Slider

Lempeillä löylyillä Lonnan saunassa

perjantai 9. kesäkuuta 2017

Sauna saaristossa Helsingin edustalla. Kuulostaa yleelliseltä harvojen etuoikeudelta. Sitä se ei ole. Lonnan sauna on saavutettavissa yleisellä yhteysaluksella ja sinne voi mennä kuka tahansa. Sauna avautui yleisölle toukokuussa ja me varasimme heti naisten kesken paikat lauteilta. Löylyissä olimme torstaina.Varasimme laudepaikat kello viideksi. Jokaiselle alkavalle tunnille on varattavissa kymmenen paikkaa ja saunomisaikaa on kaksi tuntia. Parhaimmillaan lauteilla voisi olla parikymmentä naista (ja miesten puolella parikymmentä miestä). Me olimme liikkeellä erinomaiseen aikaan, eikä saunalla ollut meidän kanssamme muita. Saimme täysin yksityisen saunomisen, kaiken tilan ahtaasta pukkarista (joka laajennetaan ensi kesälle), eikä pesupaikoille tarvinnut jonotella.
Saunakoira oli paikalla meitä edeltävällä saunavuorolla.


Yleiseksi, isoksi saunaksi Lonnan saunassa oli ihanat, lempeät löylyt. En yleensä jaksa istua kovin kauaa saunassa, mutta täällä parituntinen vierähti nopeaan saunoen. Kävimme toki välillä vilvoittelemassa terassilla, ja uimaankin olisi saanut mennä (11-asteiseen veteen hyrrrr. Ei menty).

Saunan edustalle on raivattu tilaa, josta voi käydä pulahtamassa.


Myös palvelu pelasi saunalla. Ensimmäiset juomat ostimme saunan viereisestä Vohvelibaarista, sen jälkeen henkilökunta kävi kysymässä, kaipaammeko juomiimme täytettä. Mukavaa, vaikka emme tarvinneetkaan. Vesi riitti täydennykseksi, jota oli tarjolla terassilla.


Saunakori annettiin jokaiselle saunojalle, ja siinä oli laudeliina, pukukaapin avain ja vesimuki.
Vain ruokailua emme uskaltaneet jättää Lonnan varaan. Lonnan ravintolassa oli yksityistilaisuus, ja pöytävaraus oli mahdollista tehdä vain kolmelta tai yhdeksältä, eikä ruokalistakaan ole nähtävillä kuin ravintolassa. Vohvelibaarin luulimme olevan auki vain viiteen, mutta paikan päällä huomasimme sen olevan arkena avoinna yhdeksään asti. Lämmin lohivohveli olisi kevannut minulle. Tiedänpä seuraavalla kerralla.


Minun evääkseni tuli Picnicin salaatti.


Saunavuoron voi varata sivulta lonna.fi.
Lautta-aikataulut löytyvät sivulta: jtline.fi

Ainoa miinuspuoli, minkä havaitsimme, oli se, että lauttalippu pitää ostaa erikseen, eikä se sisälly saunamaksuun. Olisi jotenkin paljon miellyttävämpää maksaa yksi könttäsumma, olisikin se sitten vaikka lauttamaksun verran kalliimpi, mutta sillä samalla maksulla pääsisi saunalle asti.


PS. Minä olin se hullu, joka jumppasi ennen saunaa saunan edustalla ja juoksi viereistä rakennusta ympäri. Yritysporukka oli Vohvelibaarin jonossa ihmetelleet, mitä mitä ihme se nainen tuolla tekee :DSyy jumppailuihini saunan edustalla oli itse näiden yritysporukoiden saaren valloittamisen lisäksi linnut, joilla on pesimiskausi parhaillaan päällä. Kiertäessäni saarta ympäri huomasin sekä meriharakan, valkoposkihanhien että lokkien pesiä aivan polun vierellä. Sen vuoksi jäin saunan viereen nostamaan hikeä pintaan, kun en viitsinyt häiritä juuri kuoriutuneita tipuja ja kuoriutumassa olevia munia. En kuitenkaan malttanut olla ottamatta pikaisesti kuvaa, kun kävelin yhden lokinpesän ohi. Lokkiemo nousi ohikulkiessani aidalle, minä kävelin ohi ja nappasin kuvan, jonka jälkeen lokki palasi lämmittämään poikuettaan. Huikea näky. Enpä ole ennen nähnyt noin tuoretta lokkia.

Kiitos vielä Kohteena Maailma -blogin Ramille blogipostauksesta, jonka ansiosta ehdimme ensimmäisten joukossa ruuhkattomaan Lonnan saunaan. Ramin kokemukset saunasta voi lukea täältä.

Pysy matkassa mukana:

14 kommenttia:

 1. En tiennytkään, että Lonnassa on Vohvelibaari ja sauna. Ne pitää ehdottomasti kesällä testata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tiennyt ennen Kohteena Maailma -blogin Ramin blogipostausta. Mahtavaa, että Rami kävi testaamassa saunan, niin minäkin tiesin mennä sitä kokeilemaan ja pääsin levittämään tätä ihanaa ilosanomaa muille :)

   Poista
 2. Lonnassa on jotain tosi ihanaa vaikka se onkin niin tosi pieni! Mä kävin kahdesti viime kesänä (toisella kertaa syömässäkin, suosittelen, tässä juttuni siitä: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2016/09/12/illallinen-lonnan-saarella/). En ole itse kova saunomaan, mutta veisin tänne kyllä kaikki mahdolliset vieraani! Ihanan näköinen sauna, ihana juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lonna on tosiaan ihan tosi pieni, mutta tällä kertaa linnut päästivät kulkemaan saaren ympäri. Ovatkohan sitten jo tottuneet ihmisiin sen verran, etteivät sähisseet, vaikka kuljin ihan läheltä myös noiden yleensä tosi vihaisten valkoposkihanhien ohi.

   Täytyisi itsekin käydä ihan illallistamassa Lonnassa.

   Poista
 3. Lonna täytyy ottaa ehdottomasti kesäkohteiden listalle, vaikuttaa kivalta ja sympaattiselta paikalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tekemään juurikin niin! Lonna on hieno!

   Poista
 4. Kiva vinkki, ja mikä tuuri saada saunoa noin rauhassa!Minuakin olisi pikku linnut kiinnostaneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaa rauhaisan saunavuoron, niin ehkä sellaisia vielä löytyy, jos on nopea :)

   Poista
 5. Kiitos muistutuksesta, Lonnan sauna täytyy päästä testaamaan ensi tilassa!

  VastaaPoista
 6. Lonna on kyllä viehättävä saari, vaikka saunomisesta en tykkääkään :) Tästä taitaa olla nyt pari vuotta, kun bloggareiden iltaa siellä oltiin viettämässä - en sitä enne ollut koko saaresta kuullutkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lonnasta ei ole kyllä hirveästi huudeltu. Se kai pienen kokonsa vuoksi jää muiden saarien varjoon.

   Poista
 7. Kiitos linkkauksesta ja mahtava juttu, että pystyi antamaan hyvän vinkin sinulle! Tuolla saunassa täytyy uudestaankin käydä eli ilman muuta erinomainen vierailukohde!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä vinkistä! Se tuli täydelliseen aikaan ja saatiin mieletön privaattisauna :)

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan