Slider

Campo Viejon viinitila - arkkitehtuuria ja upeita viinejä

keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Olimme parisen viikkoa sitten Bilbaossa ja Riojan viinialueella pitkän viikonlopun verran. Sen kerran kun sinne menimme, halusimme tietysti vierailla myös Campo Viejolla. Campo Viejo on työntantajani omistama viinitalo, ja vaikka viinitilavierailut hipovatkin työ- ja vapaa-ajanmatkojen välimaastossa, minä nautin niistä juuri niin täysillä, että uhraan mieluusti lomastani lohkon ihanille viineille niiden valmistusympäristössä.Me saavuimme Campo Viejolle parhaasti lounasaikaan ja meille olikin luvattu heti ensitöiksi lounas. Espanjalaiset isäntämme pohtivat kello yhden lounaan olevan kovin aikaisin, mutta todettuamme, että Suomessa lounastetaan jo pari tuntia aiemmin, siirryimme hyvillä mielin ja hieman naureskellen kaikki pöytään.Viinitasting oli rakennettu rennosti lounaan yhteyteen. Aperitiiviksi saimme Campo Viejo Tempranilloa ja tonnikala-tomaattisalaatin, ilmakuivatun kinkun ja paellan kanssa vielä neljää eri viinitalon viiniä. Samalla saimme jo jutella viinintekijän, Irenen, kanssa viinitalosta, alueesta ja tietysti viineistä. Vaikka Irenen oma suosikki viineistä olikin winemakers blend, me neljä olimme yhtä mieltä siitä, että paras neljästä ruuan kanssa maistamistamme viineistä oli Campo Viejo Gran Reserva.

Campo Viejon kellarit arkkitehtuurin rakastajille


Lounaan jälkeen pääsimme kierrokselle viinitalon kellareihin. Vaikka olen kerran aiemminkin käynyt Campo Viejolla, yllätti tilojen massiivisuus minut tälläkin kertaa. Viinitilalla käy vuoden ympäri paljon turisteja, joista osa tulee tietysti viinien takia, mutta osa paikan arkkitehtuurin perässä. Viinitalo on halunnut kunnioittaa ympäristöään, eikä maan päällä ole näkyvillä rakennuksesta kuin pikkiriikkinen osa. Kun kipusimme parit portaat alas, emme voineet kuin ihmetellä korkeita kattoja, jättimäisiä ovia.
Ja kun pääsimme pidemmälle, päädyimme jättiläisterästankkien huoneeseen ja sieltä kymmenien tuhansien viinitynnyreiden luo, mistä jatkoimme miljoonien pullojen valtavaan saliin. Riojalaisia viinejä täytyy laatuluokituksesta riippuen kypsyttää tietty vuosimäärä tynnyrissä ja vielä lisäksi tietty vuosimäärä pullossa. Tämä vaatii viinitalolta valtavat tilat viinien säilyttämiseen, mutta kuluttajalle tämä on helppoa. Koska viinitalo on jo tehnyt kypsyttämisen myös pullossa valmiiksi, on riojalaiset viinit valmiita juotavaksi silloin kun ne päätyvät kauppojen hyllyille.

Massiivisen kierroksen päätteeksi pääsimme kurkistamaan vielä "viinitilan kokeilevaan keittiöön". Emmekä siis vain kurkistamaan, vaan tutustumaan toden teolla viinitalon kokeellisiin viineihin. Campo Viejo on muutaman vuoden ajan viljellyt riojalaisia valkoisia rypälelajikkeita eri puolilla Riojaa testatakseen, mikä alue soveltuu parhaiten millekin rypälelajikkeelle. Täällä kokeilutilassa viinitankit olivat valtavan sööttejä, pikkiriikkisiä vauvatankkeja. Näiden tilavuus oli vain noin 1000 litraa, mikä on todella vähän verrattuna viinitalon isoimpiin puolen miljoonan litran viinitankkeihin.

Maistelimme neljää eri kokeiluerää, jokainen eri rypälelajiketta, ja nimenomaan niitä rypälelajikkeita, mitä ei vielä kovin paljon Riojan alueella viljellä. Oi kuinka olikaan mielenkiintoisia viinejä! Saa nähdä, mitkä niistä päätyvät tuotantoon.

Huomaathan, jos viinitankki on pienempi kuin minä, on sen oltava pieni :D


Sateinen Riojan kevät


Säiden suhteen meille sattui sekä huonoa että hyvää tuuria. Riojassa on ollut todella sateinen alkuvuosi, ja esimerkiksi kolme matkaamme edeltävää viikkoa oli satanut yötä päivää niin paljon, että maa ei paikoin enää imenyt vettä enempää. Tämän puolesta meillä oli hyvää tuuria, sillä me emme saaneet kertaakaan vettä niskaamme. Ilma oli yhtä kaikki melko viileä. Normaalisti Riojassa olisi tähän aikaan jo yli 20 astetta lämmintä. Tämän puolesta tuurimme oli siis huono, kun meille sattui ylipäätään erikoisen viileä kevät. Sää ei kuitenkaan päässyt pilaamaan matkaamme. Emmehän olleet suunnitelleet rantalomailua.


Vieraile Campo Viejolla


Jos matkaat Bilbaoon tai muualle Riojan seudulle, vieraile ihmeessä Campo Viejolla. Kuten jo sanoin, jo itse rakennus on vierailun arvoinen, mutta myös ne viinit - ne on mielettömän hienoja!

Lisätietoja Campo Viejolla vierailuista löydät heidän nettisivuiltaan www.campoviejo.com/en/winery. Sivuilta voi myös varata vierailun. Ilman varausta viinitilalle ei pääse tutustumaan.Jos muut Riojan alueen nähtävyydet ja tekemiset kiinnostaa, pysy kuulolla. Niistä lisää pian!

Pysy matkassa mukana:

8 kommenttia:

 1. Mainio postaus! Pidän kovasti Campo Viejo - viineistä ja nyt sain kurkistaa asiantuntijan opastuksella kulissien taakse! Tätä oli todella kiinnostavaa lukea. Myös kuvat havainnollistivat hyvin viinitilan massiivista infraa.
  Mikä mahtaa olla se kokeilu, joka vauvatynnyristä valloittaa markkinat?
  Kiinnostavaa nähdä myös poikkeuksellisten kelien vaikutus viineihin. Täytyy käydä joskus itsekin vierailulla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Campo Viejon viinit on ihania! <3
   Se tosiaan jää nähtäväksi, mitkä vauvatynnyreiden viineistä päätyvät markkinoille ja jopa valloittamaan maailmaa :)
   Tämän hetken sade ei kuulemma vielä juurikaan vaikuta lopullisiin viineihin. Kova ja jatkuva sade vaikuttaa eniten sadonkorjuun aikaan. Toivotaan, että yltiöpäiset sademäärät olisivat tältä vuodelta tässä.

   Poista
 2. Campo Viejon viinit kuuluvat meidänkin illallispöytään ja olisi hienoa päästä tutustumaan ihan paikanpäälle tähän valtavaan viinitilaan. Pidän rakennuksen arkkitehtuurista todella paljon, upea kokonaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Campo Viejon viinitila on kyllä viinitilavierailujen parhautta juuri sen takia, että siellä on tietysti upeita viinejä, mutta sen lisäksi pääsee upean arkkitehtuurin pariin. Suosittelen ehdottomasti vierailua, jos satut noille huudeille!

   Poista
 3. Kiva päästä viinitilakierrokselle. Bilbao kiinnostaisi kovasta ja etsinkin sinne sopivia lentoja, mutta en löytänyt (aikaa olisi ollut vain viikonloppu). Samalla reissulla olisi kiva piipahtaa myös Campo Viejon tilalla. Sulla on kyl kiva työpaikka, ei voi muuta sanoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä, mulla on mieletön työpaikka <3 :)

   Bilbao on jotenkin "kaukana" juuri sen takia, kun lennot sinne on aina vaihdollisia. Me löydettiin ihan kätevät noin viiden tunnin lennot, mikä on minusta ihan kohtuullista. Piti herätä kukonlaulun aikaan - tai itseasiassa ennen kukonlaulua - perjantaina, mutta se ei haitannut :)

   Poista
 4. Mielenkiintoista päästä kurkistamaan viinitilalle. Hienon näköinen rakennus, varmasti arkkitehtuurillisesti kiinnostava paikka, vaikka ei viinien ystävä olisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo massiivisuus oli kyllä hienon näköistä! Moni tosiaan menee tuonne vierailulle vain sen arkkitehtuurin perässä.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan