Slider

Viinimatka Portoon ja Douron laaksoon

sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Kuten jo "hieman" aiemmin ehdin hehkuttaa, olin työni puolesta Portossa ja Douron laaksossa Sandeman -portviinitalon järjestämällä seminaarimatkalla syyskuun puolivälissä. Mukana matkalla oli Hannan Soppa -bloggaaja Hanna. Meillä oli alusta loppuun saakka järjestetty aikataulu, eikä meillä ollut omaa aikaa kuin saapumispäivänä.

Sen tiedän takuuvarmasti, että omatoimisesti en olisi ikimaailmassa voinut/pystynyt/saanut/osannut (mitä näitä nyt on) järjestää tällaista, näin upeaa matkaa. Jos olisin järjestänyt Porton ja Douron viinimatkan omatoimisesti, olisin sen toki pakostakin järjestänyt eri tavalla, sillä eihän kuka tahansa pääse poimimaan rypäleitä sadonkorjuun aikaan, polkemaan juuri poimimiaan rypäleitään, sekoittamaan eri vuosikertojen viineistä itselleen portviiniä tai illallistamaan viinikellareissa viinitalon kunniavieraana.

Sen kuitenkin tiedän, että Porto ja Douro ovat upeita, ja myös omatoimisesti viinimatkailu siellä olisi aivan mieletöntä. Siellä on todella paljon sellaista, mihin kenellä tahansa on pääsy ja mahdollisuus tutustua.


Porton upea kaupunki ja sen ravintolatarjonta


Heti ensimmäisenä pääsimme tutustumaan Porton upeaan kaupunkiin. Meillä oli saapumispäivänä muutama tunti aikaa ennen virallisen ohjelman alkua. Mitä tekevät ruokabloggaaja ja hyvästä ruuasta aina innostuva matkabloggaaja? No tietysti etsivät kiinnostavan ravintolan ja menevät syömään. Hanna oli bongannut ihanan Mozzarellaravintolan Puron, ja sehän sopi minulle. Ah, tuota suussasulavaa mozzarellaa. Onneksi huomasimme naapuripöydän useat nyrkinkokoiset mozzarellat, emmekä täten tilanneet itsellemme tuota samaista "pientä" maisteluannosta. "Tyydyimme" yhteen palleroon.

Hannan blogista löytyy tarkempaa raporttia tästä mozzarellaravintolasta. Kirjoitus löytyy tästä linkistä.Vatsat täynnä kävelimme vielä Douro-joen varrelle ihastelemaan upeita joen ylittäviä siltoja ja värikkäitä joen varteen rakennettuja talorypäksiä. Kävelimme sillan yli Vila Nova de Gaian puolelle katselemaan kun pikkupojat keräsivät rahaa hyppäämällä sillalta alas jokeen.

Bongasimme heti myös eri portviinitalojen veneet, joilla on aikoinaan kuljetettu viinit viinitarhoilta Vila Nova de Gaian viinikellareihin. Emme pistäytyneet vielä portviinitaloihin, sillä tiesimme pääsevämme niiden sisuksiin myöhemmin virallisen ohjelmamme puitteissa.

Portossa olisi voinut viettää pidempäänkin ihan vain kävellen ympäriinsä ja nautiskellen sen tunnelmasta. Jäipä jotain seuraavallekin visiitille.Portviinitalot ja niiden viinikierrokset


Portossa kannattaa ihan ehdottomasti vierailla ainakin yhdessä portviinitalossa, ja toki parhaan kuvan tästä mielettömästä viinitaituruudesta saa Sandemanilla, joka on yksi maailman tunnetuimmista portviinimerkeistä.

Sandemanilla on muutamia erilaisia kierroksia. Niihin voit tutustua tarkemmin tästä linkistä.Se kannattaa huomoida, ettei Sandeman tosiaan ole vain museo, jossa esiteltäisiin vain ja ainoastaan, miten portviinejä on joskus aikoinaan valmistettu ja tehty. Vaikkakin Sandemanin viinitalo on rakennettu niille sijoilleen yli kaksisataa vuotta sitten, on se edelleen täydessä toiminnassa. Vierailijoita kierrätetään juuri siellä, missä kaikki taika tapahtuu. Niin nuoremmat kuin kymmenien ja kymmenien vuosien takaiset portviinit kypsyvät tynnyreissä ja pulloissa. Viinintekijät ovat paikalla tekemässä omaa työtään.

Sandemanin viinitalon edustalla on myös ihana terassi, jossa voi nautiskella ihania portviinicocktaileja ihastellen toisella puolella jokea olevaa Porton kaupunkimaisemaa.

Douron jokilaakso


Porton matkaan kannattaa ehdottomasti yhdistää vierailu Douron laaksossa. Me kävimme Sandemanin viinitarhoilla Quinta do Seixossa ja matkalla teimme pysähdyksen Reguan kaupungissa. Meillä ei ollut aikaa vierailla Douro-museossa, mutta pidimme kahvihetken pihassa käyskentelevien kanojen seurana. Jäipä taas jotain seuraavalle visiitille ;)
Aamu alkoi sumuisena, mikä on kovin tavallista Portossa. Se ei kuitenkaan tarkoita huonoa päivää, ei suinkaan. Alkumatkan maisemat jäivät meiltä vain kokonaan näkemättä. Onneksi paras oli tuloillaan, ja taivas oli täysin pilvetön siinä vaiheessa, kun ajelimme maailman kauneimmaksi tieksi kuulemamme mukaan kutsuttua tietä. Tie myötäilee Douro-jokea ja maisema oli tosiaankin upea. Harmillisesti olimme matkassa ryhmänä, eikä minulla ollut mahdollisuutta pysäyttää minibussiamme jatkuvaa kuvausintoa tyydyttämään.

Perillä Quinta do Seixossa minulla onneksi oli aikaa enemmän kuin riittämiin kuvaamiseen. Tätä se maisema Douro-joen laaksossa parhaimmillaan sitten onkin. Eikö ole upeaa?


Myös Sandemanin Quinta do Seixon tilalla on kenen tahansa mahdollista vierailla. Ja tätä syvästi suosittelen ihan kaikille tuolla seudulla oleville. Kierroksista voit lukea lisää tästä linkistä. Vinkkinä: yhtenä vaihtoehtona on syödä picniclounas näin:


Suosittelen!

Lue lisää viinimatkailusta Portossa ja Dourossa Hannan Soppa -Hannan kirjoittamasta vierasblogikirjoituksesta Juomavinkin blogiin tästä linkistä.

Oletko sienä käynyt Portossa ja/tai Douron laaksossa? Entä oletko portviinin ystävä? 

Pysy matkassa mukana:

10 kommenttia:

 1. Portviinin ylimmäinen ystävä ilmoittautuu! Etenkin näin syksyisinä ja pimeinä iltana pieni lasillinen tuota elämän eliksiiriä on enemmän kuin paikallaan. Portugali on toistaiseksi vierasta territoriota Azoreita lukuun ottamatta, mutta tällaisten postausten jälkeen ei ole muuta vaihtoehtoa kuin alkaa suunnittelemaan omaa matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porto ja Douro olisivat ihan ehdottomasti sinulle täydellisiä matkakohteita. Nyt vaan matkaa suunnittelemaan :)

   Poista
 2. Sattuipa sopivasti: ostin juuri pari päivää sitten lennot Portoon ajatuksenani tietenkin tutustua kaupunkiin mutta myös kurvata sen ulkopuolelle. Maisemat ovat kyllä upeat. Talvella taitaa olla kyllä vähemmän vihreää ja siten ei ehkä niin kaunista. Portviinien ystävä en niinkään ole. Mutta vinho verde, ah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Minäkin oikeastaan vasta hiljattain löysin portviinit oikein kunnolla. En ennen tiennyt, että ne kannattaa nauttia hieman viilennettyinä. Ja tawnyt on enemmän minun makuuni. Kannattaa maistella ainakin siellä Portossa. Ne maistuvat siellä tietysti paljon paremmilta :)

   Poista
 3. Olen alustavasti laatinut matkasuunnitelmaa Portugaliin yhdistäen Lissabonin ja Porton. Portoon haluan juuri sen vuoksi, jotta voisi päästä portviinitehtaille ja viljelmille. Tämä juttu tuli siis kuin tilauksesta! Vielä en tosin tiedä, koska reissun toteutan. Ensi kesänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih! Ihanaa! Portviinitaloihin pääsee kivasti Portossa, mutta kannattaa ottaa kyllä sen verran aikaa, että käyt myös Douron laaksossa. Siellä on niin upeaa!

   Poista
 4. Teillä on ollut ihan huippu reissu! Portugalista olen nähnyt vain Lissabonin, mutta siitäkin on jo niin monta vuotta aikaa, että olisi aika lähteä uudelle tutustumisreissulle. Viinimatkat on parhautta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tosiaan oli mieletön reissu! Viinimatkat on tosiaankin parasta! :)

   Poista
 5. Voi ihanuus, miten kaunista Dourojoen laaksossa on!

  Portugalissa Algarve-Lissabon reitin maisemat ovat minulle tuttuja, mutta pohjoisempana Portossa en ole käynyt. Tässä tulikin monta hyvää syytä alkaa suunnittelemaan matkaa lempparini Portiviinin maisemiin. Melkoinen helmi työmatkaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli mieletön paikka! Minä en taas ole käynyt tuolla Algarven seudulla ollenkaan. Pitäisi kyllä. Siellä maisemat ovat myös aika henkeäsalpaavia!

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan