Slider

Vinkit matkalle - lasten kanssa Baleaareilla @Mallorca ja Menorca

keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Espanjan Mallorca ja Menorca ovat molemmat erittäin helppoja kohteita matkustaa pienten lasten kanssa. Lentomatka on lyhyt ja tarjolla on kesäaikaan suoria lentoja niin Finnairilta kuin Norwegianilta (ja todennäköisesti myös valmismatkatoimistoilta). Ilmasto on miellyttävä, lapset ovat tervetulleita kaikkialle, eikä tekeminen lopu lasten kanssa kesken. Jo pelkästään leikkipuistoja näytti olevan ihan joka paikassa.

Me vietimme Baleaareilla yhteensä kolme viikkoa. Saarihyppelystämme sekä matka-aktiviteeteistamme voit lukea enemmän tästä linkistä.

Tässä huomioitani Baleaareilta pikkulapsiperhenäkökulmasta:

Vaipat
Olimme jo pitkään käyttäneet housuvaippoja ennen Baleaarien matkaamme. Se ei Mallorcalla ja Menorcalla ollut mahdollista, sillä en löytänyt housuvaippoja yhdestäkään kaupasta. Oli kyllä melko hankalaa totuttautua takaisin vaakatasoiseen vaipanvaihtoon niin pitkän ja helpon housuvaipparupeaman jälkeen. Vaippojen hintataso vaihteli suuresti kaupan koosta riippuen. Suomen tasoon nähden vaipoissa ei kuitenkaan pääse säästämään, oli kyseessä miten iso kauppa tahansa.

Lastenruuat
Meidän Isla oli Baleaarien matkamme aikana vasta hieman yli 1-vuotias, emmekä halunneet syöttää hänelle vielä suolaista ravintolaruokaa, saati sitten, että olisimme kokanneet hänelle jokaisen aterian itse. Olimmehan lomalla. Otin Suomesta mukaan jonkun verran purkkiruokia, mutta suurimman osan ostimme matkalta. Purkkiruoissa ongelmana oli se, että niitä oli tarjolla lähinnä ensilusikallisiaan opetteleville vauvoille. Tarkoittaen sitä, että kaikki purkkiruuat pasta bolognesea lukuunottamatta olivat löysää velliä. Ilman kotoa tuotuja ruokia Islan ruokavalio olisi ollut melko yksitoikkoinen. Purkkiruokien hintataso oli lähes Suomen tasolla, joskin pienemmissä turistialueiden marketeissa huomattavasti kalliimpi.

Kaikkiin lastenruokahyllyltä löytyviin hedelmäsoseisiin oli lisätty sokeria. Sokerittomia hedelmäsosepusseja löysin useammastakin kaupasta, mutta en lastenruokahyllyltä, vaan hedelmäosastolta.

Kauramaito
Meidän suurimpana ruokaongelmana matkoilla on se, että Isla ei pidä lehmänmaidon mausta. Olemme antaneet hänelle kauramaitoa, mutta sen saanti ulkomailta ei olekaan itsestäänselvyys, kuten olin ajatellut. Baleaareilla meillä oli jonkun verran mukana kauramaitoa, mutta voinette kuvitella, ettei kolmen viikon tarpeisiin ole mahdollista kantaa kaikkea maitoa. Ca'n Picafortista Mallorcalta ostimme vuohenmaitoa, jota sekoitimme itse tuomamme kauramaidon sekaan. Iloiseksi yllätykseksi Menorcan Cala en Porterin supermarketissa oli Oatlyn kauramaitoa myynnissä, joten hamstrasimme sieltä loppumatkan maidot. Mallorcalla en nähnyt kauramaitoa myöskään saaren eteläosan kaupoissa.

Matkasyöttötuoli
Meillä oli matkamuksu.com:lta saatu matkasyöttötuoli myös Baleaareilla mukana, mutta siellä sille oli Thaimaata vähemmän käyttöä. Sekä Mallorcan että Menorcan ravintoloissa oli lähes poikkeuksetta hyvät syöttötuolit. Vain hotellihuoneessa matkasyöttötuoli tuli tarpeeseen iltapuuroaikaan. Sillä oli helppo köyttää Isla tuoliin istumaan, eikä iltapuuron syöttämisessä tarvittu kaksia käsiä.

Ilmastointi
Meillä oli jokaisessa majoituksessamme Baleaareilla ilmastointi, mutta touko-kesäkuiset yöt olivat sen verran viileitä, ettei sitä olisi vielä tarvittu. Myöhemmin kesällä ilmastointi voi olla tarpeellinen.

Kantoreppu
Jokaisessa paikassa, jossa kävimme, oli erittäin hyvät jalkakäytävät, ja portaiden vaihtoehtoina kiertoteitä, luiskia ja hissejä. Matkarattaiden kanssa kulkeminen oli erittäin helppoa. Jos kuitenkin haluaa päästä käsiksi Mallorcan ja Menorcan rantaparatiiseihin, kannattaa kantoreppu pitää matkassa mukana. Me esimerkiksi vierailimme Menorcan Cala Macarella -rannalla, jonne kyllä pääsi helposti rattailla. Ilman kantoreppua meiltä olisi kuitenkin jäänyt upeat maisemat välistä, kun pieni polku kiemurteli kallion rinteellä, aivan rantaviivassa naapurirannalle Cala Macarelletalle.Toisaalta kantoreppu on hyvä olla jo pelkästään lentokenttää varten mukana.

Auringolta suojaavat asut ja paljon hellehattuja
Aurinkoisessa kohteessa kannattaa aina olla suojautuneena auringolta. Aurinkorasvoja ei kannata säästellä, ja niissä kannattaa suosia eko-versioita (esim. Acorelle). Paras tapa suojata pienet (sekä isommatkin) matkaajat auringolta on kuitenkin vaatetus. Meidän lähes kuuden kuukauden mittaisen kesämme luottoranta-asuna Islalle oli Rip Curlin uimapuku, jossa pitkien hihojen lisäksi päätä suojasi lipallinen huppu. Tätä ei hattuja heittelevä neiti ottanut päästään pois.Tämä hattujen heittelijä meni ja heitti ainoan matkassa mukana olleen hellehattunsa rattaiden kyydistä niin, että hattu jäi sille tielleen. Ongelmaksi muodostui se, ettemme löytäneet kummaltakaan saarelta, Mallorcalta emmekä Menorcalta lapsille hellehattuja. Ei rantakojuissa, ei isommissa vaateliikkeissä. Löysimme yhden yksittäisen kappaleen Festival Park Outletista. Se oli onneksi juuri sopivan kokoinen, nyt jo pieni. Seuraavalla matkalla meillä olikin sitten neljä hellehattua mukana.

Hyttyskarkotteet
Hyttyskarkotteita emme tällä matkalla tarvinneet lainkaan, vaikka ne joka matkalle onkin pakattuina mukaan. Missään emme nähneet hyttysiä, mäkäräisiä tai muitakaan verenhimoisia hyönteisiä.


Yleisesti vauvan kanssa matkustamisesta lämpimään kohteeseen voi lukea aiemmasta postauksestani Thaimaahan vauvan kanssa - ota nämä huomioon ennen matkaa. Vaikka kaikki vinkit eivät olekaan verrannollisia Thaimaan ja Espanjan välillä, on postauksessa paljon hyödyllistä ihan jokaiselle etelänmatkalle pienten lasten kanssa.


Jäikö jokin vielä askarruttamaan? Tai unohdinko jotain olennaista? Kysymykset ja kommentit ovat hyvin tervetulleita.

Pysy matkassa mukana:

20 kommenttia:

 1. Jaa, kuinkahan meille käy Manner-Espanjassa vaippojen kanssa. Minä olen useimmiten ottanut sen paketillisen vaippoja mukaan, koska siihen tilaan on sitten helppo ujuttaa takaisin tullessa tuliaiset ja muut heräteostot. Nyt pakettia ei kuitenkaan mahdu mukaan, kun mulla on pelkät käsimatkatavarat. Ja meillä on jo niin pitkään oltu housuvaipoissa, että teippivaippoihin tulee turvauduttua vain äärimmäisessä hädässä.

  Voin muuten kuvitella tuon kauramaidon metsästämisen. Meidän esikoinen oli pienenä allerginen lehmänmaidolle, joten me roudattiin kauramaitoa ympäri maailmaa. Esimerkiksi soijamaidot oli joka paikassa niin makeutettuja, etteivät uponneet meillä ollenkaan. Ja hattuja on meilläkin jätetty lähes joka kohteeseen! Onkin aina hauska katsella vanhoja matkakuvia ja muistella, mihin mikäkin hattu jäi. Erilainen tapa katsella matkakuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Housuvaipoista teippivaippoihin palaaminen on kyllä aikamoista säätöä. Toivottavasti Manner-Espanjalla on parempi tarjonta vaipoissa. :)

   Poista
 2. Jotenkin en ole koskaan jaksanut stressata älyttömästi lapsen kanssa matkaamisesta - koska kaikkialle syntyy lapsia niin on hyvin todennäköistä että about kaikkialla saa vaippoja, ruokaa jne. Eri juttu yleensä jos lähtee sitten vähän eksoottisempiin kohtiin tai jonnekin kaukaisille saarille jonnekin. Toistaiseksi ainoastaan ehkä Nepalin vuoristoon, Fijin perinteiseen kylään ja Kiribatille olisin suositellut varustautuvan vauvan kanssa eri tavoin, tuollaisen pienen lapsen kanssa ei tarvinnut sitäkään vähää.

  Monissa kohteissa myös rattaat on täysin turhat, joten yleensä ollaan käytetty vain kantoreppua tai kantoliinaa. Aasiassa useammankin kerran nauratti kun näki miten vanhemmat oli jonnekin paratiisisaarelle roudanneet rattaat; siellä kun ei yleensä ole teitä missä niitä työnnellä ja hiekkakin tuppaa olemaan vähän huono rannalla siihen.

  Hyvin juuri tästä kohteesta kuitenkin vinkit niille jotka sinne vauvan tai taaperon kanssa suuntaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen taas aina ollut se, joka selvittää kaiken mahdollisen ennen matkaa, jotta matkalla ei tarvitse mennä hankalamman kautta, niin kuin noiden pirun teippivaippojen kanssa :D Ja onneksi meillä oli ruokaakin jonkun verran mukana, jottei tarvinnut alkaa lomalla kokkailemaan. Mitä vähemmällä vaivalla loma sujuu, sen parempi :)

   Ranta ja rattaat tosiaan aika huonosti sopivat yhteen. Joskin olemme kyllä itsekin rattaat kantaneet rannalle, niin lapsi on saanut nukkua samalla päikkärit kun itse olemme nauttineet rantaelämästä :D

   Poista
 3. Matkasyöttötuoli on minusta hauska asia. Semmoinen ei aikoinaan tullut mieleenkään. Kaipa me sitten syötimme sylissä, en edes muista. En kyllä yhtään sano etteikö tuommoinen varmaan helpota jos sellaista jaksaa roudata.

  Erityisruokavalioiden uskon tuottavan päänvaivaa. Muistan täysin normaaliruokaisen poitsun kanssa Kiinassa ollessa hotelliaamupalalta löytyneen vain keitettyä munaa joka kelpasi. Muuten maut olivat liian vieraita. No, niitä sitten :). Pekingin ankkaa syödessä löysimme jotain mistä jätkänpätkä piti kovasti - ja pitää edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkasyöttötuoli on ihan parasta! Sehän menee ihan muutaman sentin kokoiseen tilaan, joten sen kummemmin raahaamista siinä ei ole. Meillä se on ollut tosi helpottava väline, kun lapsi viihtyy pitkiäkin aikoja ruokapöydässä. Olemme saaneet lapsenkin kanssa syötyä ravintoloissa kunnon dinnereitä, kun hän on köytettynä tuoliin, eikä häntä ole tarvinnut pitää sylissä.

   Poista
 4. Toi matkasyöttis onkin näppärän oloinen, kiitti vinkistä! Ihana Isla siellä seikkailee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkasyöttötuoli on ihan tosi näppärä. Suosittelen :) Hyvä, jos vinkki tulee tarpeeseen :)

   Poista
 5. Olipa jotenkin kotoisa tuo ensimmäinen kuva, näin lapsettomana ei tule kauheasti ajatelleeksi lapsiperheen arkea saatika reissuja, hauska huomata miten pienet arkiset asiat voivatkin olla ympäri maailman samanmoisia, kuten leikkipuistot! :)

  - Maria
  http://www.tinytrek.blospot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkipuistoja ei tosiaan ennen lasta ole tullut maailmalla (tai Suomessakaan) huomioitua yhtään. Ja niitähän on ihan tosi paljon kaikkialla!

   Poista
 6. Meilläkin tapasi aikanaan olla matkassa mukana niin housuvaipat, iltapuurojauheet kuin pillivellitkin, niin ei tarvinnut tuhrata matka-aikaa niiden etsimiseen kohteessa ja kotiin tullessa oli vuorostaan hyvin tilaa tuliaisille. Ja tosiaan, teippivaippojen kanssa ei hevillä ala uudelleen touhuamaan, kun on niin paljon helpompikin vaihtoehto olemassa.

  Matkarattaat olivat myös aivan ehdottomat, kun pieni sai ottaa niissä päikkärit silloin kun siltä tuntui, eikä tarvinnut sen takia jumittua hotellihuoneeseen. Rattaissa tuli kuskattua parhaimmillaan molemmat tenavat ja päivän ostokset, ihme etteivät rattaat siinä hajonneet. :D Käytimme matkarattaita myös syöttötuolina tai sitten pieneen tilaan menevää Sack'n Seat matkasyöttötuolia niin meni ruokailutkin mukavasti, monesti kun ravintoloiden syöttötuolit olivat niin huteraa mallia, etteivät olisi vauhdikkaan nuoren miehen kansssa pystyssä pysyneet.

  Hyvällä ennakkosuunnittelulla ja varustuksella matka menee lastenkin kanssa mukavasti, ja olit tehnyt tässä todella hyvän koosteen pienten kanssa matkaa suunnitteleville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet asiat ennakkoon suunniteltuna helpottavat matkaa kummasti. Ravintoloiden syöttötuolit on muuten ulkomailla usein aika huteria. Pieni potku lapselta pöydän jalkaan ja tuoli kaatuu taaksepäin. Ne ei kyllä helpota syömisprosessia yhtään - päin vastoin :D

   Poista
 7. Meillä on alkukesälle varattu äiti-tytärreissu Mallorcalle ja vaikka kymmenvuotiaan kanssa ei enää (luojan kiitos) tarvitse miettiä kaikkia syöttätuoliasioita ja muita, niin kyllä vielä tuon ikäisenkin kanssa pitää vähän miettiä esim. hotellin sijaintia ja vähän ottaa etukäteen selvää, että miten saadaan lomasta kummallekin kiva. Tosin me ollaan aina matkustettu ja eletty melko huolettomasti, minun vauvantavarakassikin oli aina ihan säälittävän tyhjä muihin verrattuna :D. Mutta ei olla koskaan jouduttu ihme kyllä mihinkään pulaan, aina on ollut juuri ne oikeat kamat mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kymmenenvuotiaan kanssa on jo tosiaan ihan toiset kuviot kuin 1-vuotiaan.
   Heh :D Minun hoitolaukkuni on aina pullottanut täytenä, paitsi silloin kun jotain on sattunut ja olisi esimerkiksi tarvittu muovipussia oksennuksen peittämille vaatteille tai jotain muuta vastaavaa. :D Mutta aina on löytynyt joku läheltä, jolla on sitten tarvittavat vermeet olleet mukana :) Ja sitten kun itse on varustautunut, niin mitäänhän ei tietenkään satu :D

   Poista
 8. Hattujen heittelijä, joo. Sinne jäi. Mitähän vinkeetä minä itse keksin lapsena reissussa. Keräsin simpukoita, mutta kaikki lapset keräävät simpukoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne tosiaan hattu jäi. Kyllä harmitti, kun huomasimme, ettei mallorcalaiset myykään lapsille hattuja :/
   Simpukat on kyllä ihan hitti meilläkin :)

   Poista
 9. Ei nyt nuo lapsivinkit oikein nappaa, mutta kiva on silti katsella ja hieman fiilistellä paikkaa. Suuntaamme Mallorcalle kuukauden kuluttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsivinkit ei varmasti tosiaan ole siitä kiinnostavimmasta päästä ilman pieniä lapsi :D
   Ihanaa Mallorcaa teille!

   Poista
 10. Omat lapset jo aikuisia, mutta Annan tapaan minäkin fiilistelin kuvien kautta ensi kesän Mallorcan matkaa. Jäin muuten nyt suosituksestasi miettimään käyntiä Menorcalla. Yhden päivän siellä ehkä voisi viettää, jos saan muun porukan innostumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menorca on ihan tosi hieno! Kannattaa ehdottomasti käydä sielläkin jos vain aikaa riittää! Toivottavasti saat muun porukan innostumaan!

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan