Slider

Mikä hytti valita Karibian risteilylle?

keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Olen tässä vuosien varrella lukenut tuhat ja sata eri mielipidettä siitä, millainen hytti kannattaa valita Karibian risteilylle. Mielipiteitä on varmasti juuri niin monta kuin on Karibian risteilijöitäkin. Tässä kolmen Karibian risteilyn perusteella minun mielipiteeni asiaan.Parvekkeesta turha maksaa


Ensimmäiselle Karibian risteilyllemme lähdimme neljän aikuisen kesken. Meillä oli kaksi erillistä hyttiä ja molemmissa niistä oli parveke. Hyttimme sijaitsivat vierekkäin, jolloin pystyimme kommunikoimaan parvekkeiden välityksellä matkan aikana. En tiedä, lasketaanko tämä niihin hyviin puoliin, miksi parvekkeista kannattaisi maksaa, sillä ihan yhtä pitkä matka on mennä käytävälle ja koputtaa toisten hytin oveen. Kommunikaatio sisällä on ihan yhtä kätevää kuin ulkonakin ;)

Aina kun pisti päänsä ulos parvekkeelta, näki laivan reunustalla useita päitä kurkkimassa parvekkeiltaan ja keskustelemassa muiden risteilymatkustajien kanssa. Uuden pään ilmaannuttua keskustelijat tiedustelivat, mistä osavaltiosta uusi keskustelija on lähtöisin. Suomea saimme totta kai kerrata useaan otteeseen. Sitä "osavaltiota" kun monet eivät olleet ennen kuulleetkaan. Ilman tätä elämystä olisin myös pystynyt elämään.

Istuskelimmeko parvekkeella risteilyn aikana? Emme. Tuolit olivat suolaisia, joten ne olisi joka kerta täytynyt puhdistaa ennen käyttöä. Muutenkin halusimme mieluummin viettää aikaamme ihmisten ilmoilla - sen pienen ajan mitä nyt ylipäätään olimme laivassa. Olimmehan risteilyllä Karibian saarten, emme itse risteilyn vuoksi.Kaksi Karibian risteilyä ikkunahytissä


Seuraavat kaksi Karibian risteilyä risteilimmekin ikkunahytissä, emmekä kaivanneet parveketta. Olimme matkassa aikuisten kesken, ja lekotteluajat vietimme laivan yleisissä tiloissa - ravintoloissa, allasalueella, baareissa, kansilla, salilla. Oman kirjan kanssa voisi istahtaa vaikkapa laivan kirjastoon. Vaihtoehtoja löytyy ihan joka laivalta. Rauhaisa hengähdystauko hytissä on taas ihan kiva viettää sängyssäkin vaakatasossa ja ulkoilmasta Karibian risteilyllä ehtii nauttimaan ilman parvekettakin.

Näiden kolmen ensimmäisen Karibian risteilyn aikana en oikein ole ymmärtänyt, mihin sitä parveketta oikein Karibian risteilyllä tarvitaan. Eihän sitä kuitenkaan ehdi käyttää.Jos ei ole varaa kuin sisähyttiin, valitse sisähytti


Parveke- ja ikkunahytin lisäksi vaihtoehtona on valita ikkunaton sisähytti. Sitä en ole koskaan ajatellut valitsevani, vaikka hinta tekisikin valinnasta houkuttelevan. Puhutaan kuitenkin Karibiasta, jolloin ulos on ihanaa kurkata heti aamutuimaan heräämisen jälkeen.

Ikkunattomat sisähytit ovat kuitenkin todella edullisia. Jos Karibian risteily on hyvin edullinen tapa nähdä Karibiaa, on sisähytissä matkustettaessa se aivan äärimmäisen edullista. Jos me maksamme tulevan syksyn Royal Caribbeanin todella kalliin risteilyn parvekehytistä noin 60 euroa per pää per vuorokausi, voinette kuvitella, mitä maksaa edullinen hytti vaikkapa Carnivalin kyydillä. Ei juuri mitään. Ja hintaanhan kuuluu majoitus, ruuat, aktiviteetit ja kuljetukset saarelta toiselle. Muita kustannuksia ei siis välttämättä tule lainkaan, kun saaripäivinäkin on mahdollisuus palata kesken päivän laivaan ruokailemaan.

Jos siis haluat Karibialle todella edullisesti, valitse sisähytti. Vaikket hytistäsi näkisikään ulos, niin olisit silti Karibialla. Sanoisin, että sisähytti on aika paljon parempi vaihtoehto kuin ei risteilyä ollenkaan.

Poikkeus vahvistaa säännön - valitse parvekehytti, jos:


A) Olet matkassa lasten kanssa

Me lähdemme loppusyksystä risteilemään Karibialle neljännen kerran. Tällä kertaa meitä on taas kaksi hytillistä, ja molemmissa hyteissä matkustaa aikuisten lisäksi lapsia. Ajatus parvekkeellisesta hytistä pienten lasten kanssa kauhistutti meitä. Ensimmäinen ajatukseni oli, että me ei missään tapauksessa valita parvekehyttiä. Näin jo ennen risteilyn varaamista painajaisia siitä, miten lapsi saisi parvekkeen oven auki ja kiipeilisi omatoimisesti parvekekalusteiden päälle suoraan meren päällä. Huh! Ei meille. Ei ikinä.

Kukaan vanhempi ei halua lapsensa kiipeilevän tämän maiseman yläpuolella.


Kunnes.

Risteilykeskuksen asiakaspalvelija hälvensi huoleni. Ovet olisivat sen verran painavia, ettei lapsi saisi sellaista auki. Meren päällä olevan parvekkeen vaihtoehtona olisi laivan sisälle, promenadelle päin olevat parvekkeet. Esimerkiksi lapsen päiväunien aikaan meidän ei tarvitsisi kököttää nukkuvan lapsen kanssa pimeässä hytissä, vaan voisimme nautiskella olostamme parvekkeella. Myös lapsen mentyä yöunille meillä olisi tämä mahdollisuus. Joskin luulen, että tätä jälkimmäistä vaihtoehtoa ei tulisi hyödynnettyä. Onhan meillä joka aamu herätys siinä seitsemän korvilla ja päivä täynnä Karibian saaria ja aktiivista risteilyelämää. Eiköhän se uni tule itsellekin jo heti kahdeksan jälkeen :D

Tämän tulevan risteilyn toteutamme yhteistyössä Risteilykeskuksen kanssa, jolta saimme pienen alennuksen matkastamme.

B) Valitsemallasi risteilyllä on tuhat ja sata meripäivää

Täpötäysi risteilyalus tuhansine turisteineen voi käydä pitkän päälle ahdistavaksi ja lasillinen viiniä rauhassa omalla parvekkeella tulee tarpeeseen. Jos olet valinnut parin viikon risteilyn, josta puolet seilataan merellä, voi oma parveke omassa rauhassa olla paikallaan. Tämä on se muilta kuulemani kokemus, minkä perusteella mekin valitsimme ensimmäisen Karibian risteilymme parvekehytin.

Uima-altailla on usein ruuhkaa ainakin keskeisimmällä paikalla.


Perustelu ei kuitenkaan soveltunut meidän matkatyyliin, sillä olemme valinneet kaikki risteilyt sen perusteella, ettei niissä ole turhia meripäiviä, joten parvekkeen hyödyllisyydestä tähän tarkoitukseen minulla ei ole kokemusta. Matkailijana kenties tunnetkin itsesi ja tiedät, kaipaatko sitä omaa rauhaa vai et.

Parvekehytin ja ikkunahytin väliltä kannattaakin tehdä valinta juuri tällä perusteella - kaipaatko omaa rauhaa yltiöpäisen paljon vai et. Ja jos et osaa päättää, eikä budjetti ole ongelma, ota parveke. Ei siitä ainakaan mitään haittaa ole (paitsi ehkä niiden pienten, vikkelien lasten seurassa) :)

Minkä hytin sinä valitsisit? Mitä hyttiä sinä suosittelisit Karibian risteilylle lähtijöille?

Pysy mukana matkassa:

12 kommenttia:

 1. Kyllä minä sen parvekkeen perään olen ja sitä suosittelen. Yhdeksän kertaa olemme matkanneet parvekkeellisessa hytissä (kymmenes tulossa) ja ainoastaan kahtena kertana olemme heittäneet pakosti muutaman sanan parvekenaapurin kanssa. Kaksi muutaman minuutin keskustelua yhteensä yhdeksällä viikon mittaisella reissulla ei ole paha. Parveketta ei siis kannata vältellä, jos pelkää joutuvansa keskustelemaan parvekenaapurien kanssa.

  Kannattaa myös muistaa, että parveke tuo lisäneliöitä hyttiin. Esim Oasis of the Seas -aluksella sisähytit ja ikkunahytit ovat n. 17-18 neliötä ja parvekehytti saman kokoinen, mutta parveke on lisäksi sellaiset 5 m2. Yhteensä tilaa on siis n. 23 m2, ja joillekin se saattaa merkitä mukavaa lisätilaa.

  Pienten lasten kanssa liikuttaessa: parvekkeen ovi on todellakin sen verran painava, ettei ihan pikkuinen sitä saa auki. Kaiken kukkuraksi ovissa on lapsilukko ylempänä, eli melkoinen taituri täytyy lapsen olla, jos kaikki nuo availee. Jos on syytä epäillä oman pilttinsä olevan kuitenkin kykeneväinen edellä mainittuihin toimenpiteisiin, niin sitten on ehkä parempi ottaa ikkuna/sisähytti.

  Siinä olet oikeassa, että Karibian risteily sisähytissä on parempi kuin ei risteilyä ollenkaan. Jos on melkoisen tiukan budjetin kanssa liikkeellä ja hintaero ikkunaan on iso, ei mielestäni ikkunasta kannata maksaa. Hytistä kun pääsee helposti ulos merta nuuskuttelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana nähdä taas kerran, että hyteistä on juuri niin monta mielipidettä kuin on risteilijöitäkin :)

   Meillä oli naapurihytissä siis ystäväpariskunta, ja ihan jo sen takia halusimme keskustella heidän kanssaan - sopia milloin lähdemme minnekin jne. Sitä tuossa ajoin takaa, että parveketta tähän yhteydenpitoon emme olisi välttämättä tarvinneet, ja se oli aika lailla ainoa asia, mihin parveketta käytimme. Sen puoleen hukkaan heitetyt sataset. Karibian risteilyllähän tulee höpöteltyä small talkia hisseissä, käytävillä, ihan joka paikassa, kun se sinne päin maailmaa vaan kuuluu. Sitä en pidä mitenkään negatiivisena asiana. Ja jos ei halua puhua parvekkeelta toiselle, niin päänsä voi aina pitää parvekkeen puolella. Sinnehän kukaan ei tule kurkistelemaan :)

   Me olimme kolme ensimmäistä risteilyä kaksi aikuista per hytti. Ikkunahyteissä tilaa on todella paljon kahdelle, varsinkin, kun emme ole sen tyyppisiä ihmisiä, että sulkeutuisimme huoneeseen muuallakaan reissuissa. Nyt toki kun meitä tulee olemaan kolme hytissä, voi tuo lisätila olla tarpeen. Tosin itse parveketta en osaa laskea lisätilaksi, paitsi päiväuniaikaan, jolloin se toimii ylimääräisenä huoneena.

   Poista
 2. Olen kyllä Kthetravellerin kanssa samaa mieltä, että parveke tuo paljon lisätilaa pieneen hyttiin viikon risteilylle. Olen ollut Karibian risteilyllä vain kahdesti, ja molemmilla kerroilla mukana on ollut lapsi/lapsia. Molemmilla kerroilla parveke on ollut (meille) elinehto. Nytkin rakastin lukea kirjaa omalla parvekkeella, kun lapsi nukkui sisällä päiväuniaan. Tai kun herättiin uuteen aamuun ja sai mennä heti katselemaan merta/satamaa vaikka yöpuvussa. Tai kun lapset jo nukkuivat, joimme drinkit miehen kanssa parvekkeellamme. En kummassakaan risteilyssä (Carnival Glory ja MSC Divina) kokenut, että parveke olisi ollut turvallisuusriski.

  Ennen lapsia oltiin tottuneita reppureissaajia ja silloin sisähytti olisi varmaan kelvannut ihan hyvin - joskaan ei ehkä oltaisi silloin ajauduttu risteilylle laisinkaan. Nyt taas tässä iässä, vaikkei lapsia olisikaan mukana, ajatus notkumisesta yleisillä kansilla/saati sisähytissä ahdistaisi. Kaipaan sen verran paljon omaa rauhaa mutta olen mielelläni ulkona. Mutta samaa mieltä: sisähytti on ehdottomasti parempi kuin ei risteilyä ollenkaan! Vinkki: sisähytin sijainti kannattaa katsoa niin, että kannen "piilossa oleva" ulkokansi on lähellä. Näitä puolisalaisia ulkokansia on lähes joka laivassa, yleensä perällä. Se voi parhaimmillaan olla lähes kuin oma parveke. :)

  Summa summarum: olen ihan varma, että sekä sisähytin tai parvekkeellisen hytin kanssa risteilystä saa ikimuistoisen, kun vaan risteilyn aikana tekee sitä, mikä tuntuu hyvältä. Myös ruuhkaisesta laivasta löytyy rauhallisia tiloja ja löytyy ne omat lempipaikat, kun vaan kiertää ja etsii. Kaikki on omasta asenteesta kiinni.

  Ihania hetkiä risteilyn suunnittelun parissa! Me juuri tultiin omaltamme ja risteilyanalyysit pitäisi pistää sanoiksi. Jetlagin kourissa vaan menee vielä hetki. :) Nyt on kuitenkin sellainen olo, että vaikka risteily oli i-ha-na, seuraavaksi tekee mieli kokea taas jotain muuta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten kanssa parveke tulee varmasti olemaan ihan eri asia kuin aikuisten kesken. Juurikin tuon päiväuniasian takia. Muuten en varmasti tälläkään kertaa haluaisi siitä maksaa, jos sitä ei ehtisi hyödyntää. Ellemme sitten olisi matkalla Floridasta niille eteläisimmille Karibian saarille, jolloin olisi aika monta meripäivää tiedossa, ja myös aikaa siihen notkumiseen. Nyt en muista, että varsinaista luppoaikaa meillä olisi ollut lainkaan edellisillä risteilyillä. Vain mukavia hengähdystaukoja.

   Karibian risteilyhän on reppureissaamista parhaimmillaan! Super edullista saarihyppelyä kauniissa maisemissa, ja laivassa tulee hotellihuone mukana saarelta toiselle, eikä reppua tarvitse olla pakkaamassa joka päivä uudelleen :D Siihen tarkoitukseen me Karibian risteilyä käytettiin aiemmin :)

   Tuo on muuten ihan totta, että ruuhkaisessakin laivassa on rauhallisia paikkoja. Välillä tuntuu, että missä kaikki ihmiset ovat, vaikka tietää laivan olevan täynnä - heh, ehkä niillä omilla parvekkeillaan :D

   Voi, minäkin niin jo haluaisin risteilemään. Ei auta kuin odottaa vielä hetki :)

   Poista
  2. Joo, oli kyllä jännä miten pari ekaa päivää tuntuu olevan jonoja ja ruuhkaista, mutta sitten jengi hajaantuu. Yhtäkkiä miettii, että missä ne tuhannet ihmiset oikein on?! Mutta ehkä se on just sitä, että laivasta alkaa löytymään muitakin paikkoja kuin ne ihan ilmeisimmät.

   Reppureissuaikoina halusi vähän toisenlaista matkustamista - tosin toisaalta vain omien mielikuvien takia. Luultiin, että Karibian risteilyt on hirveän paljon kalliimpia kuin ovatkaan! Ja että se elämä laivalla tylsää ja ankeeta. Totuus olikin sitten ihan toinen! Toisaalta harmittaa, ettei ennen lapsia tullut käytyä. Olis ollut hauska kokea myös perijenkkiläinen bileristeily. Enää ei semmosia taida jaksaa, vaikkei lapsia olis mukanaan. :D

   Poista
  3. Meidän risteilyt ennen lapsia ei kovin bilehenkisiä olleet. Oltiin upeiden Karibian kohteiden perässä. Ja jos baareissa tai yökerhoissa yritettiin käydä, niin tyhjillään melkein olivat. Luulen, että ne parin yön Bahaman risteilyt on niitä bileristeilyitä, missä porukka ei lähde katsomaan kohteita vaan pelkästään bilettämään. Ne taas ei minua ole koskaan kiehtonut, kun niillä ei näe sitä Karibiaa :)

   Enää ei tosiaan mitään bilereissuja jaksaisi :D

   Poista
 3. Omaa kokemusta on kahdesta risteilystä ja molemmilla kerroilla lasten kanssa. Eka kerralla hytissä 2+2 ja matkassa Karibialla vain oma perhe. Toka kerralla 2+1 / hytti ja hyttejä kaksi. Mukana Välimerellä omat (isot) lapset 3 kpl ja mummi. Molemmilla kerroilla parvekkeellinen hytti. Jälkimmäisellä vierekkäiset.

  Otanko jatkossa parvekkeellisen hytin riippuu siitä missä seurassa ja kokoonpanolla matkustan. Voisin kuvitella matkustavani myös sisähytissä tyttöjen reissulla tai matkustaessani mieheni kanssa kahden, sillä eihän siellä hytissä käydä juuri muuta kuin nukkumassa - me ainakaan. Eli mulle hyttikysymys on ehkä ennen kaikkea tilakysymys, vaikka on se toisaalta kokonaisvaltainen matkaelämyskysymyskin.

  Jos hytissä matkustaa enemmän kuin 2, otan parvekkeellisen jatkossakin. Syynä lisätilan tuoma matkustusmukavuus niinä lyhyinäkin hetkinä, mitä hytissä aikaa viettää.

  Ja kun porukkaa on enemmän matkassa, sitä kuitenkin joutuu aina odottelemaan - ja jos olet ensimmäisenä valmis, niin on kiva istua parvekkeella, siemailla vähän viiniä ja seurustella vielä itseään valmistelevien kanssa.

  Toisaalta satamaan saavuttua - jos itse sattuu heräilemään hyvissä ajoin - on kiva istuskella ulkona, ja ihailla päivään heräävää kaupunkia. Ja antaa muiden nauttia nukkumisen luksuksesta. Tämä korostui Välimeren risteilyllä niissä satamissa, joissa laiva oli kiinni kaupungin kyljessä esim. Napoli ja Cannes.

  Ja mä tykkään etelän tummista lämpimistä öistä: kun ilma on kuin mustaa paksua samettia - niin mulle on nautinto myös silloin istua ulkona ja tuntea itse ilma, haistaa meren tuoksu ja kuulla laineet. Tuntea yön tumma lämmin syleily.

  Näitä kun ajattelee, alkaa ikkunallinen parvekkeeton hytti tuntumaan "selliltä". Niin lähellä, mutta niin kaukana. Sisähytissä voisi ajatella taas - poissa silmistä poissa mielestä :D
  Eli ehkä mä henk.koht. en olisikaan valmis maksamaan parvekkeettoman ikkunahytin ja sisähytin välistä hintaeroa, mutta kylläkin sisähytin ja parvekkeellisen....

  Ja onhan parvekkeesta käytännönkin hyötyä: se on kätevä paikka kuivatella vaikkapa märkiä uikkareita pikkuisen kylppärin sijaan :)

  Mutta mulle hyttiäkin isompi juttu on se, millä yhtiöllä jatkossa risteilen. Mulla on kokemusta vain Royal C:stä ja Norwegian CL:stä - ja noista ensimmäinen oli risteilykokemuksena ylivertainen kaikin puolin.

  Höh - alkaa tuntua siltä, että haluun pian risteilylle - täytyypä mennä surffailemaan seascanner.com -sivustolle.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja isommalla porukalla ja lasten kanssa matkustettaessa! Tuo odotteluaika tosiaan kuluu huomattavasti mukavammin parvekkella viinilasin kanssa :)

   Tummat, lämpimät yöt on kyllä ihania, mutta luulen, että vielä ainakin tällä seuraavalla risteilyllä meillä on sen verran intensiivistä 2,5-vuotiaan kanssa päivät, että yöt menee nukkuessa :D

   Minä olen kyllä pitänyt ikkunahyteistä. Näkee ulos ja sinnehän pääsee kun menee vaan :) Jotenkin siitä ensimmäisestä risteilystä se parveke jäi niin turhaksi, että en pääse ajatuksesta irti, että se on turha :) Ehkä tällä seuraavalla risteilyllä ajatusmaailmani muuttuu ;)

   Minäkin innolla jo odotan Royal Caribbeania. Hauskaa päästä näkemään, miten se eroaa Carnivalin laivoista.

   Risteilyä, Heli, vaan varaamaan! :)

   Poista
 4. Mä olen kyllä ihan varma, että oli ovessa mikä lapsilukko tahansa niin meidän kaksikko menee siitä läpi. Tuskin uskaltaisin ummistaa öisin silmiäni kun pelkäisin, että ne herää ennen mua ja on kiivennyt parvekkeen pöytien ja tuolien päälle kurkkimaan lentokaloja. Apua!
  Promenade-parveke ja sen tuoma lisätila tulee kyllä varmasti olemaan tällä risteilyllä kiva lisä. Jos siellä edes yhtenä iltana jaksaisi kilistellä viinilaseja lasten mentyä nukkumaan :) miksiköhän lasten tippumista sisäparvekkeelta ei pelkää yhtään niin paljon kuin ulkoparvekkeelta :D??

  -J

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teidän lapset on kyllä jo niin isoja, että aika painava saisi olla oven, jotta eivät ulos pääsisi. Ja toisaalta vielä niin pieniä, että lentokaloja olisi päästävä näkemään niin läheltä kuin mahdollista :D

   On kyllä niin ihme homma, että miksi se sisäparveke ei pelota yhtä paljon :D :D :D

   Koitetaan olla reippaita, jotta jaksettaisiin kilistellä viinilaseja. Ainakin ennen meripäivää :)

   Poista
 5. Hyvä kooste. Msc:llä sain ihme kyllä kerran pavrkehytin ikkunahytin hinnalla. Olihan se mukava lisä, etenkin kun kuvaus onnistui paremmin parvekkeelta kuin pienestä ikkunasta. Suuren osan Dubrovnikin merimaisemakuvia otin parvekkeelta käsin. Tosin kuvata olisi voinut hyvin ellei jopa paremminkin kannelta, koska kannelta levittyy usein laajat näköalat eri puolille ja se on todella hienoa. Parveke oli myös erityisen pieni ja tuolit tosiaan myös likaiset, joten en istuskellut parvekkeelta tai sillä tavoin viihtynyt parvekkeella. Kerran parvekkeelle tuli yhden toisen laivan savut suoraan, tosin onneksi ne haihtuivat samantien ilmastoinnin ansiosta. Mutta kyllä hetken tuntui päässä ne savut, mutta keuhkokipuja en sentään saanut, toisin kuin esim. Belgian tehtaiden savuista. En ehkä maksaisi parvekkeesta ainakaan kallista lisämaksua, tai no jos parveke olisi hyvä ja kuvaus mielessä tai vaikka juhlamatka kyseessä niin silloin kyllä. Parvekkeen ovi vähän tärähteli Kreikan merellä yhtenä yönä, mutta vain yhtenä. Onhan se luksusta jos on (suuri) parveke josta näkyy kaunis näköala. Karibia kiinnostaa minuakin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Meillä itseasiassa myös kävi nyt niin, että saatiin samalla hintaa parvekehytti kuin mitä ikkunahytti olisi maksanut + saatiin parvekehyttiin tarjouskampanjan vuoksi 100 dollaria käyttörahaa laivalle. Eli parvekehytti tuli ikkunahyttiä edullisemmaksi.

   Ohhoh. Olipa ikävää, että savut tuli suoraan parvekkeelle. Onneksi haihtuivat tosiaan saman tien.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan