Slider

Joulu maailmalla vai koti-Suomessa

sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Joulu on joulu vain valkean hangen peittämässä koti-Suomessa. Kunnes vietät joulun jossain muualla ja toteat, että joulu se on sielläkin.

Onhan Suomen luminen joulu ihana. Pidän suomalaisista jouluruuista, ja tietysti myös joulutortuista ja piparkakkutaikinasta. Miksen myös piparkakkutalosta - varsinkin, jos sokerikuorrutetta on riittävästi. Joulupukki ja lahjatkin kuuluvat suosikkeihini. Muille lahjojen ostaminen ja paketoiminen on mahtavaa. Vielä mahtavampaa on nähdä kun lahjan saaja avaa paketin ja ilahtuu siitä. Yksi parhaista reaktioista on ollut se, kun siskoni poika sai parivuotiaana joululahjaksi kirjan. Voi sitä riemua! Hän piteli kirjaa pään päällä, hyppi sen päällä, heitteli ilmaan. Nauroi ja hihkui.

Joulukuusi ja lahjat kuuluvat monen maan jouluun.


Mutta lahjojen antamisen ja saamisen riemua voi kokea myös reissussa. Suomalaisia jouluruokia tropiikissa ei todennäköisesti saa, mutta jouluruokien kausi tunnetusti alkaakin jo marraskuun puolella. Jouluna voi jo hyvin syödä jotain muuta. Olemmepa usein myös joulumatkan päätteeksi hakeneet kaupan pakastealtaista tarjouslaatikot ja kinkut, ja rakentaneet joululounaan joulun päätteeksi. Jouluvaloja, -koristeita, joulupukkeja ja kaikkea muuta jouluun kuuluvaa härpäkettä on maailma pullollaan. Övereimmin koristellun talon joulun kunniaksi olenkin nähnyt Barbadoksella, en Suomessa.

Emmekä me suomalaiset ole ainoita, jotka haluavat päästä joulun tunnelmaan. Barbadoksella osallistuimme hyväntekeväisyysjoulukonserttiin, jonka tarkoituksena oli kerätä varoja vähäosaisille lapsille. Lippu- ja ruokamyyntitulojen lisäksi paikalle oli mahdollista viedä lahja lapselle. Myös me ostimme ja paketoimme palapelin, jonka päälle kirjoitimme sen olevan noin 4-6-vuotiaalle tytölle.

Joulun hyväntekeväisyyskonsertti Barbadoksella.


Costa Rican jouluperinteisiin taas kuului tavallista paremman aterian lisäksi lahjojen antaminen vuoron perään. Kun lahja annettiin, saaja avasi paketin, jonka jälkeen kaikki taputimme lahjan avaajalle. Koko costaricalainen isäntäperheemme isovanhempineen oli tietysti koossa, niin kuin myös jättimäisten torakoiden lauma, jotka vilistivät mummolan seinillä juhlahumun mukana.

Jouluaatto Seychelleillä autiolla paratiisirannalla.


Seychelleillä vuonna 2012 vietimme jouluaaton vähemmän perinteisin menoin patikoimalla autiolle paratiisirannalle. Jouluateriaksi kävimme pitsalla. Vuoden 2014 joulun vietimme Miamissa, ja jouluaattoa juhlistimme pitkän kaavan osteriaterialla. Viime jouluna olimme joulun Kanariansaarilla, joka oli myös tyttäremme ensimmäinen joulu. Jouluja minun onkin viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut vietettyä useammin ulkomailla kuin Suomessa. Onhan joulun ajan arkipyhät täydellinen keino loman pidentämiseen.

Pienen neidin ensimmäinen joulu.


Olen ääriäni myöten jouluihminen, mutta Suomi ei minulle tee joulua. Silti on aika kivaa vaihtelua, että tänä vuonna loppuvuoden reissumme ei osu jouluun, vaan olemme kuin olemmekin joulun Suomessa. Odotankin jo innolla, että pääsen muutaman vuoden tauon jälkeen äidin joulupöydän herkkujen ääreen.

Perunalaatikko-palapaistiähky - täältä tullaan :)

Pysy matkassa mukana:


40 kommenttia:

 1. Mulla taas on ihan päinvastaiset ajatukset. :D En ole yhtään jouluihminen, mutta mielestäni kunnon joulun voi viettää vain Suomessa. Ollaan oltu muutama joulu milloin missäkin lämpimässä kohteessa, eikä se siellä tunnu jouluiselta, vaikka onkin joulukuusta ja pukkia joka kaupan kulmalla. Meille joulu ulkomailla tarkoittaa siis joulun skippaamista, joka ei sinänsä haittaa. Harmi vaan, että se on yleensä kallein aika vuodesta matkustaa mihinkään, kun majoitusten hinnat on huipussaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :D
   Joulu on kyllä juuri tuon kalleuden vuoksi tylsä aika matkustaa, mutta useammassa ilmaisessa vapaapäivässä kyllä pääsee hyvittämään matkan hintaa. Ja pääseepä olemaan pidempään, jos muuten lomapäiviä ei ole mahdollista pitää ylimääräisiä :)

   Poista
 2. Olis varmaan helpompaa varata se matka ja viettää joulu jossain muualla hotellihuoneessa jonka joku muu siivoaa ja jossa joku muu laittaa ruuat 😅 Täällä jouluvalmisteluita ei näköjään voi alottaa tarpeeks ajoissa ettei tule kiire. Itse oon aloittanut jouluun valmistautumisen jo reilusti yli kuukausi sitten ja ei taida nuo jäljellä olevat 13 päivää riittää 😀!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah :D Kannattanee siis aloittaa jouluvalmistelut heti joulun jälkeen, niin ei tule seuraavalle joululle kiire :D

   Poista
 3. Täällä suunnitellaan ja valmistellaan meille hieman erilaista joulua, joulua lapin kauniissa maisemissa. Saattaa aluksi olla outoa viettää joulu muualla kuin kotona, mutta nautimme varmasti jokainen joka hetkestä ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen ollut kerran joulun Lapissa ja se oli kyllä aika ihana! Siellä voi olla jo melko varma, että saa valkoisen joulun :) Ihanaa Lappi-joulua teille!

   Poista
 4. Olemme viettäneet jouluja niin Suomessa kuin ulkomailla. Viime vuosina työkuviot ovat olleet sellaisia, että koska heti joulun jälkeen + vuodenvaihde on oltava töissä niin joulutkin on tullut vietettyä kotimaassa. Ja kuten joku jo tässä ketjussakin totesi, ei sikäli edes harmita, että joulu on kuitenkin sen verran kansainvälinen juhla, että hinnat ovat katossa ja paikat ruuhkaisia, toisin kuin vaikka juhannus, jota ei vietetä juuri missään :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannuksesta ei tosiaan matkalle tule lisähintaa, mutta lisäpäiviäkään ei tule kuin yksi. Parhaita on ollut ne joulut, kun ylimääräisiä lomapäiviä tulee kolme tai neljä :) Silloin hintakin saa jo olla hieman korkeampi.

   Poista
 5. Muutama joulu tullut oltua muualla. Nyt lähdemme viettämään joulua Hollantiin. Tosin tyttäremme luokse. Eli joulu on sielläkin mutta hiukan toisenlainen sillä hotellissa asustelemme. Tästä johtuen vietämme kahden muun aikuisen tyttäremme kanssa joulua viikko ennen joulua.....hm on tämäkin aikamoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluihmisenä minäkin voisin hyvin viettää joulun kahdesti :) Tai nyt vietämmekin. Ensin oman perheen kesken ja sitten vielä omilla vanhemmillani.

   Poista
 6. Olipa kiva lukea vaihtoehtoisista tavoista viettää joulua! En ole (aiemmin ollut) yhtään jouluihminen, mutta uskoisin joulufiiliksen saavan missä vain, jos vain haluaa.

  Minä en ole ollut yhtään joulua ulkomailla, mutta hyvin voisin viettää! Matkustusintoa on lannistanut joulun aikaan olevat huomattavan korkeat hinnat. Lennot varmasti saisi halvemmallakin, jos osaisi taktikoida ajoissa. Ehkä alan pehmittämään perhettäni, että lähdettäis vaikka ensi vuonna viettämään joulua jonnekin kauemmaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös ihan sitä mieltä, että joulufiilikseen pääsee, jos haluaa. Joulun hintataso on kyllä aikamoinen. Ennakoimalla siihenkin kyllä saa ihan kohtuullisia hintoja. Sitä me ei tosin pariin vuoteen olla osattu tehdä :D

   Poista
 7. Kai minussa jossain sielun sopukoissa asuu jouluihminen, mutta täytyy sanoa että vuosiin en ole oikein joulusta perustanut. Pakollista rahanmenoa, ei mitään muuta. Viettäisin joulun kernaasti muualla kuin Suomessa, mutta vielä se ei syystä ja toisesta ole ollut mahdollista. Aina kuitenkin vannon, että kun se aika koittaa, niin tuskimpa Suomen jouluja kovin monta näen. :D p.s. ehkä jo ihan vähän jouluahdistusta ilmassa ja nyt pääsin sitä vähän purkamaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :D Hyvä, jos blogini pystyi olemaan jouluahdistuksen purkausalustana :) Joulu tuo kyllä tullessaan tuota pakollista rahanmenoa. Se on tylsää se.

   Poista
 8. Vietin yhden joulun Indonesiassa ja satoi kaatamalla vettä! :D Paikka jossa olimme ei edes ollut kovinkaan jouluinen tai millään tavalla panostanut länkkäreitten juhlimiseen. Tykkäisin ite ulkomailla pienestä vivahteesta edes romantiikkaa, jos sen viettäisin ulkomailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :( Kyllä minäkin pidän siitä, että jouluisuutta on mukana, missä ikinä joulun viettääkin. Karibian suunnalla ainakin juhlitaan joulua kunnolla, ja niin olisi vietetty Seychelleilläkin, mutta meidän suunnitelmat oli vaan vähän vähemmän jouluiset :)

   Poista
 9. Mä en pidä itseäni jouluihmisenä vaikka joulua rakastankin. En ole kuitenkaan mikään joulun sisustaja enkä suunnittele joulua viikkoja etukäteen. Voisin ihan hyvin viettää silloin tällöin joulun ulkomaillakin, mutta kyllä Suomen jouluakin on säännöllisesti saatava! Ja jouluruoka, en tiedä kuinka katkera olisin jos en saisi kerran vuodessa kunnon jouluruokaähkyjä :)

  VastaaPoista
 10. Ulkomailla asuessa juhlapyhät haluaa nimenomaan viettää koti-Suomessa perheen kera ja nähdä ystäviä <3 Viime vuonna oltiin joulu kahdestaan miehen kanssa Dubaissa, ja ikävä siellä perhettä tuli. Tänä vuonna KOTIIN! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä hyvin kuvitella, että ulkomailta haluaa nimenomaan Suomeen. Minun pisin ulkomailla asumiseni on ollut puoli vuotta, kun opiskelin Costa Ricassa espanjaa. Siinä yhteydessä joulun viettäminen isäntäperheen kanssa oli mielenkiintoista ja kuului asiaan.

   Poista
 11. Olen kokenut monta amerikkalaista joulua. Kaikki tietävät, miltä se näyttää sisällä talossa, mutta ulkona se oli kuin Suomen marraskuu: kylmä, vetinen, kurainen ja ankea ja ennen kaikkea pimeä. Joulukoristelut, tosin, oli vedetty täysin yyberiksi. Minä en pidä joulusta Suomessa enkä kaukomailla (lapsenakin sairastin aina joulun aikaan), mutta kiva olisi paeta joulua joku vuosi vaikka jonnekin, no, kauas.
  Luonnollisesti geokätköilijät yrittävät saada kätkölöydön jokaisesta vuoden päivästä. Tietysti 29.2. on kaikkein vaikein päivä, mutta kyllä joulu on aika lähelle yhtä vaikea. Vastaavasti sitten taas minulle joulu on helppoa aikaa, kunhan vain pääsee liikkeelle julkisilla. Ihmisiä on vähän liikkeellä ja voi hakea kätköjä rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, amerikkalainen joulu tiedetään :D

   Enpä tiennyt tuota puolta geokätköilystä. Aika hauskaa, että jokaiselle vuoden päivälle yritetään saada löytö.

   Poista
  2. Juu, amerikkalainen joulu tiedetään :D

   Enpä tiennyt tuota puolta geokätköilystä. Aika hauskaa, että jokaiselle vuoden päivälle yritetään saada löytö.

   Poista
 12. Minullakin on työn alla postaus ulkomailla viettämistäni jouluista. Edellisen kerran olin Suomessa jouluna 2008, ja tänä vuonna VIHDOIN pääsen taas viettämään sitä aitoa ja oikeaa, suomalaista joulua :)

  VastaaPoista
 13. Jouluja on tullut vietettyä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lapsille tehtiin perinteinen joulu ennen reissuun lähtöä ja matkalle otettiin vielä yhdet paketit mukaan. Joulu kulminoituu kuitenkin jouluaattoon ja sen jälkeen pyhät on lähinnä ylensyöntiä ja sohvalla makoilua :) Kirjoitin tästä omaan blogiin vähän aikaa sitten: www.rantapallo.fi/merjanmatkassa/2016/11/13/joulu-ulkomailla-hitti-vai-huti/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin tuon sinun postauksesi jo aiemmin. Minä olen aina ottanut kaikille paketit mukaan - myös niille matkaseurueesta, jotka eivät itse paketteja harrasta :) Muille lahjojen ostaminen on vaan niin kivaa :)

   Poista
 14. Me vietetään nykyisin joulut Suomessa, mutta ollaan vietetty muutama joulu myös reissun päällä. Ainakin Kambodzassa, Vietnamissa ja Meksikossa. Me ei olla lähdetty mitenkään varta vasten joulua pakoon, mutta se oli silloin hyvä tapa optimoida mahdollisimman pitkä yhtäjaksoinen loma mahdollisimman vähillä lomapäivillä :). Nykyään kun meillä on kolmevuotias kummityttö, me ei raaskita lähteä jouluksi pois (ja ollaan kielletty myös kummitytön vanhempia lähtemästä, haha!), vaan nautitaan kaikesta siitä mitä suomalaiseen jouluun kuuluu: pimeys, hiljaisuus, kynttilät, pitkät pyhät, lukuhetket, perheen ja ystävien kanssa yhdessäolo. Mä en välitä suomalaisista jouluruuista erityisesti, mutta kyllä ne aattona menee. Muina päivinä syödään muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuo lomapäivien lisäys on ollut meilläkin joulun ajan reissujen motiivina.
   Nuo on kyllä suomalaisessa joulussa niitä ihania asioita. Ja minulle maistuu kyllä suomalainen jouluruokakin, useampanakin päivänä :)

   Poista
 15. Samaa mieltä -- joulu ei synny siitä että se on Suomessa, viimeisen 20 vuoden aikana olen ainoastaan kaksi joulua viettänyt Suomessa. Mutta täytyy kyllä sanoa että valkoinen joulu on kuitenkin aina taianomaisempi mulle kuin lumeton :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta. Suomen jouluun kuuluu lumi. Tälle joululle sitä ei ilmeisesti ainakaan Keski-Suomen korkeudelle ole luvattuna. Harmi.

   Poista
 16. Suomen jouluista kaipaan oikeastaan vain saunaa, mutta sitä(kin) ilman voi elää. Kivalta kuullostaa pitsa jouluateriaksi! ^_^ Itse odotan tämän vuoden brasilialaista joulua jo vesi kielellä. ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brasilialainen joulu kuulostaa kyllä siltä, että sitä kannattaakin odottaa :)
   Enpä muistanutkaan joulusaunaa :o Se on muuten aika kiva!

   Poista
 17. Oikein hyvältä kuulostaa teidän muualla viettämänne joulut. Mä olen älyttömän kova jouluihminen ja nyt olenkin yllättynyt, kun toinen joulu jo Thaimaassa on edessä, enkä kaipaa mitään joulupöhinöitä. Olen oikeastaan unohtanut koko joulun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan satuttu matkustamaan vain sellaisissa paikoissa joulun aikaan, missä myös vietetään joulua. Ei ole päässyt unohtumaan :)

   Poista
 18. Useampi joulu on mennyt ulkomailla ja se on ollut oikein mukavaa. Silti se valkea hanki jotenkin vie sen joulumielen vielä pidemmälle. Suomessakaan tänä päivänä valkea joulu ei kuitenkaan ole mitenkään taattu. Tänä vuonna joulu menee Japanissa. Ainakin joululaulut soivat aivan samaan tapaan kuin kotonakin. :-p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei joulu samanlainen missään tapauksessa ole reissussa kuin mitä se on lumisessa Suomessa (silloin kun sitä lunta ylipäätään on). Mutta mukava minusta joulu on ulkomaillakin silti :)

   Poista
 19. Mulle myös Suomi tuo joulun. Lunta tai ei, mutta oma koti, joulukoristeet ja jouluruoat... Ei joulua ole ilman niitä! Kerran olen ollut Intiassa ja viime vuonna Kiinassa, ja toivon, että saan viettää joulut tulevaisuudessa mahdollisiman pitkälti Suomessa. Uudeksi vuodeksi on sitten hyvä aina lähteä reissuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti moni on kyllä tuota mieltä senkin jälkeen, että on viettänyt jouluja muualla.

   Poista
 20. Mulle on ihan sama, missä jouluni vietän. Jouluruoatkin on ihan yhdentekeviä, kunhan seura on kohdillaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seura täytyy kyllä olla kohdillaan. Minä niin rakastan suomalaista jouluruokaa, mutta sitä tosiaan voi syödä jo vaikka marraskuussa :D

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan