Slider

Karibian risteily ja merenkäynti - voiko merisairas lähteä risteilemään?

sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Viimeisimmän Karibian risteilymme jälkeen olen kuullut useampaan otteeseen usealta eri taholta, että joku haaveilee Karibian risteilystä, mutta ei voi lähteä Karibian risteilylle merenkäynnin ja herkän merisairauden vuoksi.

Olen elävä todiste: herkästi merisairaaksi tuleva henkilö voi lähteä Karibian risteilylle.En tietenkään voi 100-prosenttisesti taata, etteikö kukaan koskaan tule Karibian risteilyllä pahoinvoivaksi. Mutta neljän Karibian risteilyn kokeneena voisin sanoa, että on hyvin epätodennäköistä, että laiva keinuu niin paljon, että huomaisit sitä. Aallot saavat oikeasti olla isoja, jotta 350-metrinen laiva keinuu.Tärkeimmät vinkit Karibian risteilyn valintaan herkästi merisairastuville


Tärkeimmäksi vinkiksi merisairaalle Karibian risteilyä suunnittelevalle antaisinkin, että älä lähde risteilemään hurrikaanikaudella, eli kesäkuun alusta marraskuuhun asti. Tämän vinkin tosin antaisin kenelle tahansa. Risteily ja hurrikaani kun eivät kuulosta hyvältä yhdistelmältä missään tapauksessa. Meidän viimeisin risteilymme lähti marraskuun lopulla, eikä hurrikaaneista ollut enää tietoakaan.

Toisena vinkkinä neuvoisin valitsemaan ison laivan. Laivan ei tarvitse olla maailman suurin, mutta mieluummin Royal Caribbeanin tai Carnivalin suuri laiva kuin Cristina Cruisesin puolet pienempi, tai vaikka yksi näistä muutaman sadan matkustajan purjelaivoista.Minä, Karibian risteily ja merisairaus


Millä perusteella sitten pystyn suosittelemaan Karibian risteilyitä myös herkästi pahoinvoiville?A) Olen lapsesta asti voinut pahoin niin autossa, lentokoneessa, junassa, bussissa, veneessä, laivassa, huvipuistolaitteissa. You name it.

B) Olen voinut pahoin jopa yökerhossa, jonka sisustus näytti minusta Ruotsin laivan sisustukselta. Minun oli kertakaikkisesti pakko lähteä ulos hengittämään ja keräämään pääkopalleni todistusaineistoa siitä, että ei, emme ole laivassa vaan täysin kuivalla maalla.

C) Jossain vaiheessa pahoinvointini oli niin paha, että se tuli jo ennen pitkää bussimatkaa. Tämä on onneksi mennyt ohi, mutta pahoinvointi matkatessa ei.

D) Tärkein: Yhdelläkään Karibian risteilyllä en ole koskaan voinut pahoin. En tipan tippaa.Kohti uusia pahoinvointikokemuksia!


Herkkä merisairaus ei ole silti minua estänyt matkaamasta ja kokeilemasta rajojani. Olen asunut viikon muutaman hengen paatissa Galapagossaarilla (söin pahoinvointilääkkeitä koko viikon ajan maksimimäärän ja istuin siirtymäajat laivan takaosassa horisonttiin tuijottaen), saarihypellyt Seychelleillä (ja siellä merenkäynti on kamalaa) ja Baleaareilla (se oli ihan siedettävää). Yrittänyt purjehdusta muutamaankin eri otteeseen hyvin huonolla menestyksellä (oksu yli laidan on taattu), kiemurrellut Costa Rican vuoristossa rannikolta toiselle täpötäysissä busseissa puolen vuoden ajan (kyllä, muovipussi jatkuvasti käden ulottuvilla), lennellyt ympäri Suomea pienillä viiden hengen pikkukoneilla (alle tunninhan sitä kestää miten päin vaan, vaikkei nousussa näkisikään selkä menosuuntaan istuttaessa kuin maata).

Kyllä, olen voinut äärimmäisen pahoin. Pitänyt pahoinvointirannekkeita, syönyt pahoinvointipillereitä ja ennen kaikkea kantanut kassillista salmiakkia mukana, sillä se, jos joku on pahoinvointilääkkeistä parhain.

Mutta Karibian risteilyt. Sinnekin lähdin pahoinvointiani uhmaten. Onnekseni pääsin toteamaan, että Karibian risteilyllä ei tule paha olo. Kuin en laivalla olisi ollenkaan.

Näillä tunnelmilla ja sanoilla voin siis erittäin lämpimästi suositella Karibian risteilyä myös kaikille niille, jotka tulevat herkästi merisairaiksi. Älkää vaan antako sen mielikuvan estää näin ihania reissusuunnitelmia!Voitko sinä pahoin kulkuvälineissä? Jos, niin onko hyviä vinkkejä pahoinvoinnin taltuttamiseen?

Pysy mukana matkassa:

10 kommenttia:

 1. Tämä on hyvä tieto. Ilmeisesti laiva on sen verran iso. Itselle on laivassa tullut kerran huono olo. Tulimme Tallinnasta jollain laivalla. Seisovan pöydän ruokailun jälkeen alkoi melkoinen merenkäynti. Oli pakko istua, koska seistessä ja kävellessä alkok heti velloa vatsassa. Itsellä Thaimaassa pahassa merenkäynnissä auttoi pahoinvointipilleri mutta naapurilla ei sekään. Laatta lensi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nuo Ruotsin ja Tallinnan risteilijät on niin pieniä ja toisaalta säätkin täällä meillä usein ainakin talviaikaan sen verran tuulisia, että minä voin noilla laivoilla melkein aina pahoin.

   Matkapahoinvointi on aivan kamalaa, ja on niin ihanaa, että Karibian risteilyille voin lähteä huoletta :)

   Poista
 2. En tosiaan minäkään muista, että Karibialla olisi koskaan laiva keinunut, vaikkei ollakaan ihan Alluren kokoisilla paateilla risteilty. Siellä on ollut ainakin tammi- ja helmikuussa niin tyyntä, ettei pelkoa keinumisesta. Sen sijaan Alaskan risteilyllä minä tulin ekaa kertaa ikinä merisairaaksi, vaikka luulin, etten tule ollenkaan. Kumma kyllä Indonesian purjelaivaristeilyllä ei sen sijaan tullut ollenkaan huono olo, vaikka se keinui pariin otteeseen aika paljon. Mutta en tosiaan tulekaan kovin helposti pahoinvoivaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on välillä hieman aallokkoa, mutta silti laiva on ollut ihan tosi vakaa, ettei siinä ole tullut ollenkaan paha olo.

   Tuo Alaskan risteily minua kiinnostaisi kyllä - täytyy sen kohdalla taas lähteä uhmaamaan pahoinvointia ja lähteä vaan. Ja kyllä tuo purjelaivaristeilykin kiinnostaisi - täytyy sekin pitää mielessä ;)

   Poista
 3. Minulle harvoin tulee pahoinvointia, mutta erittäin hyvä tietää että nämä laivat eivät herkästi merenkäynnistä keiku, sillä ei olisi kovin mukavaa kun laivalla vietetään niin paljon aikaa. Ja tosi hyvä juttu sinulle kun tykkäät risteillä, varmasti helpotus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, laivoilla vietetään niin paljon aikaa tuolla, että olisi tosi inhottavaa, jos olisi koko ajan paha olo.

   Poista
 4. Ehkä kannattaa myös kiinnittää huomiota hytin sijaintiin ja pyrkiä laivan keskiosiin? Noilla jättilaivoilla ja Karibialla, hurrikaanikautta lukuunottamatta, meno lienee tosiaan melko tasaista. En tapaa helposti tulla merisairaaksi, mutta pienemmillä laivoilla ja pohjoisilla merillä merenkäynnin ainakin havainnoi. Skotlannin vesillä joskus olimme pienehköllä laivalla ja monet olivat merisairaita. Samoin joskus talvikelillä jopa ruotsinlaivoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsin- ja Tallinnanlaivoilla minulla on kyllä pahoinvointi taattu, jos on talvinen keinutuskeli. Pienemmissä paateissa, esimerkiksi Galapagossaarilla, minut ohjeistettiin laivan takaosaan, missä on moottorit. Siellä liike pitäisi olla tasaisinta. Ja katse tietysti horisonttiin, niin jotenkuten selviää :)

   Poista
 5. Minua huolestuttaa risteilyissä juuri pahoinvointi. Tulen itse todella helposti pahoinvoivaksi. Ruotsin risteilyt on aina tuskaa, Viroon tuskin voi edes mennä. Ja Galapagoksella oli hirvittävää olla pienessä paatissa, samoin kun kävin Puerto Lopezissa valaita katsomassa pikkuisella veneellä. Mutta tuo sinun kertomasi tosiaan kuulostaa hyvältä. Mahdollisimman iso vene siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostat ihan minulta! Eli mahdollisimman iso laiva vaan ja ei kun Karibialle :)

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan