Slider

Unelmien täyttymys - Silakoita Lauttasaaren sillalta

lauantai 6. toukokuuta 2017

Taas alkaa olla se aika vuodesta, kun Lauttasaaren sillalle kertyy päivittäin kymmeniä ja yhteensä varmasti satoja silakankalastajia. Olen vuosikaudet kulkenut Lauttasaaren siltaa pitkin ensin saareen töihin ja sittemmin saaresta keskustaan päin töihin. Joka kevät sillalla komeilee sama näky: vieri vieressä kalastajia ja ämpärit täynnä silakoita. Vuosi toisensa jälkeen olen haaveillut itsekin pääseväni kalastajien joukkoon kokeilemaan, miten niitä silakoita nostetaan sillalta.
Nyt meille tarjoutui täydellinen tilaisuus, kun juuri parhaaseen silakka-aikaan lapsemme päiväkodissa oli isovanhempien päivä. Vanhempani tulivat kylään, eikä heitä (varsinkaan isääni) ollut vaikeaa houkutella jäämään yöksi - silakat houkuttimena.

Jo aiemmin tällä viikolla töihin pyöräillessäni pysähdyin haastattelemaan kalastajia. Olisiko jo hyvä aika saada silakoita? Joko niitä tulee kunnolla? Vaikka sillalla on joka aamu ollut jo noin 40-50 kalastajaa, ihan vielä ei kylmien säiden vuoksi ole paras mahdollinen silakka-aika. Pitäisi odottaa, että tulisi hieman lämpimämpää. Myös etelätuuli edesauttaa sitä, että silakat päätyvät Lauttasaaren sillan alle saaliiksi. Kalassa olleella herralla oli kuitenkin jo sangon pohjallinen silakoita, saman verran oli hänen rouvallaan. Kyllä nuo määrät meille jo riittää!

Eilen olimmekin joukon jatkeena pyytämässä silakkaa. Ja olipa kivaa!

Isäni oli hankkinut kaksi erilaista silakkaletkaa (en tiedä, miksi niitä kutsutaan, mutta kutsun niitä silakkaletkoiksi, koska koukut ovat siimassa usean koukun letkana). Toisessa letkassa oli vihreitä "kiinteitä" koukkuja ja toisessa koukut olivat vain lenksun päässä vapaana. Jälkimmäinen toimi vihreää letkaa paremmin. Vihreällä saimmekin vain muutaman hassun kalan, ja nekin olivat pääsääntöisesti kalan ulkopuolelta kiinni. Kala ei siis halunnut syödä vihreää koukkua, vaan oli jäänyt koukkuun kiinni vahingossa. Toinen letka olikin sitten aivan lyömätön. Parhaimmillaan silakoita tuli kuusi kerrallaan, ja välillä siimaa ei ehtinyt laskea edes pohjaan asti, kun taas uudet kalat olivat jo koukuissa kiinni. Ja huom! Vielä ei edes ollut edes se paras mahdollinen silakka-aika.

Lopulta olimme kalassa pari tuntia. Saaliiksi saimme pari kiloa silakkaa, vaikka tahtimme oli leppoisa ja keskityimme kalastamisen lisäksi myös kuvien ottamiseen.

Tämä oli niin kivaa, että saatanpa käydä sillalla toisenkin kerran! Vielähän sinne ehtisi vaikka tämänkin silakkakauden aikana hyvin. Parasta aikaa on noin pari-kolme viikkoa sen jälkeen kun jäät ovat lähteneet ja sää lämmennyt riittävästi. Mutta kuten todistimme, myös ei-täydellisen-paras-aika oli oikein hyvää silakka-aikaa. En ehkä haluaisi edes tietää, kuinka paljon silakkaa saa nostettua parhaimpaan aikaan.

Oletko sinä ollut Lauttasaaren sillalla kalastamassa silakoita?

Pysy matkassa mukana:

8 kommenttia:

 1. Sis ne on silakoita, joita porukka kalastaa tuolla! En ole tajunnut tätä aiemmin, mutta usein ohi ajassa miettinyt. Nyt selvisi sekin, kiitos. Kalastaminen on kyllä superkivaa koko perheen puuhaa, me narrataan mökillä ahvenia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kappas! Tästähän kehkeytyi siis varsin hyödyllinen postaus. Itse kaivelin tietoa, milloin olisi paras silakka-aika, ja parhaan vastauksen sain, kun pysähdyin kysymään sitä kalastajalta sillalla. Luulin, että se tieto olisi hyödyllistä, mutta käyhän se näinkin, että itse silakka oli se avainsana :)
   Suosittelen silakoiden onkimista sillalta. Niitä tulee niin älyttömällä tahdilla, että siitä ei voi olla innostumatta :)

   Poista
 2. Oho, en edes tiennyt tällaisesta tapahtumasta! Tosin kun asun täällä Vanhankaupunginkosken tuntumassa, niin enemmän tämän seudun kalatapahtumat on tiedossa. Seuraavalla kerralla tänne kalaan? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silakoiden tulon sillan alle huomaa kyllä Lauttasaaresta käsin. Nytkin, vaikka on satanut lunta, sinnikkäimpiä näkee joka aamu ja ilta kalassa. Olenkin joskus miettinyt tuota Vanhankaupunginkoskea kalapaikkana, kun olen ihastellut kalastajia siellä suunnalla :)

   Poista
 3. Onpa mielenkiintoinen ja mulle ihan uusi ilmiö! En ole juurikaan törmännyt Helsingissä kalastajiin, mutta toisaalta en ole tainnut käydä Lauttasaaressakaan kuin bussilla läpikulkumatkalla. Näin sitä huomaa, miten olisi ihan tarpeeksi tutkimista jo omassa kotikaupungissa :)

  Takavuosina Tampereella kyllä muistan nähneeni kaupunkikalastajia, ja vähän epäillen aina katselin touhua. Ehkäpä sieltä Tammerkoskestakin sitten jotain nousee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen aina tykännyt kalastaa, joten bongaan kalastajat aika helposti :)

   Varmasti Tammerkoskestakin saa kalaa. Koskipaikat on ihan parhaita :)

   Poista
 4. Pelkään, että silakat ovat saastuneita ja että myös lokit haluavat osansa saaliista. Olen nähnyt silakassa olevia kalastajia mitä ihmeellisimpiin aikoihin mitä ihmeellisimmissä paikoissa, mutta arvellut niiden olevan ulkomaalaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että tätä nykyä on vaikeaa löytää vesistöä, mikä ei olisi saastunut ja kalat täysin saasteettomia. Sitähän suositellaan vaihtelemaan vesistöä, josta syö kaloja, että saa tasaisesti eri myrkkyjä kaloista :D

   Minä en yhtään ihmettele, että jotkut kalastavat silakoita missä tahansa ja milloin tahansa kun niitä tulee. Oli nimittäin aika koukuttavaa hommaa! Paljon kalassa on ulkomaalaisiakin, mutta varmaan edelleen suurin osa on ihan suomalaisia, ainakin sen mukaan mitä niihin aikoihin on kalassa kun minä pyöräilen ohi.

   Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan