Slider

Toscanan parhaimmistoa - Castello d'Albola

keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Italian viikonloppulomamme varsinainen kohde oli Chianti Classicon alue Toscanassa, ja siellä Castello d'Albolan viinitila.Casa Vinicola Zoninin omistamat viinit siirtyivät työnantajayritykseni, Pernod Ricard Finlandin, edustukseen vuodenvaihteessa, joten yksi heidän viinitiloistaan oli luonnollinen valinta viikonloppuloman viettoon. Ja hyvä valinta olikin! Kuten jo aiemmin kirjoittelin, tiesin jo entuudestaan viinien olevan todella hyviä, kollegani olivat kertoneet paikan olevan hieno, ja sen lisäksi vielä sain kommenttina aiempaan postaukseeni, että myös perusvierailijan silmissä vierailu tilalla on ollut hieno kokemus ja vastaanotto ystävällistä. Odotukset olivat siis korkealla, eikä jouduttu pettymään.

Viinitila oli helppo löytää, joko navigaattorin avulla, mutta myös Albolan kylttien perusteella. Lonely Planet varoitteli, että suunnistaminen Chiantissa voi olla haastavaa, mutta ei se ollut. Meillä tosin oli navigaattori (suosittelen!), mutta myös kyltitykset olivat kattavat.

Lähestyttäessä Castello d'Albolan viinitilaa lähikylästä, Radda in Chiantista, Castello d'Albolan logoin kyltitettyjä viinitarhoja alkoi tulla vastaan. Ei mennyt pitkään, kun upea keskiaikaisen linnamainen rakennelma näkyi jo kukkulan huipulla. Wau! Onko tämä tosiaan kohteemme? Kyllä! :)Saavuttuamme meidät ohjattiin huoneeseemme - tai siis valtavankokoiseen kahden makuuhuoneen, kahden kylpyhuoneen huoneistoon. Mukavankokoinen keittiökin löytyi. Ja mikä parasta, tervehtimässä olivat myös pullollinen Zonin Proseccoa ja Castello d'Albola Chianti Classicoa. Ei mennyt kauaakaan kun keittiöstä kuului proseccopullon iloinen poksahdus.Päätimme osallistua viinikierrokselle vielä samana päivänä. Se sopi erinomaisesti myös sen vuoksi, että Zonin tarjosi meille illallisen linnan yksityisravintolassa, joten kummankaan ei tarvinnut enää astua auton rattiin. Ei tarvinnut siis sylkeä erinomaisia viinejä pois :)

Chianti Classico (tätä painotettiin alueella, ei Chianti, vaan Chianti Classico - Chiantin parempi puolisko:) ja sen ihanat viinitalot eivät ole saavutettavissa ilman vuokra-autoa - valitettavasti. Kysyimme kyllä, että jos käymme lähikylässä illallisella, onko meidän mahdollista liikkua taksilla. Mahdollista se on, mutta ei käytännöllistä. Taksit tulevat Sienasta asti, jolloin hinta luonnollisesti nousee. Kuskin on siis tyydyttävä viinien purskutteluun siihen asti kunnes auto jätetään päivän osalta parkkiin.Illallisen jälkeen saimme vielä illalliselta jääneen pullonpohjan talon huippuviiniä, Il Solatiota, mukaan puutarhaan. Ei voisi parempaa auringonlaskua toivoa - kaunis maisema, erinomaista viiniä ja parasta seuraa!Vietimme kaksi yötä Castello d'Albolalla. Heräsimme linnunlauluun, illalla kuuntelimme lähilammen sammakoiden kurnutusta ja pöllöjen huhuilua. Tänne tulemme uudelleenkin!
Haluatko vierailla Castello d'Albolalla?

Huhtikuusta marraskuuhun viinitila on avoinna vierailijoille päivittäin kymmenestä puoli seitsemään. Muina kuukausina vierailun ajankohta tulee sopia etukäteen. Tilalla sijaitsee pieni viinimyymälä, jossa voi maksua vastaan maistella tilan viinejä. Tietenkin suosikit kannattaa myös ostaa kotiin asti vietäväksi, sillä niitä ei ole saatavilla Alkosta.Kolmesti päivässä, klo 12, 15 ja 17 on myös mahdollista osallistua kierrokselle, jossa vieraanvaraisuudesta vastaavat henkilöt kierrättävät tarhoilla ja viinikellareissa, ja kertovat viinitalosta ja viinin valmistuksesta. Kierros päättyy luonnollisesti viinitastingiin.Kierros oli erinomainen. Ei liian pitkä, ei liian lyhyt. Ei liian yksityiskohtiin menevä, mutta silti kattava ja informatiivinen. Joskin kysymyksiä sai vapaasti esittää täysin oman mielenkiinnon mukaan. Myös viinien maistelun aikaan oli hyvä hetki keskustella viineistä tarkemmin viinitalon työntekijöiden kanssa. Mikään kysymys ei ollut "tyhmä kysymys". Kaikki otettiin avoimesti ja innolla vastaan.

Castello d'Albola vuokraa myös huoneita ja kahta villaa tilallaan. Toiseen villaan mahtuu 12 henkilöä, toiseen 6. Hintoja ja varaustilannetta voi kysyä suoraan Castello d'Albolan sivuilta löytyvien yhteystietojen avulla tai sivuston kyselylomakkeen kautta.Castello d'Albolan viinejä Suomesta?

Jos Toscanan reissu ei ole vielä buukattuna, mutta haluat päästä maistelemaan Castello d'Albolan viinejä, on niitä saatavilla ainakin seuraavista Suomen ravintoloista:
- Ravintola Lasipalatsi, Helsinki
- Tony's Deli, Helsinki
- Lapland Hotel Sky Ounasvaara, Rovaniemi
- Ravintola Sarastro, Savonlinna (lisäys 27.6.2014)5 kommenttia:

 1. Huokaus, ihania kuvia ja ihanan kuuloinen tunnelma... Eikä viineissäkään varmasti ollut moitittavaa - laitan Lasipalatsin heti kesän to do -listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli kyllä ihanan rentouttavaa. Viinit todellakin maistuivat :) Voi olla, että itsekin täytyy piipahtaa Lasipalatsissa kesän aikana ;)

   Poista
 2. Upealta näyttää:) TallinkSiljan listoilla näyttää löytyvän Chianti Classicoa ja Chianti Classico Reservaa. Pitää napata mukaan kun joskus seuraavan tulee käytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö näytäkin! Kannattaa ehdottomasti napata matkaan. Jos joskus tulee vastaan Le Ellere Chianti Classico, niin sekin on maistamisen arvoinen. Siinä on pelkästään Sangioveseä, joten maku on pehmeämpi. Chianti Classicossa ja Chianti Classico Riservassa on lisäksi 5 % Canaioloa, joka tuo viiniin yllättävän paljon ryhtiä ja tuhtiutta, vaikka rypälettä on viinissä niin vähän.

   Poista
  2. Ja kiitos tiedosta! Tiedän itsekin, mistä viinejä saa seuraavaksi :) Tuliaispulloja ei nimittäin ostettu kovin montaa.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan