Slider

Rooma petti tällä(kin) kertaa

keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Rooma ei vakuuttanut viime kerralla, eikä tehnyt sitä tälläkään matkalla. Ehkä Rooma kaipaa kolmannen kerran tehdäkseen minuun vaikutuksen. Tai sitten kaupunki ei vain kertakaikkisesti ole minua varten.

Kenties kontrasti oli liian suuri. Olimmehan juuri viettäneet kaksi päivää Maremman kuvankauniissa viinitarha- ja merenrantamaisemissa, jonne turistit eivät ole vielä löytäneet. Majoituimme viinitilalla ja heräsimme kukonlauluun, auringon ensisäteiden hohtaessa viiniköynnöksiä vasten. Rakastuin Maremman rauhaan ja kiireettömyyteen. En ehkä ollut valmis Roomalle ja miljoonapäiselle turistijoukolle (tosin jaksan epäillä, olisinko koskaan - mutta en koskaan sano en koskaan;).

En silti usko kontrastin olevan koko totuus. Rooma oli kamala. Ai miksikö? No minäpä kerron.

Joka ikinen taso täppösen täynnä, vieri vieressään turisteja.


Turisteja on PALJON


Voi luoja. Lokakuussa!

Me emme ole nähtävyyksien kiertelijöitä, mutta Roomassa joka kulma näyttää nähtävyydeltä ainakin turistien paljouden perusteella. Kiertelimme ristiin-rastiin ja askeleita päivän aikana kertyi parisenkymmentätuhatta. Emme kierrelleet edellisellä kerralla käymiämme alueita, eli kiertelimme paljon, emmekä silti päätyneet turistittomalle alueelle. Muistinko jo mainita: Lokakuussa!Ei tunnelmaa


Roomassa ei ole suurkaupungin sykettä, muttei myöskään pikkukaupungin tunnelmaa. Rooma on täynnä pieniä ihania kujia, mutta kun yhtälöön lisää ne joka puolella tungeksivat turistit, niin ei. Ei. Ei.

Vähintäänkin ne pienet kujat saisivat olla täppösen täynnä toinen toistaan ihanampia ravintoloita. Mutta ei. Ei sitäkään.

Kuja ilman muita turisteja bongattu.
Ei sitten viitsitty kuitenkaan jäädä tälle kujalle hengaamaan koko päiväksi.


Hyvää ruokaa on harvinaisen hankala saada


Kaikki, kaikki, sanovat tätä samaa. Yritin kyllä olla huolellinen ennakkoon ja etsiä meille hyvät ravintolat vierailullemme. Mutta pieleen meni.

Tämä näytti hyvältä paikalta - kunpa se olisi vain tullut vastaan oikeaan aikaan.


Ainoa Rooma-päivämme oli sunnuntai, jolloin suurin osa hyvistä ravintoloista on kiinni. Ne, jotka ovat auki, sulkivat ovensa nenämme edestä. Tiedän, että olimme liikenteessä väärään aikaan. Mutta silti. Ravintoloita oli auki kymmenittäin, mutta ei yhtä ainoaa hyvää ravintolaa. Edes niiden hyvien ravintoloiden työntekijät eivät osanneet kertoa yhtä ainoaa avoinna olevaa hyvää ravintolaa. Ei yhtä ainoaa. Häpeissään he ohjasivat meidät Fiorin aukiolle. Ainoana vaihtoehtona meillä olivatkin sitten ne iki-ihanat turistiravintolat, joiden hinnat on pilvissä ja laatu - no, sitä ei ole.

Istut siinä sitten tungoksessa, miljoonien turistien keskellä, edessäsi keitinvedessä uiva pasta-annos, lasissa viiniä - ei hyvää viiniä, mutta sentään viiniä - ja ihmettelet, mitä ihmettä niiden ihmisten päissä oikein liikkuu, jotka tuntevat olevansa täällä kuin kolmannessa taivaassa!

Keitinvesi ei ole ehkä sittenkään se suosikkipastakastikkeeni...


Sentään saimme ravintolavarauksen erinomaiseen ravintolaan samalle illalle, eikä meidän tarvinnut tuhlata ruokailuja huonon ruuan parissa toista kertaa. Illallisravintolaamme ehdinkin jo hehkuttaa aiemmin. Jos olet menossa Roomaan, käy ihmeessä lukemassa ravintolasta tästä linkistä.

PS. Jos olet vahingossa osunut hyvään ravintolaan Roomassa, käy äkkiä lottoamassa. Varma voitto!

Pidätkö sinä Roomasta? Jos pidät, niin miksi ihmeessä?

Pysy matkassa mukana:

24 kommenttia:

 1. Minulla on useampia kavereita, jotka ovat vierailleet Roomassa ja kaikki ovat olleet pettyneitä kaupunkiin. Itse haluaisin vierailla historiallisia kohteita siellä ihastelemassa, mutta olen varma, että vihaisin niitä ihmismassoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tiedän myös ihmisiä jotka eivät pidä yhtään Roomasta, mutta tiedän kyllä vielä enemmän niitä, jotka rakastavat sitä.
   Nuo Rooman historialliset nähtävyydet on kyllä mahtipontisia ja on ne näkemisen arvoisia. Harmi vaan, jos ei ole yhtä ainoaa vuodenaikaa, jolloin olisi hieman edes rauhallisempaa.

   Poista
 2. Pöh, kurja kuulla, ettei Rooma ole entisensä. :-( Minäkin olen sinne haikaillut takaisin nimenomaan historiallisten nähtävyyksien perässä. Ehkä sinne kannattaakin tehdä täsmäisku, kiertää Forum Romanumit ja kumppanit ja jatkaa matkaa omien eväiden kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sieltä niitä hyviä ravintoloita löytyy, mutta kannattaa tehdä hyvin kotiläksyt ennakkoon ja varata pöydät valmiiksi ja olla tarkkana aikataulujen kanssa.

   Poista
 3. hyvin kerrottu ja uskon, että juuri näin on. Siksi en halua mihinkään miljoonakaupunkeihin- en !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minä kyllä pidän isoista kaupungeista, mutta Roomassa ei ollut oikein sellaista metropolin fiilistä. Näytti täyteen ahdetulta pikkukaupungilta. Jotenkin koko fiilis jäi puuttumaan.

   Poista
 4. Minusta Rooma on aivan ihana ja romanttinen, ja Trasteveren alueelta löytyi sympaattisia ravintoloita ja kujia.
  Turisteilta tuskin voi missään Euroopan miljoonakaupungissa välttyä, ei kai se kaupungin vika ole jos se pursuilee turisteja?
  Olen aina valmis lähtemään Roomaan uudelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rooma tosiaan on ihana ja romanttinen monen mielestä. Minä en sitä vain nähnyt ollenkaan.
   Ei se kaupungin vika ole, jos siellä on turisteja, mutta se on valitettavasti yksi niistä isoimmista syistä, minkä takia en pitänyt Roomasta. Ja turistit ovat varmasti myös syynä ravintoloiden huonoon tasoon. Ei tarvitse yrittää tehdä hyvää ruokaa, jos asiakkaita riittää muutenkin.
   Ja turisteja on toki ihan joka kolkassa - Euroopan kaupungeissa varsinkin, mutta ihan tässä määrin en ole törmännyt turisteihin missään aiemmin. Nuo massat ja vielä lokakuussa oli aikamoista!

   Poista
 5. Ihan samoja kokemuksia, myöskin LOKAKUUSSA! Ihmettelin todella, mitenkä paljon turisteja on sitten heinä-elokuussa!? Nähtävyydet oli näyttäviä ja hienoja, mutta kun joka puolella hirveä metakka liikenteestä tai tungeksiminen turistien seassa, ei lasten kanssa ollut kovin rentoa. Trastevere oli ainoa vähänkään miellyttävä (ja vähemmän meluisa) alue.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin sen sinun postauksesi Roomasta. Samoja fiiliksiä totta tosiaan. Heinä-elokuuta on mahdoton edes kuvitella.
   Me oltiin matkassa sentään ilman lasta. Olisi varmaan kiukuttanut vielä enemmän huono ruoka ja tungos, jos olisi ollut vielä lapsikin mukana.

   Poista
 6. Ja minä kun en yleensä tykkää isoista kaupungeista, mutta Roomasta tykkäsin. Ehkä se johtuu siitä, että oletin, etten tykkää Roomasta. :D Mutta me käytiinkin siellä monta vuotta sitten ja marraskuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah :D Ehkä juuri sen takia minä en taas tykännyt Roomasta. Pidän nimittäin yleisesti kyllä kaupungeista. Tosin sen takia, että niissä on yleensä niin mielettömän ihania ravintoloita :)

   Poista
 7. Ihan pakko kysyä että eikö siinä ole ristiriita että valitat turistien määrästä vaikka itse olet sellainen? Voisiko Rooman kaltaista kohdetta pyrkiä arvioimaan jostain toisesta näkökulmasta, vähemmän ilmeisestä?

  Kirjoituksesi henkii lapsellista kiukuttelua ja minulle-kaikki - asennetta. Vertaat pikkukylää pääkaupunkiin, valitat turisteista vaikka itse olet sellainen ja väniset siitä että ravintolat (siis ilmeisesti ne ei niin turistimestat) pitävät kiinni kulttuurinsa tavoista eivätkä palvele sinua, "epäturistia" silloin kun sinulle sopii.

  Mikä siis oli kirjoituksesi pointti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että muakin huvitti turistin häiriintyminen turisteista ja heti perään valitus paikallisista tavoista (hyvien ravintoloiden aukiolo). Eli ilmeisesti kaupunki on väärällä tavalla turistirysä? :D

   Itselleni Roomassa tärkeintä on paikasta huokuva historia ja kauneus. Turistit ja paikoin mitäänsanomaton tai jopa paha, mutta kallis ruoka ja majoitus ovat vain pulunkakkaa - ärsyttävää, mutta paikalle tyypillistä.

   Poista
  2. Samaa ajattelin minäkin; mikä muu sinä olit kuin turisti? Vai pitäisikö kaikki muut hätistellä pois että sinä Oikea turisti pääsisit väljemmin tutustumaan paikkaan. Jos ei kestä turisteja, niin kannattaa etsiä mahdollisimman tuntematon ja pieni paikka jostain maailmankolkasta.

   Poista
  3. Ilo lukea, että kirjoitukseni herättää näin paljon tunteita! Ilmeisesti teille kaikille Rooma on rakas paikka, koska tunteet nousivat pintaan. Minä en siitä kertakaikkisesti pitänyt. Tylsäähän olisi, jos kaikki ihmiset pitäisivät samoista kohteista maailmalla. Onneksi emme pidä ja jokaisella on omat lempipaikkamme.

   Turisteissa ei ole vikaa, vaan siinä määrässä. Se ei kuitenkaan ollut varmastikaan se suurin pettymys - vaikkakin olin ihan superyllättynyt, että lokakuussa voi olla noin suuret massat vielä liikkeellä. Pettymyksiähän usein syntyy vääränlaisista ennakko-odotuksista. En ollut odottanut rakastuvani Roomaan - olinhan ollut siellä aiemminkin, eikä sen tunnelma silloinkaan sytyttänyt. Tällä kertaa en vain ollut odottanut noin suurta tungosta joka kadunkulmalta ja se todella harmitti. Olin ollut ehkä kuitenkin hieman toiveikas sen suhteen, että ehkä edes hieman pitäisin Roomasta, mutta en pitänytkään.

   Suurin pettymys olivat kuitenkin ne ravintolat. Roomassa oli kymmenittäin ravintoloita auki. Joka ikinen niistä äärimmäisen huonotasoisia. Onko syy ravintoloitsijan, koska hänen ei ole mitään tarvetta palkata ammattitaitoista kokkia ja ostaa hyviä raaka-aineita, sillä hän saa myös edullisemmalla saman tulon? Vai onko syy sitten sen turistimäärän, joka mahdollistaa ravintoloitsijalle sen, ettei hänen edes tarvitse yrittää panostaa? Niin tai näin, en voi sietää sitä, että huonolaatuisesta ja huonosti valmistetusta ruuasta veloitetaan järjetöntä hintaa. Jos tämä on "minulle kaikki" -asenne, niin se on täysin totta minun kohdallani. Olen valmis maksamaan kalliinkin hinnan hyvästä laadusta, en huonosta.

   Turistihan olen myös missä muualla tahansa päin maailmaa. Ja maailmalta löytyy valtavan ihania paikkoja! Enhän muuten matkustaisi näin paljon. Turistirysiäkin on lempipaikkojeni joukossa (esimerkiksi Karibian risteilyt), mutta esimerkiksi juuri risteilylle mennessä on tiedossa, että laiva tulee olemaan täynnä, eikä tästä synny pettymystä. Toisaalta näiden risteilyiden päätarkoitus on usein ollut päästä Karibian upeille koskemattomille rannoille, jotka ovatkin lempipaikkojeni kärkilistoilla.

   Kirjoituksen pääpointti oli siis se, että en pitänyt Roomasta. Kirjoituksella koitin eritellä itselleni sitä, mikä teki kaupungista itselleni niin epämiellyttävän. Ehkä kaikki näistä seikoista yhdessä. En vain kertakaikkisesti päässyt minkäänlaiseen tunnelmaan tuolla.

   Poista
 8. 4 kertaa Roomassa (kaikkina vuodenaikoina) enkä ole vieläkään saanut kyllikseni. 5. kerta ensi kesänä. Ja kyllä, olen saanut huonoa ruokaa ja hyvää ruokaa ja olen ollut kaupungissa kiireiseen aikaan ja vähän vähemmän kiireiseen (yhtä kaikki AINA on paljon porukkaa liikenteessa). En tiedä mikä Rooman viehätyksensä minulle sen tekee (toki olen historiafriikki) mutta se on ainoa kaupunki joka Lontoon ja Pariisin lisäksi on saanut aikaan saman kuumeen - Lontoo vain on vielä paljon enemmän täynnä turisteja tungoksessa kuin Rooma (etenkin kesällä). Ensi kesänä siis 5. matka ja majapaikka Via Appia Antican lähellä hotellissa jossa uima-allas. Tarkoitus tutustua tarkemmin Via Appia Anticaan, Frascatiin ja Catel Galdolfoon - ehkä kannattaa ottaa toinen näkökulma jos kiireisimmät turistinähtävyydet ahdistaa. Edellisenä kesänä majoituimme Gianicolon kukkulalla sielläkin upea tunnelma, paikallisten suosimia baareja ja ravintoloita, silti lyhyt matka ytimeen. Ymmärrän hyvin ahdistuksen jos ainoa mitä ehtii nähdä on Vatikaanin/Espanjalaistenportaiden/FontanaiTrevin/Colossuemin ruuhkat. Rooma on niin paljon muutakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni rakastaa Roomaa, mutta onneksi eivät kaikki, niin ei ole Rooma entistä enemmän tukossa.

   Ei me nytkään turistinähtävyyksiä etsitty, vaan pääsääntöisesti sitä hyvää ruokaa. Mutta Rooma näyttää olevan niitä turistinähtävyyksiä täynnä. Hienoa niitä oli nähdä, sitä en sano, mutta kaupunki yleisesti ei tehnyt vaikutusta.

   Onneksi maailma on täynnä ja jokaiselle löytyy ne omat lempikohteet :)

   Poista
 9. Roomaahan voi kävellä 20000 askelta per päivä ja löytää pelkkää huonoa. Tai sitten voi hypätä metroon tai lähijunaan ja siirtyä suuntaan tai toiseen väljemmille vesille. Roomalaiset ottavat vakavasti vai ruuan ja jalkapallon, joten pientä vaivaa käyttämällä löytää hyvät ravintolat joita on todella paljon. Ehkä ensi kerrall heittäydyt villiksi ja pyydät ravintolasuosituksia paikallisilta;) (itse laittaisin kyselyä couchsurfingin kautta, facebook ryhmistä jne). Rooma ei anna parastaan helpolla. Ruoka on ruokakaupoissa melko hyvälaatuista, joten hyvä vaihtoehto on vuokrata asunto keittiöllä (ja hyvällä sijainnilla) ja kokata itse. Minulta Roomaan rakastuminen otti kuukauden, joten ymmärrän myös sinun tuntemuksiasi hyvin. Anna vielä yksi mahdollisuus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään voi! :D

   Niin me kysyimmekin ravintolasuosituksia paikallisilta, ei onnistanut :(

   Aiemmin me jaksettiin laittaa itse lomalla ruokaa, mutta nykyään haetaan ainakin kaupunkilomilla juuri niitä parhaimpia ravintolaelämyksiä. Ruokaa kun saa laittaa kotona joka päivä ja pistää täällä parastaan :)

   Voin melkein olla varma, että tulen vielä päätymään Roomaan. On ne suorat ja edulliset lennot vaan niin houkuttelevia :)

   Poista
 10. Olen ollut Roomassa kahdesti ja kolmas kerta on tulossa keväällä. Ensimmäisellä kerralla ei löydetty millään hyviä ravintoloita ja jäi juurikin tuo fiilis, että niitä ei kertakaikkiaan vain ole. Toisella kerralla Trasteverestä löytyi parikin hyvää paikkaa. Tuo turistien määrä on kyllä latistava. Venetsiassa sama homma. Kaupunki ei tunnu aidolta, kuin turistit ovat kansoittaneet kaikki paikat. Sinänsä todella harmi, koska minusta Rooma on kuitenkin kaunis ja historia on ihan huikea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole vielä Venetsiassa käynytkään, mutta sekin on kyllä listalla nähdä edes kerran. Olen kuullut senkin turistimassoista, mikä on kyllä harmi, mutta minkäs teet.

   Poista
 11. Paha on vastaankaan väittää: Roomassa on ihan hirvittävästi turisteja AINA, myös lokakuussa. Täällä ei ole off-seasonia (tosin tammi-helmikuussa kujilla on ihanan hiljaista). Osin turisteista johtuen hyvää ruokaa on vaikea löytää ja lähes mahdotonta se on ravintoloiden aukioloaikojen ulkopuolella. Ja sunnuntaina ilman pöytävarausta muutenkin Mutta Roomassa on myös niitä hiljaisia kujia, puistoja, kirkkoja ja museoita, joissa ei paljon turisteja näy ja pilvin pimein hyviä ravintoloitakin. Yritän blogissani ohjata juuri näihin paikkoihin, käy seuraavaa kertaa varten kurkkaamassa (jos siis päätät antaa Roomalle vielä tilaisuuden) :-) Tai ota vaikka yhteyttä, sillä loma Roomassa valitettavasti vaatii vähän suunnittelua noiden mainitsemiesi puolien takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyn ihan varmasti seuraavalla kerralla blogissasi ja olen myös yhteydessä! :)

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan