Slider

Mahtava hiihtolomakaupunki, Jyväskylä

tiistai 23. helmikuuta 2016

Jyväskylä on mahtava hiihtolomakaupunki. Niin ystäväni viesti kertoi, kun he olivat viettäneet hiihtolomansa alun Jyväskylässä ennen siirtymistä Himokselle. Jyväskyläläiset voivat siis ottaa rennosti ja nauttia ensi viikon hiihtolomastaan omassa kaupungissaan. Kätevää.

Mekin olimme viikonlopun Jyväskylässä. Kyselin kyllä ystäväperheen lomailusuunnitelmat, mutta olimme liian mukavuudenhaluisia, emmekä liittyneet heidän seuraansa. Lapsuudenkotini, jossa vanhempani edelleen asuvat, sijaitsee nimittäin hiihtoladun varrella. Ei tarvitse kuin astua takapihalle, laittaa sukset jalkaan, hiihtää muutama kymmenen metriä metsän läpi, ja on jo hiihtoladulla. Ja kun lapsenvahditkin oli käytettävissä, niin hydöynsimme tämän superhelpon vaihtoehdon.



Ensin hieman harmittelin takatalvea, kun kevät jo niin kauniisti teki tuloaan. En harmitellut enää Jyväskylässä. Näissä maisemissa oli nautinto hiihtää. Itse omistan vain luistelusukset, mutta en tuonut niitä mukanani junalla, joten lainasin äitini pitopohjasuksia. En ole tainnut koskaan hiihtää perinteisen suksilla niin, että ne pitävät ja luistavat kuin unelma. Nyt olen.



Tämä polku on toiminut lapsuuteni Hippo-hiihdoissa kilpalenkkinä.
Tästä oikaisemalla lenkille tulee pituutta muutama sata metriä :)


Jotta nyt ei ihan pelkäksi kehumiseksi mene, niin sunnuntain hiihto ei sitten ollutkaan nautintoa. Lämpötila oli nollassa ja suksien pohjassa parhaimmillaan parin-kolmen sentin paksuinen lumipaakkukerros. Kävelyksihän se sitten meni. Tietenkin juuri keskellä viiden kilometrin hiihtolenkkiä. Jos edellisen päivän hiihto oli täydellistä, niin seuraava päivä olikin tuskaisin hiihtolenkki ikinä. Silti urheasti puin sukset maanantaiaamunakin jalkaan ja lähdin ladulle. Onneksi lähdin. Taas oli jo sen verran pakkasta, että hiihto sujui.


Hiihtolomatekemistä Jyväskylässä
Jos olisimme olleet yhtä aktiivisia ja liikkuvaisia kuin ystäväperheemme, olisimme hyödyntäneet jotain näistä vaihtoehdoista:

 • Ladun maja sijaitsee Taka-Keljossa Kolmisoppinen-järven rannalla. Majalta lähtee eri pituisia hiihtolatuja ja kahvio on talvikautena avoinna viikonloppuisin klo 10-16. Erilaisia tapahtumiakin siellä näyttäisi tapahtumakalenterin mukaan olevan Muumihiihtokoulusta täysikuulumikenkäilyyn. Tapahtumakalenteriin pääsee tästä linkistä.

 • Laajavuoren kylpylähotelli on vain muutaman vuoden vanha. Huonon sään sattuessa, tai ulkoilmatekemisen vaihteluksi vallan mainio hiihtolomatekeminen. Laajavuorestahan löytyy myös valaistuja hiihtolatuja ja laskettelukeskus. Aikuiselle laskijalle rinne on lyhyt, mutta ainakin siskoni 5- ja 6-vuotiaat pojat viihtyivät hyvin laskettelukoulussa.

 • Jyväsjärven retkiluistelurataa muistan luistelleeni silloin, kun se on ensimmäistä vuotta järven jäälle ajettu. Siitä on vuosia ja vuosia aikaa. Nytkin huoltotilanne näytti, että reilun parin kilometrin rata olisi kunnostettu, mutta me mukavuudenhaluiset viikonlopunviettäjät jäimme kotiradalle hiihtämään.
Jyväskylästä löytyy myös paljon sisätekemistä, mutta näin kauniilla talvisäällä niitä ei varmasti kannata muistella. Jätetään ne huonommille säille :)

11 kommenttia:

 1. Niinpä, vähissä ovat jo tekosyyt, miksi ei lähtisi hiihtämään kun takapihalta pääseen ladulle ja olohuoneen ikkunasta näkyy kuntopolun valot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä helppoa, kun ei tarvitse lähteä kantamaan suksia minnekään, saati sitten ajella autolla latujen perässä. Onneksi tuli vielä lunta!

   Poista
 2. Jyväskylä on kyllä pullollaan hyviä hiihtopaikkoja. Riippuu vain millaista hiihtomaastoa haluaa. Itse olen käynyt:
  - Palokkajärvellä tasaisempaa vauhtia hakemassa
  - Ladun majan maastot hyvät hieman haastavampaan menoon
  - Huhtasuolta pääsee lähtemään moneen erisuuntaan, mutta maasto on mäkisempää

  Ja jos hieman kauemmaksi viitsii lähteä, niin Lievestuoreen Mustavuoressa on mukavat ja hyvin hoidetut ladut. Ladun varrelta löytyy myös nuotio paikka/kota missä voi nauttia eväitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä hiihtopaikkoja on tosiaan ihan tosi paljon! Onpa hyvä, että mainitsit, minkälaista maastoa mistäkin löytyy. Me oltiin viime vuonna ihmeissämme Messilässä ja Salpausselällä, kun maasto oli niin mäkistä, että meni pääosin tamppaamiseksi ne hiihtolenkit. Ennakkoon ei oikein mistään löytynyt tietoa, onko maasto minkälaista.

   Ja nuo nuotiopaikat on tietty ihan parhaita, jos sellainen sattuu ladun varrelle! :)

   Poista
 3. Paikallisopasta lainatakseni: miten voikaan niin yksinkertainen asia kuin makkaran paisto ulkoilun päälle tuoda hyvän fiiliksen. Meillä oli muuten sunnuntaina Himoksella täsmälleen sama "hiukan haastava" keli! Maanantaina sielläkin ihan täydellistä taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta! Ulkoilun voisi suunnitella ihan vaan sen takia, että pääsee paistamaan makkaraa sen päätteeksi :)

   Ilmeisesti nollakeli ei sovi perinteisen suksille ollenkaan - ainakaan pitopohjaversioille. Hyvin näyttää Himoksellakin jatkuvan täydelliset hiihtokelit!

   Poista
 4. Itse rakastan liikkumista, mutta jostain kumman syystä talvisin etsimme perheen kanssa aina uusia kotapaikkoja, jonne voi patikoida tai ajaa jopa autolla. Lämmintä kaakaota, makkaraa ja muuta evästä mukaan, niin johan maistuu rentoutuminen luonnonhelmassa. Kotapaikat löytyy helposti Jyväskylän sivuilta. Käymme myös vieressä olevan Laukaan kunnan kotapaikoilla ja yhtälailla kunnan sivuja apuna käyttäen.

  Ei se rentoutuminen kummoisia järjestelyjä vaadi:). Nautitaan kevään tulosta! -Jaana-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin joskus ajamme Nuuksioon ihan vain sen takia, että pääsee paistamaan makkaraa nuotiolle :) Eväsretki on tosiaan ihan mahtava tapa rentoutua!

   Poista
 5. Yllättävää kyllä Jyväskylä on hyvä matkailukaupunki. Hiihtäminen jää minulla vähän vähemmälle (edellisestä kerrasta on 10 vuotta), mutta kaikkea muuta mukavaa tulee lasten kanssa tehtyä. Laajavuoressa tosiaan käytiin laskettelutunnilla ja mukavaa oli! Laajavuoresta on tehty monipuolinen matkailukohde koko perheelle. Talvella siellä voi tosiaan harrastaa laskettelua, alamäkiluistelua, talvifrisbeegolffia, lumikenkäilyä hiihtoretkiä laavuille... Viime kesän huippuhetkiä meillä oli Laajavuoren seikkailupuisto, jossa turvavaljaiden avulla kierretään monen metrin korkeuteen nousevia seikkailuratoja. Ratoja on eri vaikeusasteisia lapsille ja aikuisille. Kaksi aikuista ja viisi pientä lasta ei ehkä ollut ihan kaikkein toimin suhdeluku mutta onnistui kuitenkin ja kaikilla oli kivaa!
  Toinen monipuolinen liikuntapaikka on Vaajakoskella sijaitseva liikuntakeskus Hutunki. Minun edellisestä vierailusta on kulunut jo useampi vuosi. Silloin kävimme hohtokeilaamassa. Keilailun lisäksi siellä voi seinäkiipeillä jopa 18 metriin (!!!), pelata biljardia, tennistä, sulkapalloa ja squashia sekä paria sellaista lajia joista en ollut kuullutkaan saati että osaisin kirjottaa niiden nimiä :) . Uusin juttu siellä on kyllä pakko käydä testaamassa: HOHTOMINIGOLF! Kesäisen minigolfkeitaan lisäksi talvella voi harrastaa sisällä hohtominigolfia. Hohtavat radat ja pallot - pakko olla hauskaa.
  Tottahan toki täältä löytyy myös HopLop. Kävimme lasten kanssa siellä muutama viikko sitten pitkästä aikaa, ja iloksemme huomasin että sieltä saa nykyään ihan oikeaa ruokaa kohtuuhintaan.
  Pakko myös mainita Sorastajantiellä sijaitseva Megazone. Huippukivaa! Lasten kanssa en ole vielä uskaltanut käydä, aikuisporukalla kylläkin. Niille, jotka ei tiedä mikä Megazone on: labyrinttimaiselle kaupunkitaisteluareenalle sijoittuva laserseikkailu. Eli hämärä labyrintti, teemaan sopivaa musiikkia, laser aseet ja joukkueet jotka yrittävät valloittaa toistensa tukikohtia. Vinkki: älä laita valkoista paitaa joka loistaa hämärässä äläkä kiljaise aina kun näet vastustajan. Kiljuva valopallo on vastustajalle aika helppo kohde. Teininä kun kävimme Megazonessa eka kertaa, minulla oli valkoinen paita ja Teija kiljui :)
  Ravintola-alan ihmisenä on myös pakko mainita Jyväskyläläiset ravintolat. Jyväskylässä taitaa olla Suomen eniten ravintoloita asukaslukuun nähden. Vaikka S-ryhmä jossain vaiheessa käytännössä omistikin kaikki kävelykadun ravintolat ja hotellit, on tilanne nykyään onneksi toinen. Yksityisiä baareja ja ravintoloita on joka makuun. Näin matkailun näkökulmasta kiinnostavin uutuus taitaa olla ydinkeskustassa kävelykaulla sijaitseva Hollywood bowling & billiards. Itse en ole vielä paikkaan tutustunut, mutta nettisivujen mukaan sieltä löytyy biljardin ja hohtokeilauksen lisäksi curling rata. Ennen klo 18 myös lapset pääsevät sisään ja sieltä löytyy myös ruoka- ja karkkibaarit. Iltaisin meininki on kai enemmän yökerho tyylistä.
  Sen verran pitää mainostaa myös S-ryhmää, että Suomen ensimmäisessä Prismaan Seppälään on rakennettu ilmainen lasten puuhapaikka (entisen Alkon tiloihin hih hih). Hiihtolomaviikolla siellä näytti olevan paljonkin ohjelmaa, esim. lasten disko ja bingo.
  Todella paljon muutakin tekemistä täältä löytyy. Kesällä vielä enemmän. www.visitjyvaskyla.fi kertoo halukkaille lisää. Tervetuloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos ei noilla vinkeillä saa lomaa Jyväskylässä toteutettua, niin ei sitten millään :)

   Poista
 6. Törmäsin tähän juttuun kun suunnittelin ensi talven talvilomareissua Jyväskylään. Lasten kanssa pitäisi aina olla sekä sisä- että ulkoaktiviteettia ja itselle hiihtoa ja laskettelumahdollisuuksia. Olemme aiemmin olleet parina vuonna Riihivuorella, mutta siellä ladut eivät ole kovin häävit. Lisäksi haluamme nyt hotelliin koko ajaksi. Onko suositella hyvää ja lapsiystävällistä hotellia Jyväskylästä?

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan