vielä suuremmalle yleisölle hän tuli tunnetuksi Ruotsissa osallistuessaan Ruotsin Selviytyjät-tyyppiseen ohjelmaan, Robinsoniin, ja hän itseasiassa myös voitti viime vuoden kauden. 

Smakbyn ei kuitenkaan ole pelkkää julkkisnimellä ratsastamista, vaan alueelle on kerätty jo tähän mennessä kattava kokoelma eri alan toimijoita, eikä loppua vielä ilmeisesti näy. Suunnitelmat ovat suuret, ja suunnitelmissa on ainakin hotelli, ja ties mitä muuta.

Tällä hetkellä Smakbyssä on aivan äärimmäisen hyvä ravintola, pieni karamellitehdas, keramiikkapaja ja myymälä, missä myydään kaikenlaista Ahvenanmaahan liittyvää tuliaista. Tien toisella puolella, noin 100 metrin päässä sijaitsee Åland Distilleryn tilat, jossa on tislaamon lisäksi baari, ravintola ja terassi, ja tislaamon vieressä on vielä vankilamuseo sekä jokin perinnekylän tyylinen kompleksi. Näiden vierellä taas sijaitsee Kastelholman linna. Eikä tässä vielä kaikki, vaan parin kilometrin päässä sijaitsee vielä golfkenttäkin. Ilmeisesti jossain lähettyvillä myös frisbeegolfrata, sillä näitä oli ilmeisesti Ahvenanmaalla ihan joka kylälle omansa.Smakbyn ravintola ja karamellitehdas

Me vierailimme ensimmäisenä Smakbyn pienessä karamellitehtaassa ja keramikkapajalla. Maistelimme karamellitehtaan karkkeja, joskin täytyy myöntää, että ne olivat enemmän minun kuin tyttären makuun. Jos tytär onkin muuten melko kaikkiruokainen, on hän hyvin nirso karkkiensa suhteen. Tuliaisiksi ostimme Ahvenanmaa 100 -karkkeja, mitkä olivat tyttäreni suosikkeja. Itse pidin enemmän salmiakista, kuten aina. Keramiikkapajalta olisin voinut ostaa vaikka mitä, mutta lopulta jätin hankinnat välistä, kun käsilaukku oli jo valmiiksi täynnä kaikkia mahdollisia vara-asioita lapsen takia.

Karamellien ja keramiikan jälkeen menimme Smakbyn terassille lounaalle. Päivän kalana oli lämminsavustettua nieriää, mikä oli minun valintani. Tytär otti lihapullat. En muista, koska olisin viimeksi syönyt niin hyvää lounasta. Molemmat annokset olivat kertakaikkisen maukkaita!

Smakbyn pihalla on Robinson-ohjelmasta vaikutteensa saanut leikkipuisto. Se siis sekä näyttää hyvältä, että sopii sekä lapsille että aikuisille. No, ehkä lapset kaipaavat enemmän aktiviteettia ravintolan vierelle, kun aikuiset vielä ruokailevat, mutta näitä tehtäviä voisi hyvin testata yhdessä lasten kanssa. Tai miksei myös ilman.

Åland Distillery - giniä ja lonkeroa

Lounaan jälkeen vierailimme tien toisella puolella Åland Distilleryllä. Tällä hetkellä he valmistavat ginejä, ja monen muun vasta aloittaneen tislaamon tavoin myös heillä on viskit tuloillaan. He tekevät myös rommia, mutta viskin lailla myös rommi täytyy kypsyttää ennen kuin se on valmista myytäväksi.

Me saimme alkudrinkeiksi talon perus giniä veriappelsiinin ja basilikan makuisella lonkerolla pidennettynä. Täytyy sanoa, että oli muuten hyvää! Taas laukun tilavuudesta johtuen en ostanut lonkeroa tuliaisiksi kotiin asti. Nyt jo vähän harmittaa. Oli se niin hyvää. Åland Distilleryn giniä sitten saakin jo Alkosta. Toivottavasti pian myös tätä lonkeroa.


Lopuksi saimme vielä maistaa Åland Distilleryn perusginiä ja uutta roseeginiä rinnakkain sellaisenaan. Perusginin makumaailmasta löytyy toki ginille tyypillisesti kuuluvaa katajanmarjaa (mikä on muuten rauhoitettu Ahvenanmaalla, ja sen vuoksi marjat tuodaan tähän giniin muualta), mutta myös mausteisuutta, etenkin kanelia. Tämä gini on todella pehmeä, ja sopi minun makuuni hyvin.

Åland Distilleryn roseeginissä taas vahvimmin maistuivat ruusu ja punaiset marjat. Maistoimme tätä vielä Schweppesin Rose Tonicin kanssa, ja myös se toimi hyvin drinkkinä!
Kastelholman linna aivan Smakbyn vieressä

Viimeisenä vierailimme vielä Kastelholman linnalla. Kävelimme linnalle rantaa pitkin, missä jäimme ihastelemaan sekä maisemia että lampaita. Lampaita näkyi ja kuului tuon tuosta, mikä teki tästä koko Smakbyn miljööstä entistä tunnelmallisemman. En tiedä ehkä parempaa kuin se, että ympärillä on kaunista ja ruoka ja juoma on hyvää.


Kastelholman linnalla olisi voinut ottaa opastetun kierroksen tai kuulokkeet, mutta me päädyimme vain kiertelemään satunnaisesti ja lukemaan lapsille tarkoitettujen aarrearkkujen tekstejä. Minä selkeästi jo yhden drinkin jälkeen luin, mitä halusin lukea, ja kuningaskunnasta tuli kuningatarkunta, ja tavallisista talonpojista taivaallisia talonpoikia. Eikös linnassa toisaalta kuulukin hieman satuilla :)Smakbyn sijainti erinomainen päiväretkelle

Smakbyn sijaitsee vain noin 20 minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta, ja näin se on erinomainen retkikohde Päivä Maarianhaminassa -risteilylle. Viime kesänä samanlaisella risteilyllä minä ja tyttäreni jäimme ystäviemme kanssa Maarianhaminaan, ja sen vuoksi halusimme tällä kertaa lähteä Maarianhaminan ulkopuolelle. 

Taas tällä kertaa saimme niin paljon vinkkejä Ahvenanmaalle, että aloin jo katsoa kalenteria, ehtisimmekö vielä uusintakierrokselle Ahvenanmaalle tänä kesänä. Jollei tänä, niin toivottavasti jälleen ensi kesänä. Ahvenanmaa on hieno!

Lue myös muiden pressimatkalla olleiden kirjoituksia:


Oletko sinä käynyt Ahvenanmaalla? Jos olet, niin millaisia vinkkejä sinulla on Ahvenanmaalle?

Pysy matkassani mukana seuraamalla somekanaviani:

10 kommenttia:

 1. Näitä Ahvenanmaajuttuja onkin mukava lukea omaaa pyörämatkaa sinne suunnitellessa. Näyttää Maarianhaminassa olevansellainen ongelma, että kaikkiin hyviin ravintoloihin ei vain ehdi. Smakby on kyllä varmasti hyvä käyntivaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on todellakin Ahvenanmaan ongelma. Liian paljon hyviä ravintoloita ja muita käyntikohteita, että yksi reissu ei riitä, ellei se ole sitten koko kesän mittainen :) Hyvää pyörämatkaa teille!

   Poista
 2. Kiva postaus matkalta. Olin itse tuolla makumatkalla syksyllä ja se oli kyllä kiva. Joka kerta löytää uusia juttuja Ahvenanmaalta ja se on yllättänyt positiivisesti!
  Tyttäresi oli kyllä niin reipas ja iloinen, että saat olla ylpeä hänestä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ahvenanmaalta ei tosiaan heti lopu tekeminen ja näkeminen eikä etenkään syöminen kesken :)

   Ja voi kiitos! Tyttärestäni saan kyllä olla todella ylpeä ihan joka päivä <3

   Poista
 3. Ensi sunnuntaina olemme lähdössä Ahvenanmaalle risteillen ja paikan päällä vietämme yhden yön. Mukana myös 5 - vuotias tyttönen, joten ennemmän kuin kiva lukea vinkkejä, mitä voi tehdä 😀. Olen itse lapsena käynyt useamman kerran Ahvenanmaalla ja muistan pannukakkujen maun edelleen 😆 nyt siis haluan tietää, onko ne vielä saman makuisia 😆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihanaa matkaa teille!
   Minäkin haluaisin Ahvenanmaalle niin, että jäisin sinne yöksi asti. Aika vaan loppuu kesken yhden päivän visiitillä, vaikka täytyy myöntää, että tämä risteily on todella helppo tapa matkata, kun tavarat säilyvät hytissä, eikä niitä tarvitse kantaa mukana.

   Eiköhän pannukakut ole edelleen saman makuisia! Pidän peukkuja :D

   Poista
 4. Joitakin vuosia sitten vietimme juhannusta vähän pitemmälläkin kaavalla Ahvenanmaalla ja silloin katsoimme Jan Karlsgårdissa juhannussalon pystytystä ja juhannustansseja sen ympärillä ja söimme lopuksi kesäisen illallisen Smakbyssä. Sen paremmaksi on vaikea juhannusta pistää :-)
  Muista Ahvenanmaa-vinkeistä, kun niitä kysyit, niin juuri kirjoitin minkälaisen päivän Maarianhaminassa me vietimme, aloittaen päivän Kobba Klintarin luodolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan tämän teidän juhannuksen, mutta en yhdistänyt sitä Smakbyhyn. Näimmekin siellä hienon juhannussalon. Voin kyllä niin hyvin kuvitella, että siellä on ollut aivan upea juhannus!

   Kiitos vinkeistä! En tainnut tätä vielä lukeakaan. Ahvenanmaalla riittää kierrettävää!

   Poista
 5. Olemme tällä viikolla lähdössä Ahvenanmaalle ja mietin myös tuota Kastelholman aluetta. Se on käynyt vuosien varrella tutuksi, mutta vankilamuseossa ja tislaamossa en ole koskaan käynyt. Olisiko jo niiden aika. Sait kuulostamaan ne kiintoisilta vierailukohteilta.

  VastaaPoista
 6. Ah, ihana Ahvenanmaa! Ja miten upea sää teillä olikaan. Tänä kesänä olisi tavoitteena päästä Ahvenanmaalle, kun olen käynyt siellä vain syksyllä ja keväällä. Karkkitehdas näytti, no, aivan ihanan herkulliselta, kuten kaikki muukin Ahvenanmaalla! ;)

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan