Slider

Raaseporin linna - elämyksellisellä linnakierroksella historiaa ja draamallisuutta

keskiviikko 16. kesäkuuta 2021

Kaupallinen yhteistyö: Calliola

Vierailimme Raaseporin linnassa samalla reissulla, kun olimme viettämässä 4-kymppisiäni Calliolassa huhtikuun lopulla. Raaseporin linnan ja Calliolan välissä on vain kymmenisen kilometriä, ja ovatkin näin erinomaisesti yhdistettävissä samalle matkalle.Me ajoimme suoraan Raaseporin linnalle, mihin jäimme odottamaan bloggaajakollegaani, Ramia, ja hänen seuruettaan. Heidän aamunsa oli mennyt aikataulullisesti jokseenkin tiukoille, joten meillä oli aikaa haahuilla Raaseporin linnalla ennen heidän saapumistaan. Erehdyimme kävelemään lipunmyyntirakennukselta jo linnalle päin, kun meidät häädettiin isoeleisesti pois linnalta. Ensin säikähdimme rikkeestämme, mutta hyvin pian huomasimme myös tämän "iloisen" vastaanoton olleen osa elämystä. Tunkeilijat on takuulla ennenkin häädetty linnasta varmoin ottein. Niin häädettiin myös meidät - tosin huumorilla höystettynä.

Linnakierroksemme saikin siis lentävän lähdön ja pääsimme saman tien tunnelmaan.Ruotsinkielisen kesäteatterin ohjelmistossa Peter Pan

Odotellessamme muuta linnakierrokselle osallistuvaa porukkaa, kävimme tutustumassa Raaseporin kesäteatteriin, joka sijaitsee aivan linnan vieressä. On sitten komea paikka kesäteatterilla, kun lavan taustalla voi ihastella upeaa linnaa. Tämän kesän ohjelmistossa on Peter Pan, ja kuten aina, on esitys ruotsinkielinen. Tuttu tarina voisi olla ihan kiinnostava kielikylpy, mutta ehkä odotan sitä, että myös lapsi olisi sen ikäinen, että ruotsinkielinen esitys voisi innostaa.

Draamallinen linnakierros yksi parhaista opastetuista kierroksista ikinä

Olen harvakseltaan osallistunut opastettuihin kierroksiin milloin missäkin. Pidän siitä, että joku kertoo minulle paikan tarinat ja historian, eikä minun näin itse tarvitse nähdä vaivaa asioiden selvittämisen eteen. Olinkin innoissani jo ihan vain opastetusta linnakierroksesta. Tiesin kyllä, että mukana olisi draamallisuutta ja musiikkia, mutta en silti osannut kuvitella mitään tällaista! Tässä oli ehdottomasti yksi parhaista opastetuista kierroksista ikinä, missään.

Vaikutuksen tällä linnakierroksella teki sen yllätyksellisyys. Aloitimme kierroksen lipunmyyntikojulta (sieltä, missä meidän olisi alunperinkin pitänyt odottaa). Kävelimme hiljalleen linnalle päin, samalla kuullen paikan historiaa ja taustaa. Todella luontevassa yhteydessä, juuri oikealla kohdalla linnan parvekkeelle ilmestyi munkki (olen näissä tosi huono, joten munkki on voinut olla jotain muutakin, luulinhan Koiramäelläkin draculaa linnuksi). Ilmoille kajahti "munkin" toimesta näytelmän omaisesti lisää paikan taustasta. Matkamme jatkui sisälle linnaan, jossa myös kiersimme samalla tyylillä. Välillä oppaamme kertomana, ja aina sopivissa väleissä "munkin" näyttelemänä. Kierroksen tarinallisuus, draamallisuus ja musiikkiesitykset sekä koko kierroksen yllätyksellisyys tekivät tästä kierroksesta upean. Olen myös niitä ihmisiä, jotka innostuvat historiasta juuri siellä, missä historia on kirjoitettu. On erittäin kiinnostavaa seistä linnan olutpanimon kohdalla tai kuvitella kokki hääräämässä "keittiössä". Toisaalta myös kylmyys, mitä meidän tarvitsi kestää vain osa linnakierroksen ajasta, on linnassa asuneilla ollut arkipäivää. Tällaisia asioita ei tule ajatelleeksi näin konkreettisesti kirjaa lukiessa.


Loppunäytelmän tähtinä me itse

Raaseporin linnakierroksen päätteeksi saimme nähdä ja kokea näytelmän, linnan kummitustarinan. Tähtinä olimme itse. Bloggaajakollegani, Rami oli kuningas tai jotain vastaavaa, minä hänen puolisonsa, joku toinen oli hänen toinen puolisonsa. Muut olivat laivan kapteeneita, laivoja, ehkä oli vielä muitakin puolisoita, kauppanaisia ja -miehiä ja ties mitä. Meidän näyttelijöiden ohjaus tapahtui lennosta, eikä itse tarvinnut tosiaan opetella tai edes sanoa vuorosanoja. Kunhan toimi kuten käskettiin.

Tämä oli hauska lopetus kierrokselle!

Raaseporin linnakierroksen hinnat

Jos tällaiselle linnakierrokselle haluaa omalla porukalla, on sen hinta 80 € + 7 euron pääsymaksu linnaan. Jos taas osallistuu yleiselle kierrokselle, on hinta vain 5 € per henkilö + 7 € linnan pääsymaksu. Suosittelen ehdottomasti osallistumaan! Näin saa linnavierailusta aivan valtavan paljon irti ja upean elämyksen kaupan päälle.

Lue Raaseporin linnakierroksesta myös Ramin kokemus sekä muita vinkkejä alueen aktiviteetteihin Kohteena Maailma -blogista tästä linkistä.

Pysy matkassa mukana:


12 kommenttia:

 1. Ollaan nyt tänä vuonna käyty Olavinlinnassa ja Turun linnassa ja aiotaan myös käydä ainakin vielä Raaseporin linnassa sekä Kastelholman linnassa Ahvenanmaalla. Suosimme myös opastettuja kierroksia. Harmi, että Turun linnassa niitä ei pari viikkoa sitten koronan vuoksi ollut. Tarkoitus on osallistua opastetulle kierrokselle myös Raaseporissa.

  VastaaPoista
 2. Veli Tuomas oli munkkina kertomassa tästä järkyttävästä olutkatastrofista. Oli kaiken kaikkiaan huippukierros, paras missä itse olen ollut mukana.

  Nim. Kuningas

  VastaaPoista
 3. Raaseporin linna on kauniilla paikalla. Ennen tuli käytyä tuolla vuosittain, silloin se ei vielä ollut museona vaan vapaa kohde.

  Nämä opastetut kierrokset taitaa olla aika uusi juttu? Viime kesänä kävin niin silloin ei ollut, tai sitten johtui vain koronasta. Täytyy kyllä käydä tuolla opastetulla kierroksella elämyksellä, kun Raaseporissa muutenkin paljon liikumme :)

  VastaaPoista
 4. Vaikka olen aikoinaan kiertänyt Suomea paljonkin, noloa tunnustaa, että Raaseporin linna on kokonaan näkemättä! Kyllähän sitä Suomessakin kohteita riittäisi vaikka koko elämäksi. Nykyään vaan käydään niin harvoin ja lyhyesti, että pitää keskittyä sukulointikohteisiin.
  Mutta kuulostaa kyllä kiinnostavalta kohteelta, johon tutustuminen kuuluu jo ihan yleissivistykseen, täytyypä muistaa pitää tätäkin bucket-listalla!

  VastaaPoista
 5. Täällä toinen, joka innostuu historiasta siellä, missä se on kirjoitettu :)

  Tällainen kierros kuulosta kyllä super mielenkiintoiselta! Ainoastaan lopun "oma esitys" olisi itselle ehdoton no-no :D

  Eveliina / Reissukuume

  VastaaPoista
 6. Näinhän se on, että oppaat osaavat usein kertoa kohteesta enemmän kuin koskaan lukemalla siitä etukäteen tulisi ottaneeksi selvää. Ja onhan elävän esityksen seuraaminen niin paljon kivampaa kuin "opiskelu" :-)

  VastaaPoista
 7. Voi, näyttää mahtikselle kierrokselle. Me vähän haikailtiin Raaseporin linnaan tänä kesänä mutta nyt kävikin niin, että ollaan ihan eri puolella maata. Tämä linna on nimittäin vielä käymättä. Vähän vahingossa eksyimmekin nyt Kajaanin linnan raunioille, eli ainakin yksi uusi "linna" tuli plakkariin. Nämä opastetut kierrokset on varmaan ihan parhaita.

  VastaaPoista
 8. Siis tälläiset opastetut kierrokset ovat ihan parhautta, niissä saa niin paljon enemmän nippelitietoa kohteesta kuin mitä itse hakemalla. Tosi kivalla tavalla suunniteltu ja toteutettu kierros. Kyllä Suomessa on paljon nähtävää ja koettavaa kun vain tietoa kohteista on tarjolla.

  VastaaPoista
 9. Epäilemättä antoisa kierros, mahtavaa kun on panostettu myös draamallisuuteen! Raaseporin linnassa ei ole tullut käytyä, mutta nyt kun ollaan Suomessa "kesälomalla" autolla, niin tuonkin voisi yrittää mahduttaa road tripin reitille.

  VastaaPoista
 10. Siis aivan mahtavaa, että Raaseporin linnasta on tehty museo ja saatu sinne kunnon opastus. Liian kauan se on ollut vähän vajaakäytöllä ja vapaasti tutkittavissa (tuhottavissa).

  VastaaPoista
 11. Pari kertaa olen käynyt Raaseporin linnassa mutta enpä ole tajunnut, että siellä on tarjolla tuollaisia opaskierroksia. On varmasti tuonut väriä kierrokseen. Me olemme aina kiertäneet yksiksemme.

  VastaaPoista
 12. Mulla on nyt kaikki muut Suomen linnat plakkarissa paitsi just tämä! Postauksesta päätellen paras on jäänyt viimeiseksi, ainakin jos vertailee noita opastuksia. Turun linnassa olen lapsena ollut jossain elämyksellisessä opastuksessa, mutta noita saisi olla enemmän aikuisillekin.

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan