Slider

Ranskalainen kyläkauppa ja Vääksyn kanava - täydellinen pysähdyspaikka matkalla Helsingistä Keski-Suomeen

sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Bongasin Ranskalaisen Kyläkaupan jostain lukuisista tämän kesän Ilta-Sanomien tai Iltalehden artikkeleista, missä listattiin Suomen kahviloita tai pysähdyspaikkoja. Suunnitellessani reittiä Helsingistä Äänekoskelle mökille, huomasin Vääksyssä olevan myös Vääksyn kanavan, eli täällä kannattaisi pysähtyä.

Ranskalaisen kyläkaupan sisäpiha


Ja niin kannattikin. Vääksyhän oli mitä upein paikka!

Ranskalainen Kyläkauppa Vääksyn keskustassa

Ensimmäinen stoppini oli teetauko Vääksyn keskustan Ranskalaisessa Kyläkaupassa. Usein kuvat vääristävät totuutta, ja niin tälläkin kertaa. Nyt vääristys vaan meni totutusta liiallisesta kehuskelusta toiseen suuntaan. Ennakkoon paikasta näkemäni kuvat eivät kertoneet paikan koko totuutta. Ranskalainen kyläkauppa oli paljon monipuolisempi ja viehättävämpi kuin mitä olin kuvitellut.Ensimmäisenä silmiini pisti aivan ihana nappivalikoima. Emme varmaan tule tekemään napeilla mitään, mutta ostin silti neljä kaunista nappia tyttärelleni tuliaisiksi. Hän jos joku rakastaa pientä tilpehööriä, ja kuka 5-vuotias ei rakastaisi!

Kiipesin rappuset ylös katsastamaan vaatteita, ja myös täältä olisi helposti voinut tehdä edullisia löytöjä, mutten jaksanut alkaa sovittamaan. Myös taulun olisin halunnut napata matkaani, mutta olisin samalla joutunut nappaamaan mukaani koko tämän ihanan miljöön. Jätin siis taulutkin muille ostettavaksi.

Ranskalaisen kyläkaupan kahvilassa on tarjolla lounasta ja kahviotuotteita. Minä nautiskelin kupin teetä ja kuolasin samppanjapulloja. Autoilijalle samppanja ei tällä erää sopinut, mutta niin hyvin pystyin kuvittelemaan itseni kyläkaupan sisäpihalle ihanan ranskalaiseen miljööhön kippistelemään kuplivalla.

Tuliaisiksi siskoni pojille ostin vielä pullollisen vihreää limua. Kyläkaupan myyjä osasi kertoa, että he maahantuovat limut pieneltä kuusihenkiseltä ranskalaiselta yritykseltä. Ihanaa! Värejä ja makuja oli myös paljon muita, mutta luulen vihreän banaanin maistuvan noin 10-vuotiaille paremmin kuin laventelin.

Jos ajat Vääksyn läheltä, pistäydy täällä ihmeessä!


Vääksyn kanava

Toinen Vääksyn yllättäjistä oli Vääksyn kanava. En tiedä, miten aktiivista liikenne tällä kanavalla on, mutta ainakin minä olin sen verran onnekas, että pääsin näkemään kanavan täydessä touhussa. Viimeksi lapsuudessa olen nähnyt, miten kanava toimii, ja täytyy sanoa, että onhan se ihmeellistä näin aikuisenkin silmin. Niin se laiva vaan ajeli kanavan keskelle, vesi pumpattiin vastaamaan kanavan toisen puolen vesistön pintaa, portit avattiin ja laiva pääsi jatkamaan matkaa. Tosi hienon näköistä!Vääksyn kanavaranta oli täynnä kahviloita, ravintoloita ja viinibaareja, ja miljöö oli kuin satumaasta. Kanavan lähellä oli myös kiinnostavan kuuloinen kalastusmuseo. Vääksyssä voisi siis hyvinkin vierähtää tovi jos toinenkin, ja sinne voisi jäädä jopa yöksi.


Kun laitoin matkan varrelta tarinaa Instagramiin Vääksystä, sain jopa kolme viestiä siellä asuvilta tai siellä asuvien sukulaisilta. Kyllä olette osanneet valita hienosti asuinpaikkanne!

Pysy matkassa mukana:


6 kommenttia:

 1. Kaikkea sitä löytyy, tuollainen Ranskalainen kauppakin, jota en olisi voinut kuvitellakaan. Ja tunnelmallisia kuvia olet paikasta saanut. Huudahdin "Voih!" kun näin tuon nappipurkin. Minun matkaani olisivat lähteneet nuo keltaiset tähdenmuotoiset napit. Juuri toissapäivänä katselin omia nappejani, kun mietin, mistä saisi kivan keskustan virkkaamilleni päivänsinen kukille. Tuo olisi ollut täydellinen. Kanavatkin ovat mielenkiintoisia katsella. Olen joskus katsellut Lempäälässä vastaavaa ja kivaa seurattavaa se touhu on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään olisi uskonut, että Vääksystä - tai mistään muustakaan pienestä suomalaispaikasta löytyy näin hieno Ranskalainen kyläkauppa. Minä myös innostuin noista napeista valtavasti! Olisi tehnyt mieli ostaa enemmänkin :)

   Poista
 2. Kiitos kivasta postauksesta tutusta paikasta lähes naapuristamme. Aina sitä jotain uutta irtoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle täysin uutta! En muista Vääksystä juuri kuulleenikaan, ja kappas miten hieno paikka onkaan!

   Poista
 3. Kanavassa ei vettä tarvitse varsinaisesti pumpata, vaan se virtaa sulkualtaaseen/sulkualtaasta omalla painollaan, kun kahden järven korkeusero on 3m.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa! Eipäs ollutkaan kanavan toiminta ihan niin tuttua kouluajoilta. Muistan kyllä, kun sitä käytiin läpi, mutta yksityiskohdat on hyvin unohtuneet :)

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan