Slider

Mikä on parasta Päivä Maarianhaminassa -risteilyssä?

perjantai 9. heinäkuuta 2021

Pressimatka Silja Line Suomi 

Osallistuimme tyttäreni kanssa Silja Line Suomen ja Visit Ålandin järjestämälle Päivä Maarianhaminassa -pressiristeilylle. Risteilyn päätteeksi kokoonnuimme vaikuttajaporukan kanssa ja meiltä kysyttiin, mikä risteilyssä oli parasta. Noin viidentoista ihmisen mielipiteisiin on äärimmäisen helppo samaistua. Meillä oli aivan valtavan onnistunut reissu, ja juuri nämä seikat tekivät matkasta täydellisen kesälomamatkan.

1. Palvelun taso ja henkilökunnan iloisuus

Jos palvelu on aina ollut Siljan laivoilla erinomaisen hyvää, niin nyt se oli entistä parempaa. Henkilökunnasta huokui niin selvästi se, miten ihanaa heistä on saada risteilyt taas pyörimään ja iloisia kesämatkaajia laivaan. Tyttäreni vetää muutenkin puoleensa ihmisiä, ja myös tällä risteilyllä hän nautti kaikesta saamastaan huomiosta niin Muumilta ja Harri Hylkeeltä kuin ravintoloiden tarjoilijoilta ja kokeilta.

Tämän jäätelöannoksen tytär sai Bon Vivantin kokilta, joka erehtyi sanomaan tyttärelleni, että hän voi toivoa juuri sellaisen jäätelöannoksen mistä hän ikinä vain osaa unelmoida. Kokki piti lupauksensa ja teki tyttärestäni ehkä onnellisimman risteilymatkustajan ikinä :)Ja ei, palvelu ei ollut hyvää vain sen takia, että olimme vaikuttajaporukassa. Emme nimittäin olleet tunnistettavissa vaikuttajiksi suurimmaksi osaksi risteilyä, vaan saimme tätä samaa erinomaisen hyvää palvelua kuin mitä kaikki muutkin laivan matkustajat.

2. Ruoka, juoma ja niiden yhdistelmät

Yksi (monista) asioista, mitä risteilyistä aina odotan, on ruoka. Siljan laivoilla sekä Tavolatan että Bon Vivantin ruuat on tasaisen vahvaa, hyvää laatua. Tavolatan tunnelma vie totisesti Italiaan saakka, ja Bon Vivantin useamman ruokalajin illalliset viineineen tuovat taivaallisia makuelämyksiä ja annokset ovat aina kauniita. 

Me illallistimme ensimmäisenä iltana Tavolatassa, ja Tavolatan parhautta on ehdottomasti tämä ihana tapaslankku, mikä tällä kertaa tarjoiltiin jokaiselle omana annoksena. Ennen koronaa muistan jaettavia lankkuja, mutta ymmärrän paremmin kuin hyvin tämänhetkisen linjauksen. Tällaista minun ei koskaan tule tehtyä kotona itse, ja osasinkin jo ennakkoon odottaa tätä herkkua. 

Pääruuaksi Tavolatassa saimme lohta, mikä oli nappivalinta myös tyttärelleni, ja aterian loppuun saimme ihanan raikkaan hedelmäjälkkärin. Tytär pääsi tarjoilijan saattelemana lasten jälkkäribuffapöytään, josta hän tuli mukanaan moussea, karkkeja ja keksejä. 

Toisen illan dinnerimme oli Bon Vivantissa. Tämän hetken neljän ruokalajin menun ravintolaan on suunnitellut Viron Bocuse dÓr kandidaatti Artur Kazaritski. Menu on nimeltään Menu Nordic, ja se on saatavilla sekä liha-kala-äyriäis-versiona että myös täysin vegaanisena. 

Menu alkaa norjalaisella kuningasravulla, jatkuu turskalla, kolmannen ruokalajin ollessa viiriäistä. Jälkiruokana menussa on omenaa ja karamellia. 

Myös tyttäreni (6v) aloitti saman menun meidän aikuisten kanssa, mutta koska kuningasrapuannos ei ollut juurikaan hänen mieleensä, vaihtoi valpas henkilökunta hänen seuraavan ruokalajinsa fish & chips -annokseen. Tytär piti kyllä turskasta sitä minulta maistettuaan, mutta vielä enemmän omasta annoksestaan. Jälkiruoka tyttärelläni olikin jo aiemmin mainitsemani unelmien jäätelöannos.

Menu oli jälleen kerran sekä kaunis että herkullinen, ja viinivalinnat olivat erinomaiset.
 

3. Lasten ja aikuisten ohjelma laivalla

Myös ohjelma kaikkinensa kuuluu risteilymatkustamisen parhauteen. Lapsen kanssa risteillessä ei tarvitse suunnitella, miten viihdyttäisi lasta, kun laivan vaihtuva ohjelma tekee sen puolestasi. Harri Hylje on tietysti heti laivaan astuttaessa vastassa, ja kuljeskelee laivalla niin aikataulun mukaisesti kuin sen ulkopuolellakin. Mikä riemu syntyy aina, kun Harri Hylje tai Muumi kävelevät vastaan ja halaavat.

Lasten ohjelmaan Siljan laivoilla kuuluu Harrin ja Muumin lisäksi pari eri peli- ja leikkihuonetta, piirustus-, väritys- ja suunnistuskisoja, Muumi-/Harri Hylkeen disco ja iltaleikkihetket, bingoa sun muuta mukavaa. Niin paljon, että ainakaan me emme ole yhdelläkään risteilyllä ehtineet osallistua kaikkeen. Syödäkin kun pitää. 

Iltahetki Muumin kanssa.


Värityskilpailun palkintojenjako. Kaikki osallistujat saavat palkinnon!

Yksi lapseni suosikeista laivan ohjelmista on illan musiikki-/tanssishow. Hän oli jo pari vuotta sitten aivan fiiliksissä tämän tyyppisistä esityksistä, ja oli edelleen. 

Myös muu livemusiikki laivalla on tietysti ihanaa. Meidän ilta 6-vuotiaan kanssa päättyi tähän iltashowhun, mutta ilman tytärtä olisin varmasti ollut todella mielelläni kuuntelemassa trubaduuria olutpubissa tai livebändiä tanssiravintolassa.4. Risteilymatkustamisen helppous

Myös risteilymatkustamisen helppous on aivan kärkipäässä, kun puhutaan näiden matkojen parhaista puolista. Siis meillähän tämä tarkoittaa sitä, että menemme noin puolen tunnin matkan metro-ratikka-yhdistelmällä satamaan ja olemme perillä. Siis olemme oikeasti jo perillä, vaikka matkan määränpäässä, tällä kertaa Ahvenanmaalla, olimme vasta seuraavana päivänä.

Miten kätevää ja ihanaa! Ei mene yhtään hetkeä hukkaan siirtymisiin. Samalla myös se on kätevää, että matkatavarat ja hotellihuone kulkevat mukana, eikä niitä tarvitse olla raahaamassa, purkamassa ja pakkaamassa kuin tasan ennen matkaa ja matkan jälkeen.

Myös mekot kuuluvat risteilymatkustamisen parhaimmistoon. Toki nyt kesä hellii mekkoihin pukeutuvia, mutta myös kurjemmalla säällä - niin sateella kuin pakkasellakin - risteilylle voi pakata kasan mekkoja mukaan. Ihan parasta!

5. Silja Serenaden selkeä pohjaratkaisu tukee lapsen itsenäistymistä

Olen aina pitänyt Silja Serenaden pohjaratkaisusta ja pitkästä promenadesta, minkä varrella on kaupat ja ravintolat. Tällä matkalla laivan pohjaratkaisu sai aivan uuden merkityksen, kun pitkillä illallisilla tytär keksi, että hän voi itsenäisesti käydä laivan leikkipaikoilla ja tuliaisostoksilla sillä välin, kun ruokalaji vaihtuu toiseen. Olikin kätevää, että ensimmäinen illallinen oli Tavolatassa, josta laivan conferenssitiloihin rakennettuun leikkitilaan oli vain parinkymmenen metrin matka, ja molemmat sijaitsevat samassa kerroksessa. Tämä oli hyvää harjoittelua seuraavaa iltaa varten, jolloin Bon Vivant -ravintolalta leikkihuoneeseen päästäkseen täytyi kävellä koko promenadi päästä päähän ja laskeutua yksi kerros alaspäin. Harjoittelimme matkaa, ja tyttäreni vei minua ravintolalta leikkipaikalle ja leikkipaikalta ravintolalle pariin otteeseen, ja tämä onnistui erinomaisesti myös illallisen aikana häneltä täysin itsenäisesti. Toki liimasin hänelle rintaan nimilapun, joita saa laivan infosta juuri tätä varten.Tytär onnistui myös käymään itsenäisesti tuliaisostoksilla. Ensin hän kävi valikoimassa haluamansa tuliaisen, ison Harri Hylkeen, sen jälkeen kysymässä sen hinnan ja kolmannella kerralla vielä ostamassa sen. Kaiken tämän ihan itse. Täytyy kyllä sanoa, että olin yllättynyt ja samalla maailman ylpein äiti!

Lapsille FriendSHIP -ranneke

Omia tuliaisostoksia helpottamaan lapselle voi ostaa FriendSHIP-rannekkeen, jossa on valmiina 10 € rahaa, jonka voi käyttää niin herkkuihin kuin tuliaisiinkin. Rannekkeelle voi ladata tämän lisäksi lisää rahaa, jolloin lapsen ei ole tarvetta kantaa käteistä saati olla pyytämässä lisää rahaa vanhemmilta. Rannekkeella pääsee lisäksi ainakin kylpylään veloituksetta, mutta tämä(kin) jäi meiltä tällä kertaa välistä. Risteilyitä pitäisi varmaan vetää ainakin pari putkeen, että ehtisi osallistua kaikkeen.

FriendSHIP-ranneke oli toimitettuna meillä suoraan hyttiin repussa, jossa oli rannekkeen lisäksi muutakin puuhaa lapselle risteilyn ajaksi ja myös jälkeen.


Oman rahan jäätelöostoksilla :)


6. Merimaisemat

Tarvitseeko tätä tämän enempää selittää? Merimaisema on merimaisema, ja meille sattui vielä lähes tyyni sää. Sanattomaksi vetää!


7. Deluxe-luokan hytti

Me majoituimme Deluxe-luokan hyteissä, ja ne kyllä kruunaavat laivamatkan. Deluxe-hyteissä on parivuode ja normaalia hyttiä muutenkin enemmän tilaa, mikä on jo itsessään luksusta. Ikkuna merelle noihin äsken mainitsemiin merimaisemiin on myös ihan parasta, mutta myös se, että Deluxe-hytissä majoittuessa ravintola Tavolatan erikoisaamiainen kuuluu hytin hintaan. Hintaan kuuluu myös minibaarin juomat, eli vettä, limuja, olutta ja kuohuviiniä, ja tyttären mielestä paras: hammasharja ja minihammastahna.Tavolatan aamiaisella oli täsmäherkut juuri minulle: chiansiemenvanukasta, vihersmoothieta, puuroa ja tuoreita hedelmiä. Toki kävimme myös herkkupöydässä. Tyttären suosikkina herkuista olivat pienet donitsit, kun minä taas kuolaan suklaacroissantien perään. Vaniljatäytteinen croissat olisi vieläkin parempi, mutta suklainen uppoaa lähes yhtä lailla :)
8. Laiva on päivän Ahvenanmaalla

Näiden risteilyiden parhaita puolia on toki myös se, että laiva on kokonaisen päivän Ahvenanmaalla, ja tätä uskomattoman monipuolista, mutta kompaktia saarta ehtii kiertää ajan kanssa. Ahvenanmaalla sitten parasta onkin vieläkin enemmän, mikä tekee Päivä Maarianhaminassa -risteilystä täydellisen kesälomakohteen.

Lue meidän tämän kesän päivästä Ahvenanmaan Smakbyn:ssä tästä linkistä, ja viime vuoden vastaavan reissun Maarianhamina-päivästä tästä linkistä.

Päivä Maarianhaminassa -risteilyn pääset varaamaan Silja Linen sivuilta tästä linkistä.

Mikä sinun mielestäsi on parasta risteilymatkustamisessa?

Pysy matkassa mukana seuraamalla somekanaviani:

10 kommenttia:

 1. Minustakin Siljan laivoilla, jossa on Promenadi- käytävä on mukava risteillä. Vaikka länsirannikolla asummekin ja Turkuun olisi lyhyempi matka, olemme monesti lähteneet esim. päivä Tukholmassa risteilylle Helsingitä, koska laiva lähtee sopivaan aikaan, eikä ole liian aikaisin Tukholmassa 😊 ja niin kätevää kun matkatavaroita ei tarvitse kantaa mukana, tai vaihtaa laivaa ! 😊 Tämä on niin helppoa matkustamista lapsen kanssa 😊

  VastaaPoista
 2. On helppo olla samaa mieltä listauksesi kanssa!Teillä on varmasti ollut huikea reissu :)

  Eveliina / Reissukuume

  VastaaPoista
 3. En ole Serenadella ollut vuosikausiin, mutta itsellenikin on tuo Promenadi-käytävä jäänyt mieleen. Itse en muutenkaan juurikaan ole risteilyillä käynyt, meno Etelämantereelle taitaa olla ainoa lähivuosina tehty risteily. Mutta mukavalta tuokin risteily kuulostaa, joten voi olla, että tulee joku risteily lähiaikoina tehtyä.

  VastaaPoista
 4. Tuohan olikin hyvä idea kerätä kaikkien mukanaolleiden ajatuksia reissun päätteeksi! Ihan lapsettomanakin yhdyn vähintäänkin tuohon Serenaden selkeän pohjaratkaisun "mukavuuteen" - aina tiesi suunnilleen missä on ja minne pitää suunnata. Ei ihme, jos laiva jossain äänestyksessä oli saanut suosituimman laivan tittelin tms.

  VastaaPoista
 5. Kiitos lähivesistöjen risteilymaailman päivityksestä!

  Meillä on Itämeren ja Suomenlahden risteilyt jo aika pitkään liittyneet lähinnä siirtymiseen vastarannalle, eikä ohjelmasta tai muusta tarjonnasta ole kovasti ehditty nautiskella. Ruoka- ja juomapuoli kiinnostaa niin maissa kuin merelläkin, ja sehän näytti olevan oikein hyvällä mallilla!

  Vaikuttaa siltä, että risteilynne oli oikein onnistunut kaikin puolin! :)

  VastaaPoista
 6. Lapset viihtyvät aina risteilyllä ja itsestä parasta on merimaisemat aurinkoisella säällä. Nykyään ravintoloiden taso on laivoilla parantunut huomattavasti, niin se on iso bonus reissuille. Täytyy vakavasti harkita, josko lähtisi päivä Tukholmassa -risteilylle, kun reitit taas aukeavat. Tämä vuosi on toistaiseksi ollut harvinainen, kun en ole sitten viime joulukuun laivoilla reissannut. Pressimatkatkin ovat olleet itselle epäsuotuisiin aikoihin, mutta syksyllä ainakin käyn Tallinnassa - sinne on ikävä.

  VastaaPoista
 7. Varmasti mieleenpainuva reissu myös lapselle :) Mulla on jotenkin tosi hatarat muistikuvat Serenadesta. Taisin käydä siellä joskus 2000-luvun alussa. Luulin muutenkin, että Silja Linea ei enää ole, vaan että se olis pelkästään Tallink-Silja!

  VastaaPoista
 8. Voih, tässä tulee ihan risteilyjä ikävä tätä lukiessa. Reissu näyttää olleen kaikin puolin onnistunut. Lasten kanssa kun reissaa, niin se lasten viihtyminen on tietysti kaiken A ja O. Silloin aikuisetkin viihtyy. Kiva idea muuten tuo ranneke. Varmaan meidän isompi neiti olisi ihan innoissaan kun saisi "itse" ostaa tuliaisia.

  VastaaPoista
 9. Itse täytyy todeta, etten ole yhtään laivamatkustamisen ystävä. Palasin juuri Siljalta Ahvenanmaalta ja mielestäni laivat ovat hyvä tapa vaihtaa paikkaa nukkuen samalla hyvin, mutta tekemistä ei itselle kyllä laivoilta oikein löydy. Ehkäpä lapsen kanssa laivamatkustamisesta voisi löytää uuden viehätyksen! Auringonlaskusta ja merimaisemasta kuitenkin olen samaa mieltä.

  VastaaPoista
 10. Oli mukava lukea näistä kivoista kokemuksista, vaikka itselläni sekä ruoka että viihdykkeet ovat toissijaisia matkaelementtejä. Silja Serenaden selkeästä rakenteesta olen kyllä tykännyt minäkin, kun joskus kauan sitten olen sillä reissannut. Nykyisin minulle riittää laivamatkan anniksi erittäin hyvin siirtyminen paikasta toiseen sujuvalla aikataululla ja plussaa saan siitä, jos pääsen ihailemaan hienoja maisemia. Ja niitähän juuri tuolla reitillä riittää.

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan