Slider

Vuohijooga Haminassa - elämysmatkalla Suomessa

sunnuntai 6. kesäkuuta 2021

Ajelimme perjantaina Haminaan tarkoituksena mennä vuohijoogaamaan. Olemme viiden naisen ystäväporukan kesken ostaneet toisillemme 4-kymppislahjaksi elämyksiä, joita voimme käydä yhdessä sitten lunastamassa. Haminaan meitä lähti kolme viidestä, ja meille oli varattuna vuohijoogan yksityistunti.

Kuvat: Tuomas Puonti


Vuohijooga-idean sain kanadalaisten kiinteistöveljesten remppaohjelmasta, jossa jonkun ohjelmassa esiintyneen perheen lapset lähtivät vuohijoogaamaan. En uskonut, että tämä trendi olisi saapunut Suomeen asti, mutta onneksi Google todisti ajatukseni vääriksi. Löysin Joogakoulu Yogelinan, joka jo viime kesänä oli järjestänyt vuohijoogaa Hyvinvoiva Hevonen -toimijan vuohien kanssa heidän pihamaallaan. Kaikki olimme yhtä mieltä siitä, että lahja olisi juuri täydellinen eläinrakkaalle Sannalle. Ja aivan oikeassa olimme!
Vuohet pitävät ajatukset tässä hetkessä

Joogaaminen vuohien kanssa oli täysin erilainen kokemus kuin mikään jooga, mitä olen aiemmin kokeillut. Ja olen kokeillut aika montaa eri joogaa. Vuohijoogassa joogaaminen jää välillä toissijaiseksi, ja vuohet vievät kaiken huomion. Tämä on toisaalta vuohijoogan ideakin. 

Vuohet mukautuvat uskomattoman hyvin ympäröivään tunnelmaan. Kun teimme aktiivisempia jooga-asanoita, hyppelivät vuohet päällemme. Kun vuorossa oli makoilua ja venytystä, tuli vuohi kainaloon köllöttämään.

Jos joogassa yleensä haetaan tapoja, joilla saadaan ylimääräiset ajatukset pois mielestä, ja palautetaan mieltä tähän hetkeen keskittymällä hengitykseen, oli vuohijoogassa tällaiset täysin turhia. Vuohet pitävät huolen siitä, että keskittyminen hetkeen on sataprosenttista aivan koko ajan. Eläinkohtaamisilla on uskomaton läsnäolon voima.

Pusuja satelee joka suunnalta

Vuohia ja kilejä oli aitauksessamme niin paljon, että en edes pysynyt laskuissa mukana. Saati niiden nimissä. Jokainen vuohi oli kuitenkin oma yksilönsä, oma persoonansa. Pari pikkukiliä oli valtavan hellyydenkipeitä, ja vuohijoogassa onkin sallittua keskittyä joogan sijaan rapsutteluun ja paijaamiseen, jos se tuntuu sillä hetkellä paremmalta ajatukselta. Toki pusut sieltä sun täältä myös veivät ajatukset joogasta vuohiin tuon tuosta. 

Kun oli silmät suljettuina, ja ruohon mutustus alkoi kuulua läheltä, oli pakko kurkata, kuka on lähestymässä. Välillä vuohen läsnäolon huomasi vasta, kun varpaat saivat nuolaisun tai hiukset tulivat mutustelluiksi.
Myös hyttysiä oli aika paljon. Isoin vuohista, Suffeli, kävikin nuolemassa hyttysenpuremiani käsistäni. Ja sehän oli mitä mainiointa ensiapua kutiseviin paukamiin.

Vuohijooga vuohien ehdoilla

Vuohijoogassa parasta on se, että kaikki tehdään vuohien ehdoilla. Niitä ei pakoteta hyppimään joogaajien päällä, niiden ei ole pakko jäädä rapsutettavaksi. Vuohet vaan ovat todella sosiaalisia ja uteliaita eläimiä, ja ne selkeästi nauttivat seurasta ja rapsutuksista.

Hyvinvoiva Hevonen keskittyy nimensä mukaan myös muutoin niin eläinten kuin ihmistenkin hyvinvointiin. Vuohet eivät joogaa ryhmien kanssa joka päivä, ja ne saavatkin olla riittävästi myös omissa oloissaan. Meidän 45 minuutin joogan aikana vuohet olivat mukana alusta loppuun, ja joogan päätyttyä ne totesivatkin yhdessä tuumin, että nyt riittää ja ne lähtivät aitauksen portin luo.

Vuohien laumaeläinluonteen näki myös joogatessa, ja välillä joogassa syntyi vuohiruuhkia, kun jokainen vuohi halusi olla saman joogaajan ympärillä. Vuohet ovat kuulemma sosiaalisen luonteensa vuoksi suosittuja lemmikkejä. Enpä tiennyt.
Varustaudu rähjääntymisen kestävillä vaatteilla

Vaatetus vuohijoogassa saa olla samanlainen kuin muutenkin joogatessa, mutta se kannattaa ottaa huomioon, että vaatetus saattaa tulla syödyksi. No, ei varsinaisesti syödyksi, mutta mutustelluksi, kuin myös tallotuksi. Ei siis kannata laittaa viimeisimpiä ostoksiaan päälle, vaan vuohijoogaan tulee kaivaa kaapin pohjalta se joogavaatekerta, mitä ei enää muutoin laittaisi päälle, tai minkä pilaantumista ei tule harmittelemaan.

Joogamattokin saa osumaa, omastani tuli syödyksi palanen, ja ystäväni matolle sekä pissattiin että kakattiin. Tämäkin kaikki kuuluu vuohijoogassa asiaan. Joogamatto on siis hyvä olla sellainen pestävä versio, eikä mikään kaislamatto.


Hellät halaukset olivat näin pitkän koronatalven jälkeen enemmän kuin tervetulleita <3


Vuohijoogaa Suomessa, missä ja milloin?

Vuohijooga saa minulta supersuuren suosituksen! Tämä oli mielettömän virkistävä elämys, mikä saa hymyn huulilleni edelleen tätä kirjoittaessani.

Me varasimme yksityistunnin, kun kyse oli syntymäpäivälahjasta. Yogelina ja Hyvinvoiva Hevonen järjestävät myös yleisiä vuohijooga-kertoja, eli heiltä ei ole pakko varata yksityistuntia päästäkseen vuohijoogaamaan. Näitä yleisiä joogavuoroja näkee esimerkiksi Yogelinan Facebook-sivulta

Vuohijooga-aika on kuitenkin yllättävän lyhyt, ja nyt jo tätä kirjoittaessani paikalla oli tämän kesän viimeinen vuohijooga. Kilit nimittäin lähtevät emojensa luota uusiin koteihin jo tässä kesäkuun aikana. Kilit ovat pieniä kilejä tietysti vain pienen ajan.

Yksityistunnin hinta on 60 euroa per osallistuja, minimiveloituksen ollessa 240 euroa.

Hintaan kuuluu vuohijoogan lisäksi vuohenmaitovohveleita ja tilan marjoista tehtyä mehua, jotka tarjoillaan joogan jälkeen. Tarjolla myös vuohivaelluksia

Hyvinvoiva Hevonen -tilalla on mahdollisuus myös vuohivaellukselle. Vuohivaellusta voi käyttää niin yrityksen tai oman porukan virkistäytymiseen, mutta myös kuntoutukseen. Vuohia talutetaan koirantalutushihnoissa tai sitten vaelluksella voi vain vaeltaa vuohien seurassa. Myös tästä vuohet nauttivat kuulemma täysillä, kun pääsevät tutkimaan kiviä ja kantoja oman pihapiirin ulkopuolelta. Tässäkin siis sekä vuohet että vaeltajat voittavat.Innostuitko vuohijoogasta? Tai oletko joskus jo kokeillut vuohijoogaa?

Tämän kirjoituksen kuvat otti Tuomas Puonti, Hyvinvoiva Hevonen. Lisää kuvia löydät Instagram-tilini aikajanalta ja kohokohdista.

Pysy matkassa mukana:

12 kommenttia:

 1. Kuulostaapa hauskalta! Ei välttämättä sopisi itselleni, mutta ihan mahtava idea esimerkiksi jotain lahjakorttia ajatellen! Ja kuvista kyllä välittyy, että hauskaa on ollut!

  VastaaPoista
 2. On se veikeä eläin, oikein hauskalta näyttää :) Eipä tullut mieleen, että tällaistakin voisi olla.

  VastaaPoista
 3. Ajattelisin keskittymisen olevan vaikeaa vuohien peuhatessa ympärillä ja jos ei vuohien, niin ainakin itikoiden inistessä korvissa. Varsin raju kokemus, siis, vaikka olenkin eläinrakas. Olen ollut ashramissa, minne tulee meditoivien ihmisten joukkoon myös koira. Itse ajattelin, että eläimet olisivat valmiiksi tietoisia, mutta kuulemma näin ei ole.

  VastaaPoista
 4. Todella söpöjä vuohia, ja hauskalta touhulta näyttää tuo joogailu niiden kanssa! Olisivat varmasti kivoja seuralaisia myös patikkapolulla.

  VastaaPoista
 5. Tämä kuulosti niin erikoiselle, että pakko oli tulla lukemaan mitä ihmettä :) Kuinka paljon vuohet painavat? Mietin vaan, jos ne tulevat päälle kävelemään, mahtaako se sattua. Sekin oli uutta, että vuohet ovat noin sosiaalisia eläimiä. Kuulostaa ja näyttää hauskalle konseptille ja sopii hyvin lahjaksi eläinrakkaille ihmisille.

  VastaaPoista
 6. Kun on enimmäkseen nähnyt vuohia kehitysmaiden tienvarsilla, jossa ne melko likaisen näköisinä syövät kaikkea mitä löytävät, niin ihan ensimmäiseksi ajatus vuohen kävelemisestä päälläni ei tunnu ihan hyvältä.
  Mutta kaipa nuo vuohet ovat, näissä "hommissa", vähän siistimpiä otuksia :-)
  Kissajooga voisi tuosta puhtausnäkökulmasta olla parempi idea - mutta ehkä kissat taas eivät moiseen ryhtyisi!

  VastaaPoista
 7. Voi miten hauska ajatus ja suloisia vuohia! Erityisesti kilit ovat kyllä niin ihania. Tuo vuohivaellus kuulostaa myös kivalta!
  Olin aikoinaan töissä Marokossa ja siellähän vuohet kiipeilevät argana-puihin ja ovat ihmetyksen aihe ja suosittu valokuvauskohde.

  VastaaPoista
 8. Tämä juttu sai hyvälle tuulelle. En oikein tiedä kuinka vakavasti tähän vuohijoogaan pitäisi suhtautua, mutta minusta tämä oli omalla laillaan ihanan crazya ja toi hymyn huulille.

  VastaaPoista
 9. Voi että. Ihania <3 Vuohijoogaa en ole kokeillut, mutta porojoogaa kylläkin. Idea on pitkälti sama, mutta tämä oli talvella ja porot eivät tule kyllä syliin :D

  VastaaPoista
 10. Olipa mielenkiintoinen kokemus! Pienesti eläinpelkoisena ei kyllä olisi mun juttu, mutta oli kiinnostavaa lukea tästä ja katsoa hienoja kuvianne.

  VastaaPoista
 11. Voi ei! Tämä on tosi ihana idea

  VastaaPoista
 12. Mietin, että kaikkea sitä näkee ja kuulee, kunnes törmäsin siihen, että Lapissa on tarjolla porojoogaakin :-D Että tämä näköjään on nyt joku uusi HOT, mitä vaan en ole tajunnut ennen. Mielenkiintosta ja hauskoja kuvia!

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan