Slider

Krokotiilien keskellä Punta Sur Eco -luonnonpuistossa Meksikon Cozumelilla

sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Yhteistyössä: Risteilykeskus

Marras-joulukuisen risteilymme kolmas ja viimeinen satama oli Meksikon Cozumel. Ennakkoon en ollut järin innoissani tästä(kään) risteilysatamasta, sillä myös ensimmäinen Karibian risteilyni pystähtyi täällä. Onneksi bongasin Vaihda Vapaalle -bloggaajan muutaman vuoden takaisen risteilypäivän Cozumelilla ja ihanan krokotiilien täyttämän Punta Surin luonnonpuiston, jossa emme ensimmäisellä Cozumelin vierailullamme käyneet lainkaan.

Vuokrasimmekin satamasta seitsemän hengen tila-auton 90 eurolla koko päiväksi krokotiilien kuvat silmissä. Auton hinta huiteli ensin lähes sadassaviidessäkympissä, mutta miehet tinkasivat hyvin hinnan alas.Olin ladannut varmuudeksi Cozumelin kartat kännykän navigaattoriini, mutta aivan turhaan. Cozumel on sen verran pieni saari ja siellä kulkee tasan yksi tie saaren ympäri, että navigointia ei tarvittu. Se tosin kannattaa huomioida, ettei saaren pohjoisosaan saa ajaa ollenkaan vuokra-autolla, sillä tie on huonossa kunnossa, eikä vakuutukset korvaa, jos auto hajoaa tällä tieosuudella.Pitkä suora tie. Tässä ei ole eksymisen mahdollisuuksia.


Punta Surin luonnonpuistoon on 14 dollarin pääsymaksu aikuisilta ja 8 dollaria yli 3-vuotiailta lapsilta. Pääsymaksuun kuuluu sisäänpääsyn lisäksi veneretki puiston järvellä, ja toki pääsymaksulla pääsee tukemaan luonnonpuiston toimintaa.Puisto on muutaman kilometrin mittainen, joten vuokra-auto on oikeastaan ainoa tapa tulla puistoon. Toinen vaihtoehto on toki vuokrata seurueelle oma bussi, kuski ja valokuvaaja, kuten yksi parikymmenhenkinen jenkkiseurue oli tehnyt. Jalkaisin puistossa ei kuitenkaan kannata kulkea näitä pidempiä tieosuuksia. Tai voi kai niinkin tehdä, mutta koska krokotiilit kulkevat siellä täysin vapaina omassa elinympäristössään, on niitä joka puska pullollaan - tai ainakin siihen on mahdollisuus. Me pysäytimme auton yhden pienen lätäkön kohdalla ja vain parin metrin päässä meistä köllötteli parikin krokotiiliä. Täällä ei lapsetkaan saaneet juoksennella missä tahansa.

Ensimmäinen kunnollinen pysähdyksemme oli tähystystornin luona. Pidimme heti silmät auki ja skannasimme joka kolkkaa krokotiilien varalta. Yksi köllöttelikin melko lähellä katselutasannetta.

Nämä Punta Surin krokotiilit ovat suhteellisen pieniä, oppaan mukaan elinympäristöönsä ajan saatossa mukautuneita. Naaraskrokotiilit näyttivät enemmän alligaattoreilta pienuutensa vuoksi. Vain yksi uros, jonka näimme veneajelulla, näytti kooltaan krokotiililta, joskaan sekään ei vedellyt vertoja Costa Ricassa näkemiimme useamman metrin mittaisiin järkäleihin. Silti nämäkin krokotiilit olivat upeita. Aina on yhtä hienoa nähdä eläimiä omassa elinympäristössään. Punta Surissa on tällä hetkellä noin 400 krokotiiliä.

Tähystystorni oli erittäin huteran näköinen. Pohdin, kipuaisinko ylös asti, mutta koska muita ei vielä ollut tornissa, lähdin kamerani kanssa ylös. Tornin alapäässä kerrottiin sallitun ihmismäärän olevan kymmenen. Ehkä se kannattelisi minua yksinään.


Onneksi kipusin. Näkymä oli huikea ja laiturin vierellä köllöttelevän krokotiilinkin näki ylhäältä käsin paljon paremmin. Tornista näkyi myös muutama flamingo ja muita hienoja lintuja. Ne olivat tosin sen verran kaukana, ettei minun kamerakalustollani saanut niistä kuvaa.


Vaikka olimmekin jo nähneet muutaman krokotiilin, kävimme silti vielä opastetulla veneretkellä ihastelemassa lisää krokotiileja. Ohjeistuksena oli, että veneessä ei saa pitää meteliä, sillä olemmehan krokotiilien reviirillä, emmekä ole paikalla häiritsemässä heitä. Toinen sääntö oli, että käsiä tai ainakaan päätä ei saa laittaa veneen laitojen ulkopuolelle. Krokotiilit voivat hypätä parikin metriä, ja hyvällä - tai siis huonolla - tuurilla kättä - tai päätä - ei olisi enää jäljellä veneretken päätteeksi.

Vene vei meidät noin neljänkymmenen krokotiilin yhteiskunnan luo, joka koostui yhdestä uroksesta ja naaraista. Naaraat paistattelivat päivää mättäiden päällä ja uros oli vahdissa veden alla niiden vierellä. Mutta vain hetken. Juuri, kun sain kännykän videokuvauksen päälle, aloittivat krokotiilit pienen taiston. Latasin videon taistelusta blogin Facebook-sivulle. Käyhän katsomassa!
Punta Surin luonnonpuiston alueella on myös rantabaareja ja hieno uimaranta (jossa voi mennä uimaan, sillä krokotiilit asuvat makean veden puolella) sekä majakka, jonka läheisyydessä on myyntikojuja ja pieni museo. Näistä lisää seuraavassa postauksessa.

Pysy mukana matkassa:

16 kommenttia:

 1. Huh! On varmasti ollut jännittävä retki ja voisi kuvitella, että melkoisen vakuuttava paikka myös lapsille ja on helppoa perustella, että nyt ei kannata säntäillä ympäriinsä. Hienoja kuvia ja video :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo koko luonnonpuisto oli tosi kiva sekä aikuisille että lapsille. Lapsethan tietysti oli vaan tosi innoissaan krokotiileistä - en tiedä ymmärsivätkö oikein vielä, että ovat oikeasti vaarallisia. Onneksi ei kuitenkaan ollut krokoja ihan lähellä silloin kun ei oltu missään ajoneuvossa. Ei kai ne krokotiilitkään varta vasten lähde parkkipaikoille tungeksimaan.

   Poista
 2. Tosi hyvä päiväretki! Me käytiin silloin Cozumelin-stopilla Tulumissa ja vaikka se oli antoisa retki, oli se myös tosi raskas. Jos joskus vielä osutaan Cozumeliin, niin tämä vois hyvin olla ohjelmassa. Autolla näkee muutenkin kerralla paljon!

  Mä jotenkin tykkäsin Cozumelin letkeästä meiningistä ja lähtisin niille seuduille mielelläni uudelleenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me vietettiin tuolla käytännössä koko päivä. Ei ollut tarvetta lähteä vaihtamaan maisemaa, kun yhdessä paikassa oli niin monipuolisesti kaikkea. Suosittelen ehdottomasti, jos vielä tuonne osutte.

   Poista
 3. Tuttuja maisemia! Kiva, kun löysit mun vanhan postauksen ja tämän paikan. :) Kävittekö ollenkaan toisella puolella hiekkarannalla? Me käytiin siellä, mutta toisaalta jätettiin sitten tuo veneajelu väliin. Kaikkea ei ehdi risteilystopin aikana.

  Näyttää muuten hyvältä tämä blogin uudistettu ulkoasu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan vielä, kun kävitte ja kirjoititte. Oli tosi kiva paikka! Käytiin me myös siellä saaren itärannalla, muttei pysähdytty kovin pitkäksi aikaa.

   Ja kiitos! Sainpa vihdoin päivitettyä hieman ulkoasua. Kerran viidessä vuodessa näköjään :D

   Poista
 4. Vitsit, on varmaan aikamoinen kokemus ollut tuo krokopuisto! Tosi kivannäköistä seutua myös, pitää laittaa paikka korvan taakse jos joskus liikkuu noilla suunnilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli tosi hieno paikka! Kannattaa ehdottomasti pitää mielessä, jos eksyt tuonne saarelle. Ihan saaren parhaimmistoa!

   Poista
 5. Apua, aika hurja retki :D En edes tiennyt että krokot voi hyppiä jopa kahden metrin korkeuteen, yaiks! Liikkuuko krokotiileja tuolla alueella myös muualla, vai vain puiston alueella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä! Minä olen kyllä jostain luontodokkareista katsellut ja ihmetellyt krokotiilien nopeita liikkeitä, kun näyttävät jotenkin niin hitailta matelijoilta. Nuo krokotiilit asuttavat tuon luonnonpuiston alueella olevaa järveä. En tiedä, miten kauas ne sieltä vaeltelevat vai ovatko pääsääntöisesti kotikonnuilla. Mitenkäänhän tuo ei ole aidattu, että periaatteessa voisivatkin lähteä minne vaan.

   Poista
 6. Siis mä oon niin vainoharhanen ja kammoksun noita otuksia niin paljon, kaikki käärmeet ja matelijat on niin pelottavia. Ja varsinkin pienen lapsen kanssa olisin vaivoharhainen potenssiin 5000 :D Mutta onhan noita varmasti kivempi luonnossa omassa elinympäristössään pällistellä kuin jossain kämäsessä sisäaltaassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli nuo tosiaan ihan mielettömiä! Ja me ei tosiaan kävelty kuin parkkialueilla ja noilla merkityillä katselupaikoilla. Toki niissäkin tuli oltua tosi varuillaan ja katseltua ympärilleen - tosin ei vain varoen vaan innoissaan myös. Krokojahan me sinne mentiin katsomaan :)

   Poista
 7. Jaiks! Jännä paikka. Tuonne en eksynytkään vaikka lähistöllä pörräsin Meksikon matkallani. Joskus olen nähnyt krokotiilin (vai alligaattorin..?) safarilla kuivalla maalla Sri Lankassa. Melkoinen otus.

  Terveisin Anna-Maria K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krokotiilit on kyllä tosi hienoja. Mieletöntä kyllä, että luonnonpuistoon on rakennettu paikkoja, missä niitä voi käydä katsomassa, ja että niiden elintilaa varjellaan näin hyvin!

   Poista
 8. Mielenkiintoinen paikka. Oliko nämä krokotiilit siis joskus tuotu tälle alueelle vai ovatko ne aina olleet tässä ympäristössä? Enpä ajatellut että tuoltakin niitä löytyy, mutta miksei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm. Hyvä kysymys. Tuosta oli kyllä puhetta, koska opas kertoi, että krokotiilit on sopeutuneet tuonne alueelle kokonsa puolesta, kun ovat niin pieniä tuolla. Mutta en kyllä muista yhtään, mistä alkujaan ovat tuonne tulleet.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan