Slider

Joulumarkkinoiden Wien

sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Palasimme juuri pari tuntia sitten Wienistä glühwein-matkalta. Meitä oli matkassa viisi naista ja suunnitelmanamme oli vierailla kaupungin joulumarkkinoilla, juoda glühweinia ja syödä hyvää ruokaa - parhaassa seurassa tietysti.Saavutimme tavoitteen ja vielä kunnialla. Löysimme useamman upean joulutorin, ja valitsemamme ravintolat osuivat täydellisesti nappiin. Ravintoloista tuonnempana, nyt näihin kauniisiin jouluisiin tunnelmiin.


Christmas Village Belvedere Palace


Ensimmäinen joulutorikohteemme oli Belvederen palatsin edustalla olevat pienet markkinat. Odotukset olivat suuret kävellessämme jouluvaloin koristeltua palatsin puutarhan käytävää pitkin kohti joulutoria.Paikka oli auennut minuutti ennen saapumistamme ja käynnissä olivat avajaispuheet. Kojut olivat kauniita, mutta ihmisiä oli vielä kovin vähän, eikä tunnelma oikein iskenyt. Glühweinmukitkin olivat - noh - rumia. Jokainen meistä oli hiljaa mielessään pohtinut, tätäkö ne joulutorit sitten ovat.

Onneksi näin ei ollut. Luulen, että olimme Belvederellä vain aivan liian aikaisin, kun markkinat eivät aivan olleet vielä päässeet käyntiin. Mukit olivat tietysti mitä olivat, mutta ihmiset ja myöhemmin alkanut livemusiikki ovat varmasti nostaneet tunnelmaa.Viennese Dream Christmas Market kaupungintalon edustalla


Raatihuoneentorin joulumarkkinoilla ei ollut puutetta ihmisistä eikä tunnelmasta. Paikka oli lauantaina myöhään iltapäivällä tupaten täynnä väkeä. Täällä ihmismassaa oli jopa hieman liikaakin, kun kuljeskelu oli ajoittain hankalaa ja joka kojuun sai jonottaa. Mutta parempi näin päin. Tunnelma oli nimittäin aivan toinen Belvederen hiljaiseen ajankohtaan verrattuna. Ja myös täällä oli totisesti valtavan kaunista.

Raatihuoneen joulutorin glühweinmukikin oli mieluisampi, ja sen jopa lunastin kotiin asti tuliaisiksi tyttärelleni. Glühweinin saa siis joulutoreilla joulumukiin, ja mukista maksetaan muutaman euron pantti. Mukin voi halutessaan pitää tai vaihtoehtoisesti sen voi palauttaa, jolloin panttirahat saa luonnollisesti takaisin.
Raatihuoneen joulutorilla olisi ollut mahdollisuus luisteluun, mutta me keskityimme herkutteluun, pretzeleihin ja glühweiniin (joista jälkimmäinen oli muuten aika paljon parempaa). Taas tuli päiviteltyä, miten mukavaa oli, kun tarvinnut jäädä suomalaiseen tyyliin anniskelukarsinaan juomaan glühweineja, vaan pystyimme kuljeskelemaan mukeinemme vapaasti ympäri toria.Christmas Village Maria-Theresien Platz


Maria-Theresien Platzin joulumarkkinoille päädyimme museokierroksen päätteeksi lauantaina päivällä. Tori sijaitsee aivan museokorttelin vieressä ja olimme etsiskelemässä cocktailbaaria. Matkan teemaan sopien jäimme kuitenkin glühweineille. Markkinoilla oli jo aikaisin lauantai-iltapäivällä mukavasti ihmisiä, mikä sai aikaan miellyttävän tunnelman. Tämä(kin) paikka oli varsin vakuuttavan näköinen upeiden mahtipontisten rakennusten reunustamana. Torin toisella laidalla on Museum of Art ja toisella Museum of Natural History.


Myös tämän torin mukit olivat lunastuskelpoisia, ja kuvan pukinpäämukin lisäksi torilla olisi ollut myös toinen muki, joka oli joulupukin alavartalo. Näistä kahdesta mukista olisi siis tullut päällekkäin aseteltuina kokonainen joulupukki. Minä kuitenkin tyydyin pelkkään saapasmukiin. Pukit saivat jäädä. Glühweinien lisäksi söimme torilla jättimäiset bratwurst-hodarit.
Art Advent Karlsplatz


Perjantaina ennen illallista piipahdimme aperitiiviglühweineilla Karlsplatzin Art Advent -joulumarkkinoilla. Itse en huomannut myyntikojujen valikoimissa sen taiteellisempaa kuin muillakaan markkinoilla  (mitä siis nimen perusteella voisi kuvitella). Sanoisin, että yhtä kaunista myytävää, yhtä hyvää glühweinia ja yhtä upeassa miljöössä ihan niin kuin muuallakin. Paikan erikoisuutena olivat torin keskellä olevat lampaat ja vuohet. Niiden vieressä oli kasa olkia, joiden seassa oli valtava määrä lapsia heittelemässä ja levittelemässä olkikasoja. Vaikka näyttikin hauskalta, keskityimme glühweineihimme.


Joulutoria koko kaupunki


Ihanaa Wienissä oli se, että joulumarkkinoita oli vähän joka puolella. Melkein joka kulman takaa ilmestyi uusi aukio tai kadunpätkä joulumarkkinakojuineen. Jos yleisesti ostelisin tavaraa, niin täältä mukaani olisi tarttunut vaikka ja mitä. Ainakin muutama joulupallo, ehkä jouluvalot ja miksei myös ruma jouluvillapaita. Tyylilleni uskollisena käytin tälläkin kertaa matkakassani ruokaan ja juomaan.

Oletko sinä käynyt Keski-Euroopan joulumarkkinoilla? Entä Wienin joulumarkkinoilla?

Pysy mukana matkassa:

8 kommenttia:

 1. Olen käynyt Budapestin ja Essenin joulumarkkinoilla. Ajatuksena on matkustaa Wieniin seuraavana vuonna, joko joulukuussa että saan kokea joulumarkkinoita tai sitten kevällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen aiemmin käynyt vain Helsingissä ja Tallinnassa lähivuosina, ja Saksan Koblentzissa joskus viitisentoista vuotta sitten. Wien oli kyllä hieno ja itse haluaisin sinne myös ei-joulumarkkina-aikaan. Ja joulumarkkinoita olisi mukava käydä katsomassa muuallakin.

   Poista
 2. Heh ... Wienissä taisimme elämämme ensimmäisen kerran vierailla jollain joulumarkkinoilla. Vuosi oli jotain 1984 tai jotain sinne päin ja vaikka kaupungissa muuten oli tuolla viikolla melko jäätävän kylmää, niin kyllä markkinoiden tungoksessa ja viinin lämmittämänä siellä tarkeni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vitsit näitä teidän kokemuksia! On varmasti mieletöntä vertailla joulumarkkinoita tai mitä tahansa muuta 80-luvulla ja nyt. Ihan parasta!

   Poista
 3. Mahtava meininki! Ollaan kanssa kierrelty joulutoreja monessa maassa Saksasta Unkariin ja Itävaltaan, Ruotsista Viroon ja Britteihin. Moni on toistensa kopio, mutta sitten löytyy myös upeita persoonallisia helmiä joukosta. Mikä siinä muuten on, että joulutorilla tai tunnelmallisilla markkinoilla nautittu glühwein on aina paljon parempaa kuin sisätiloissa nautittu;D?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin hyvin kuvitella, että jossain vaiheessa joulutorit alkaa näyttää samalta, kun niitä riittävästi kiertelee. Meillä oli tässä mukana ihanaa uutuudenviehätystä, kun edellisestä Keski-Euroopan joulumarkkinakokemuksesta on tosiaan se yli 15 vuotta.

   Ja kyllä siinä vaan on jotain taikaa ja se glühwein maistuu satakertaisesti paremmalta tuolla ulkona joulumarkkinoilla kuin sisätiloissa :D

   Poista
 4. Näyttääpä ihanalta. Viime vuonna haaveilin joulusta Wienissä, mutta olin liian myöhään liikkeellä ja lennot olivat kalliit, eikä kohtuullisen hintaisia hotellejakaan pahemmin ollut tarjolla, joten päädyin jouluksi Prahaan. Saa nähdä miten tänä vuonna käy, saanko hommattua liput jonnekin, vieläkään en ole päättänyt,että minne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, myös Praha jouluna kuulostaa kyllä hienolta. Toivottavasti tämän joulun suunnitelmat menevät kerralla nappiin - vaikka onhan noita paikkoja tarjolla, vaikkei ensimmäinen suunnitelma toteutuisikaan :)

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan