Slider

Jääkiipeilykokeilu Nuuksiossa

sunnuntai 7. helmikuuta 2021

Taas eilen olin täysin uuden äärellä. Olin nimittäin ystävieni kanssa Nuuksiossa kokeilemassa jääkiipeilyä. Minulla ja ystävilläni on meneillään 40-vuotisjuhlavuosi, kun kukin meistä täyttää vuoden aikana 40. Meillä oli alkuperäisenä suunnitelmana lähteä viini- ja päivävaellusmatkalle jonnekin päin Eurooppaa, mutta jo viime syksynä teimme päätöksen, että vielä tämän vuoden aikana se tuskin tulee toteutumaan. Ainakaan emme olleet valmiita tekemään suunnitelmia, mitkä hyvällä todennäköisyydellä joutuisimme muuttamaan ja tekemään suunnitelmamme uusiksi. Varsinainen juhlamatkamme tuleekin suuntaamaan Rukalle.

Ruka tulee olemaan vain juhlavuoden huipennus, ja juhlimme jokaisen synntäreitä myös erikseen. Oikeastaan kahteen kertaan. Aloitimme nimittäin ostamaan jokaiselle lahjaksi elämyksen, jotka myös toteutamme yhdessä - tai aina sillä kokoonpanolla, mikä kulloinkin on mahdollinen. Syntymäpäiviä kun on viidet, ja näin ollen vielä elämyslahjan lunastuksia viidet + vielä juhlamatka, on kovin epätodennäköistä, että löydämme niin montaa kaikille yhteistä ajankohtaa. On kuitenkin aika kivaa, että vuoden varrelle on nyt takuulla tulossa uusia elämyksiä.

Jääkiipeilykokeilu Nuuksiossa - helppo tapa tutustua uuteen lajiin

Eilen yksi syntymäpäiväsankareista pääsi lunastamaan syntymäpäivälahjansa, ja olimme siis jääkiipeilemässä. Itse olin täysin ulkona omalta mukavuusalueelta. Olen kokeillut seinäkiipeilyä muutamia kertoja silloin tällöin vuosien varrella, mutta luonnossa en ole ollut kiipeilemässä koskaan. On siis sanomattakin selvää, että jännitti, pelotti, kauhistutti.

Näin jälkikäteen voin jo sanoa, että pelko ja kauhistus oli täysin turhaa. Kokeilu on tehty aivan valtavan helpoksi. Itselle ei tarvitse mukaan kuin sään mukaiset vaatteet, ja kokeilun tarjoajalla, on varusteet, ja opastus ja ohjeistus on ensiluokkaista. 
Kova pakkanen tuo haastetta pukeutumiseen ja itse kiipeämiseen

Eilen oli pakkasta reilut 10 astetta. Tämä toi haastetta pukeutumiseen, kun piti miettiä, millaisissa vaatteissa raajat taipuvat riittävästi kiipeämiseen, mutta missä ei kuitenkaan tule kylmä. Päällä kannattaa olla kerroksia, ja mukana paksumpi takki odottelua varten, kun eihän sitä itse ole koko ajan kiipeämässä, vaan muutkin kiipeävät välillä. Hanskoja minulla oli myös useammat mukana, mutta näin kovalla pakkasella ei tietysti ole kosteaa, ja vaihtohanskoja ei lopulta tarvittu. 

Jää tietysti muokkautuu sään mukaan, ja lauhemmalla säällä jää on pehmeämpää, ja kovalla pakksella kovempaa. Pehmeään jäähän hakut ja kenkien piikit sujahtavat kuulemma melko helpostikin, mutta meitä ei päästetty helpolla. Jää oli kovaa, ja hakulla sai hakata kunnolla, jotta pääsi kipuamaan ylöspäin, mutta mehän oltiin kaikki tosi hyviä, ja onnistuttiin.
Ensiluokkaista ohjausta, ennakkokokemusta ei vaadita

Minä kokeilin ensimmäisenä, ja oli aika hurja tunne ottaa kaksi hakkua käteen pystysuoran jääseinän edessä, kun en yhtään tiennyt, mitä pitäisi tehdä. Adventure Partnersin ohjaaja, Teija hänkin, oli kuitenkin hurjan ammattitaitoinen ohjaaja. Seinän edessä ei tarvinnut tietää, mitä pitäisi tehdä, kun Teija kyllä kertoi. 

Seinäkiipeilyyn verrattuna jääkiipeily eroaa siinä, että jääkiipeilyssä otetaan aika lyhyitä askelmia. Ei tarvitse lyhyenä lähteä kurkottamaan pitkiä harppauksia ylöspäin. Helpointa on niin, että jalat olisi jatkuvasti melko samalla tasolla, ja jääseinämällä saa tosiaan olla aika rennosti. Tuntuu hassulta, että olet pystysuoralla seinällä rennosti, mutta hakkuihin ja kenkien piikkeihin voi tosiaan luottaa aika paljon. Ja toki myös siihen köyden päässä olevaan varmistajaan.

Kun pääsee ylös, miten sieltä pääsee alas?

Minä nössöilin, enkä kiivennyt ihan ylös asti, kun jyrkän kohdan jälkeen aloin miettiä, että miten ihmeessä sieltä ylhäältä tullaan alas. Alas tuleminen oli kuitenkin aikalailla yhtä helppoa kuin ylös pääseminenkin. Jalat täytyi saada vaakatasoon, suoraan seinää kohti, hakut oli mahdollista laittaa toiseen käteen ja ottaa toisella kädellä köydestä kiinni, tai vaihtoehtoisesti hakut olisi voinut pitää molemmissa käsissä ja vain tepastella seinää pitkin alas.

Tässäkin Teija ohjeisti jatkuvasti varmoin ottein. 

Adventure Partnersin jääkiipeilykokeilu Nuuksiossa vaikka koko perheelle

Nuuksion jääpuistossa Swinghill-laskettelukeskuksen yhteydessä jääkiipeilykokeilua tarjoaa Adventure Partners, ja se maksaa 65 euroa henkilöltä. Jääkiipeilykokeilu sopii vaikka koko perheelle, ja ainakin noin 10-vuotiaiden lasten kanssa voisi hyvin mennä testaamaan lajia.

Kokeilu kestää noin kaksi tuntia, ja aika sisältää varusteiden laiton, ohjauksen, kiipeilykokeilun ja paljon, paljon tietoa lajista.

Ainakin Instagram-kyselyni mukaan kovinkaan moni kanavieni seuraajista ei ole kokeillut jääkiipeilyä. Nyt ehdottomasti kannattaa ottaa kaikki irti näin hienosta talvesta ja käydä kokeilemassa. Jääkiipeilyä voi kokeilla joko yhteisryhmässä tai omalla porukalla. Meitä oli neljä, ja meille oli varattuna vain meidän porukan kokeilu. Suosittelen todella paljon! Tämä oli hauskaa!


Pysy matkassa mukana:

2 kommenttia:

  1. Alpeilla päästiin näkemään jääkiipeilyä ja näytti hurjan kivalta ja niissä maisemissa myös varsin hurjaltakin. Nuuksio voisi olla fiksumpi paikka kokeilla tuota ensimmäisen kerran! :P Varmasti mukava tapa viettää viikonloppupäivää!

    VastaaPoista
  2. Monta kertaa tuossa kokeilussa ehti itse kiivetä?

    VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan