Slider

Vauvaystävällinen, mutta ei imetysmyönteinen Kööpenhamina

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Olimme marraskuussa isommalla porukalla Kööpenhaminassa. Matkassa meitä oli minun, mieheni ja Islan lisäksi siskoni ja hänen 5- ja 6-vuotiaat pojat sekä vanhempani. Lensimme Kööpenhaminaan lauantaiaamuna ja palasimme takaisin kotiin tiistaina.

Valitsimme matkakohteen edullisten lentojen sekä kohteen lapsiystävällisyyden vuoksi. Joka paikassa hehkutettiin, miten kätevä Kööpenhamina on lasten kanssa. Ja onhan se.
Liikkuminen julkisilla ja kävellen
Kaikkein kätevintä Kööpenhaminassa on se, että lentokentältä keskustaan pääsee todella kätevästi ja nopeasti sekä junalla että metrolla. Meidän majoitus oli rautatieaseman vieressä, joten valitsimme junan, joka toi meidät keskustaan vartissa.

Perillä kuljimme pääsääntöisesti kävellen. Meille sattui aivan erinomaisen kaunis syksyinen viikonloppu, ja kun välimatkat Kööpenhaminassa ovat kohtuullisia, ei tarvinnut julkisia liikennevälineitä miettiä. Ainoastaan eläintarhaan matkasimme junalla, ja sieltä takaisin bussilla. Junissa on todella tilavat vaunut rattaille ja matkatavaroiden kanssa liikkuville. Myös busseissa oli hyvin tilaa rattaille. Vaunujen kanssa matkustava ei Helsingistä poiketen päässyt matkustamaan ilmaiseksi, mutta sentään lapset pääsivät aikuisen seurassa ilman maksua.

Turvakaukaloa ei siis tarvinnut kuljettaa ollenkaan mukana, kun emme missään matkan vaiheessa tarvinneet autoa tai taksia.
Tekemistäkin lapsiperheille on vaikka kuinka paljon. Yhdessä pitkässä viikonlopussa ei ihmeitä ehdi, mutta valinnanvaraa on. Toki marraskuu hieman rajoitti niitä, koska esimerkiksi aivan keskustassa sijaitseva Tivoli ei ollut auki. Sehän tietenkin harmitti pienimpiä matkaajia, koska Tivolin kauniit valot houkuttelivat loistollaan käymään peremmälle. Peremmälle ei päässyt porttien pysyessä visusti kiinni talvikuukaudet (Halloweenia ja joulua lukuunottamatta).


Mitä me sitten teimme? Siitä myöhemmin lisää.


Mutta entä imetys?
Kun kaikki oli niin lapsiystävällistä ja helpoksi tehtyä lapsiperheitä ajatellen, ajattelin että myös imetys olisi yhtä luontevaa ja sallittua kuin Suomessakin. Onhan Kööpenhamina yhtä suvaitseva kuin Tukholma, joka on toden teolla Suomea avomielisempi. Ainakin omissa mielikuvissani. Joka paikassa, missä vain olen Islan kanssa ollut (Suomen lisäksi Tukholma, Viro, Italia, Espanja), olen paikasta riippumatta imettänyt. Julkisilla paikoilla luontevinta se toki on ravintolassa, pöydän äärellä, siellä missä muutkin syövät. En ole koskaan tehnyt asiasta numeroa, mutten ole viime kuukausina mitään harsoakaan Islan peittelemiseksi käyttänyt. En sen vuoksi, että Islapa osaa sen napata pois. Turhaa näpertelyä siis. Mutta imetyspaidat ovat sen verran käytännöllisiä, ettei esimerkiksi ystäväni yhdellä ravintolavisiitillä edes huomannut minun imettävän, vaikka hän söi minua vastapäätä. Hän luuli minun vain pitävän Islaa sylissäni samalla kun itse syön. Näinpä ajattelin, että myös Kööpenhaminassa imetys olisi ihan ok missä tahansa.

Kööpenhaminan eläintarhan ravintolassa kävin lämmittämässä Islalle ruokaa. Mikro löytyi wc:iden vierestä sermin takaa. Samassa parin neliön tilassa oli myös pari nojatuolia. Imetin Islan varmuuden vuoksi siellä, olihan tähän järjestetty sopiva tila, vaikka se wc:iden vieressä olikin. Ei kuitenkaan wc:ssä (minkä tuoksuissa en siis haluaisi hengailla niin pitkää aikaa, että Isla syö).

Eläintarha ei ollut ongelma, vaan huonekaluliikkeet. Suomessa kysyessäni huonekaluliikkeestä, että voiko heillä imettää, on vastaus ollut, että totta kai voi. Heillähän on kätevästi vaikka kuinka monta nojatuolia vapaana. Siitä vaan valitsemaan itselle mukavin vaihtoehto. Kööpenhaminassa huonekaluliike oli ongelma. Ensimmäisessä pyöriteltiin päätä, että ei meillä kyllä oikein ole mitään paikkaa, missä voisi imettää. Ahaa, ei yhtään tuolia? No, en alkanut hankalaksi vaan kysyin seuraavassa samaa. Siellä nyrpeä vastaus oli, että me emme imettäjistä pidä, mutta jos sinun on ihan pakko, niin mene jonnekin nurkkaan, mistä sinua ei muut asiakkaat näe. En mennyt.Lopulta päädyimme lähimpään Irkkupubiin, ja siellä suojaisaan pöytään. Varmuuden vuoksi en kysynyt lupaa. Islalla oli jo niin kova nälkä, että emme olisi enää voineet ottaa kolmatta kieltävää vastausta.

En tiedä, onko Kööpenhaminan keskustassa jotain tiloja äideille ja vauvoille, kuten on Helsingin keskustassa esimerkiksi Kampin ostoskeskuksessa. Talviaikaan kun ei puistonpenkilläkään voi imettää, ja ruokaravintolaan ei voi mennä ilman ruokailua. Kahvilat olivat lähistöllä aivan tupaten täynnä. Pubi sen sijaan on hieman kyseenalainen vauvan kanssa, mutta sentään Isla sai ruokaa.  Muita ideoita paikanvalintaan en todella keksinyt. Enkä keksi näin jälkikäteenkään.

2 kommenttia:

  1. Onpa kurjia imetystyrmäyksiä. Onneksi muuten kuulostaa kivalta reissulta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reissu oli kyllä hieno. Nuo imetyskiellot tuli kyllä ihan puun takaa, kun kyseessä on kuitenkin Kööpenhamina!! Ehkä ne juuri sen takia jäivät harmittamaan.

      Poista

Pidän kommenteista ja kysymyksiinkin vastaan mielelläni!

Lue myös tämä

Testissä Amazonin suosituin uimapuku - paras uimapuku ikinä!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan