Slider

Ahvenanmaan matkailun uutuuksia - Ahvenanmaa 100 vuotta

lauantai 18. kesäkuuta 2022

Pr-matka: Visit Åland

Minulla oli suuri kunnia päästä Visit Ålandin, Silja Line Suomen ja Viking Linen yhdessä järjestämälle pr-matkalle, minkä teemana oli juhlistaa 100-vuotta itsehallintoalueena ollutta Ahvenanmaata. Me vierailimme Ahvenanmaalla vain päiväseltään, joten ehdimme kokea vain pintaraapaisun Ahvenanmaasta. 

Vierailimme museolaiva Pommernissa ja näimme sen uuden monsterinäyttelyn, söimme Ahvenanmaan ahvenanmaalaisimmaksi ruuaksi juuri äänestettyä Ahvenanmaan pannukakkua, käväisimme Maarianhaminan ostoskadulla, piipahdimme parissa eri cocktailbaarissa ja ravintolaillallisella. Illan päätimme saunomalla Gröna Uddenin rantasaunalla. 

Ehdimme siis paljon, mutta emme toki kuin vain osan Maarianhaminasta - koko muusta Ahvenanmaasta puhumattakaan. Pääsimme kuitenkin kuulemaan, mitä kaikkea uutta ja myös vanhaa Ahvenanmaalla on tänä juhlavuosikesänä matkaajille.

Tässä esittelenkin teille, mitä kaikkea Ahvenanmaalla on tarjota matkailijalle. Eikä nämä matkavinkit toki rajoitu vain tähän juhlavuosikesään, vaan suurin osa vinkeistä pätee myös tulevina vuosina.

Jos siis matkaat Ahvenanmaalle, tässä matkavinkkejä:

KOE JA NÄE

1. Ahvenanmaa 100-vuotta - juhlavuoden tapahtumat

Juhlavuoden kunniaksi ja toki muutenkin Ahvenanmaalla tapahtuu ja paljon tapahtuukin. Tässä on listattuna tämän kesän isoimpia tapahtumia, mutta tässä ei todella ole vielä kaikki, vaan koko listauksen löydät kätevimmin Visit Ålandin tapahtumasivulta tästä linkistä.

Heinäkuu

 • Almedahlsveckan, Visby Gotland 3-7.7.2022
 • Skärgårdsturné 18-19.7.2022

Elokuu

 • Ahvenanmaan maakuntahallitus 100 vuotta 1.8.2022
 • SFIM-yleisurheilun mestaruuskilpailut, järjestäjänä ÅID 5-7.8.2022
 • Punaisen Ristin markkinat vanhanajan tyyliin 6.8.2022
 • Pohjoismaiset mestaruudet islanninhevosille 9-14.8.2022
 • Kulttuurin yö 12.8.2022
 • Musiikki- ja tanssifestivaali 12.-14.8.2022
 • ”Åland Calling -Com Home to Your Roots” 15-20.8.2022

Syyskuu

 • Åland 100 Ladies Open 1-3.9.2022
 • Sadonkorjuujuhlat 16-18.9.2022
 • Ålandskungen-musikaali 22.-25.9.2022

2. Museolaiva Pommernin uutuutena monsterinäyttely

Olen käynyt jo pari kertaa Pommernin museolaivassa ja sen vierellä olevassa merenkulkumuseossa. Tämä on ehkä yksi parhaista museoista, missä olen koskaan käynyt, sillä se sopii sekä aikuisille että lapsille, ja museona toimii laiva, mikä on aidon oikeasti toiminut rahtipurjealuksena. 

Pommernissa on opastettu kierros kuulokkeiden kanssa, ja siinä on valittavissa kaksi vaihtoehtoa, aikuisten tai lasten. Minä kuuntelin ensimmäisellä kerralla aikuisten kierroksen, toisella pienen pätkän lasten kierrosta. Täytyy sanoa, että lasten kierros oli parempi!

Tämän kesän uutuutena merenkulkumuseon alakerrassa on monsterinäyttely. Siellä saa halia isoa mörköä tai köllähtää pedon kitaan päikkäreille. Ihana uutuus!

Aiemman vuoden vierailustamme Pommernissa pääset lukemaan tästä linkistä.


4. Rantasauna Gröna Udden -leirintäalueella Maarianhaminassa

Maarianhamina on todella söötti pieni kaupunki ravintoloineen, kahviloineen, museoineen ja kävelykatuineen, mutta mikä parasta, se on meren rannalla, ja yhtä paljon kuin siellä on kaupunkia, on siellä luontoakin. Ja ehkä vielä hieman enemmän sitä luontoa kuin kaupunkia.

Me kävimme reilun kilometrin päässä Maarianhaminan keskustasta Gröna Uddenin leirintäalueella rantasaunassa, ja olimme niin keskellä luontoa kuin olla ja voi. 

Kirjoitin tästä saunasta jo aiemmin viikolla blogiin. Kirjoituksen Gröna Uddenin rantasaunasta kuvineen pääset lukemaan tästä linkistä.

5. Bomarsundin uusi vierailukeskus

Bomarsundin upouusi vierailukeskus on avannut ovensa ensimmäistä kertaa juuri tän viikonloppuna, 17.6.2022. Vierailukeskuksessa pääsee tutustumaan alueen historiaan ja vanhan linnoituksen raunioihin.

Vierailukeskus toimii tukikohtana laajemmallekin alueelle, ja siitä lähtee esimerkiksi kaksi vaellusreittiä, joiden varrella pääsee tutustumaan laajaan kattaukseen eri nähtävyyksiä, kuten Prästön hautausmaa, päälinnoitus ja puolustustorni. Näkymät täältä pitäisi myös olla huikeat.

Lisää Bomarsundin vierailukeskuksesta pääset lukemaan tästä linkistä.

6. Ahvenanmaan retkisaaret

Ahvenanmaa koostuu 6700 saaresta. Sanomattakin selvää, että ihan jokainen ei ole kovin käteviä retkikohteita, mutta onneksi niitäkin löytyy. Visit Åland on listannut 7 saarta, joissa kannattaa vierailla, ja joihin pääsee joko omalla veneellä tai vaihtoehtoisesti järjestetyllä retkellä.

Visit Ålandin listauksen pääset näkemään tästä linkistä.

7. Lilla Holmen - ranta ja eläimiä pienellä saarella Maarianhaminassa

Maarianhaminaan tutustuville lapsiperhematkaajille suosittelen ehdottomasti käyntiä Lilla Holmenilla, mikä on pieni saari Maarianhaminan edustalla. Lilla Holmenilla on iso hiekkaranta, paljon puistoaluetta kuin myös leikkipuisto sekä eläimiä. Saarella asustaa ainakin pupuja, riikinkukkoja ja muita eksoottisia lintuja. Paikka on täydellinen rennon kesäpäivän viettoon!

Lilla Holmenista voit lukea enemmän taannoisen kesän kirjoituksestani tästä linkistä.


8. Lasten suosikit Ahvenanmaalla

Jos Lilla Holmen ja Pommern olivat meidän ohjelmassa, kun vierailimme Ahvenanmaalla tyttären kanssa, niin meille jäi vielä paljon vierailukohteita seuraaville visiiteille.

Visit Åland on listannut 10 lasten suosikkikohdetta Ahvenanmaalta. Pääset lukemaan ne Visit Ålandin sivustolta tästä linkistä.

URHEILE

1. Pyöräilijän Ahvenanmaa

Minä olen tuntenut Ahvenanmaan aina pyöräilijöiden ja retkeilijöiden kohteena. Jo kauan, ennen kuin itse kävin Ahvenanmaalla, olen kuullut muiden reissuista pyöräillen ympäri Ahvenanmaan saaria. Tämä olikin mielikuvani Ahvenanmaasta vuosia ja vuosia. Vasta ensimmäinen vierailuni näytti minulle, että Ahvenanmaahan on paljon muutakin.

Mutta Ahvenanmaa on silti loistava pyöräilykohde. Maasto on suht tasaista ja välimatkat lyhyitä. Maisemista tuskin tarvitsee edes mainita. Tai no, mainitaan nyt, että Ahvenanmaan saaristomaisema on valtavan kaunista. 

Visit Åland on listannut myös pyöräilyyn hyödyllistä infoa omalle sivustolleen. Tästä linkistä löydät niin vinkkejä pyöräilijöille kuin parhaat pyöräilyreitit.

2. Ahvenanmaan fisbeegolf-radat

Ahvenanmaalta löytyy kuulemma enemmän frisbeegolf-ratoja pinta-alaansa nähden kuin mistään muualta (maailmasta). Ahvenanmaa on siis suorastaan frisbeegolfaajan mekka 16 frisbeegolf-ratansa kera. Itsehän olen myös muutamia kertoja kokeillut lajia, mutta tekniikasta mitään tietämättömänä en ole erityisen pitkäjänteinen heittojeni kanssa. Kokeilen kyllä muutaman kerran, mutta lopulta frisbeegolfaus on osaltani enemmän lätkimistä kuin itse lajille tyypillistä sulavaa frisbeen liitämistä.

Mutta tiedän, että moni muu on lajissa minua parempi, ja Ahvenanmaa on lajin harrastajille the place to be.

Kaikkiin Ahvenanmaan frisbeegolf-ratoihin voi vapaasti mennä pelaamaan veloituksetta, mutta mukaan tarvitset omat kiekot.

Lisää Ahvenanmaan frisbeegolf-radoista löydät tästä linkistä.

3. 34 vaellusreittiä luonnon keskellä

Ahvenanmaa on todellinen luontomatkaajan paratiisi, ja pyöräilyn ohella myös vaellukseen on ehdottoman hyvät puitteet. Ahvenanmaalta löytyy jopa 34 vaellusreittiä, joiden pituudet vaihtelevat lyhyistä, muutamien kilometrien reiteistä aina pidempiin, useiden kuntien läpi kulkeviin, 60-kilometrisiin reitteihin.

Reitteihin pääset tutustumaan lisää tästä linkistä.

5. Golfkentät

Koska en golfaa, tuli minulle täysin uutena tietona se, että Ahvenanmaan golfkentät kuuluvat Suomen parhaimpien kenttien joukkoon. Ahvenanmaalta löytytyy ainakin Eckerö Golf ja Ålands Golfklubb, josta löytyy kaksi 18-reikäistä kenttää, Slottsbanan ja Kungsbanan, sekä Prinsessan-lyhytlyöntirata.

Näitä Ahvenanmaan aktiviteetteja listatessa alan jo itsekin ihmetellä, minne nämä kaikki oikein mahtuvat. Eihän Ahvenanmaa nyt näin iso voi olla!

MAISTA

1. Kulinaristin unelmakohde Smakbyn

Viime kesänä käytimme koko Ahvenanmaalla vierailemamme päivän parinkymmenen minuutin päässä Maarianhaminasta sijaitsevassa Smakbynssä. Smakbyn on todellinen kulinaristin unelmakohde, ja sieltä löytyy niin karamellitehdas, tislaamo kuin huippukokki Michael Björklundin ravintola. 

Eikä tässä vielä kaikki, vaan alueelta löytyy myös Kastelholman linna, kaunista maalaismaisemaa ja lampaita. Täällä todella vierähtää kokonainen päivä. Heittämällä. 

Viime kesänä kirjoittamani kirjoitus on tällä hetkellä noussut yhdeksi blogin tämän hetken luetuimmista jutuista, eikä suotta. Iso suositus tälle keskittymälle.

Smakbynstä pääset lukemaan lisää tästä linkistä, ja se on siis se tämän hetken suosikkikirjoitus.


2. Maarianhaminan cocktailbaarit

Maarianhaminasta löytyy myös trendikkäitä cocktailbaareja ainakin kaksin kappalein. Vierailimme tänä vuonna Indigossa ja Compagnietissa, ja molempia voin suositella todella paljon. Kannattaakin piipahtaa auringon vielä paistaessa Indigon kesäterassilla, ja jatkaa iltaa illallisen jälkeen Compagnietissa.

Näistä cocktailbaareista pääset lukemaan enemmän tästä linkistä.

3. Kahviloita, baareja ja ravintoloita ympäri Ahvenanmaata

Åland Distillery

MAJOITU

1. Glampingiä - luonnonläheistä luksusmajoitusta

Jos kaipaat luksustelttailua, tai muuten vaan erikoisempaa majoitusvaihtoehtoa, kannattaa kurkata Snäckö Canvas Hotel. Tämän luksustelttailumajoituksen nettisivusto on vielä työn alla, mutta oi, mitä kuvia paikan Facebook-sivulta jo löytyy

Toinen luksustelttahotelli Ahvenanmaalla on Rundhusby. Heidän nettisivunsa ovat avoinna, ja kyllä kelpaisi telttailla noissa puitteissa!

Tässä lisäksi muita luonnonläheisiä, aivan valloittavan näköisiä majoituksia Ahvenanmaalta:

2. Ahvenanmaan persoonallisia B&B majoituksia

Itse näen Ahvenanmaan ensisijaisesti persoonallisten bed and breakfast -majoitusten kohteena. Ja myös niitä Ahvenanmaalta löytyy:

 

Huhhuh, ajattelin kirjoittaa pienen koosteen Ahvenanmaasta, mutta tässähän tuli täyslaidallinen Ahvenanmaata. Ja arvatkaa vaan, tekisikö mieli pakata laukut ja lähteä saman tien Ahvenanmaalle uudelleen!

Ahvenanmaalle kätevästi laivalla

Muistutuksena, että Ahvenanmaa on kovin kätevästi saavutettavissa Helsingistä Silja Linen ja Turusta Viking Linen kyydillä. Näin perillä matkalla jo monta tuntia ennen kuin on Ahvenanmaalla. Ovathan laivat aivan ihania matkakohteita nekin!

Pysy matkassa mukana:

2 kommenttia:

 1. Tässä olikin paljon kivoja kohteita. Föglö oli meillä viime vuonna ensin ajatuksissa, mutta lopulta emme sitten sinne ehtineet. Joskus sinne vielä tulee varmasti lähdettyä, mutta todennäköisesti ei tämän kesän aikana. Sadonkorjuujuhlat olisi myös kiinnostava tapahtuma ja se on itsellä vielä harkinnassa tälle vuodelle.

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan