Slider

Maisemareittiä Helsingistä Jyväskylään + taukopaikkavinkit

keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Olen Jyväskylästä kotoisin, ja jo vuosikausia asunut Helsingissä. Helsinki-Jyväskylä-väliä on siis tullut ajettua kerta jos toinenkin. Viime vuosina olen pääsääntöisesti kulkenut väliä junalla, mutta korona muutti kesälomasuunnitelmiani sen verran, että Hertzin minileasing -auto oli järkevin valinta.



Olen aina halunnut koluta Helsingin ja Jyväskylän välisiä matkakohteita, mutta aina mukamas on ollut sen verran kiire, että matka on tullut porhallettua lähes pysähtymättä. Jos on pysähdytty, on se ollut maksimissaan pissan mittainen tauko.

Nyt otin asiakseni selvittää, mitä kautta Jyväskylään voisi ajaa miellyttävämmin. Ei moottoritietä kiitäen, vaan hiljalleen pienempiä teitä körötellen ja Suomen matkailun tarjontaa koluten. Tässä reittini ja pysähdyspaikkani:





Matka-aikaa olis siis noin viisi tuntia. Ensin puolisentoista tuntia Laitikkalan Makukylään, sitten puolentoista tunnin verran Vääksyyn. Vääksystä vielä pari tuntia Jyväskylään. Ilman maisemareittejä ja kiertoteitä matkaa kertyisi vain reilut kolme tuntia. Aikaa tällainen kiertely siis vie, mutta on ehdottomasti sen arvoista. Nythän en käytännössä kuluttanut aikaa varsinaiseen matkantekoon, vaan lähes koko matka oli maisemien ihastelua ja uusia paikkoja.

Päijänteen maisematie 


Kaikkein hienoin tieosuuksista oli ehdottomasti Päijänteen kansallispuiston halki, vesistön vierellä ja sen läpi vievä tie, joka lähtee Vääksyn kohdilta ja jatkuu kauniina maalaismaisemana pitkälle ainakin Sysmään saakka - tai oikeastaan niin pitkälle, kunnes päättää kaartaa takaisin moottoritielle. 

Minun tieni vei Hartolan kohdalta motarille, jolla sitten jatkoinkin aina Jyväskylään saakka.

Reitin varrella on useita maisemakahviloita, mutta minä vain hiljentelin sen verran, että sain muutaman kuvan otettua auton kyydistä. Onneksi ei ollut ruuhkaa, eikä kukaan ajellut perässä, niin sain rauhassa nautiskella tästä kauniimpaakin kauniimmasta tieosuudesta.






Taukopaikat Helsinki-Jyväskylä-välillä


Taukopaikoikseni valitsin Laitikkalan Makukylän sekä Vääksyn. Laitikkalan Makukylässä nautin erinomaisen burgerilounaan Suttisen tilalla, tein heidän tilamyymälästään ostoksia ja hain mökkigrillattavat Katajan lihan myymälästä. Nähtävää Laitikkalan Makukylässä olisi ollut paljon muutakin.

Iltapäiväteelle ajoin Vääksyyn Ranskalaiseen Kyläkauppaan ja Vääksyssä jäin vielä ihastelemaan Vääksyn kanavan toimintaa ja sen ympäristöä. Myös Vääksyssä olisi ollut muutakin nähtävää. Yhdessä päivässä ei kuitenkaan liikaa ehdi.

Näistä molemmista taukopaikoista löydät lisää blogistani aiemmista kirjoituksista:


Ranskalaisen kyläkaupan sisäpiha Vääksyssä

Vääksyn kanava

Laitikkalan Makukylä - Suttisen tila

Laitikkalan Makukylä - Suttisen tilan grilliburgeri


Katso Seven Seas -blogista lisää vinkkejä pysähdyspaikkoihin tämän samaisen tien varrelta tästä linkistä.

Pysy matkassa mukana:

17 kommenttia:

 1. Lahtelaisena nuo ovat minulle kaikki muut tuttuja paikkoja, mutta Latikkala on sen verran syrjässä, että sitä en tunnista. Sinne pitää kaiketi ihan lähteä :-) Tuo Pulkkilanharjun reitti on suunnattoman kaunis. Sen varrella on kiva luontopolku, joka kannattaa kokea.
  https://appamatkustaa.fi/pulkkilanharjun-kaunis-luontopolku/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo luontopolku olisi ollut kyllä myös erinomainen pysähdys. Täytyykin muistaa se seuraavalla kerralla!

   Suosittelen kyllä Laitikkalaa!

   Poista
 2. Laitikkala on tosi kiva paikka tauon pitämiseen. Se on yksi meidän vakio mökkireissuillamme ja siellä Suttisen tilan kahvio ja myymälä. Pihan kioskista voi ostaa jätskit, lapsille voi näyttää vähän eläimiä ja viimeksi ostin myymälästä myös yhden kauniin amppelin terassillemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suttisen tila oli paljon hienompi, kuin mitä olin ajatellutkaan. Ihme, kun eivät paremmin mainosta olemassaoloaan. Vaikka hyvin ihmisiä näytti olevan ilmankin.

   Poista
 3. Ihan vieraita paikkoja, jos nimittäin menen Jyväskylään niin ajan Tampereen kautta. Vääksyllä olen joskus käynyt ja kiinnostaisi kyllä käydä uudestaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä paikat on kyllä hurjan piilossa, eikä niihin vahingossa eksy, kun eivät ole valtaväylien varrella. Kannattaa kyllä poiketa, jos joskus kuljette tuolla päin!

   Poista
 4. Mulla on tiedossa syyskussa road trip, jossa ajan aika paljon tuota samaa reittiä, muun muassa Päijänteen kansallispuiston läpi kohti Jyväskylää. Mä vain aion pysähtyä siellä Karisalmen sillalla ja tehdä pienen patikan. On kyllä kivaa ajella vähän rauhallisemmin tuttua reittiä ja katsoa, mitä kaikkea sen varrelle mahtuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pysähtyminen tuolla reitillä on kyllä ehdottoman hyvä idea! Helsinki-Jyväskylä-reittiin voisi mahduttaa vaikka kuinka monta päivää, jos joka paikan koluaisi :)

   Poista
 5. Toi oli kyllä upea reitti kokea tänä kesänä ja tosiaan vasta ensimmäistä kertaa, kun itsekin aina ajan suorinta tietä Helsingistä Savoon.
  Vieläkin vähän harmittaa se Ranskalainen kyläkauppa, kun meni ohi suun, mutta ehkäpä ensi kerralla sitten pysähdytään sielläkin. Ah ihana kesä!

  Ps. Kiitos linkkauksesta blogiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin melkein jätin sen Ranskalaisen Kyläkaupan välistä. Sitä ei jotenkin osannut yhtään ajatella, että se on niin hieno mitä on. Kannattaa ehdottomasti pysähtyä seuraavalla kerralla siellä!

   Poista
 6. Tuo Laitikkalan makukylä näyttää idylliseltä. Sinne voisi ihan huvikseen ajella joku lomapäivä, kun ei ole tekemistä. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitikkalaan voisi tosiaan ajaa ihan vain sitä varten, ei tarvitsisi olla edes ohikulkumatkalla!

   Poista
 7. Kaikki muut ovat tuttuja maisemia paitsi Laitikkalan makukylä. Olen asunut aikoinaan Jyväskylässä ja silloin tuli suhattua Heinola-Jyväskylä väliä monia kertoja. Yksi hieno maisemareitti Jyväskylään kulkee Sysmän ja Korpilahden kautta. Siellä saa Päijännettä myös ihailla molemmin puolin tietä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyykin joku kerta ajaa Sysmän ja Korpilahden kautta itsekin!

   Poista
 8. Ajelimme vaimon kanssa lauantaina 1.8.todellisen "Suomen kauneimman reitin"(valittu v.2014),joka oli siinä kisassa Vääksy -Jyväskylä. Matkamme lähti kotipaikaltamme Lahdesta. Reitti oli Vääksy-Pulkkilanharju(luontopolku)-Sysmä-Luhanka-Kärkistensalmen silta-Korpilahti-Jämsä-Kuhmoinen-Padasjoki-Vääksy. Matkaaa tuli Lahdesta lähtien n.315km. Aikaa meni yht n.8 tuntia.Kahvilla kävimme Sysmässä Lintan kammarissa.Kärkisten sillan alla nautimme kioskista jäätelöt ja Jämsän Patalahden liikenne-asemalla ruokailimme noutopöydästä. Niin ja Luhangassa katsastimme avoinna olleen ison kirkon. Tämä Vääksy- Korpilahti-väli on se suosittu saaristotie.Siinä mennään Päijänteen yli 2 kertaa! Korpilahdelta Jyväskylään on normaali 9-tie, jota emme nyt ajan puutteen takia enää ajaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo seutu on kyllä todella kaunista! Pitisi tosiaan itsekin ajella tuolla vähän eri reittejä seuraavilla kerroilla. Kiitos näistä vinkeistä!

   Poista
 9. Kiitos mielenkiintosiesta kirjoituksestasi minileasingista. Olemme myös pohtineet tällaista vaihtoehtoa kesän reissuille, myös siksi, kun talvella emme juurikaan tarvitse autoa. Hyvä idea ajaa maisemareittiä sen sijaan, että pyrkisi kohteeseen mahdollisimman nopeasti. https://www.casahouse.fi/minileasing

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan