Slider

Keväthangilla Levillä

sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Tähän aikaan vuodesta huomaa, miten pitkä ja monipuolinen maa Suomi on. Helsingissä olen jo viikkoja katsellut, kun kevätkukat vihertävät talomme seinustalla ja ehtivät jo tällä viikolla puhjeta kukkaan. Kadutkin on jo puhdistettu hiekasta ties miten kauan sitten. Katse on ollut jo pitkään kohti kesää.

Oli melkoista omien ajatusten taistoa ajatella tulevansa vielä keskelle talvea. Voisiko Lapissa muka olla enää edes talvi? Vai olisiko kevät tullut jo sinnekin asti? Hiihtoladut sulaneet, pulkkamäki enää juuri ja juuri käytössä?Ei sentään - onneksi. Täällä olemme, Levillä, talven ihmemaassa. Ei sentään keskellä talvea, mutta hohtavilla keväthangilla. Pelkoni jo sulaneista hiihtoladuista keskellä keväistä Helsinkiä oli täysin turha. Ladut ovat vielä erinomaisessa kunnossa, metsät pullollaan lunta ja pulkkamäet täynnä riemun kiljahduksia.
En muistanutkaan, miten mukavaa on lumisessa Lapissa. Reilu vuosikymmen sitten kun kävin Levillä harvase talvi, luminen Lappi oli tavallista ja kivaa, jopa arkista. Ei eksoottista ja ihanaa. Näemmä vuosikausien tauko tekee paikasta kuin paikasta eksoottisen, ja Suomen Lappi jos joku ansaitsee tämän statuksen.
Pian puen vielä kerran sukset jalkaan ja hiihdän etelärinteille Sivakkaan Minttu-kaakaolle. Olen jo hiihtänyt lihakseni veteliksi, mutta illalla meitä on vastassa Helsingin kevät. Huomenna ei tarvitse enää haikailla keväthankien perään. Sitten on aika pakata sukset varastoon odottamaan seuraavaa talvea ja toivottaa kesä tervetulleeksi!

Pysy matkassa mukana:

31 kommenttia:

 1. Minun on vaikea ymmärtää, miksi juuri kylmänä vuodenaikana ihmiset lähtevät Lappiin palelemaan. Paljon kivempi olisi kokea Lappi esimerkiksi ruskan aikaan. Mutta minä olen minä. Sitä paitsi, kyllä minäkin pidän hohtavista keväthangista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmyyshän on vain vaatetuksesta kiinni ;)

   Usein tosin tulee itsekin matkattua talviaikaan lämpimään. Mutta kyllä tämä kevät on upeaa aikaa Lapissa!

   Poista
  2. Niinpä joo, vaatetuksesta, joka ei minulle mahdu päälle eikä kaupastakaan isompaa löydy. Siksi olen kylmässä aina vähissä vaatteissa ja palelen.

   Poista
 2. Aina sanon kyselijöille täällä Saksassa, että Lappi on eteläsuomalaisellekin eksoottinen matkakohde ja siellä tuntee itsensä ihan yhtä turistiksi kuin ulkomaalaiset. En ole koskaan ollut Lapissa talvella, sillä en laskettele, mutta kokemusta on parin kesäreissun verran ja aina olen tykännyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin näköjään on! :) Ja täällä nykyään tuntee olevansa kuin ulkomailla, kun niin paljon on ulkomaalaisia turisteja :)

   Minäkään en laskettele, mutta olen hiihtänyt muutaman kymmentä kilometriä tässä muutaman päivän aikana. Se on ihanaa :)

   Poista
 3. Ihanaa, että olet löytänyt tiesi keväthangille! Pääsiäisen molemmin puolin on paras aika matkustaa lappiin. Ruuhkaa rinteissä ei ole ja laduillakin saa edetä omaa vauhtia. Ja aurinko, se todella jo lämmittää after ski -terassilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsiäisen aika on ihanaa aikaa matkustaa Lappiin. Tosin tänä vuonna pääsiäinen oli sen verran myöhään, että nyt alkoi olla jo viime hetket hiihtämiseen. Roskia alkoi olla jo sen verran ladulla eilen, että nyt alkanut viikko ei olisi ollut enää niin nautinnollista. Mutta ehdittiinpä itse parhaaseen aikaan vielä laduille :)

   Poista
 4. Oltiin työreissulla siellä reilun 50 kilometrin päässä viime viikko eli Oloksella. Oli melkoinen kontrasti siirtyä Olokselta Leville - monin tavoin. Ladulla kyllä sai olla lähes yhtä rauhassa molemmissa ;-) Mutta mulle näin hiihdosta tykkäävänä tuo on parasta aikaa Lapissa, tosin viihtyisin varmaan ruska-aikaankin. Elokuinen Ylläs työkeikalla toissa vuonna ei oikein itikoineen iskenyt, niitä itikoita on meillä täällä kotimetsissä ihan riittämiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varmasti on melkoinen ero Oloksen ja Levin välillä :) Mutta onneksi tosiaan siellä Levilläkin saa olla ihan rauhassa ladulla. Ohittelu ja muiden väistely ei ole yhtään rentouttavaa.

   Ne itikat on kyllä sitten riesa. Me olimme viime kesäkuussa Nuorgamissa ja ehdimme juuri ennen pahinta itikka-aikaa.

   Poista
 5. Mä olen vähän huono talviurheilija, ja sen takia talviset Lapin matkat keskittyvät usein revontulien bongailuun ja mökkitunnelmasta ja maisemista nauttimiseen. Keväinen Lappi voisi kuitenkin olla ihan toimiviva kohde myös minulle. Aurinkoiset keväthanget ja vähän lämpimämpi sää kuulostavat oikein hyvältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, minä en ole vielä koskaan nähnyt revontulia, vaikka olen ollut Lapissa talvisin kymmeniä kertoja! Mitenköhän olen mahtanut missata ne ihan täysin? Olen kai liikaa keskittynyt siihen hiihtämiseen :D

   Poista
 6. Itse olin Levillä muutama vuosi sitten ja olihan se jonkinlainen "kulttuurishokki", kun yleensä olen pakannut matkalaukkuun bikinit ja hellevaatteet, niin lähteä lomalle keskelle talvea. Eipä minun juuri hiihdettyä tullut, hyvä kun muistin miten päin sukset laitetaan jalkaan, mutta muuten oli aivan kiva loma! Ja onhan se Lappi niin eksoottinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :) Minulla sukset menisivät oikein päin varmaan unissaankin. Ei ole elämäni aikana ollut kuin pari hassua talvea, jolloin en olisi käynyt ollenkaan hiihtämässä. Mitä enemmän, sen parempi :)

   Poista
 7. Vilukissa kun olen niin ei näin keväällä tulisi mieleenkään lähteä Lappiin laskettelemaan. Onneksi meitä on moneksi ja ONNEKSI, Suomi tarjoaa jokaiselle jotakin harrastettavaa oli se keväthankia tai puutarhan kopsuttelua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :) Usein minäkin haluan ennemmin lämpimään, mutta on se vaan ihanaa lähteä hiihtämäänkin :)

   Poista
 8. Tosilappihan alkaa vasta Vuotson korkeudelta, joten Leviä mie en vielä Lapiksi laske. No joka tapauksessa pohjois-suomessa on kiva käydä oli vuodenaika mikä tahansa.

  Ja kyllä nää vuodet on niin erilaisia täällä etelässäkin, neljä vuotta sitten huhtikuun puolivälissä oli vielä mahtavat lumikenkäilyilmat Kuusijärvellä. Tänä vuonna lunta onkin näkynyt vain blogien kuvissa ja maaliskuun alun Rukan reissulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaa :D Minulle kelpaa Lapiksi se, mikä Lapiksi on karttaan merkitty :)

   Levilläkin oli ollut niin vähäluminen talvi, että jännitti kyllä missä kunnossa hiihtoladut ovat. Onneksi vielä ehdittiin, vaikka viimeisenä päivänä alkoikin olla jo aavistuksen liikaa roskia ladulla lumien sulaessa.

   Poista
 9. Mä kyllä kaipaan laskemaan, pitkästä aikaa. Olen tosin käynyt vain Saariselällä, joka ei ole varsinaisesti profiloitunut lasketteluun. Siksi olisi kiva käydä Levillä tai vastaavassa, missä sitten olisi hieman aktiivisempaa tuo laskupuoli. :)

  Lappi olisi kyllä hauska nähdä syksyn asussaankin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle riittää ne hiihtoladut. En itseasiassa edes tiennyt, ettei Saariselkä ole niin profiloitunut lasketteluun :o

   Ruska olisi minustakin ihana!

   Poista
 10. Tänään tulin just Ylläkselle. Oon täällä viikon verran ja jos on aikaa niin saatan kävästä päivämutkan Levilläkin. Tänne vaan kun tulee, niin suunnitelmia on vaikka muille jakaa. Saa nähdä mitä kaikkea niistä sitten oikeasti ehtii toteuttamaan. :D Levillä taas käydään porukalla viikonloppureissu ainakin kerran vuodessa, ja loppusyksystä, jolloin majoituksen saa halvalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oletpa sinä aktiivinen Lapin matkaaja. Minusta tuntuu, että aika kertakaikkisesti loppuu kesken ja näin muutaman vuoden välein on näköjään Lapin matkailulle hyvä väli :) Ihanaa olisi kyllä käydä useamminkin!

   Poista
 11. Oon viimeksi ollut Lapissa yli 15 vuotta sitten eli olis aika uudelle reissulle. Levi kiinnostaisi etenkin kaveriporukassa. Me vaan ollaan Suomessa usein joulun aikaan ja se ei taida olla halvin ajankohta lähteä Lappiin. Toivottavasti joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olisi tosiaan aika uudelle reissulle :) Me ollaan oltu joskus joulu Levillä. Ei se mikään edullisin aika ole, mutta ihana aika olla Lapissa!

   Poista
 12. "Oli melkoista omien ajatusten taistoa ajatella tulevansa vielä keskelle talvea. Voisiko Lapissa muka olla enää edes talvi? Vai olisiko kevät tullut jo sinnekin asti? Hiihtoladut sulaneet, pulkkamäki enää juuri ja juuri käytössä?”

  Heh, Rukallakin lasketaan vielä Vappunakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rukalla ilmeisesti on ollut ihan hyväluminen talvi. Levillä ei taas ole kai koko talvena ollut kovin paljoa lunta. Ja laskeminen ei vaadi samalla tavalla lunta kuin hiihtäminen, joten Levilläkin varmasti lasketaan vielä vappuna. Rinteitä pidetään kunnossa paljon pidemmälle kuin hiihtolatuja. Me oltiin hiihtämisen kanssa kyllä viime metreillä liikkeellä. Viimeisenä päivänä alkoi olla jo sen verran roskia ladulla, että seuraavana päivänä en olisi ehkä enää lähtenyt ladulle ainakaan kovin pitkälle lenkille. Se on aika työlästä, eikä enää mukavaa, jos koko ajan tökkii.

   Poista
 13. Eikös tämä ole hiihtokeskusten syksyinen ja keväinen "vakiovalitus", että jos Mannerheimintiellä ei näytä lumiselta, niin ihmiset eivät usko, että pohjoisen hiihtokeskuksissakaan olisi talvi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :) Kyllähän siellä talvi oli, mutta kuten tuossa jo Tämä matka -bloggaajallekin vastasin, niin hiihtämisen kanssa vaaditaan vähän enemmän talvea kuin lasketteluun. Onneksi kuitenkin päästiin vielä hiihtämään hyvin, vaikka vähän jo viime hetkiltä tuntuikin.

   Poista
 14. Joo, olin itse pääsiäisen Rukalla, missä ladut ja rinteet huippukunnossa kun päivälläkin pakkasen puolella lämpötila. Eli ei pääse lumi loskaantumaan auringossa.

  Mutta kieltämättä nyt laitoin sukset ja laudat pakettiin ja olen valmis kevään tuloon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Levillä oli kyllä plussan puolella pääsiäisenä jo päivät. Hiihto olikin ihan parasta heti aamupäivästä, niin ei ollut pehmeää. Ja kun lähti heti seiskalta lapsen herättyä, niin ei ollut ruuhkaakaan ladulla ;)

   Kevät ja kesä saisi tosiaan jo tulla!

   Poista
 15. Lappi on kyllä ihanaa seutua. Me vietimme vuosia aina talvilomat Pallaksella, kun miehen isällä oli siellä mökki. Samalla reissulla käytiin usein myös Levillä tai Ylläksellä laskettelemassa. Nyt on muutama vuosi kulunut edellisestä reissusta ja olisi hienoa päästä taas noihin maisemiin. Laskettelu on kyllä vaihtunut murtsikkaan, mutta mitä sen väliä, kunhan pääsee ulkoilemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murtsikka on ihan parasta! Minä en kaipaa rinteisiin yhtään, kunhan vaan saan sukset alle ja pääsen sivakoimaan :)

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan